Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm... to skąd mi przyszły do głowy owe złączki? Musiałem pomylić z jakimś innym magnetofonem - albo ktoś ściemniał na tapeheads ;-) Rzeczywiście, spaghetti podobne jak w 755, aczkolwiek chyba kabelki trochę dłuższe. W 755 to można większość śrubek mocujących płytki wykręcić, a te i tak pozostaną na swoich miejscach wisząc na oplatających je z każdej strony przewodach.

Ale jednak - kilka przewodów na pierwszym zdjęciu jest na wtyki - w 755 wszystko lutowane. Swoją drogą - dziwna niekonsekwencja.

Edytowane przez adamstan

Nie ma to, jak się zorientować po roku... Lekarstwem na kołysanie dźwięku w magnetofonie Teac X-300 EE okazała się zużyta podkładka pracująca między rolką dociskową a jej maskownicą. Zastąpiłem ją silikonową. Sama rolka jest w porządku. Używam magnetofonu z tą podkładką od pół roku i dźwięk nie zadrżał ani razu... chyba wystarczy, by stwierdzić, że działa.

Magnetofon Sony TC770 juz zreperowany, co za dzwiek tak maly kurdupel a tak pieknie gra kupilem go za $15.0 bo po potrzebuje gniazo do mikrofonu, ale skoro sie udalo to niech zostanie w rodzinie szpulakow

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To jest jakiś studyjniak, czy kupiłeś bez obudowy?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Na moim blogu zamieściłem króciutkie wrażenia z pierwszych odsłuchów kopii master tepe'ów, które zakupiłem.

Jeśli ktoś jest zainteresowany to podaje tam pełną liste tytułów, prawie 900.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Witam . Ktoś z szanownych Forumowiczów posiada Philipsa N 7300?

Ciekaw jestem co to za maszyna.

Pozdrawiam cieplutko.

ja - i jestem zadowolony z niego; mimo prostoty konstrukcji bardzo ładnie gra, no i lekki - w porównaniu do Koncerta to "piórko"

Witam

Ostatnio nabyłem pierwszy polski magnetofon Melodia. Działa, jednak istnieje problem z prowadzeniem taśmy. Po chwili od włączenia odtwarzania taśma podciągana jest lekko do góry przez rolkę dociskająca taśmę do osi silnika. W efekcie zniekształceniu ulega dźwięk, bo odtwarzana jest częściowo jedna i druga ścieżka. Konstrukcja magnetofonu umożliwia odtwarzanie i nagrywanie w obie strony, bez przekładania taśmy. Opisana nieprawidłowość ma miejsce tylko w przypadku odtwarzania z lewej szpuli na prawą. W przeciwnym kierunku wszystko jest O.K. Nie pomogło obrócenie rolki dociskowej. Ktoś mógłby podpowiedzieć, jaka jest przyczyna?

Czy ktoś posiada może instrukcję serwisową - chciałbym zapoznać się z działaniem sprzęgieł i ich regulacją. Magnetofon ma także problem z przewijaniem taśmy z prawej szpuli na lewą.

Będę wdzięczny za wszelkie porady od osób, które remontowały ten magnetofon.

Dulon, Philips N5404 (o ile to jest jakieś porównanie) nagrywał na cięte VHSy słabiej i sporo ciszej niż np. Teac X-300 czy Akai GX-747 (już pomijam, że dwa egzemplarze tego modelu,z jakimi miałem do czynienia, bardzo słabo przewijały, nawet po wymianie pasków). Nie wiem, czy nie będziesz musiał przeregulować sobie biasu i korekcji... W N4520 jest np. regulacja biasu na przednim panelu.

A propos - czy ktoś z Was miał lub ma N4520? Przymierzałem się do niego. Miło byłoby poznać jakieś opinie.

Edytowane przez krzysiekg1981

Nie miałem pojęcia, że Tascam 32 może zagrać jeszcze lepiej, a jednak!

Postanowiłem zrobić mu przegląd dzisiaj, regulacja napinaczy, regulacja wysokości talerzyków, regulacja prędkości, czyszczenie potencjometrów, czyszczenie toru przesuwu taśmy, wymiana rolki dociskowej. Jest więcej góry, nie jest natarczywa, jest więcej informacji, bas schodzi niżej, średnica nie wychodzi przed orkiestrę. Jest spokój w muzyce :) Czyli gra trochę lepiej jak po poprzedniej regulacji, wymiana rolki mogła się przyczynić do poprawy brzmienia :)

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Przyjechał dzisiaj do mnie Tandberg TD20A.

Niesamowita maszyna.

Ale ciagle poluję na dwuśladowego ReVoXa G36 w wersji na duże prędkości.

Gdyby ktoś był chętny na mojego Teac'a X-300R z autorewersem to zapraszam. Głowice praktycznie nówki sztuki. Po przeglądzie.

Pozdro

Tu jest jeden. Moze Stan nie idealny ale cena jak na razie atrakcyjna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przegrałem aukcję. Poszedł Uher 4200 stan TOP za 274 EUR.

$_57.JPG

Ktoś się cieszy. Myslałem, że będe w licytacji sam i zamiast pilnowac piłem wódkę w knajpie :). Na szczęście towarzystwo było fajne i mam ciągle tysiaka w portfelu :). Starczyło na wódkę i jeszcze zostało :).

A potrzebowałem 2 ślady na 9,5 cm/s.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

co polecicie do smarowania trzpienia rolki dociskowej i osi koła zamachowego w Koncercie?

rozglądam się po Ebay-u i nie wiem, co kupić; chyba, że u nas coś jest

Witam ......

Właśnie stałem się posiadaczem Tascama 32. Jestem pod wrażeniem tej konstrukcji. Głowice jak nowe. Na razie nie dostrzegam wad. Razem z JVC erą stanowi fajny komplet. Jedyny problem to mebel na którym mógłbym zmieścić te maszyny. A swoje ważą :))

Coś dla posiadaczy Tascama 32 ...... :))

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam wszystkich ...... :))

Ukryta Zawartość

Tascam 32 to polprofesjonalny magnetofon wiec jest nadzija, ze byl prawidlowo serwisowany bo domowi uzytkownicy to jeszcze tor audio czyszcza ale o smarowaniu wiekszosc lozysk zupelnie zapomina. Co masz zamiar nagrywac?

pozdrawiam,

co polecicie do smarowania trzpienia rolki dociskowej i osi koła zamachowego w Koncercie?

rozglądam się po Ebay-u i nie wiem, co kupić; chyba, że u nas coś jest

Ja z powodzeniem stosuję syntetyczny samochodowy olej 0W30

TC-765: naprawiłem świecenie się żaróweczki pod przyciskami. Muszą być takie, jak to jest podane w instrukcji, czyli 6V i koniecznie 35mA! Naprawiłem też selonoidy odpowiedzialne za podnoszenie mostków, zimne luty. Niestety, męczę się ze wzmacniaczami odczytu - słychać, ale bardzo cicho...

Edytowane przez neomammut

Kasjel, jak włączysz TC-765 to miga Ci przycisk pauzy parę razy?

Dzisiaj byl na eBayu serwisowany A77 za ... 199 EUR.

Ja glupi ... nie kupiem.

Arzydaly by sie 2 slady na niskich predkosciach.

Ot zacma i glupota.

Oczywiscie juz sie sprzedal w opcji kup teraz.

Pozdro.

Tascam 32 to polprofesjonalny magnetofon wiec jest nadzija, ze byl prawidlowo serwisowany bo domowi uzytkownicy to jeszcze tor audio czyszcza ale o smarowaniu wiekszosc lozysk zupelnie zapomina. Co masz zamiar nagrywac?

pozdrawiam,

Magnetofon szpulowy zawsze był obecny w moim sprzęcie audio. Głównie lata 80-te. Były to (właściwie są, bo mam je do dzisiaj, zadbane i w dobrej kondycji) modele naszej rodzimej konstrukcji: ZK 120T, Uwertura, Dama Pik, M2405 S Forte, Opus M2425S. Raczej już tylko kolekcja. Kiedyś nawet zamieszczałem fotki - tak mi się zdaje :)) Miałem ubaw jak zobaczyłem kiedyś fotkę mojej uwertury na Allegro. Najwyraźniej ktoś próbował sprzedać mój magnetofon :))

Jakie były to konstrukcje to wiesz. Trzeba było wiele pracy żeby ładnie zagrały. Do dziś mam do nich trochę części, serwisówki, schematy.

Magnetofonów używałem do nagrywania z radia (chyba jak każdy w tamtych czasach......) i do kopiowania płyt.

Postanowiłem wrócić do tej ,,zabawy,,

Teraz będzie podobnie, chociaż głównie do przegrywania winyli.

Wracając do Tascama. Egzemplarz w znakomitym stanie. Zajrzałem do środka ale nie ma czego tam szukać. Czysty, brak śladów grzebania, głowice, tor przesuwu. Silniki, mechanika bardzo cicha, no może elektromagnes od rolki trochę za góśno stuka, ale na you tubie znalazłem filmik jak sobie z tym poradzić. Nagrywa równiutko obydwa kanały i co najważniejsze czysto bez żadnych zniekształceń. Oczywiście na dokładne sprawdzenie przyjdzie czas, bo teraz sprawdzałem na starej taśmie typu AN Stilonu. Ale już jest dobrze :))

Cieszę się, bo raczej nie mam szczęścia do zakupów. Tym razem się udało.

Komplet z oryginalnymi nabami i dwoma aluminiowymi szpulami kosztował mnie niecałe 2000 zł. Dużo czy mało....nie wiem, po prostu liczyłem się z wydatkiem.

Pozdrawiam....

Je podobnie, prawie dekade temu znow kupilem szpulowca rt-909 do przegrywania winyli. Gdy padl postaniwilem kupic sprawnego i w rezultacie zaszalalem kupujac dwa. Koncept byl taki, ze zepsuty zreperuje i powoli wymienie kondy, zmodyfikuje itp itd w miedzyczasie korzystajac z dzialajacego deck'a. Teraz sie zastanawiam poco az dwa dokupilem.

RT-909 zreperowalem ale za modyfikacje sie jeszcze nie wzialem. Niechce mi sie. Tak jak dekade temu wrocil mi zapal szpulowy tak teraz mi przeszedl. Na dodatek przegrywanie winyli zajmuje kupe czasu a robienie wlasnych skladanek na CDs z CDs do sluchania bez przeskakiwania niezbyt udanych kawalkow albo sluchania w samochodzie zajmuje kilka razy mniej czasu. Teraz zerszta mozna nagrywac na memory stick.

W kosekwencji mysle, ze wkrotce milosnicy szpulowcow znikna poza moze nagrywajacymi wlasna muzyke ale i oni sie wykrusza. Do tej decyzji moze rowniez sklonic znikanie czesci zamiennych a szczegolnie nowych glowic.

pozdrawiam,

TC-765: wszystko już na ukończeniu, właśnie czyszczę tor, usuwam stary i nanoszę nowy smar. Prócz tego wymieniam pasek nepędzjący capstany. Mam nadzieję, że dzisiaj już w końcu wszystko ruszy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-15740-0-01497100-1417628745_thumb.jpgpost-15740-0-23021600-1417628754_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Tak

post-3254-0-44644900-1417636181_thumb.jpg

mniej więcej, będzie wyglądał lampowy przedwzmacniacz korekcyjny do magnetofonu szpulowego, o którego wykonaniu pisałem jakiś czas temu. Podstawą jest układ przedwzmacniacza z Revoxa F36 z korekcją NAB. Przedwzmacniacz zostanie podłączony do głowic Akai GX-630D i zastąpi oryginalny układ tego magnetofonu.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi