Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

<br />Kanał lewy to ten bliższy brzegu taśmy (czyli wyżej), kanał prawy jest bliżej środka taśmy (czyli niżej, bliżej chassis). <br />

Są na to standardy (normy) , czy każdy producent sobie.

Układ ścieżek i kolejność kanałów jest przyjętym przez wszystkich standardem, natomiast mogą występować niewielkie różnice w szerokości samych ścieżek i odstępów między nimi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A propos - czy te różnice w szerokości ścieżek mogą powodować np. wrażliwość magnetofonu na odtwarzanie taśm o nieco różnych skosach głowicy?? Mam to w TEAC'u i szlag mnie trafia. Większość taśm ze starych ARII jest do poprzegrywania (o zmianie ustawień zalakowanych śrubeczek oczywiście nie ma mowy). Akai był pod tym względem nieco mniej wrażliwy.

Pozdrawiam świątecznie

Nie, te różnice są nieduże i dotyczą przede wszystkim magnetofonów dwuśladowych (węższe ścieżki w amerykańskich i japońskich maszynach, zgodnych z NAB, i szersze w europejskich DIN). W czterościeżkowcach stosowano jeden rozmiar ścieżki 0.043 cala (z wyjątkiem kwadrofonicznych, troszkę węższych), a różnice mogły wynikać raczej z niedokładności wykonania.

Widocznie skos w Arii odbiega od tego w TEAC znacznie bardziej, niż od Akai. Na azymut może mieć wpływ także tor prowadzenia taśmy, jeśli jest krzywo ustawiony.

A propos - czy te różnice w szerokości ścieżek mogą powodować np. wrażliwość magnetofonu na odtwarzanie taśm o nieco różnych skosach głowicy??

skos powinien być mniej więcej ten sam - taśma wzorcowa podaje 90 stopni +/- 3min; po regulacji taką taśmą kilku magnetofonów zapisy na nich powinny być kompatybilne (oczywiście w czterościeżkowe i dwuścieżkowe odpowiednio ze sobą; w przypadku tych drugich niezależnie od szerokości śladów)

wykonanie we własnym zakresie wzorca do skosu to bardzo żmudna praca; mnie się to udało, ale nie wiem czy poprostu przez tylko przypadek "nie trafiłem w punkt" (metoda kolejnych przybliżeń, bardzo cienka taśma i zapis dwuśladowy, poza tym na dodatek kilka "używek" z różnych źródeł - po sprawdzeniu wzorcem okazało się, że trafiłem ze skosem; w poziomie 0 dB pomyliłem się tylko o 1dB)

pomyślności i wszystkiego dobrego

Z nudów zrobiłem dzisiaj probne nagrania na tasmie 3M Recording tape 1 cal ,ciety na ćwiartki . Gra dobrze .Prędkość 9,53 gra lepiej niż 19,53.

kolejna taśma -nieznana firma .,oczywiście też cięta z 1 calówki Wygląda na nieżle zjechana ,choć nie brudzi i nie sypie .

Na wszystkich prędkościach nagrywa prawie tak samo ..Czyli dobrze . Obie taśmy to taśmy Video ..

Taśma 3m z czucia w palcach wyglada na grubość 25-30 mikronów .

Ta nieznanej marki jest podobnej grubości . Obie są wyrażnie grubsze niż zwykła taśma video z kaset

Kochani najlepsze życzenia świąteczne. Obyście spędzili ten czas w gronie najbliższych, zapominając o codziennych problemach oraz ciesząc się wszystkim tym, co przynosi nam życie. Dużo zdrowia, miłości i smacznych potraw ;

Dołączam się - wszystkim wszystkiego dobrego i pogodnego z okazji tych świąt.

I jeszcze więcej dobrej zabawy z naszymi maszynami :)

Wszystkim zdrowych, spokojnych i smacznych świąt, dla Waszych rodzin także!

PS: Jeszcze nie zrezygnowałem z TC-765, walczę co weekend, ale już nadzieja mi trochę podupada.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Panowiem pytanie mam,

gdzie mozna dostać albo jak domowymi sposobami da się skleić taśmę szpulową, która uległa przerwaniu? Nie rozbiegówka oczywiście tylko właściwy nośnik, środek szpuli.

Będe bardzo wdzieczny za odpowiedzi

Pozdrawiam

Edytowane przez Kantonr

gdzie mozna dostać albo jak domowymi sposobami da się skleić taśmę szpulową, która uległa przerwaniu?

najlepsza jest taśma specjalnie do tego celu przenaczona - niedawno była w sprzedaży:

Ukryta Zawartość

być może niebawem znów się pojawi, bo chyba nie wszystkie "poszły"

od biedy można próbować zwykłą taśmą klejącą, ale może ona brudzić sąsiednie zwoje (klej wypływa)

pojawiły się dwa Koncerty, wiadomo gdzie; serce aż boli, tak zdemolowane; albo jakiś barbarzyńca, albo ktoś niespełna rozumu mógł to zrobić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

Witam .

A ja jestem po ciachaniu taśmy 1 cal .

Poszło jak burza . Niecałe 3 godzinki razem z przewijaniem na talerze .

Machnąłem cała szpule i wyszły z tego 4 .

Edytowane przez dulon184

Quantegy 632 dostepna na eBayu i allegro od goscia ze Szczecina - cena 50 zł/szt, ok. 1500m

BASF 528 dostepna na allegro z Polskiego Radia - cena 40 zł/szt, ok. 1000m

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Czy w M 2405S ZRK wskażniki działaja i przy odtwarzaniu czy tylko podczas zapisu?

(sorry za powtórne pytanie ).Literatura P. Gójskiego milczy.

W M-2404S działają ,tylko przy zapisie.W M-20405S działają też przy odtwarzaniu.Wiem,bo miałem.

A to mam problem who is who ?. Płyta górna z oznaczeniem 2405s a wnętrze 2404(?)

czym się różniły wizualnie .

Nie powinny niczym,oprócz napisu,jednak czasami były inne wskazniki.ogólnie to produkowano przez cały okres PRlu dwa typy .ZK-120 i ZK240.Reszta ,to były ich klony.

Skoro expert na łaczu

Czy metalowe kontakty -ślizgi od auto stopu , powinny stykać się z taśmą tyko w końcówce jej odtwarzania (przewijania) oglądajac w powiększeniu są przetarte od taśmy tak , że jak hebel ścierają nośnik.Czy to kwestia regulacji ustawienia czy czasu eksploatacji.

I jeszcze pytanie o przyczyny zwalniania pod koniec (1/20) taśmy. Zwykle gdy jest na duzej (18) szpuli. Małe bez problemu do końca stabilne obroty.Czy pasek ten z silnika na kółko pośrednie?

Edytowane przez ricon

Skoro expert na łaczu

Czy metalowe kontakty -ślizgi od auto stopu , powinny stykać się z taśmą tyko w końcówce jej odtwarzania (przewijania) oglądajac w powiększeniu są przetarte od taśmy tak , że jak hebel ścierają nośnik.Czy to kwestia regulacji ustawienia czy czasu eksploatacji.

I jeszcze pytanie o przyczyny zwalniania pod koniec (1/20) taśmy. Zwykle gdy jest na duzej (18) szpuli. Małe bez problemu do końca stabilne obroty.Czy pasek ten z silnika na kółko pośrednie?

Czujniki autostopu stykają sie z taśmą cały czas.Jak są zdarte,to może da się je obrócić.Juz niestety nie pamietam ich konstrukcji.Co do zwalniania,to mój miał ta samą przypadość i to ostatecznie zniecheciło mnie do magnetofonów jednosilnikowych.Od tego czasu już nigdy takiego nie kupiłem.

Dulon, gratuluję cięcia z 1 cala, to jest kawał osiągnięcia :)

Co do zwalniania pod koniec dużych szpul - może to być związane z momentem obrotowym, może też z wagą szpuli. Szczęśliwie nie zauważyłem tego na Arii czy opusie.

A odnośnie klejenia - mówiąc szczerze, od lat kleję taśmy zwykłą taśmą klejącą:) Mało to profesjonalne, ale na razie jakoś mi się sprawdza, chociaż na Ariach takie sklejenia mi się wskutek odtwarzania "rozjeżdżały" i powstawała widoczna przerwa, z czasem coraz większa. Na japończykach nie zauważyłem na razie tego defektu. Oczywiście cięcie skośne, pod kątem 45 stopni, zgadzam się całkowicie. Oczywiście wyłącznie po zewnętrznej stronie taśmy. A nieraz widziałem taśmy sklejane taśmą po obu stronach :)) Zgroza.

Obydwie Arie, które kiedyś przez pomyłkę kupiłem, miały trudności z przewijaniem taśmy - właśnie pod koniec szpuli, gdy potrzebny jest największy moment obrotowy. Nie pomogła ani wymiana paska, ani smarowanie osi wszelkich kółek. Ten silnik jest po prostu za słaby, co wychodzi z czasem, gdy wzrastają opory z powodu starzenia się smarów, etc.

<br />Czujniki autostopu stykają sie z taśmą cały czas<br />

Może ma ktoś zbędne. Taśma przeszlifowała na wskroś . Widoczny rowek ze szczeliną wzdłużną . :(

Philips, o którym tak entuzjastycznie pisałem parę postów wyżej, niestety znowu ma swoje humory - na prędkości 19 jest za słaby naciąg i taśma spada z rolki dociskowej :-( Umierają silniki talerzyków lub ich paski.

Sony TC-755 wymaga przejrzenia i regulacji wzmacniaczy jak również płytki regulatora obrotów - czasem wariuje.

W 377 idler ślizga się na 19, no normalnie wszystko się sypie...

Aby mieć coś do słuchania w tzw. "międzyczasie", spędziłem dzisiaj całe popołudnie na grzebaniu w mojej Arii 2411. Wymieniłem silnik, bo stary strasznie głośno chodził, nasmarowałem lekkim olejem maszynowym osie talerzyków, rolki dociskowej i kółka pośredniego dowijania.

Dzięki temu magnetofon pracuje bardzo cicho - praktycznie zniknęło klekotanie, warczenie, łomotanie itp. - słychać jedynie pomrukiwanie silnika. Aż się zdziwiłem.

Podregulowałem ("na czuja") naciągi tak, aby taśma w miarę dobrze przylegała do głowic i nie latała na boki, ale równocześnie, aby nie było zwalniania pod koniec.

Szału nie ma, ale jest nieźle, przynajmniej jeśli chodzi o odtwarzanie. Przewija również w obie strony bez problemów zarówno na początku jak i na końcu. W sumie - miła niespodzianka. Żywotne bestie z tych Kasprzaków ;-)

Ten silnik jest po prostu za słaby

to nie wina silnika; moment obrotowy talerzyka "gubi się" po drodze na pasku, kółkach pośrednich i sprzęgłach; to był właśnie problem z tym mechanizmem - takie wyregulowanie, aby przewijał do końca nawet na "18-stkach" i jednocześnie taśma była w miarę naciągnięta

( Umierają silniki talerzyków lub ich paski.

Sprawdz ,jak jest z przewijaniem.Jeśli nie zwalnia pod koniec,to i silniki i paski są ok.Problem może leżec w elektronice sterującej silnikami podczas odtwarzania

• Pokaż nowe odpowiedzi