Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

czołem

wysłałem im mój mostek z głowicami na wzór,ale projekt nie doszedł do skutku (jak na razie przynajmniej) bo trochę mi szkoda pieniędzy no chyba,że zamówisz ze mną ze dwa komplety;-)

pewnie to zamówię,no bo póki co maja mój oryginalny mostek nie odesłany

jak wiesz potrzebuję głowice do drugiego ferro więc nie mam takiego strasznego parcia bo jeden śmiga.

taką oto dostałem od nich odpowiedż....

Rafal,

I recieved your heads on 1/26/11. Unfortunately we do not have any in stock. I can use reverse engineering in order to make new heads. I would have to build a minimum of 5 sets of heads. The first set would cost $400.00 USA. If you need any more the cost will be $200.00 USA each set. Please let me know your decision.

Thanks,

Frank Barraza

President

California Magnetics

2244 Main Street #13

Chula Vista, Ca 91911

VSOP

taką oto dostałem od nich odpowiedż....

Ja też do nich pisałem odnośnie głowic właśnie problem cenowy jest w wielkości zamówienia , ważna rzecz że głowice możesz sobie zamówić z lepszych materiałów, to jest ciekawe;)

Rafał ja nie mam Ferro , oczywiście jest parcie na niego i szukam , mogę mieć w każdej chwili Logic 7 tylko czy warto?,hehe cieszy mnie fakt że masz taki unikat.

Dziel się częściej tym dobrem z nami pozdrawiam , gdybym coś znalazł z Twojej bajki nie omieszkam Cię o tym poinformować.

A może zamówili by Twoi znajomi którzy mają Ferro ? przecież możesz do nich napisać na forum czy priv zrzucicie się na te kilka sztuk i produkcja ruszy.

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Mam dwie sztuki studio 8,w jednym były już słabe głowice....

Problem w tym że do niego były robione głowice dedykowane przez PHI magnetronics.Nie dopasuje się innych np. ze Studerów.Na ebayu nie było przez 8 lat żadnej używki.

Więc pozostaje tylko mr.Barazza

Nie znam nikogo kto ma sprawne studio 8,przez jakiś czas korespondowałem z weteranem BBC ale to były tylko info techn. bo on na tym pracował i sobie poopowiadał

Zresztą spróbuj znależc jakiegoś użytkownika w necie, nic nie ma od dawna

VSOP

Ferrograf to solidna marka nic nie pozostaje jeno znaleźć takowego , mówicie że trudno ale mówią i inni że kto szuka ten znajdzie.

Kiedyś był jeden na eBay ale poszedł i to za kosmiczną sumę .Jadę do sąsiadów podobno stoi tam jeden zobaczymy.

Czy warto zwrócić uwagę na inny model jeśli tak to na jaki?

Ferrograf to solidna marka nic nie pozostaje jeno znaleźć takowego , mówicie że trudno ale mówią i inni że kto szuka ten znajdzie.

Kiedyś był jeden na eBay ale poszedł i to za kosmiczną sumę .Jadę do sąsiadów podobno stoi tam jeden zobaczymy.

Czy warto zwrócić uwagę na inny model jeśli tak to na jaki?

Masz magnetofon o jakim marzą audiofile, Niewiele modeli innych firm może mu dorównać. Napisz czy już go uruchomiłeś? Pozdrawiam! Henryk Konstanty

Dlaczego nikt mi nie zwraca uwagi? Zamieszczam pytanie o tranzystory, a schematu nawet nie zamieszczam!

Oto pytanie:

Sprawdziłem dwa tranzystory, 2SC1384 i 2SC1475.

Zainstalowany był aktualnie 2SC1384 i ma takie parametry:

Vcbo - 60V

Vceo - 50V

Vebo - 5V

Ic - 1A

Oryginalnie instalowany w tym modelu, 2SC1475:

Vcbo - 100V

Vceo - 50V

Vebo - 6V

Ic - 1A

Czy mogę zostawić 2SC1384, czy muszę jednak zainstalować o takich samych lub większych parametrach? Niżej foto schematu, chodzi o tranzystor Q711 i Q713.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zmierzyć napięcie pomiędzy bazą i kolektorem tych tranzystorów i jeśli w żadnym trybie pracy magnetofonu nie przekracza ono, lub nie zbliża się do 60V, można pozostawić w układzie 2SC1384.

GM

Dzięki G.Mark!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zestaw vintage w komplecie;)

Ukryta Zawartość

post-4738-0-37822100-1351604342_thumb.jpg

post-4738-0-33088300-1351604359_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Bardzo, bardzo piękny lub jak mawiają Niemcy "zupa" (czyli super) :-)

Dlaczego nikt mi nie zwraca uwagi? Zamieszczam pytanie o tranzystory, a schematu nawet nie zamieszczam!

Oto pytanie:

Vcbo - 60V

Vceo - 50V

Vebo - 5V

Ic - 1A

Vcbo - 100V

Vceo - 50V

Vebo - 6V

Ic - 1A

Czy mogę zostawić 2SC1384, czy muszę jednak zainstalować o takich samych lub większych parametrach? Niżej foto schematu, chodzi o tranzystor Q711 i Q713.

Ta elektronika ma zasilanie 24V więc ten zaminnik na pewno będzie dobry. Jak działa to wszystko jest O.K. Na 2SC1475 jest nawet tylko 11V.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Bardzo, bardzo piękny lub jak mawiają Niemcy "zupa" (czyli super) :-)

Ta elektronika ma zasilanie 24V więc ten zaminnik na pewno będzie dobry. Jak działa to wszystko jest O.K. Na 2SC1475 jest nawet tylko 11V.

Oto pytanie:

Vcbo - 60V

Vceo - 50V

Vebo - 5V

Ic - 1A

Vcbo - 100V

Vceo - 50V

Vebo - 6V

Ic - 1A

Proponuję dokładnie przestudiować schemat. Solenoidy jak już wcześniej pisałem są zasilane z zasilacza, który w pierwszej fazie zadziałania solenoidu podaje napięcie znacznie wyższe niż napięcie wywołujące prąd trzymania (faza gdy rdzeń solenoidu jest całkowicie wciągnięty).

Ponadto istnieje inne zagrożenie (dla tranzystorów) związane z impulsem wysokiego napięcia wywołanym indukcją uzwojenia solenoidu, jest ono co prawda gaszone diodą równolegle połączoną z solenoidem, te diody są na wysokie napięcie warto je sprawdzić, szczególnie w obwodach tych solenoidów, z którymi były kłopoty. Podsumowując, sugerował bym zastosować oryginalne tranzystory. Pozdrawiam Henryk Konstanty

Oooo! Widzę, że posiadasz również Kenwooda KX 2060 ! No i jakie jest Twoje zdanie na temat tego decka ? Bo na brak basu pewnie nie narzekasz...prawda ?

Proponuję dokładnie przestudiować schemat. Solenoidy jak już wcześniej pisałem są zasilane z zasilacza, który w pierwszej fazie zadziałania solenoidu podaje napięcie znacznie wyższe niż napięcie wywołujące prąd trzymania (faza gdy rdzeń solenoidu jest całkowicie wciągnięty).

Ponadto istnieje inne zagrożenie (dla tranzystorów) związane z impulsem wysokiego napięcia wywołanym indukcją uzwojenia solenoidu, jest ono co prawda gaszone diodą równolegle połączoną z solenoidem, te diody są na wysokie napięcie warto je sprawdzić, szczególnie w obwodach tych solenoidów, z którymi były kłopoty. Podsumowując, sugerował bym zastosować oryginalne tranzystory. Pozdrawiam Henryk Konstanty

Podane przez Neo... tranzystory zamienne różnią się od oryginalnych jedynie napięcie baza kolektor (50V, 100V). Są to Q711, 713, 715. Tandem Q710/Q711- Q710 ma katalogowo napięcie UCE=50V, więc myślę, że na Q711 też wystarczy UCB=50V. Ta sama zasada dotyczy zespołu Q714/Q715. Jedynie Q713 nie na złącza baza kolektor spiętego 50V tranzystorem sterującym. Niemniej przy zasilaniu na kolektorze tego tranzystora 11V nie widzę problemu. Ale jeżeli boicie się (zupełnie niepotrzebnie), że musi być wyższe z powodu cewek solenoidów napięcie to wstawcie tanie MJE340 (300V) lub BD139 (80V) zamiast 2SC1475. To są tylko przełączniki jest / nie ma. Wystarczy byle jaki tranzystor 50V, 1A. W takich miejscach nie warto na siłę szukać oryginałów. Pozdrawiam.

tanie MJE340 (300V)

Wycofuję MJE340. Za mały prąd kolektora - tylko 0,5A. Przepraszam. Ale BD139 na pewno będą dobre. Jeszcze raz pozdrawiam.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

wieża ciśnień...

Ja też zauważyłem coś ciekawego... Czy używasz Sanyo Plus N55 do nagrywania, zwłaszcza na szpulach? Masz jakieś spostrzeżenia albo porównania?

Ja się waham między Super D a dbx, bawię się obydwoma.

Podane przez Neo... tranzystory zamienne różnią się od oryginalnych jedynie napięcie baza kolektor (50V, 100V). Są to Q711, 713, 715. Tandem Q710/Q711- Q710 ma katalogowo napięcie UCE=50V, więc myślę, że na Q711 też wystarczy UCB=50V. Ta sama zasada dotyczy zespołu Q714/Q715. Jedynie Q713 nie na złącza baza kolektor spiętego 50V tranzystorem sterującym. Niemniej przy zasilaniu na kolektorze tego tranzystora 11V nie widzę problemu. Ale jeżeli boicie się (zupełnie niepotrzebnie), że musi być wyższe z powodu cewek solenoidów napięcie to wstawcie tanie MJE340 (300V) lub BD139 (80V) zamiast 2SC1475. To są tylko przełączniki jest / nie ma. Wystarczy byle jaki tranzystor 50V, 1A. W takich miejscach nie warto na siłę szukać oryginałów. Pozdrawiam.

Wycofuję MJE340. Za mały prąd kolektora - tylko 0,5A. Przepraszam. Ale BD139 na pewno będą dobre. Jeszcze raz pozdrawiam.

Zwróć uwagę na tranzystor kluczujący Q 708 (to ten tranzystor podaje napięcie startu) na kolektorze tego tranzystora występuje napięcie 45V ( przy zasilaniu 220V) przy zasilaniu 230V dodać należy jeszcze 5% ( napięcie zasilania też się waha) jest to napięcie niestabilizowane, a zatem w praktyce może być chwilami wyższe. Spadek napięcia na złączach Q 708 i diodzie D 76 praktycznie można pominąć.

A zatem na tranzystorach sterujących Q 710-711, 712-713, 714-715 występuje napięcie jedynie kilka woltów niższe niż napięcie graniczne tranzystorów sterujących. Istnieje uzasadnione prawdopodobieństwo uszkodzenia tych tranzystorów.

Pozdrawiam H.K

Oooo! Widzę, że posiadasz również Kenwooda KX 2060 ! No i jakie jest Twoje zdanie na temat tego decka ? Bo na brak basu pewnie nie narzekasz...prawda ?

Ten model to bardzo fajna maszynka i chyba kenwood dał w nim" z siebie wszystko"bo naprawdę dobrze brzmi...

Ja też zauważyłem coś ciekawego... Czy używasz Sanyo Plus N55 do nagrywania, zwłaszcza na szpulach? Masz jakieś spostrzeżenia albo porównania?

Ja się waham między Super D a dbx, bawię się obydwoma.

modułu sanyo super d używałem do zgrywania starych nagrań ze starych kaset na nowe ,po niewielkich kombinacjach udawało mi się uzyskiwać dynamikę jak na CD

mam też zestaw z dbx ale chyba wolę superD

Rejestracja na szpule w ferro studio 8 nie wymaga wpinania niczego w obwód bo zarówno zintegrowany wzmacniacz w szpulowcu (z szerokim zakresem możliwości kalibracji i dostrojenia różnych pasm) jak i zapis przy 38cm/s są na moje ucho doskonałe

pozdrówka

VSOP

Zwróć uwagę na tranzystor kluczujący Q 708 (to ten tranzystor podaje napięcie startu) na kolektorze tego tranzystora występuje napięcie 45V ( przy zasilaniu 220V) przy zasilaniu 230V dodać należy jeszcze 5% ( napięcie zasilania też się waha) jest to napięcie niestabilizowane, a zatem w praktyce może być chwilami wyższe. Spadek napięcia na złączach Q 708 i diodzie D 76 praktycznie można pominąć.

A zatem na tranzystorach sterujących Q 710-711, 712-713, 714-715 występuje napięcie jedynie kilka woltów niższe niż napięcie graniczne tranzystorów sterujących. Istnieje uzasadnione prawdopodobieństwo uszkodzenia tych tranzystorów.

Pozdrawiam H.K

Czyżbyś zakładał, że układ przez projektantów był źle zaprojektowany. Wszystkie te tranzystory (oryginalne) mają napięcie przebicia UCE=50V. Zamienniki różnią się tylko napięciem UBC (baza-kolektor). Oryginalne miały 100V a zamiennik ma 50V (jakie to ma znaczenie w tym układzie). Oczywiście jak chcecie się umartwiać to szukajcie oryginałów, ale w tak podstawowym zastosowaniu wydaje się to mało sensowne. Pozdrawiam i skoro wywołuje tutaj takie kontrowersje nie odzywam się więcej w sprawach technicznych.

Czyżbyś zakładał, że układ przez projektantów był źle zaprojektowany. Wszystkie te tranzystory (oryginalne) mają napięcie przebicia UCE=50V. Zamienniki różnią się tylko napięciem UBC (baza-kolektor). Oryginalne miały 100V a zamiennik ma 50V (jakie to ma znaczenie w tym układzie). Oczywiście jak chcecie się umartwiać to szukajcie oryginałów, ale w tak podstawowym zastosowaniu wydaje się to mało sensowne. Pozdrawiam i skoro wywołuje tutaj takie kontrowersje nie odzywam się więcej w sprawach technicznych.

Wybacz, źle mnie zrozumiałeś. Mówiąc o oryginalnych tranzystorach miałem na myśli tranzystory o parametrach tranzystora oryginalnego. Jeżeli poczułeś się dotknięty jeszcze raz przepraszam Pozdrawiam H.K

wieża ciśnień...

Pięknie się prezentują czy kolega mógłby uszeregować chronologicznie według lat modele Ferrographa ?

audiomagia.blogspot.com

Do Lech 36

Po ponownym przeczytaniu naszych wpisów rozumiem Twoją reakcję. Moje wpisy skierowane były przede wszystkim do neo... .Z neo rozmawiałem wielokrotnie o naprawach elektroniki gdy zaczynał interesować się elektroniką. Zrobił duże postępy i staje się coraz bardziej samodzielny.

Chcąc mu pomóc w podjęciu SAMODZIELNEJ decyzji postanowiłem zacząć od wytłumaczenia jak działa ta część obwodu elektronicznego, i jakie zagrożenia występują dla komponentów. Jednocześnie sugerując (i tu użyłem nieprecyzyjnego określenia, które wyjaśniłem w ostatnim wpisie)użycie tranzystorów oryginalnych. Powinienem napisać: tranzystorów o parametrach tranzystora oryginalnego. Liczę, że neo... po moim i Twoim wpisie wyciągną jedynie możliwy i słuszny wniosek tożsamy z Twoją radą. Mam nadzieję, i szczerze Cię zachęcam, abyś dzielił się swoimi radami ponieważ ''wiesz co piszesz''. Rady doświadczonych forumowiczów wzbogacają ten wątek, przy okazji dają dużo satysfakcji. Serdecznie pozdrawiam. Henryk Konstanty.

Panowie Konstanty S i Lech 36.

Przepraszam że się wtrącam i że nie na temat. Ale naprawdę imponujecie mi znajomością elektroniki, dlatego mam do Was prośbę....

Zerknijcie proszę do mojego wątku o amplitunerze Siemens RC 555. Być może będziecie w stanie mi pomóc ?

Ukryta Zawartość

W razie czego mogę podesłać na maila serwisówkę.

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Przepraszam że się wtrącam i że nie na temat. Ale naprawdę imponujecie mi znajomością elektroniki, dlatego mam do Was prośbę....

Zerknijcie proszę do mojego wątku o amplitunerze Siemens RC 555. Być może będziecie w stanie mi pomóc ?

http://www.audiostereo.pl/amplituner-siemens-rc-555-przydzwiek-sieciowy_98142.html

A próbowałeś odsłuchać co się dzieje w torze sygnałowym wzmacniacza, przy pomocy innego wzmacniacza włączanego na wejście/wyjścia kolejnych stopni tego amplitunera?

Zacznij od wejścia, później przedwzmacniacz napięciowy, korektor i na końcu stopień mocy.

GM

Ukryta Zawartość

Kasiel przeceniasz moją wiedzę w dziedzinie elektroniki (jestem samoukiem wspartym Wydziałem Miernicwtwa Półprzewodników Politechniki Gdańskiej - dużo kolegów, którzy sprzyjali moim zainteresowaniom i wspierali mnie pomiarowo no i oczywiście wiedzą elektroniczną) . Zęby zjadłem na magnetofonach głównie szpulowych (kilka miałem choć nie jestem zwolennikiem częstych zmian, więc nie było tego dużo i głównie z firmy AKAI) , wzmacniaczach i kolumnach, choć sporo kolegów również znosiło do mnie kaseciaki w "dużych" ilościach (zeby je dopieścić - też z przodującej firmy na N i T - oczywiście chodziło głównie o regulację - dawne lata, ale miłe). Sprzęt grający poza źródłami mam własnej konstrukcji (kolumny aktywne, kolumny nieaktywne :-), przedwzmacniacz i różne konstrukcje wzmacniaczy popełnione wcześniej - nie w celach handlowych - dla siebie), mimo, że stać mnie obecnie na praktycznie każdy sprzęt sprzedawany w Polsce. Nie stać mnie na głupotę (może za mocno powiedziane) więc dla tego własne konstrukcje pod własne potrzeby. Pozdrawiam Lech36.

P.S. Z Konstantym się nie kłócę jak by to mogło wyglądać z dyskusji. Wiem kim jest Kolega Konstanty i kim był (już niestey) KORWIN, jedeni z najbardziej zasłużonych dla tego wątku (wątek ze względu na moje zainteresowanie "szpulą" studiuję od gdzieś 2009, ale jest on tak dokładnie wyczerpany, że nie zabierałem głosu - moim zdaniem wszystko lub prawie wszystko zostało tu już powiedziane).

Pozdrawiam Wszystkich zakręconych nie nawiedzonych (może tych też ale tylko trochę - chodzi o skrajnych audiofilów)

A ha i jeszcze przepraszam za ewentualne błędy w moim pisaniu - jestem dyslektykiem (proszę nie krytykować).

Jeszcze raz pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech36

Założyłem ten wątek ,zresztą za namową Korwina właśnie z powodu kompletnego braku innych zródeł wiedzy o tym sprzecie.Byłem dwa tygodnie temu w Warszawskim Muzeum Techniki.Wyobrazcie sobie,że w stolicy sporego przecież kraju ,praktycznie nie ma już muzeum techniki.

Jest jakieś centrum Kopernik,ale to raczej zabawka dla dzieci,a nie poważna instytucja.W muzeum wystawiono zaledwie jeden magnetofon firmy Lyrec.W ogóle nie ma żadnych wyrobów unitry , o innych firmach nawet nie wspominając.Tylko tacy miłośnicy jak my ratują od zniszczenia produkty zaawansowanej i potężnej kiedyś dziedziny jaką są magnetofony.Zarówno szpulowe,jak i inne.

A przecież aż się prosi o dużą salę wypełnioną sprzętem audio z różnych epok i cykliczne pokazy działania tych urzadzeń.Można by również urządzać pokazy kolekcji prywatnych zbiorów.Nie mogę uwierzyć,że ktoś celowo torpeduje takie pomysły,bo nie uwierzę też,że tego nie da się zrobić.

Chciałbym serdecznie podziekować Wam za to,że zrobiliscie z tego wątku ogromny magazyn wiedzy o magnetofonach szpulowych i za to,że ten zasób wiedzy ciągle się powieksza.Zbyszku,jeszcze raz dziekuję za wsparcie.Będziesz tu zawsze obecny duchem.

Edytowane przez Marek-41

Witam! Panowie podpowiedżcie mi, jaki kolor szpuli zastosować do mojego Revoxa? Mogę na razie przeznaczyć dwie. Zrobiłem już białą, ale nie wiem, czy czerwona, czarna, albo niebieska nie będzie ładniejsza. Chciałbym usłyszeć Wasze opinie. Pozdrawiam serdecznie adam2948.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam! Panowie podpowiedżcie mi, jaki kolor szpuli zastosować do mojego Revoxa? Mogę na razie przeznaczyć dwie. Zrobiłem już białą, ale nie wiem, czy czerwona, czarna, albo niebieska nie będzie ładniejsza. Chciałbym usłyszeć Wasze opinie. Pozdrawiam serdecznie adam2948.

Czarną, albo nie może rózową ;-). A na poważnie gdyby to był mój magnetofon to czarne. Ale to kwestia gustu. Srebrne też są ładne.

Edytowane przez Lech36

Różową, różową!

Ukryta Zawartość

Przecież to Twój magnetofon, ma się podobać Tobie, czy nam?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi