Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też mam ten sam problem i właśnie szukam przyczyny :) Jak znajdę to dam znać :)

znalazlem problem rezistor R313i kondesator C307 mial zwarcie magnetofon pracuje tak jak powinien

O, to może u mnie to samo :D Dziękuję :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ale, mówisz, że przesuw taśmy masz za szybki? Może trzeba wyregulować? Było dobrze?

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ale, mówisz, że przesuw taśmy masz za szybki? Może trzeba wyregulować? Było dobrze?

ja mysle ze to jest termiczny problem regulacja jest ok jak znajde i sprawdze test 2-4 godz to Ci napisze

Sprawdz pr-ki.W moim też na 9,5 grał na 19cm/sek.Jak dotknąłem śrubokrętem do pr-ka,to ten się po prostu rozpadł.Po jego wymianie,wszystko jest ok.

Sprawdz pr-ki.W moim też na 9,5 grał na 19cm/sek.Jak dotknąłem śrubokrętem do pr-ka,to ten się po prostu rozpadł.Po jego wymianie,wszystko jest ok.

kondesatory i poteciometry montazowe so nowe tranyzystory sprawdzone.

A jak ruszasz PR`ką to jest zmiana prędkości? Podłączyłeś wszystkie wewnętrzne konektory wedle instrukcji serwisowej?

Edytowane przez neomammut

A jak ruszasz PR`ką to jest zmiana prędkości? Podłączyłeś wszystkie wewnętrzne konektory wedle instrukcji serwisowej?

Ten nie jest pierwszy revox ktury reperuje ale powiem Ci tak ten naprawde ma ciekawy problem wymienilem nawet motor i techometr (nie ma zmiany jak ruszam poteciometrem) ale ten niemiecki grajek musi grac dla mnie

nie podam sie uparcie zmusze go zeby gral

Edytowane przez thomas11w

Czy ty jesteś z zagranicy i masz problem z pisaniem po polsku? Ciężko się czyta...

Co do Revoxa, sprawdź dobrze napięcia, sprawdź też kabelki/styki od czujnika.

Ok, dzięki.

>>thomas11w

W takim razie w porządku :)

udało mi się ostatnio kupić taśmę Basf LGR30P i po próbie zapisu - miłe zaskoczenie; jest wręcz idealnie, wymaga obniżonego prądu podkładu względem PER528 i moim zdaniem na 19cm/s lepiej się sprawuje niż LGR50 (w sumie nic dziwnego, bo "50-tka" to typowa radiówka); ciekawostką może być fakt, że była nawinięta na bobinkę stroną czynną na zewnątrz

udało mi się ostatnio kupić taśmę Basf LGR30P i po próbie zapisu - miłe zaskoczenie; jest wręcz idealnie, wymaga obniżonego prądu podkładu względem PER528 i moim zdaniem na 19cm/s lepiej się sprawuje niż LGR50 (w sumie nic dziwnego, bo "50-tka" to typowa radiówka); ciekawostką może być fakt, że była nawinięta na bobinkę stroną czynną na zewnątrz

Są tak zbudowane niektóre magnetofony.Wiem,że telefunkeny wymagały tak założonej taśmy.

Są tak zbudowane niektóre magnetofony.Wiem,że telefunkeny wymagały tak założonej taśmy.

Np. świetny magnetofon Telefunken M15a - wychodził w takiej wersji.

Witam ,

Czytam od dawna i w końcu udało się nabyć okazyjnie jak uważam .

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

I fotka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No to teraz tylko przeglądzik, szpiulki nałożyć i słuchać! Ja także życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Czytam od dawna i w końcu udało się nabyć okazyjnie jak uważam .

Bardzo fajny magnetofon - mam od dwóch lat i używam z powodzeniem. Jeśli chcesz zobaczyć prezentację, zapraszam na mój kanał:

Baa oglądałem juz z 5 razy , pozostałe rownież .

Teraz czyszczenie toru i użycie demagnetyzera którego moze gdzieś znajdę i chyba pasek bo fatalnie wygląda i jest luźny .

Zobaczę co na wolumenie maja , dawno nie byłem moze jakieś szpule znajdę.

Pozdrawiam

Edytowane przez Goky1

Chciał bym się przywitać

Zaraziłem się szpulowcami 3 miesiące temu kupiłem Akai GX 630 D jestem zadowolony choć to kosztowne hobby

Mam pytanie jeżeli będę chciał zmienić to na co żeby nie pogorszyć

pozdrawiam Forumowiczów

Edytowane przez kawosz

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Jesli lubisz akai to gx-646 albo gx-747 (tasmy EE) ale przy wyborze trzeba tez kierowac sie dostepnoscia czesci i tutaj niektore modele teac maja przewage bo nowe czesci jeszcze mozna dostac ale nie wszystkie.

pozdrawiam,

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Chciał bym się przywitać

Zaraziłem się szpulowcami 3 miesiące temu kupiłem Akai GX 630 D jestem zadowolony choć to kosztowne hobby

pozdrawiam Forumowiczów

Powitanie jest. Deklaracja "mam pytanie" jest. Pytania już nie ma. Czy napisanie poprawnie pięciu zdań jest naprawdę tak trudne i bolesne?

Gratuluję trafienia na egzemplarz, w którym nie trzeba wymieniać tranzystorów w torach odczytu i zapisu.

GM

pozdrawiam Forumowiczów

Witaj,

z lepszych faktycznie można pomyśleć o kontynuacji AKAI (osobiście polecam faktycznie model GX-747, z uwagi na wygodę obsługi, tak samo twarde głowice, regulację biasu i możliwość nagrywania na chromy - słowem: szeroka paleta możliwości). Z ciekawych magnetofonów można jeszcze postawić na TEAC X-1000 R i X-2000R (minus: miękkie, metalowe głowice). Osobiście chciałbym jeszcze kiedyś pobawić się Philipsem N-4520, ale na razie nie mogę sobie na to pozwolić - głowice typu long life, mocna konstrukcja, bias i regulowana prędkość przewijania jako dość poręczna opcja przy używaniu delikatnych, cienkich taśm. Ten philips istnieje jeszcze w wersji dwuścieżkowej: N4522.

Potem, żeby polepszyć jakość zapisu i odczytu, właściwie zostają już dwuślady. Z najprostszych dwuśladowe wersje Revoxa A77 (znajdź na youtube prezentację Marka-41), potem np. Revox PR99 czy Tandberg TD20A. Ze studyjnych: Otari MX50 albo konstrukcje Studera, np. A807 lub A810, ale to już bardzo droga zabawa.

Pozdrawiam :)

Drugi deck do kolekcji szpulaków, tym razem Uher. Coś dla oka i mojego ucha ;-) Całość w bdb stanie, po przeglądzie, pomierzeniu i wymianie tego i owego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za porady

Akai GX 747 faktycznie jest śliczne chyba warto poodkładać właśnie na nie .

Na Ebay są mniej więcej za 2k USD . Trafiają się w europie taniej czy tak właśnie chodzą te szpulki ?

Nie będę ukrywał że jestem zupełnie zielony w tej branży . Taśmy ostatnio kupowałem LPR i trafiłem kilka nowych Grand Master 456

Słucham wszystkiego od Dire Straits Dylana po jazz i Chopina . Przegrywam sobie płyty z plików Flac lub płyt CD

Nie wiem czy to auto sugestia magia kręcącej się szpuli ale brzmią jakoś lepiej cieplej.

Czy poza aukcjami są jeszcze jakieś miejsca gdzie można kupić nowe taśmy ?

pozdrawiam

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Trudno mi coś pisać o cenach, oscylują w granicach kilku tysięcy (GX-747 to najwyższy model z praktycznie dostępnych, nad nim jest już GX-1000 Pro, praktycznie niedostępny dwuślad). Co do taśm, to LPR wypróbowałem i nagrywają świetnie. Chopin na GX-747 to naprawdę wspaniałe doświadczenie, podobnie jak symfonie Szostakowicza, które ostatnio sobie nagrywam. Poza popularnymi aukcjami i portalami taśm nie kupowałem; Polskie Radio wystawia czasem bardzo dobre taśmy Emtec PER528 audio broadcast, o których Koledzy na forum niejednokrotnie pisali (są na tzw. bobinach, trzeba je potem przewinąć na normalne szpule). Skoro masz AKAI GX, to nie musisz się obawiać o większą ścierność tych taśm.

To co piszesz, to moim zdaniem nie żadna sugestia, ani nie magia: dźwięk ze szpulowca (a sprawdzałem to na różnych czterech), jest bardziej ciepły, głębszy i przyjazny dla ucha niż CD, który wydaje mi się bardziej wypreparowany, ostrzejszy i nieco bardziej agresywny. Pisałem niedawno o porównaniu przegrań Milesa Davisa z Marcusem Millerem; ale na muzyce poważnej i szerokiego wyboru muzyki elektronicznej zauważam dokładnie to samo. Też przegrywam z plików i CD, choć czasem zdarza się i z winyli. Po pierwsze, mam większe zaufanie do trwałości dobrych taśm, niż do CD-R (mam w kolekcji taśmy nawet z lat 60. i żyją jeszcze!), po drugie ten dźwięk - i sorry bardzo, niech mówi, co kto chce - po prostu bardziej mi się podoba od cyfrowego źródła i koniec.

PS. Popróbuj zdobyć skądś taśmy japońskie, jak np. Maxell UD lub XL1 czy TDK Audua. Japończyk pokaże Ci wtedy, co potrafi.

Edytowane przez krzysiekg1981

Bardzo dobre magnetofony to technics rs-1700 (niestety glowice nie sa zbyt twarde) i rs-1500 (rs-1800 to studyjny okaz). Sa tez w wersji dwusladowej i maja 3 predkosci bo z zalozenia byly polprofesjonalne. Dzis sa drozsze niz gdy byly nowe, przynajmniej wedlug cen nominalnych.

Z tasm dzis produkowanych najlepsza jest rmgi sm-900. Tasmy EE z zalozenia byly przeznaczone do nagrywania na nizszych predkosciach: 4.765 i 9.53cm/s. Z glowicami gx tez trzeba uwazac bo choc nie scieraja sie czolowo to tez sie zuzywaja (korozja materialu szczeliny) i tego nie widac golym okiem.

pozdrawiam,

Krzysiekq1981 masz radiowy głos. Trochę przypominasz mi stylem Tomka Beksińskiego :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Revox C270 - czy ktoś może mi coś powiedzieć o tym modelu? Jak brzmieniowo? Podobno jest to ostatni magnetofon jaki wyprodukował Revox.

• Pokaż nowe odpowiedzi