Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za Wsparcie . .

Wstawiam fotkę Grafiki schematu -lewa strona ,gdzie dobrze widac jak ta kośc pamięci -tak mi wyjaśnił G Mark -ja myślalem że to procesor -jest połączona .

Zastanawiało mnie tylko że w spisie części na tej płytce tej pamięci nie ma . Jest w oryginale i na schemacie .

Obie maszyny to model 04.Schemat jest rownież od tego modelu . Jeśli jest jakaś zmana modelu maszyny to na schematach jest to zaznaczone.

To ta kość na której leży karteczka.

W lewym rogu górnym fotki widac do jakich modeli maszyny jest schemat .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dulon184
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Sporo tego co wyżej ma nie być, to temat dla mnie jest w zasadzie zbyt płytki... Szczególnie, że Dulon próbuje naprawić nic innego tylko... Magnetofon Szpulowy...

Całkowicie się zgadzam. Zwłaszcza, że VTR oznacza Video Tape Recorder.

...

Musisz określić jaką masz wersję tego magnetowidu szpulowego i zobaczyć, czy zgadza się z tą na instrukcjach serwisowych. Co do tego, czy dany procek ma być, czy też nie, to ja bym dokładnie obejrzał raz jeszcze płytkę i zobaczył jak idą połączenia przy tych prockach. Następnie porównać z instrukcją. Zrobił byś też fotki tych miejsc, gdzie są te procki.

No to co to w końcu jest? Magnetowid czy magnetofon? Czy te nazwy są możliwie zamiennie stosowalne?

Myślę, że można kontynuować w tym wątku, który leży od jakiegoś czasu odłogiem.

http://www.audiostereo.pl/sony-bvh-2000ps-hhhhmmmm-chyba-awaria_103905.html

A teraz wracam do pracy nad sobą.

GM

Witam.

Po to jest zrobiony temat "Magnetofony Szpulowe", żeby można było komuś pomóc. Jeśli nikt nie będzie się dzielił swoimi problemami to nie ma miejsca, gdzie mógłbym ja i pewnie nie tylko ja, zdobywać wiedzę o tym:

1. Jak naprawiać

2. Jak użytkować

3. Jak reanimować

4. Jak nagrywać itd...

Sporo tego co wyżej ma nie być, to temat dla mnie jest w zasadzie zbyt płytki... Szczególnie, że Dulon próbuje naprawić nic innego tylko... Magnetofon Szpulowy...

>>Dulon

Musisz określić jaką masz wersję tego magnetowidu szpulowego i zobaczyć, czy zgadza się z tą na instrukcjach serwisowych. Co do tego, czy dany procek ma być, czy też nie, to ja bym dokładnie obejrzał raz jeszcze płytkę i zobaczył jak idą połączenia przy tych prockach. Następnie porównać z instrukcją. Zrobił byś też fotki tych miejsc, gdzie są te procki.

W zasadzie masz rację. Dlatego napisałem taki niesmiały post. Moim zdaniem wrzucanie wszystkiego do jednego wora pt. magnetofony szpulowe robi totalny smietnik. A wystarczyłoby zrobić oddzielny wątek np. o problemach, kłopotach, naprawach, prośbach o pomoc itp. Ale to zadanie moderacji nie moje.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... A wystarczyłoby zrobić oddzielny wątek np. o problemach, kłopotach, naprawach, prośbach o pomoc itp. Ale to zadanie moderacji nie moje.

Pozdro

Taka próba została parę lat temu podjęta. http://www.audiostereo.pl/magnetofony-porady-serwisowe_58247.html

Temat jak najbardziej prawidłowo zdechł, albowiem nie miał innego wyjścia wobec siły argumentów przedstawionych.

A wracając do sprawy naprawy magnetowidu szpulowego inaczej zwanego magnetofonem szpulowym...

Mam podejrzenie graniczące z pewnością iż, o ile w układzie nie występuje uszkodzenie banalne, naprawa przedmiotowego urządzenia w obecnym stanie się znajdującego, bez właściwego zaplecza serwisowego i udziału osoby, która zawodowo zajmowała się serwisem dokładnie tego modelu, nie będzie możliwa w warunkach domowych.

Obym się mylił, ale skomplikowanie układu i rodzaj usterek, raczej na to nie zanosi. Tym bardziej się tego nie da zrobić, na podstawie kilku zdjęć i rysunków płytek drukowanych.

GM

Edytowane przez G.Mark

Ja zdaję sobie sprawę z tego że bez porzadnego majstra ze sprzętem raczej napewno nie da się zrobic . Niemniiej zbieram jakieś tam informacje ktore mogą się przydac .

Odezwał się Tomas 11W . Ma sprzęt -wiedzę . i naprawiał takie zabawki .

Tylko problem .

Jest w Kanadzie .

Odpowiem sam sobie :-)

Z przełącznikami korektora poradziłem sobie - wypadł kołek z podkładką łączący dwie połówki popychacza przełączników. Swoją drogą - bardzo fajny patent z tym rozdzielaniem ramki z elektroniką od mechanizmu - wystarczy rozłączyć wielowtyki i odlutować silnik :-). Głowica jest nowa albo jak nowa, po założeniu nowego docisku jakość odtwarzania zaskoczyła mnie pozytywnie :-)

Końcówka niestety jest całkowicie martwa - oba układy mają wewnętrzne zwarcie na wyjściu. Ponieważ śrubki radiatora są zalane cyną, wymiana może być b. uciążliwa - łatwiej będzie zdobyć i wymienić cały moduł, a póki co jestem posiadaczem magnetofonu M2405SD ;-)

Końcówka niestety jest całkowicie martwa - oba układy mają wewnętrzne zwarcie na wyjściu

na wiadomym portalu dostaniesz końcówki mocy na tranzystorach - jeżeli masz smykałkę do takich robót, to wymienisz bez problemu

A widziałem, widziałem - scalone też są u tego samego sprzedawcy. Z drugiej strony - mając już tranzystorową, łatwiej ją w razie awarii naprawiać. Pewnie któreś z nich zakupię. Tylko muszę zdecydować się na którąś wersję - czasu sporo, bo aukcje tylko z licytacją ;-)

A póki co muszę jeszcze raz odczepić i założyć ponownie chassis z elektroniką, bo źle mi się ułożył przełącznik prędkości, i nie wyłącza zasilania.

Edytowane przez adamstan

Witam,

Zupelnie sie zgadzam z G.Mark ze nie wiadomo ile jest usterek elektronicznych w tych maszynach? do tego trzeba miec przynajmniej oscyloscop eprom programer itd no i wiedze o Z80 family, ja przy z80 mialem do czynienia przez 5lat z lat 80 so to latwe 8 bitowe no i trzeba pamietac (podstawa) ze Z80 a Z80A to ruznica zegara 2.5Mhz 4Mhz , na tych fotkach so CPU Z80A Z80A SIO Z80 CTC na eproms tez jest wazne 2732-15 liczby ostatnie oznaczajo szybkosc i nie wolno mieszac eproms np: -15 -35 fajnie bylo by sprawdzic kazdo plytke na sprawnej maszynie.

Pozdrawiam

Dawno nie logowałem się na forum.Proza życia.Coraz trudniej pchać ten wózek.Moje szpulki wszystkie sprawne i nagrywam sobie coś od czasu do czasu.

Zyczę wszystkim dużo radości i braku kłopotów,no i oczywiście zadowolenia ze swoich szpulek.

Witajcie

Też długo nic nie pisałem pora to nadrobić.

Wiadome jest że czas spędzony w gronie przyjaciół mija nieubłaganie szybko , tak też było i tym razem u Henryka i jego żony ,te kilka godzin w serdecznym towarzystwie minęły niestety zbyt szybko ale zabrałem ze sobą coś czego opisać w sposób prosty (jak to mówią Ślązacy ) nie idzie:)

Ferrograph Studio 8 jest już po naprawie i regeneracji elektroniczno- mechanicznej której dokonał nasz forumowy kolega Henryk Statkiewicz w tym miejscu chylę czoła i serdecznie dziękuję Henrykowi za okazaną pomoc i cierpliwość .

Ukryta Zawartość

Henryk wykonał również przedłużacz do pomiarów aby było prościej , na zdjęciu płytka do pomiarów w slocie Record.post-4738-0-51492100-1376221202_thumb.jpg

Prosiłbym w tym miejscu Henryka o opisanie dokonanych napraw , mnie będzie trudno tego dokonać gdyż zakres prac wykonanych jest dość obszerny.

Jak na razie to Henryk spędził z Ferro więcej czasu niż , dopiero teraz będę się uczył i poznawał tak naprawdę działanie i serwis tego monstrum!!!.post-4738-0-81153700-1376221360_thumb.jpg

Mogę się tylko pochwalić że wyregulowałem na razie hamulce .

Teraz czeka nas jeszcze kilka drobnych rzeczy a potem mozolne odnowienie wszystkich elementów zewnętrznych obudowy dam sobie na to całą zimę.

Dziękuję serdecznie jeszcze raz Henrykowi cóż mogę jeszcze napisać na razie tyle to minimum musi mnie i Wam wystarczyć jestem zobligowany umową której progów nie chciałbym przekraczać.

Pozdrawiam wszystkich zakręconych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Chciałbym dodać kilka zdań do powyższego tekstu.

Ferro działa i reaguje na funkcje tak jak powinien.

Nagrane taśmy na innym magnetofonie odtważane były bardzo dobrze i czytelnie , zachwycała dynamika tych nagrań ale i nie tylko moich nagrań także nagrań które miał Henryk a były to nagrania z rozgłośni radiowej np czysta wyraźna mowa itp.

Wskaźniki wysterowania pracują jak należy , skomplikowanie magnetofonu jest duże wiele elementów jest moim zdaniem zbędnych przy tak leciwym sprzęcie , wzmacniacze głośniki (choć ostatnio bardzo mnie się przydały) ale jak wiadomo im więcej tych dodatkowych rzeczy tym układ jest bardziej obciążony / wydalane ciepło.

Mam nadzieje że dalsze postępy prac będą postępowały owocnie i będę miał możliwość podzielenia się z wszystkimi w pełni odrestaurowanym Ferro.

audiomagia.blogspot.com

Chciałem się przywitać, i pochwalić zakupionym na urodziny wymarzonym szpulowcem - Akai GX 600DB. Czytając forum szczęka mi opada na widok poziomu zgłębienia szpulowców przez bywalców, więc pewnie za często się nie odezwę, ale od czasu do czasu jeśli będę mógł coś wtrącić.... Miłego wieczoru!

Gratuluję zakupu szpulowca, a MAGowi - odrestaurowania Ferrographu. Chciałbym zobaczyć ten magnetofon w całości, z obudową :) Wygląda to na jakąś potężną i skomplikowaną maszynę.

Model AKAI GX-600DB widziałem we Wilnie, ale niestety to było zbyt daleko i trochę za ciężki, żeby go sobie przytargać :) Mogłem się jedynie pocieszyć zakupem winyli w tym sklepie. Zastanawiałem się nawet, czy nie kupić sobie czegoś takiego (jak się miałem przesiadać z Arii), ale ostatecznie zrezygnowałem. Za duży. Poza tym cena szpulek 10" jest, delikatnie mówiąc, przesadzona, i to znacznie.

Pozdrawiam

Witajcie,

mały off-topic od obecnego tematu... z przykrą informacją że wystawiam moją zabawkę na sprzedaż

Ukryta Zawartość

Cena, w razie zainteresowania, do negocjacji. Powód sprzedaży podałem prawdziwy, potrzebna jest kasa na inne inwestycje. Revoxa wystawiam na końcu, najpierw sprzedałem 3 motocykle i "kino domowe" na 16mm, o! :)

Pewnie wrócę jeszcze kiedyś do taśmy, na razie dziękuję wam bardzo za wsparcie, szczególnie "Szerszemu".

Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez buddybolden

Witam serdecznie Joszkę - bliżej znanego w środowisku jako DJ Yoshee :)

Co do Arii mam nadzieję, że będzie się dobrze sprawowała - służę wszelką pomocą :)) I pozdrawiam

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam serdecznie Joszkę - bliżej znanego w środowisku jako DJ Yoshee :)

...

https://soundcloud.com/dj-yoshee

Bardzo nam miło powitać tak znaną postać.

GM

No to DJ Yoshee tylko kupowac porządny sprzęt analogowy a te wszystkie komputery na śmietnik wyrzucic .

Robić Ubaw na analogu .Młodzi pewnie by ze żdziwienia umarli gdyby zobaczyli porządne analogi . Myśle o szpulakach

POzdrawiam.

A toc Polak czy jakiś inny Krajowiec?

ja to nie ja .... zwykła zbieżność ksyw:) a ksywa yoshee została zmieniona w 2006 chyba roku .... do analogu to powracam ,bo cyfra nie pachnie i w dotyku niemiła ... ;)

@ Krzysiekg1981 Ciężki to on jest, ale warty każdego grama :) Szpule 26,5 można kupić okazyjnie, problemem dla mnie okazało się co innego - brak nowych taśm. Na allegro prawie wszystkie taśmy są nieużywane, rzadko trafia się faktycznie nowa taśma.

Oprócz Akai mam jeszcze na stanie Arię i MS2405S , ale Aria obecnie wyłącznie gromadzi kurz, a MS trafi wkrótce do mojego taty :)

Ukryta Zawartość

Popatrzcie na drugie zdjecie.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Tak, wyobrażam sobie, że GX600 nie jest lekki ...:) Ja próbowałem kiedyś ustrzelić AKAI GX-77, a potem GX-747 (ten guziczek EE, ach i żeby tak jeszcze regulowany bias....), ale niestety mi się nie udało, na drogie na razie to wszystko dla mnie. Co do nowych całkowicie taśm, to właściwie zostały Ci chyba RMG tylko; są, jak słyszę, wzorowane na SM911. Skoro tak, to jakość może Ci zrekompensować cenę, przeokrutnie słoną. Ale na moich obu sprzętach bardzo dobrze się też zachował EMTEC PER528 z Polskiego Radia. Mam zresztą wrażenie, że zarówno AKAI jak i TEAC nie są specjalnie wybredne co do rodzaju taśmy. Pytanie oczywiście o wybredność użytkownika :)

Joszka - nie miałem pojęcia, że jest dwóch Yosheech :) Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, jak zdradzę kolegom, że grywałeś przede wszystkim w łódzkich (choć nie tylko) klubach ambitną muzykę elektroniczną... Ba, toć i audycję prowadziliśmy razem.

Aria, której jesteś właścicielem, bardzo ładnie pracowała na taśmach PER528 Emteca, mimo że to są taśmy dla niej trochę za grube. W 19 cm/s jakość nagrań z vinyla była naprawdę bardzo ładna. Przyniosę do testowania też BASFy, Maxelle - pobawimy się korekcją. Pozdrawiam!

Popatrzcie na drugie zdjecie

Nasza zetuchna :))) Miałem kiedyś ZK-146. Fajna kataryna :)

No i przy okazji przyjrzałem się Ferrographowi.

Nasza zetuchna :))) Miałem kiedyś ZK-146. Fajna kataryna :)

No i przy okazji przyjrzałem się Ferrographowi.

Jeśli możesz opisz wrażenia z przyglądania się Ferro i napisz gdzie spotkałeś Ferro

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Już właśnie zdążyłem dokonać zakupu nówki RMGI na allegro. Cena - no powiedzmy szczerze - to nie jest ogólnie dostępny nośnik, skoro tylko jeden gość ma te taśmy, nie jest zła. Jestem megazadowolony, chociaż podczas zapisu lepiej nie przełączać się pomiędzy monitorem źródła sygnału, a odczytem już nagranego dźwięku - jednak gdzieś mi trochę giną soprany. Ale podczas odsłuchu całej taśmy - już w ogóle nie słyszę tego :) Udanego długiego weekendu!

Na allegro prawie wszystkie taśmy są nieużywane, rzadko trafia się faktycznie nowa taśma.

Widać słabo szukałeś, Polskie Radio cyklicznie wystawiało taśmę PER528 od kilku lat w cenie 40zł/Km - Taśma stanie NOS. Pojawił się ostatnio w RP (W końcu!) dystrybutor Recordable Media Group International (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Taśmy zagościły też na allegro i od dawna są na ebay`u. Nawinięte na bobiny systemu AEG są znacznie tańsze (prawie o połowę w niektórych przypadkach).

Posiadanie talerzy do taśm na bobinach znacznie obniża koszt eksploatacji magnetofonu, trzy tygodnie temu dostałem wreszcie oryginalne talerze Revoxa z zapinkami i A77 z fabrycznie zaimplementowaną korekcją wg IEC dla 19.05 i 38 cm/s. Za kilka tygodni po konserwacji i zamianie niektórych elementów z moim przerabianym egzemplarzem będzie 100% sprawny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy

Już właśnie zdążyłem dokonać zakupu nówki RMGI na allegro. Cena - no powiedzmy szczerze - to nie jest ogólnie dostępny nośnik, skoro tylko jeden gość ma te taśmy, nie jest zła. Jestem megazadowolony, chociaż podczas zapisu lepiej nie przełączać się pomiędzy monitorem źródła sygnału, a odczytem już nagranego dźwięku - jednak gdzieś mi trochę giną soprany. Ale podczas odsłuchu całej taśmy - już w ogóle nie słyszę tego :) Udanego długiego weekendu!

Kalibrowałeś już magnetofon pod użytą taśmę i przeprowadziłeś niezbędną konserwację "Akajca"? Jeśli nie to najpewniej to jest przyczyną braku sopranów.

podczas zapisu lepiej nie przełączać się pomiędzy monitorem źródła sygnału, a odczytem już nagranego dźwięku - jednak gdzieś mi trochę giną soprany. Ale podczas odsłuchu całej taśmy - już w ogóle nie słyszę tego

tak jak kolega Szerszy wspomniał, problem może leżeć w kalibracji; jeżeli nie masz regulacji pp czyli Biasu z płyty czołowej, to jest on ustawiony na stałe, być może pod jakiegoś Maxella (bo to japończyk); jeżeli używałbyś tylko jednego rodzaju taś, to można ustawić pp pod tą konkretną, jeżeli zaś będziesz nagrywał na różnych typach, to właśnie będą występowały takie różnice

a przy odsłuchu całej taśmy nie słyszysz "braku sopranów", bo słuch się przyzwyczaja do odbieranych dźwięków

• Pokaż nowe odpowiedzi