Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie przywróciłem do życia Akai X201D. Odtwarza i nagrywa, nawet całkiem przyjemnie. Minusem jest brak podsłuchu przy nagrywaniu - 3 głowice ale jedna to ta dodatkowa do biasu - i jeszcze jakieś kaprysy z prawym kanałem. Wszystkie styki do których udało mi się dotrzeć przemyłem i to zdecydowanie pomogło ale jeszcze trzeba go trochę rozruszać.

W.

Wojtek

kolejny pomysł próbuję zrealizować - dodatkowa głowica do odczytu czterościeżkowego w Koncercie (dwuśladowym); na razie zamontowana mechanicznie, pozostało podłączenie elektryczne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

Wstaw jakieś fotki zabaweczki ..

Niech ci dobrze słuzy .

Zdjęć pełno w necie, ale jak wezmę w łapy Pentaxa to coś pstryknę. Teraz nagrywam Al Di Meolę, pierwsze próby wypadły pomyślnie.

W.

Wojtek

Podziwiam takich ciekawskich kombinatorow

kombinowania ciąg dalszy - przełącznik głowic na wejściu wzm. odczytu; niby zdaje egzamin, ale różnica poziomów (oczywista) - dla głowicy Tesli (w pierwszej wersji) sygnał z wzorca (Basf) odczytany z poziomem -5dB, zaś z głowicy Revoxa (tej, która była tu zamontowana fabrycznie) to -7dB względem 0dB dla odczytu dwuśladowego; można by próbować wstawiać tłumiki dla dwuśladu, a skalibrować odczyt dla czterościeżkowca, ale trochę dużo kombinowania z przewodami do przełącznika; można zamontować drugi wzmacniacz odczytu i przełącznik wstawić przed moduł Dolby, ale znów nie mam za bardzo gdzie, bo mój Koncert jest już "zapchany" w środku

Ukryta Zawartość

post-42117-0-74755900-1372766116_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

Ciekaw jestem waszego zdania . Czy REvox to sprzęt Audiofilski?.

P:Ozdrawiam

A cóż to za pytanie ? Mam nadzieję się dowiedzieć :)

Moim zdaniem, zdecydowanie tak. Spełnia wszystkie wymagania jakimi powinien charakteryzować się tego typu sprzęt. Zapewnia dźwięk doskonałej jakości, świetnie się prezentuje, no i (był) jest drogi :)

Marek-41>>>Filwoj,poruszyłeś temat,na który zawsze zwracam uwagę wszystkim,którzy chcą słuchać.A nie jest ich wielu.

Też mam takie taśmy nagrane na M-2404S z radia.

Niby jest postęp ,a w tym wypadku jest wyrazny regres.

Pomijam już durne standarty o "piractwie" co zauważyłeś,ale jest coś ,o czym chyba nikt nie pomyslał.

Cyfra zamiast poprawić jakość nadawania radia ,spowodowała jej ogromny spadek.Było to do przewidzenia.Większość stacji nadaje pliki o niskiej jakości.Nadawanie całkowicie cyfrowe,tylko spotęguję ten proces.Mając do wyboru nadawanie kilku programów wysokiej jakości,albo kilunastu niższej ,co wybiorą?.

Oczywiscie to drugie,bo wiecej reklam,a mamy ograniczoną przepustowość łącza.

I tak o nagrywaniu z radia możemy już spokojnie zapomnieć. Istnieją co prawda jeszcze ostatni Mohikanie,jak audycje nadawane prosto ze studia,czy z winylowych płyt,jednak to są wyjątki,dzieki którym mozna jeszcze osobiście się przekonać co potrafi radio FM.

Zawsze żałuję,że nie miałem wtedy tak dobrego odbiornika radiowego i takich magnetofonów, jak dzisiaj ,choć i tak słucha się tamtych nagrań z dużą przyjemnością.Niestety masz rację.

To se ne wrati.

Cześć Marku i wszyscy. Odgruzowałem się trochę w pracy i włączę się do dyskusji o nagrywaniu z radia. Ostatnio się tym bawię i mogę z Markiem się zgodzić - teraz można by nagrywać naprawdę niezłą jakość z radia FM pod warunkiem , że to będzie z taśmy, winyla lub dobrego CD. Trójka nadaje czasem koncerty - testuję na nich nagrywanie, Metz - często puszcza winyle, Kaczor też stara się trzymać jakość dźwięku. Niedawno odtwarzał nagrania które nagrywał na swoim osobistym magnetofonie Koncert - sala kongresowa - Maanam - rok 1982 lub 83. Nagrałem to na Revoxa PR99 i powiem Wam, że zdziwiłem się pozytywnie. Możliwości są tylko ciekawe komu się będzie chciało . W trójce mają widocznie jeszcze na chodzie magnetofon studyjny, gramofon i dobry CDek - bo niektórzy prezenterzy to wykorzystują i wtedy jest naprawdę dobrze. Wyraźnie jednak słychać gry nadają pliki cyfrowe skompresowane - no wtedy to już wielka pomyłka. trójka się stara - chociaż to dobre. Poza tym wracając do brzmienia M2405S i tamtych czasów...ostatnio słucham winyli na Fryderyku ( gramofon) i WS 303 oraz ZG30 C z membraną bierną. Używam równocześnie dość wysokiego zestawu LUxman + kolumny na scan speakach i muszę szczerze wyznać ....i to i tamto jest dobre. Stara Unitra stroiła sprzęty ciekawie - fajnie to gra i dzisiaj. Często wracam do tego brzmienia - nie wiem czy to zboczenie, czy po prostu przypomnienie czasu gdy miało się 18 lat - ale podoba mi się i to stare i to nowe. Serdecznie pozdrowienia dla wszystkich Przyjaciół z tego wątku - Jacek

Próbuję powrócić do nagrywania muzyki z radia. Zainspirowany powyższym wpisem Jacka przeglądam internet w poszukiwaniu zapowiedzi i ... k...pa ! Tylko najbliższy koncert Hey za którym nie przepadam. Czy ktoś znalazł informacje o dlaszych planach koncertowych trójki ? Ewentualnie jakieś namiary na inne audycje z muzyką dobrej jakości - z winyla lub taśmy ?

W.

Wojtek

filwoj - w soboty - lista osobista - Piotr Metz - chyba 19 lub 20:00 , kaczkowki - minimax - niedziele 22:00 i środy 15:00 - w tonacji trójki , koncerty w każdą niedzielę o 20:00, czasami Niedźwiedź w soboty do południa puszcza utworki s taśmy , ale to co on odtwarza akurat jest nie dla mnie- pozdr - Jacek

A propos, bardzo jestem ciekaw, jak to wygląda w Dwójce; skoro grają głównie klasykę i awangardę, to nie wyobrażam sobie, żeby np. jakieś orkiestry, fortepian czy organy puszczali z mp3jek. Z dwójki nagrywałem jeszcze do 2008 roku (miałem taki osobny tunerek, już elektronicznie strojony, zresztą TELEFUNKEN) i chwaliłem sobie jakość nagrań. Jak jest z tym radiem teraz, to nawet nie wiem; nie mam anteny w pokoju, zrezygnowałem ze słuchania radia. Trochę za dużo tego wszystkiego do nagrywania i słuchania ostatnio :)

Jacku dziękuję za informacje. Próbowałem znaleźć jakiś program tych audycji w necie ale d. blada, chyba za stary jestem, mnóstwo sieczki i informacji o tym co już było ale ani słowa o nadchodzącym programie. Pozostaje szukać płyt i przegrywać.

W.

Wojtek

Ukryta Zawartość

Ramówka Polskiego Radia, polecam Dwójkowe Nokturny/Letnią Noc i Trójkowe pasmo od północy do czwartej rano.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ramówka Polskiego Radia, polecam Dwójkowe Nokturny/Letnią Noc i Trójkowe pasmo od północy do czwartej rano.

Jestem chyba za wygodny, chciałbym wiedzieć CZEGO będzie można posłuchać (czyli co nagrać) w nadchodzącej audycji. W przypadku koncertów trójkowych znajdujemy opis tych które już były (kogo to obchodzi ?!) ale NIC na temat nadchodzących. Jak tu cokolwiek zaplanować ?

W.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Jestem chyba za wygodny, chciałbym wiedzieć CZEGO będzie można posłuchać (czyli co nagrać) w nadchodzącej audycji. W przypadku koncertów trójkowych znajdujemy opis tych które już były (kogo to obchodzi ?!) ale NIC na temat nadchodzących. Jak tu cokolwiek zaplanować ?

jak chciałem coś nagrać, to "nastawiałem" taśmę 3-godzinną i szedłem spać; w wolnej chwili odsłuchiwałem i przegrywałem interesujące mnie "nuty" na inną szpulę

Filwoj i inni szpulomaniacy...dzisiaj od 22. Polskie radio trojka tra smisja koncertu z gdyni open air. Min. The national - nagrywac podzielimy sie wrazeniami-pozdrawiam-jacek

Zawsze mozna wykorzystać Duplikatorek . Nagra 4 godzinki i mozna sobie wybrac .

z dwóch sklejonych i nawiniętych na dużą szpulę Maxelli UD18-180 można uzyskać 6 godzin zapisu dwuśladowego przy 9,5cm/s

Ech ta ciekawość .

Pytanko dla specjalistów .

Czy tasma kalibracyjna półcalowa przecięta na Cwiartki jest - że tak napisze --pełnowartościowa?.

Pozdrawiam,.

Ech ta ciekawość .

Pytanko dla specjalistów .

Czy tasma kalibracyjna półcalowa przecięta na Cwiartki jest - że tak napisze --pełnowartościowa?.

Pozdrawiam,.

Z tego co wiem to taśmy kalibracyjne są nagrywane na pełnej szerokości więc po przecięciu nadal cała szerokość będzie nagrana ale o połowę mniejsza szerokość powinna dać o połowę słabszy sygnał...

W.

Wojtek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Z tego co wiem to taśmy kalibracyjne są nagrywane na pełnej szerokości więc po przecięciu nadal cała szerokość będzie nagrana ale o połowę mniejsza szerokość powinna dać o połowę słabszy sygnał...

W.

Przy czym należy wziąć pod uwagę to, że taśma 1/4" cięta z taśmy 1/2", będzie odtwarzana przez głowicę przystosowaną do taśmy 1/4".

GM

Przy czym należy wziąć pod uwagę to, że taśma 1/4" cięta z taśmy 1/2", będzie odtwarzana przez głowicę przystosowaną do taśmy 1/4".

GM

Co jeszcze się zmieni poza szerokością z jakiej sczytywany jest sygnał ?

W.

Wojtek

ale o połowę mniejsza szerokość powinna dać o połowę słabszy sygnał.....

Zakładam żę cała szerokość tasmy jest nagrana z takim samym sygnalem . Pisze o mocy tego sygnału . Jeśli taśme ciachniemy na pół i będzie odtwarzana przez głowice na Cwiartke to nie powinna spaść moc sygnau na taśmie .Tak mi podpowiada logika ,ale czy to jest słuszne ?/

ale o połowę mniejsza szerokość powinna dać o połowę słabszy sygnał.....

Zakładam żę cała szerokość tasmy jest nagrana z takim samym sygnalem . Pisze o mocy tego sygnału . Jeśli taśme ciachniemy na pół i będzie odtwarzana przez głowice na Cwiartke to nie powinna spaść moc sygnau na taśmie .Tak mi podpowiada logika ,ale czy to jest słuszne ?/

Strumień magnetyczy z mniejszej powierzchni o takiej samej gęstości namagnesowania będzie mniejszy ale może właśnie głowica na 1/4 cala to kompensuje lub elektronika do niej przypisana ? Niech się G.Mark wypowie.

W.

Wojtek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Strumień magnetyczy z mniejszej powierzchni o takiej samej gęstości namagnesowania będzie mniejszy ale może właśnie głowica na 1/4 cala to kompensuje lub elektronika do niej przypisana ? Niech się G.Mark wypowie.

W.

Nie jestem teoretykiem, dlatego odpowiedzi na postawione pytania udzieli test, przeprowadzony z wykorzystaniem magnetofonu na taśmę 1/4" i dwóch taśm testowych. Fabrycznej 1/4" i ciętej 1/4" z taśmy 1/2" nagranych tym samym strumieniem.

GM

dulon, jeżeli masz nadmiar takiej taśmy to ciachnij i przyślij mi kilkadziesiąt metrów. Na pewno zrobię z niej użytek, choćby do ustawień głowic. Myślę, że nie wiedząc nawet jaki powinien być sygnał odsłuchu można będzie wykonać ustawienia mechaniczne - kryterium maksymalny sygnał z każdego kanału, oczywiście równy na obu.

W.

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi