Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Moi drodzy nowi Koledzy. Dziekuję bardzo wszystkim za odzew i porady, padło kilka stwierdzeń, których nie doczytałem przez 509 stron dyskusji, a czytałem ją 2 razy. Nie pisałem od piatku, bo nie lubię śmiecić, wolę konkrety:) Dzisiaj udało mi się kupić na aukcji AKAI GX-630 DB od niemca, teraz już mogę wstawić linka bez obawy, że właściciel zwariuje od ilości odwiedzin :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

190 Euro + 42 za przesyłkę, mam nadzieję, że nie będę skomlał o kontakt do serwisu, ale myślę, że i wtedy będę mógl na Was liczyć. Oczywiście już żałuję, że to nie Revox, ale jak dokupię wkrótce B77 to może mi ulży. Akai i Revox są jak Żwirek i Muchomorek, muszą być obydwa blisko siebie. Gdybym kupił Revoxa, to by było na odwrót.

Mam natomiast pytanie/prośbę o instrukcję do GX-630 DB. Czy wiecie, czym się różni od wersji D?

Pozdrawiam wszystkich i napiszę/zamieszczę fotografie, jak dojedzie wybraniec.

Ukryta Zawartość

Serwisówka i jakaś broszura jest na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , zarejestruj się tam, przyda się. Jest też instrukcja użytkownika do 630D, a różnią się chyba tylko systemem Dolby - 630DB go ma, a 630D - nie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Forecast88

Kody na głowicach są najlepszym sprawdzianem - 022 nagrywająca, 027 odtwarzająca - tylko niestety są ukryte pod ekranem.

nic nie będę musiał zamieniać - Revox zastosował dziwny sposób oznaczania;

mam głowice wyjęte z pierwszego mojego Koncerta - 042 - nagrywająca ma ZIELONĄ kropkę

Edytowane przez geelo07

Witajcie, tu buddybolden (od nowo nabytego Revoxa A77).

Zdecydowałem się spróbować wystroić go samodzielnie, choć oczywistym jest że bez doświadczenia nie zrobię tego optymalnie i wizyta u któregoś z Was zanim będę chciał go użyć do "przetaśmowania" masteru będzie nieunikniona. Następna moja produkcja gotowa będzie dopiero myślę zimą, więc do wystrojenia "na 100%" jest trochę czasu...

Mam kilka pytań; postarałem się "przygotować" do napisania tego posta ale wybaczcie, jeśli pytam o coś, co jest oczywiste, lub wyjaśnione już wcześniej. Skupię się na instrukcji serwisowej A77, część "electrical adjustments":

• "demagnetizing coil" jakie to narzędzie? można czymś zastąpić/zrobić samemu ?
  • "AF generator" .. droga rzecz, czy może to być zwykły oscylator, nie będzie niedokładny? niestety sygnał tam mały jak 30 mV, generowany z programu muzycznego jest zbyt brudny myślę by go użyć. jak sobie radzicie (ci, którzy nie maja profesjonalnego sprzętu pomiarowego) ?
  • "distortionfactor meter" ?

I teraz pytania szczegółowe... chyba już tylko do revoxowców, dotyczące zupełnie pierwszego wg serwisówki ustawienia "balance adjustments", niby najprostsze, a jednak.

po odpowiednim ustawieniu "gałek" trzeba

• connect AF generator to AUX - input
  • parralel the signal voltage (bridge at chinch input terminals)
  • supply about 30 mV / 1000Hz
  • measure signal voltages an the output (2 V approx). Both outputs shall have same sigsal voltages.

dotąd zrozumiałe, ale o co chodzi poniżej ?

• Apply corection with the balance control for voltage digfferences at less than 3 dB at the outputs. Check the amplifier channels if the voltage differences are larger.

i tu pytanie: przecież nie może chodzić o to że potencjometrem zewnętrznym balansu wdrożę te poprawki, bo będzie on nie "na środku", to oczywiste... a nie jest wskazany tu żaden wewnętrzny potencjomwetr do regulacji. o co więc chodzi?

pozdrawiam, wasz "Żółtodziób:)"

Witajcie, tu buddybolden (od nowo nabytego Revoxa A77).

Zdecydowałem się spróbować wystroić go samodzielnie, choć oczywistym jest że bez doświadczenia nie zrobię tego optymalnie i wizyta u któregoś z Was zanim będę chciał go użyć do "przetaśmowania" masteru będzie nieunikniona. Następna moja produkcja gotowa będzie dopiero myślę zimą, więc do wystrojenia "na 100%" jest trochę czasu...

Mam kilka pytań; postarałem się "przygotować" do napisania tego posta ale wybaczcie, jeśli pytam o coś, co jest oczywiste, lub wyjaśnione już wcześniej. Skupię się na instrukcji serwisowej A77, część "electrical adjustments":

• "demagnetizing coil" jakie to narzędzie? można czymś zastąpić/zrobić samemu ?
  • "AF generator" .. droga rzecz, czy może to być zwykły oscylator, nie będzie niedokładny? niestety sygnał tam mały jak 30 mV, generowany z programu muzycznego jest zbyt brudny myślę by go użyć. jak sobie radzicie (ci, którzy nie maja profesjonalnego sprzętu pomiarowego) ?
  • "distortionfactor meter" ?

I teraz pytania szczegółowe... chyba już tylko do revoxowców, dotyczące zupełnie pierwszego wg serwisówki ustawienia "balance adjustments", niby najprostsze, a jednak.

po odpowiednim ustawieniu "gałek" trzeba

• connect AF generator to AUX - input
  • parralel the signal voltage (bridge at chinch input terminals)
  • supply about 30 mV / 1000Hz
  • measure signal voltages an the output (2 V approx). Both outputs shall have same sigsal voltages.

dotąd zrozumiałe, ale o co chodzi poniżej ?

• Apply corection with the balance control for voltage digfferences at less than 3 dB at the outputs. Check the amplifier channels if the voltage differences are larger.

i tu pytanie: przecież nie może chodzić o to że potencjometrem zewnętrznym balansu wdrożę te poprawki, bo będzie on nie "na środku", to oczywiste... a nie jest wskazany tu żaden wewnętrzny potencjomwetr do regulacji. o co więc chodzi?

pozdrawiam, wasz "Żółtodziób:)"

Z jakiego powodu uważasz, że wdrożenie poprawek zewnętrznym potencjometrem nie może mieć miejsca? Przecież on służy właśnie do zbalansowania poziomów miedzy kanałami w pozycji "przed taśmą". To że nie będzie on na środku mechanicznie nie ma znaczenia bo będzie przecież ustawiony na równowagę kanałów z dokładnością max+/-3dB. Wieź pod uwagę to ze reszta potencjometrów regulacyjnych nie jest idealnie współbieżna a wzmacniacz wejściowy też ma jakieś minimalne odchyłki wzmocnienia między kanałami - do zniwelowania nierówności wzmocnienia powstałej w wyniku tego wszystkiego służy właśnie potencjometr balansu.

Regulację przeprowadza się w następujący sposób:

Przełącznik wyboru ścieżki "podsłuchiwanej" ustaw w pozycji "STEREO" -> Przełącznik monitor ustaw na pozycję przed taśmą -> potencjometry regulacji poziomu zapisu z panelu przedniego ustaw na skrajną prawą pozycję, podobnie potencjometr "Volume".

Po podaniu na wejście sygnału mcz. ustaw na woltomierzach (Np. V640) podłączonych do wyjść magnetofonu identyczne poziomy.

"demagnetizing coil" - Demagnetyzer - urządzenie służące do rozmagnesowania/demagnetyzacji toru prowadzenia taśmy. Łatwo można go zakupić na Allegro czy e-bayu w cenach od 100 do 300zł w zależności od modelu. (Ja sprowadziłem sobie z USA za 120zł kilka lat temu) Czynność demagnetyzacji jest ważna przed rozpoczęciem ustawień elektroniki czy głowic ponieważ ich namagnesowanie wpływa na pasmo przenoszenia i może spowodować ubytek w poziomie wysokich częstotliwości na taśmie wzorcowej. (Tyle w uproszczeniu)

"AF generator" .. droga rzecz, czy może to być zwykły oscylator, nie będzie niedokładny? - Nie wiem ile to dla Ciebie drogo ale za ok 600zł można kupić znośny generator np Hamega 8030, można też taniej kupić jakiś krajowy generator Meratronika ale tu trzeba się liczyć z przeprowadzeniem konserwacji i kalibracji przyrządu. Co rozumiesz przez zwykły oscylator? (W przypadku starszych/prostszych generatorów dobrze jest zmierzyć częstotliwość generowanego sygnału przy pomocy miernika częstotliwości)

"distortionfactor meter" ? - Miernik zniekształceń nieliniowych np PMZ11 czy Hameg HM8027 - można też wykorzystać jakiś program komputerowy i porządną kartę dźwiękową. W przypadku polskie mierniki PMZ są dość "chimeryczne" i z reguły wymagają serwisu po zakupie.

Edytowane przez szerszy

witaj,

dziękuję za szybką odpowiedź. Dziś już nie, ale jutro na spokojnie przeanalizuję wskazane przez Ciebie urządzenia. Jeszcze raz dzięki.

Co do tego:

To że nie będzie on na środku mechanicznie nie ma znaczenia bo będzie przecież ustawiony na równowagę kanałów z dokładnością max+/-3dB.

tutaj kłóci się we mnie respekt przed Waszą wiedzą i doświadczeniem z moją praktyką... albo najzwyczajniej czegoś nie zrozumiałem...

Szczerze mówiąc, nie spotkałem jeszcze urządzenia audio w którym balans dla użytkownika nie był wyskalowany tak by ero było zerem... a jak było w nowych Revoxach ?

To by wychodziło na to, że już przy regulacji fabrycznej balans mógł wyjść nierówno i ktoś musiał sobie już w sklepie (albo wcześniej, w fabryce) "nalepić plasterek" albo zaznaczyć mazakiem, gdzie jest faktyczne zero, prawda ? :)

Nie wiem czy dobrze myślę że gdzieś jest jakieś skalowanie tego potencjometru, by zero wychodziło na zero, jakaś regulacja zgrubna... np w szeregu z tym potencjometrem, tak, by połowa była "mechanicznie" na godz. 12:00.

Kurcze, wydaje mi się to tak oczywiste, że chyba (być może przez moją jeszcze niewiedzę) po prostu źle Ciebie zrozumiałem.. :)

...bo jak, potem wszystkie dalsze ustawienia trzeba robić nas przekłamanym balansie ?

Szczerze mówiąc, nie spotkałem jeszcze urządzenia audio w którym balans dla użytkownika nie był wyskalowany tak by ero było zerem... a jak było w nowych Revoxach ?

To by wychodziło na to, że już przy regulacji fabrycznej balans mógł wyjść nierówno i ktoś musiał sobie już w sklepie (albo wcześniej, w fabryce) "nalepić plasterek" albo zaznaczyć mazakiem, gdzie jest faktyczne zero, prawda ? :)

Nie wiem czy dobrze myślę że gdzieś jest jakieś skalowanie tego potencjometru, by zero wychodziło na zero, jakaś regulacja zgrubna... np w szeregu z tym potencjometrem, tak, by połowa była "mechanicznie" na godz. 12:00.

Kurcze, wydaje mi się to tak oczywiste, że chyba (być może przez moją jeszcze niewiedzę) po prostu źle Ciebie zrozumiałem.. :)

...bo jak, potem wszystkie dalsze ustawienia trzeba robić nas przekłamanym balansie ?

"Zero" balansu z całą pewnością było bardzo blisko punktu zaznaczonego na panelu... kiedy ,magnetofon był nowy. Nie wziąłeś pod uwagę starzenia się ścieżki oporowej i problemów ze współbieżnością potencjometru "Volume".

Nic nie robi się tak jak to określiłeś na "przekłamanym balansie", właśnie dlatego ustawia się go przy pomocy mierników z tolerancją nie większą niż +-3dB, właśnie dlatego jest to jeden z pierwszych kroków jakie podaje serwisówka (Jeśli nie uda się Ci ustawić go tak by różnice między kanałami zawierały się w tych granicach lub były mniejsze od tych granic to musisz zabrać się za sprawdzenie wzmacniacza wejściowego i całej ścieżki sygnału od niego). W moim magnetofonie balans jest idealnie ustawiony kiedy pokrętło balansu jest odrobinę odsunięte od zaznaczonego punktu na panelu. Ten punkt nie jest wyrocznią i nie był w fabryce nanoszony indywidualnie dla każdego magnetofonu. To nie przyrząd pomiarowy by go idealnie skalować.

Jeśli CI to bardzo przeszkadza możesz wyselekcjonować indywidualnie potencjometry dla swojego egzemplarza, dobierać tranzystory i ich punkty pracy w bardzo wąskich tolerancjach tak jak w sprzęcie pomiarowym, możesz też założyć sobie peerki i nimi ustawić balans albo wcisnąć gałeczkę z odrobiną przekrzywienia...

Mierzyłeś to w jakiś sposób czy oceniałeś na słuch? Ja spotykam bardzo dużo takich urządzeń np. Wzmacniacze Hi-Fi z lat 70` magnetofony kasetowe. (Nie są to wielkie odchyłki ale istnieją i są mierzalne, w większości nie ma to wielkiego znaczenia ponieważ są niewielkie)

Nie ma, to nie jest skala przyrządu pomiarowego by jej wskazanie było idealnie zgodne z odczytem mierników. Możesz wcisnąć gałeczkę z odrobiną przekrzywienia...

Edytowane przez szerszy

Grzebiąc sobie w zasobach YT natknąłem się na ciekawe filmy w których panowie ustawiają tory odczytu i zapisu wielościeżkowego OTARI MTR90. Maszyna budzi respekt i wzbudza chęć posiadania dla samej regulacji ;)

Warto zwrócić uwagę że w drugim filmie panowie ustawiają prąd podkładu uproszczoną metodą "1KHz/0dB" używając jako mierników wskaźników wysterowania. (Mając taki wykalibrowany sprzęt mogą im w pełni ufać, niestety kalibracja Vu metrów i dokładność ich wskazań w domowym sprzęcie jest gorsza)

Przy tym kalibracja A77 czy B77 lub "Akajca" to krótka niedzielna zabawa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy

Grzebiąc sobie w zasobach YT natknąłem się na ciekawe filmy w których panowie ustawiają tory odczytu i zapisu wielościeżkowego OTARI MTR90.

Was ist das, wszystko to???

:)

a propos: ustawiłem tego swojego nieszczęsnego AKAI. Kalibracją bym tego nie nazwał, ale przynajmniej teraz równo odtwarza i nagrywa, bez dysproporcji na kanałach i tego irytującego charkotu w prawym. Sprawdziłem sobie na BASF LP35, Maxell LN oraz Zonal 840. Na tej ostatniej zwłaszcza wyniki bardzo dobre :) I dalej nie grzebię, bo mi się nie chce. Może warto wrzucić jakąś prezentację tego AKAI na YT, bo po polsku chyba nie ma...

pozdrawiam

Witajcie,

u mnie wczoraj kolejne popołudnie z lutownicą (przez które nawet nie zabrałem się do przeglądania wskazanych przez szerszego urządzeń pomiarowych) , i kolejne pytania. Aha: szerszy, dziękuję za Twoje wskazówki dot. balansu i ogólnie pomoc!

Wczoraj znalazłem jednak jedną usterkę w moim A77 Mark IV. Jeden z kanałów szumi nawet na stopie, gdy wszystko ściszone. Nie jest to podobne to brumu gdy brak ekranu, raczej coś zbliżonego do tego gdy mocno odkręcamy we wzmacniaczu gałkę Vol. podczas ciszy. Szum występuje tylko na jednym kanale, nawet wtedy gdy:

• szpulak jest w trybie STOP
  • pot volume jest na sero
  • pot czułości wejścia są na zero
  • pot presetów na płytkach wzmacniaczy wyjścia ( a nawet wejścia) są na zero
  • od płytki głównej (tej z potencjometrami użytkownika i portami na wzmacniacze) odłączone są głowice

Zamiana wzmacniaczy lewy-prawy miejscami nic nie daje, szumi wciąż ten sam kanał

Zamiana konektorów lewy prawy wyjścia aux z płytki przerzuca szum na drugi tor, źródłem wiec jest płytka a nic PO niej

Jedyna metoda pozbycia się tego szumu to wyjęcie wzmacniaczy odsłuchu lub odłączenie konektora zasilania płytki (21v)

Co szumi w tej płytce? są tam blisko wzmacniaczy wyjścia dwa malutkie tantale 3.3uF 15 v... i jeszcze dwa elektrolity, ale one są bliżej wzmacniaczy wejścia. Czy (jak sugerował szerszy) mogą to być te tantale? Dziś je oczywiście zgodnie z jego sugestią wymienię (elektrolity też), ale jeśli uważacie że to nie one generuja ten szum to będę myślał gdzie szukać dalej...

Potencjometry i przełączniki oczywiście wyczyściłem, nigdzie nie ma przypadkowych zworek, zimnych/wykruszonych lutów nie widzę...

Więcej elektroniki na płytce właściwie nie ma

Edytowane przez buddybolden

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie,

u mnie wczoraj kolejne popołudnie z lutownicą (przez które nawet nie zabrałem się do przeglądania wskazanych przez szerszego urządzeń pomiarowych) , i kolejne pytania. Aha: szerszy, dziękuję za Twoje wskazówki dot. balansu i ogólnie pomoc!

Wczoraj znalazłem jednak jedną usterkę w moim A77 Mark IV. Jeden z kanałów szumi nawet na stopie, gdy wszystko ściszone. Nie jest to podobne to brumu gdy brak ekranu, raczej coś zbliżonego do tego gdy mocno odkręcamy we wzmacniaczu gałkę Vol. podczas ciszy. Szum występuje tylko na jednym kanale, nawet wtedy gdy:

• szpulak jest w trybie STOP
  • pot volume jest na sero
  • pot czułości wejścia są na zero
  • pot presetów na płytkach wzmacniaczy wyjścia ( a nawet wejścia) są na zero
  • od płytki głównej (tej z potencjometrami użytkownika i portami na wzmacniacze) odłączone są głowice

Zamiana wzmacniaczy lewy-prawy miejscami nic nie daje, szumi wciąż ten sam kanał

Zamiana konektorów lewy prawy wyjścia aux z płytki przerzuca szum na drugi tor, źródłem wiec jest płytka a nic PO niej

Jedyna metoda pozbycia się tego szumu to wyjęcie wzmacniaczy odsłuchu lub odłączenie konektora zasilania płytki (21v)

Co szumi w tej płytce? są tam blisko wzmacniaczy wyjścia dwa malutkie tantale 3.3uF 15 v... i jeszcze dwa elektrolity, ale one są bliżej wzmacniaczy wejścia. Czy (jak sugerował szerszy) mogą to być te tantale? Dziś je oczywiście zgodnie z jego sugestią wymienię (elektrolity też), ale jeśli uważacie że to nie one generuja ten szum to będę myślał gdzie szukać dalej...

Potencjometry i przełączniki oczywiście wyczyściłem, nigdzie nie ma przypadkowych zworek, zimnych/wykruszonych lutów nie widzę...

Więcej elektroniki na płytce właściwie nie ma

"(...) a nawet wejścia są na zero" - Ciekawe, wzmacniacz wstępny nie ma żadnej regulacji presetu, nie mylisz go czasem ze wzmacniaczem zapisu??

Wyjmij wzmacniacz wstępny i sprawdź czy szum dalej się pojawia na wyjściu uruchamiając magnetofon bez tego układu.(Zdjęcie płytki w załączniku).

[szumy prawdopodobnie powstają gdzieś w jego obrębie. Piszę to na podstawie własnych doświadczeń z egzemplarzami A77 które przeszły przez moje ręce jednak nie wykluczam że ich źródło może leżeć gdzie indziej. W związku z tym jak już zlokalizujesz moduł w którym szumy powstają będziesz musiał przy pomocy oscyloskopu lub prostego "signal tracera" (Słuchawka + wzmacniacz na lm386) zlokalizować dokładny punkt/stopień w którym powstają.]

"Zamiana wzmacniaczy lewy-prawy miejscami nic nie daje, szumi wciąż ten sam kanał"

To znaczy, że nie w nich leży problem.

PS. Tantale ani elektrolity same z siebie nie generują szumu, jednak rozformowane potrafią zmieniać warunki pracy stopni w których pracują co może zaowocować zwiększeniem szumów lub nawet uszkodzeniem jakiegoś elementu.

Elektrolity w wzmacniaczu wstępnym wymień "na dzieńdobry" , szczególnie te w białej plastikowej obudowie potrafią dostać nawet pełnego zwarcia :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy

dzięki za wskazówki :)

"wzmacniacz wstępny nie ma żadnej regulacji presetu, nie mylisz go czasem ze wzmacniaczem zapisu?"

no miałem na myśli te wzmacniacze "rec amplifier", właśnie, może źle się wyraziłem mówiąc "wzm. wejścia", przepraszam ..., to je ustawiłem na zero, zamieniałem miejscami, i dalej szumiało tak samo, ale grunt że wiemy o co chodzi :)

"Wyjmij wzmacniacz wstępny i sprawdź czy szum dalej się pojawia na wyjściu uruchamiając magnetofon bez tego układu."

kurcze nie pamiętam...możliwe że nazwa "Input" mnie zmyliła, bo jeśli to wzmacniacz "input", nie osądzałem go o zakłócenia na outpucie, jeśli poty wszystkie były wyciszone... ale głowy nie dam czy to sprawdzałem.

Elektrolity - beczki na nim wymieniłem od razu po zakupie, z tą różnicą że dałem 100uF i 25uF równolegle a nie 125uF (nie było takich), i wszystko po "prawidłowej" stronie płytki. Te białe też wymienię bo nie ruszałem, ok.

Dziś zamówiłem w necie tantale bo w Bydgoszczy nie mieli, będą jutro lub pojutrze. Ponieważ poskładanie tego teraz to trochę pracy, (mam płytkę główną wyjętą) nie chciałbym niepotrzebnie szarpać tych delikatnych kabelków, do piątku myślę poskładam wszystko na nowych elementach jak każesz i odezwę się jaki efekt.

Do Kolegi "buddybolden".

Z lektury Twoich wcześniejszych wpisów widzę,że spędziłeś trochę czasu na forach opisujących serwisowanie Revoxa i problemy w nim występujące. Nie wiem, czy w czasie poszukiwań natknąłeś się na taką informację, więc na wszelki wypadek Cię uprzedzę.

W modelu A77 znajdują się cztery perfidne "bomby z opóźnionym zapłonem", czyli ulegające gwałtownemu spaleniu kondensatory Rifa miniprint 0,47 uF. Trzy z nich znajdują się na płytce "Tape Drive Control" (1.077.370), czwarty na "Speed Control" (1.077.724 lub 725, zależnie od wersji). Obejrzyj je dokładnie, jeśli na obudowach są pęknięcia, to czas do samospalenia jest bliski.

Dobre rezultaty daje wymiana na kondensatory polipropylenowe MKP klasy X2.

Powodzenia.

Edytowane przez kurtisblow

Kurtisblow,

dziękuję za radę. Oczywiście je wymienię. Jak znajdę chwile czasu (dziś już nie) znajdę takie w necie i podeślę link by zapytać czy dobrze wybrałem.

Ja czekam na tantale ale wczoraj "dla relaksu" przyjrzałem się potencjometrom, i być może znalazłem powód moich szumów w jednym kanale: Jedna ze szczotek na podwójnym potencjometrze balansu (cześć nr 1.077.430 - 08) się rozsypała,, podobnie jak wszystkie poty presetów na płytkach. Może ten Revox stał gdzieś w trudnych warunkach (wilgoć, zmiany temperatury) co przyspieszyło procesy starzenia sie tych drobnych części...

Przemiła pani Kristina z niemieckiej siedziby Revoxa (może ją znacie, [email protected]) twierdzi że mają wszystko na stanie, czekam na wycenę takiego potencjometru. Jeśli jednak mail z wyceną przygniecie moją głowę do ziemi, wybieram się do elektronika by znaleźć podobną szczotkę na przeszczep.

Może ten Revox stał gdzieś w trudnych warunkach (wilgoć, zmiany temperatury) co przyspieszyło procesy starzenia sie tych drobnych części...

Pff, Na to wygląda, w żadnym z kilkunastu egzemplarzy A77 jakie remontowałem nie przytrafiło mi się coś takiego by popękany lub rozwarstwiony był ślizgacz potencjometru w obudowie. Można takie potencjometry dostać na e-bay`u. Szkoda że koszta remontu Twojego egzemplarza podskoczą. Normalnie zamyka się to w około 100zł jeśli rolka dociskowa i głowice są w dobrym stanie.

Ps.

Sprawdziłeś czy szumy nie pojawiają się przed potencjometrem?

Witajcie, co do pytań szerszego o szumy, odpowiem gdy jutro (jeśli dojdą tantale)poskładam magnetofon.

Co do kosztów, na szczęście chyba zostaną niskie :) Jestem niecierpliwy, postanowiłem działać od razu...i właśnie mam za sobą udany przeszczep ślizgacza z innego potencjometru! Pomogły mi.innymi narzędzia lutnicze do drobnych prac przy instrumentach (tym zajmuję się na co dzień).

Nie ogarnąłem jeszcze wstawiania fotek na forum (a maluch woła teraz by się z nią bawić) więc nauczę się tego wstawiania przy okazji fotek głowic... i prześlę fotorelację z operacji.

przesyłam fotografie przeszczepu szczotki, nie było to aż takie trudne jak się obawiałem... naprawdę polecam jako alternatywę kupna nowego potencjometru (w moim przypadku zestaw 4 używanych za 18 euro...). Dodaje też fotografie moich głowic, choć jakość zdjęcia nie najlepsza i trochę przekłamany kontrast

Ukryta Zawartość

post-48841-0-91493200-1361997059_thumb.jpg

post-48841-0-29201000-1361997060_thumb.jpg

post-48841-0-66444700-1361997060_thumb.jpg

post-48841-0-07681000-1361997061_thumb.jpg

post-48841-0-46467700-1361997096_thumb.jpg

post-48841-0-89258600-1361997096_thumb.jpg

post-48841-0-37745100-1361997097_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głowice wyglądają raczej marnie, niestety.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wymianę głowic, jeśli ślad po taśmie ma szerokość większą, niż 1/8 cala, czyli 3.17 mm.

Ukryta Zawartość

no właśnie mnie to martwi, de_monter też określił je jako kiepskie...

ale z tego co obserwuję je przy dobrym świetle, to fizycznie nia ma wytarcia (rowka) w tym miejscu gdzie pzrebiega taśma, ten pasek to raczej tylko jakby kolor, nie wklęslość... nigdy nie oceniałem wcześniej głowic, takie jest tylko moje wrażenie.

fizycznie nia ma wytarcia (rowka) w tym miejscu gdzie pzrebiega taśma, ten pasek to raczej tylko jakby kolor, nie wklęslość...

jakby była wklęsłość, jak to określiłeś, to by były do wyrzucenia; są zużyte, ale jeszcze trochę na nich pograsz; miej na uwadze ich wymianę w przyszłości, a to koszt niemały, delikatnie rzecz ujmując; może u tej pani z Revoxa są dostępne

Porównałem mojego pierwszego Koncerta (tego po małym "tuningu") z drugim w stanie fabrycznym (po niezbędnych regulacjach); różnica jest niewielka, ale zauważalna, na korzyść tego pierwszego; zapewne decydujący wkład mają głowice dwuśladowe; w czterościeżkowym znowu mam problem (niewielki, ale jest) z przesłuchami "przeciwbieżnymi" - widocznie jest to przypadłość zapisu tego rodzaju

Edytowane przez geelo07

Głowice wyglądają raczej marnie, niestety.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wymianę głowic, jeśli ślad po taśmie ma szerokość większą, niż 1/8 cala, czyli 3.17 mm.

Buddybolden, - sposób "wzrokowy" podany przez Revoxa jest metodą "orientacyjną", jeśli w trakcie pomiarów przy kalibracji nie stwierdzisz bardzo znacznych odchyłek pasma przenoszenia od specyfikacji to możesz na nich grać jeszcze długo. (I pewnie tak będzie).

Najlepsze w A77 jest to że taniej jest kupić kompletny magnetofon jako źródło części zapasowych niż kupić nowy zestaw głowic :)

Głowice Revoxa są trwalsze niż głowice Teaca, co zawsze mnie cieszyło - wystarczy popatrzeć na głowice w używanym Teacu 3300SX by się przestraszyć. Przy teakowskich głowicach bardzo wyraźnie widać wgłębienie pozostawione przez taśmę.

Ukryta Zawartość

"jeśli w trakcie pomiarów przy kalibracji nie stwierdzisz bardzo znacznych odchyłek pasma przenoszenia od specyfikacji to możesz na nich grać jeszcze długo. (I pewnie tak będzie)."

mam nadzieję że tak... jak na razie stroiłem go na ucho, przy tym zbyt szumiącym jednym kanale. Z charakteru brzmienia już jestem zadowolony, mimo że sprzęt przecież niewyregulowany... Kwintety Grissmana zgrywane z MP3 już zabrzmiały lepiej (choć strasznie zwiększył się szum) - instrumenty są bliżej, choć nic nie kombinowałem z kompresją. Za to gitara solo (Eric Bibb i moje produkcje) miło się zmiękczyła bez utraty góry, coś co trudno wytłumaczyć realizatorom, przyzwyczajonym do muzyki głośnej i koniecznie "kanciatej", selektywnej.

PS: jeszcze mam jedno pytanie, na wypadek gdybyście popołudniu byli nieuchwytni. Dzisiaj pewnie dojdą kond. tantalowe i ponieważ naprawiłem wczoraj ten pot., będę mógł składać magnetofon. Nie wiem jak one będą oznaczone, czy domyślę się oznaczeń polaryzacji? Wiem ze niektóre mają tylko napis, z jednej strony. Czy jeśli będzie właśnie tylko napis, to on będzie wyznacznikiem gdzie + a gdzie - ?

:)

Czy jeśli będzie właśnie tylko napis, to on będzie wyznacznikiem gdzie + a gdzie - ?

jeżeli to produkt porządnej firmy to na pewno będzie oznaczony "+"

...Głowice Revoxa są trwalsze niż głowice Teaca, co zawsze mnie cieszyło...

I mnie, i mnie :)

Nie ma co szat rozdzierać. Już pisałem, że trzeba się z tym pogodzić. Sprzęt wiekowy, dość tani, więc wymaganie tak zwanych cudów jest nieuzasadnione. Głowice w moim wyglądają prawie tak samo. Ślad po taśmie jest może trochę węższy, ale to co słyszę w czasie odtwarzania to miodek na moje stare uszy :) Wiem, wiem jestem profanem, ale dla mnie najfajniej brzmi muzyczka zgrywana z CD. Wyraźnie zyskuje na jakości brzmienia. Winyli najbardziej lubię słuchać jednak bezpośrednio z gramofonu.

O. I znowu są :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez de_monter

I znowu są :)

Ukryta Zawartość

Dzięki za cynk, hi, hi, i już 10 mniej... ;-)

de_monter, ze mnie śmieją się, bo też zgrywam z nośników cyfrowych na taśmę...

go-michal, jeżeli trafisz sprawny egzemplarz, to będziesz bardzo zadowolony (a Niemcom raczej można ufać, mnie się w każdym razie - odpukać - udało). Napisz, kiedy maszyna dotrze do Ciebie.

Ukryta Zawartość

O. I znowu są :)

Ukryta Zawartość

Mam pytanie, jak ten BASF PER 528 ma się jakościowo i sonicznie do Quantegy 632?

Wiem że jest grubszy, jak jest wtedy ze ściralościa głowic?

Jak rozumiem te 1000m na bobince AEG nie wejdzie mi na szpulę 26,5 cm? Tam chyba wejdzie cos ok. 800m? Na specjalnym talerzyku z mocowaniem AEG mozna taką taśmę grać bezpośrednio bez przewijania na szpulę? Tylko że jak pisałem u mnie przy przewijaniu taśma nawija sie niezbyt równo. Co wtedy stanie się przy przewijaniu powrotnym? Da sie czy musze przewinąc na szpule 26,5 cm?

Ja mam na razie tylko przejściówkę ze standardowego mocowania szpuli na mocowanie AEG ale bez talerzyka. Zapewne dzięki tej przejściówce tylko przewine tasmę na szpulę.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Jak rozumiem te 1000m na bobince AEG nie wejdzie mi na szpulę 26,5 cm? Tam chyba wejdzie cos ok. 800m? Na specjalnym talerzyku z mocowaniem AEG mozna taką taśmę grać bezpośrednio bez przewijania na szpulę? Tylko że jak pisałem u mnie przy przewijaniu taśma nawija sie niezbyt równo. Co wtedy stanie się przy przewijaniu powrotnym? Da sie czy musze przewinąc na szpule 26,5 cm?

Pozdro

Na szpulę 26,5cm wejdzie jakieś 850m tej taśmy, możesz ją grać bezpośrednio z talerza. Odtwarzam ją w ten sposób bez problemów od kilku lat, przewija się ładnie. [NIgdy nie przewijam taśmy po odtwarzaniu ale robię to przed nim! Taśma się wtedy lepiej układa do składowania.]

Jakościowo jest moim zdaniem lepsza od Q632 ale wymaga innego ustawienia prądu podkładu [-5dB lub -6dB] oraz korekcji zapisu. Jest bardzo trwała i wytrzymała mechanicznie, ma backcoating zapobiegający rozpadnięciu się zwoju oraz zmniejszający wzajemne magnesowanie się zwojów taśmy.

Edytowane przez szerszy

U mnie wchodzi 830 metrów PER528, resztę nawijam na osobną szpulę i sklejam, nadaje się do testów. W radiu oczywiście nikt ich nie przewijał na szpule, tylko używano ich na otwartych talerzach z bobinami, więc jak najbardziej można tak robić. Bez talerza, na samej bobinie raczej bym nie ryzykował.

Ścieralność taśmy radiowej nie wynika z jej grubości, a raczej z substancji, dodanych do lepiszcza. W warunkach domowej eksploatacji nie ma co przejmować się tym, a plusem jest, że głowica się nie brudzi, bo taśma ją sama czyści.

Dużą zaletą tych konkretnych taśm jest pewność co do sposobu ich przechowywania przez lata - w stabilnych warunkach magazynu Polskiego Radia. Taśmy są nowe, a źródło pewne.

W porównaniu do Q632 PER528 przede wszystkim dużo mniej szumi i jest bardzo odporna na przekopiowanie (print-through). Mechanicznie wytrzyma bardzo dużo. Nic dziwnego, ma zupełnie inne przeznaczenie - PER528 to zawodowa radiówka, Q632 to taśma do duplikacji.

Prąd podkładu ustawiam według

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na 0 dB i mnie takie brzmienie odpowiada.

Ukryta Zawartość

Prąd podkładu ustawiam według

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na 0 dB i mnie takie brzmienie odpowiada.

Źle zrozumiałeś specyfikację albo chodzi Ci o metodę ustawiania przy 1khz i 0dB przy maksymalnym piku prądu podkładu...

Wyraźnie widać że spadek odczytu przy 10khz musi wynosić -5dB względem odczytanej maksymalnej wartości...(Wg. RMGI) Specyfikacja BASF mówi tu o -6db

post-13995-0-49397900-1362071037_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi