Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko

Revox A77 z Dolby tak sie zachowuje. Pewnie stosujesz metode, ktora nazywam polsrodkiem. poprzez ustawienie przelacznikoe dokladnie nie pamietam jak, czytalem o tym. Inne magnetofony np Braun TG1000, ASC5000 to samo zachowanie, przy odtwarzaniu wskazniki VU nie istnieja.

Sporo magnetofonów tak ma i to wyższej klasy.Układowo najłatwiej jest z prostymi.Zwłaszcza takimi które mają wspólny wzmacniacz A/W.Do takich należy M24xx i pochodne. O dziwo w wym ASC5000 wskaźniki działają mimo,że jest to pochodna Brauna TG1000.Ja chciałem swego czasu zrobić coś podobnego w Grundigu TK600,ale z powodu braku schematu zrezygnowałem.Znajomy twierdzi iż spotkał się z tym problemem w A77 na niemieckim forum poświęconym Studerowi z 10 lat temu i wymagało to osobnych styków do przełączania wzmacniacza miernika. Edytowane przez KraVetz

.

Moja Cud maszyna jest tutaj .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajny filmik z tym cięciem taśmy,widać,że facet dużo pracy włożył w to urządzenie...i ważne,że się sprawdza.

Ukryta Zawartość

Sporo magnetofonów tak ma i to wyższej klasy.Układowo najłatwiej jest z prostymi.Zwłaszcza takimi które mają wspólny wzmacniacz A/W.Do takich należy M24xx i pochodne. O dziwo w wym ASC5000 wskaźniki działają mimo,że jest to pochodna Brauna TG1000.Ja chciałem swego czasu zrobić coś podobnego w Grundigu TK600,ale z powodu braku schematu zrezygnowałem.Znajomy twierdzi iż spotkał się z tym problemem w A77 na niemieckim forum poświęconym Studerowi z 10 lat temu i wymagało to osobnych styków do przełączania wzmacniacza miernika.

Fajnie by bylo dotrzec do informacji na forum Studera, na razie nie znalazlem.

Zaskoczyles mnie faktem, ze ASC5000 ma wskazniki w czasie odtwarzania, moj ASC5002 milczy i sie nie swieci, natomiast zapala sie reaguje w czasie nagrywania

Zaskoczyles mnie faktem, ze ASC5000 ma wskazniki w czasie odtwarzania, moj ASC5002 milczy i sie nie swieci, natomiast zapala sie reaguje w czasie nagrywania

Z jakiego powodu zmuszony jesteś szukać informacji o budowie tych magnetofonów na forum Studera?

Pobierz z chomika albo innego internetowego miejsca instrukacje serwisowe interesującego Cię magnetofonu w kilku wersjach i sam porównaj zmiany układowe. To nie trwa długo i pomoże Ci w zrozumieniu różnic w działaniu wskaźników.

IMO, to lepsze niz szukanie postów na forach. Z jakiego powodu zalezy Ci na pracy wskaźników w czasie odtwarzania?

Edytowane przez szerszy

Praca wskaźników przy odtwarzaniu moim zdaniem ma znaczenie - magnetofon owszem, może być dobrze skalibrowany, ale taśmy, mimo że konkretnie wybranych producentów, mogą być różne. Albo choćby drobiazg: brudna głowica zapisująca. Słyszę na ucho, że nagranie się różni czymś od źródła, ale bez wskaźników to nadal jest tylko na ucho... Albo drugi drobiazg: kontrola zapisu po taśmie. Zdecydowanie wolę jeszcze widzieć, niż tylko słyszeć.

Praca wskaźników przy odtwarzaniu moim zdaniem ma znaczenie - magnetofon owszem, może być dobrze skalibrowany, ale taśmy, mimo że konkretnie wybranych producentów, mogą być różne. Albo choćby drobiazg: brudna głowica zapisująca. Słyszę na ucho, że nagranie się różni czymś od źródła, ale bez wskaźników to nadal jest tylko na ucho... Albo drugi drobiazg: kontrola zapisu po taśmie. Zdecydowanie wolę jeszcze widzieć, niż tylko słyszeć.

Przy każdym nagraniu zmieniasz rodzaj taśmy?

(PER528 z jednej szpuli nie różni się u mnie od tej z drugiej - wszystkie prod EMTEC, LPR35 od RMGi nie róznią sie między konkretnymi konfekcjami żebym musiał przed każdym nagraniem ponownie kalibrować magnetofon)

Po kalibracji magnetofonu nagrywam tak długo na jednym jej typie aż skończy mi się jej zapas - ostatnio kalibrowałem swojego A77 2tr HS rok temu. W styczniu sprawdziłem tylko czy "trzyma" parametry i żadnych odchyłek nie zanotowałem.

Co do brudnych głowic... Od dekad instrukcje eksploatacyjne zalecają by przed każdym nagraniem przeczyścić tor prowadzenia taśmy włacznie z głowicami. Trzymam się tej zasady od dobrych 10 lat i nigdy nie zanotowałem problemu z brudem na głowicy zapisujacej.

PS.

Konstrukcja Dulona jest wspaniała, szkoda że nie mam takich możliwości obróbki mechanicznej.

Krzysiekg1981 - Dasz radę może zamieścić zdjęcia swojej modyfikacji M2405? Przy konstrukcji swojej rozcinarki pewnie pójdę wskazaną przez Ciebie drogą. M2405 mogę bez problemu poświęcić dla rozcinania taśm do UHERA.

Zamieszczony przez Ciebie opis jest bardzo wymowny ale najlepiej jest na własne oczy zobaczyć konstrukcję mechaniczną.

Z jakiego typu magnetowidu pozyskałeś rolki?

Zdecydowanie wolę jeszcze widzieć, niż tylko słyszeć.

Co zrobisz z tą wiedzą? Jesteś w stanie skalibrować samodzielnie magnetofon pod konkretny typ taśmy?

Jeśli nie to jest to wiedza amatorowi zupełnie zbędna.

Edytowane przez szerszy

Przy każdym nagraniu zmieniasz rodzaj taśmy?

(PER528 z jednej szpuli nie różni się u mnie od tej z drugiej - wszystkie prod EMTEC, LPR35 od RMGi nie róznią sie między konkretnymi konfekcjami żebym musiał przed każdym nagraniem ponownie kalibrować magnetofon)

Po kalibracji magnetofonu nagrywam tak długo na jednym jej typie aż skończy mi się jej zapas - ostatnio kalibrowałem swojego A77 2tr HS rok temu. W styczniu sprawdziłem tylko czy "trzyma" parametry i żadnych odchyłek nie zanotowałem.

Co do brudnych głowic... Od dekad instrukcje eksploatacyjne zalecają by przed każdym nagraniem przeczyścić tor prowadzenia taśmy włacznie z głowicami. Trzymam się tej zasady od dobrych 10 lat i nigdy nie zanotowałem problemu z brudem na głowicy zapisujacej.

PS.

Konstrukcja Dulona jest wspaniała, szkoda że nie mam takich możliwości obróbki mechanicznej.

Krzysiekg1981 - Dasz radę może zamieścić zdjęcia swojej modyfikacji M2405? Przy konstrukcji swojej rozcinarki pewnie pójdę wskazaną przez Ciebie drogą. M2405 mogę bez problemu poświęcić dla rozcinania taśm do UHERA.

Zamieszczony przez Ciebie opis jest bardzo wymowny ale najlepiej jest na własne oczy zobaczyć konstrukcję mechaniczną.

Z jakiego typu magnetowidu pozyskałeś rolki?

Co z robisz z tą wiedzą? Jesteś w stanie skalibrować samodzielnie magnetofon pod konkretny typ taśmy?

Jeśli nie to jest to wiedza amatorowi zupełnie zbędna.

znalazlem informacje na innym forum ze wszystkie modele A77 (pomijajac Dolby wersje)

maja nieaktywne wskazniki VU podczas odtwarzania. Polsrodkiem, o ktorym wspomnialem wczessniej jest

"You can get the meters to work in play. Put both input selectors to SOS mode and turn up input volume. You may also need to press the record enable buttons. At a certain position on the input volume pots, the meters would be calibrated. You would need a level cal tape to find that position. Or you could record a tone at zero VU and then play it back." informacja z forum

Ukryta Zawartość

pytales dlaczego potrzebuje wskazniki. Dla mnie sa niezbedne, mam duzo magnetofonow, roznych tasm, sam sobie kalibruje itd itp. Fakt, ze nie moge zobaczyc w trzyglowicowym magnetofonie wskaznika poziomu glowicy odczytujacej, jest dla mnie bardzo niewygodny, po drugie powoduje pewien niepokoj, no mam wrazenie jakby magnetofon byl do konca sprawny (taki to psychiczny efekt) no i ruszajace sie ladne wskazniki w rytm muzyki sa absolutnie pozytywnym wrazeniem.

Bardzo bym chcial uruchomic wskazniki VU podczas odtwarzania w moich trzech magnetofonach Revox A77, Braun tg1000 i ASC5002. Zauwazylem, ze na tym forum jest paru ludzi zaawansowanych w elektronice i paru bardzo pomyslowych na domowe sposoby.

Mam duzo checi, troche sprzetu pomiarowego, wiele godzin dlubania w elektronice i mechanice magnetofonow. Po prostu pasja, ale wiele rzeczy mnie przerasta w elektronice, duzo czytam ale cos mi sie mija teoria z praktyka. Dla przykladu przeczytalem dlugie opracowanie o korekcji charakterystyki zapisu w magnetofonie o filtrach itd ale w praktyce trudno mi odnalezc na schemacie fragmenty dotyczace takiego filtru a dalej ingerencja w jego zmiane.

Ukryta Zawartość

Ja też mam bardzo dużo różnych taśm różnych kształtów, wielkości i producentów - po prostu kolekcjonuję różne i na różnych nagrywam. GX-747 jak wiesz, ma regulację biasu na płycie czołowej, co poszerza pole manewru. X-300 EE nie ma tej możliwości, ale w 19 cm/s na wielu taśmach jakość zapisu jest nadal bardzo dobra. Purystą nie jestem, lubię różnorodność :) Zawsze można coś poprawić, pokręcić biasem, wzmocnić siłę sygnału zapisu, wyrównać między kanałami. Co do mycia głowic, to preferuję mycie tego, co faktycznie jest brudne. Tę metodę stosuję od blisko 20 lat - z powodzeniem.

Pytałeś o rolki. One są wzięte po prostu ze szpulek z jakiejś kasety video :) W jednej jest wytopiony motylek, w drugiej jest wtopiony nożyk. M2405 nie przerabiałem, jedynie zmniejszyłem nieco siłę hamowania lewego talerzyka. Mówiłem, że to amatorka totalna bez ścian i podłogi.

Pozostałe zdjęcia są za duże i nie chcą się przesłać - wyobrażam sobie, jaki byłby rechot :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krzysiekg1981

Pokaż więcej .

jesteśmy amatoramii i z tej racji należy się nam dużo tolerancji.

Czy ten nożyk jest między szpulami ?.

Mało widać na tej fotce.Do zmniejszania fotek polecam XnViev.bardzo dobry program..

Pozdrawiam

Edytowane przez dulon184

Mam do dyspozycji (czasowo) AS5004 wczesna wersja bo licznik mechaniczny i wskaźniki pracują z tym,że świecą tylko przy nagrywaniu.Szanse by dotrzeć po kilku latach do potrzebnych nam informacji zwykle są równe 0

Tak miałem z Grundigiem TK600.Na marginesie to nie było forum stricte Studera choć był tam cały dział poświęcony Revoxowi i poszczególnym modelom.Coś w rodzaju naszej Elektrody.Obecnie również bym go chętnie znalazł właśnie do ASC bo regulacja prądu podkładu jest dość uciążliwa.

Mam 2 maszyny Sony BVH .

Z racji tej że sa okropne kłopoty z ich uruchomieniem jedna będzie przerobiona ma ciach maszynę Musze tylko znależć majstra który potrafi uruchomic tylko mechanike .

Idealny tor prowadzenia taśmy. Wszystkie rolki na łozyskach . Noże w miejscu głowić Cięcie od 1 cala w dół.Maszyna przystosowana do taśm 1 calowych więc będzie amatorski ciachacz.

.

Powalczymy - zobaczymy.

Niniejszy tekst to zarazem pytanie czy jakiś majster dałby radę to cudo uruchomic .

Pozdrawiam

Edytowane przez dulon184

Chyba znalazłem powód kłopotów ze wskaźnikami.Prawdopodobnie nie masz zworek w gnieździe mixer na tylnej ściance magnetofonu Bez założonej zatyczki moje wskaźniki również nie pracują przy odczycie.Uwaga.

czułość wskaźników jest uzależniona od pokrętła volume.

Chyba znalazłem powód kłopotów ze wskaźnikami.Prawdopodobnie nie masz zworek w gnieździe mixer na tylnej ściance magnetofonu Bez założonej zatyczki moje wskaźniki również nie pracują tprzy odczycie.Uwaga.

czułość wskaźników jest uzależniona od pokrętła volume.

Sprawdzilem wtyczke w gniazdku MONITOR. Jest nawet wyglada na orginalna.

Prosze sprawdz jesli mozesz jeszcze raz odtwarzanie ale wylacz zewnetrzne zrodlo dzwieku (radio, plyte itd) Ja sie tak nabralem przy odtwarzaniu tego magnetofonu wskazniki reagowaly na muzyke z podlaczonego komputera a nie z glowicy odczytu.

Sprawdzilem wtyczke w gniazdku MONITOR. Jest nawet wyglada na orginalna.

Prosze sprawdz jesli mozesz jeszcze raz odtwarzanie ale wylacz zewnetrzne zrodlo dzwieku (radio, plyte itd) Ja sie tak nabralem przy odtwarzaniu tego magnetofonu wskazniki reagowaly na muzyke z podlaczonego komputera a nie z glowicy odczytu.

Wtyczka nie ma być w gnieździe monitor tylko mixer.W razie czego spróbuj polutować styki parami po zdjęciu ścianki.Monitor ma tylko zajętą połowę styków. Edytowane przez KraVetz

Wtyczka nie ma być w gnieździe monitor tylko mixer.W razie czego spróbuj polutować styki parami po zdjęciu ścianki.Monitor ma tylko zajętą połowę styków.

Absolutnie moje przejezyczenie, wtyczka jest w Mixer i zawsze tam byla.

Absolutnie moje przejezyczenie, wtyczka jest w Mixer i zawsze tam byla.

A przełącznik monitor jest w pozycji tape?Może tam któryś styk nie łączy.Spróbuj może wyciągnąć płytkę wzmacniacza słuchawkowego i zobacz styki

Aaach tam, po prostu mało czasu niestety :( Ale możemy kiedyś faktycznie taki filmik zrobić, choć sposób jest bardziej niż amatorski i nie wymagał takich przeróbek, jak Dulonowskie - bo te to nazwałbym raczej innowacyjnym, profesjonalnym rozwiązaniem technologicznym. I wcale nie kpię. Do wszelkich mechaniczno-zręcznościowych prac mam wręcz wzorcowo obie lewe ręce.

Póki co nagrywam sobie preludia Chopina i tańce węgierskie Brahmsa na GX-747. Maszyna niestety mimo czyszczenia przełączników listwowych dalej nieraz nie chce nagrywać prawego kanału (jedynie go kasuje - usterka nadal występuje wyłącznie w prawym kierunku nagrywania, bo na rewersie jest bez zarzutu). Żeby odblokować, trzeba nagrać kawałek maksymalnie przesterowanego sygnału, bias do oporu w prawo i jeszcze włączyć EE. Wtedy dopiero sygnał wskakuje i można nagrywać normalnie. Dopóki znów się nie zatnie.

Wypsikaj jeszcze ten listwowy przełącznik .

ja swojego psikałem 4 razy co kilka dni ..

Puść jakieś fotki . Może cos ci p;odpowiem aby usprawnic maszynę .

.

Moja Cud maszyna jest tutaj .

Ukryta Zawartość

Cioparka do taśm robi wrażenie. Pamiętam, że masz jeszcze jedną, zrobioną z zdewastowanego PR99, mógłbyś tą też pokazać w akcji ?

Ukryta Zawartość

Cioparka do taśm robi wrażenie. Pamiętam, że masz jeszcze jedną, zrobioną z zdewastowanego PR99, mógłbyś tą też pokazać w akcji ?

.

Cześć .

Niestety , a razcej na szczęście Stary PR 99 poszedł na części .

jak pisałem wyżej juz zaczynam kombinacje nad nową maszynerią .

Na fali ponownego zainteresowania taśmami video, składam propozycję dla zainteresowanych posiadam sporą ilości taśmy 1/2 cala, której chciałbym się pozbyć taśma nowa, niekonfekcjonowana na bobinach. Po rozmowie z Mirkiem wiem, że ma ona teraz niewielką wartość, a wyrzucić szkoda. Ja jej nie mogę używać na swoim sprzęcie jest ona za delikatna dla ampeksa. Mam 7 i 3/4 szpuli to około 20 km (a może więcej). Wykonałem też przecinarkę do taśm, stąd ta niepełna szpula 3/4, ale po próbach na swoich ampexsach zrezygnowałem ostatecznie z tej taśmy.

Konstanty,umknęła mi ta informacja,gdzie tego lampowego ampeksa upolowałeś?Generalnie mam też skręt w kierunku starego lampowego sprzętu,niestety brak mi takich umiejętności jakie posiadasz ty.Ale mimo tego może za jakiś czas na coś podobnego się skuszę.

Pozdrawiam

Konstanty,umknęła mi ta informacja,gdzie tego lampowego ampeksa upolowałeś?Generalnie mam też skręt w kierunku starego lampowego sprzętu,niestety brak mi takich umiejętności jakie posiadasz ty.Ale mimo tego może za jakiś czas na coś podobnego się skuszę.

Pozdrawiam

Sprowadzałem je zza wielkiej wody. Mam tam przyjaciela, audiofila, pomagam mu poprzez skype naprawiać jego sprzęt a on pomaga mi sprowadzać kiedy uda mu się coś okazyjnie kupić.

.

Cześć .

Niestety , a razcej na szczęście Stary PR 99 poszedł na części .

jak pisałem wyżej juz zaczynam kombinacje nad nową maszynerią .

Co się stało z PR99, że go na części rozebrałeś ? Padł w końcu ?

Co się stało z PR99, że go na części rozebrałeś ? Padł w końcu ?

.

nie , nie padł . Była już obecna maszyna w robocie i skoro było wzięcie na część PR99 więc odbył się handelek.I tak jeszcze co nieco mi zostalo.

Tak..

Jest to omówione na filmiku.

Zazwyczaj nawijam cały talerz 300 mm i tnę jednym ciągiem.

Edytowane przez dulon184

Znalazłem film przedstawiający dużo mniej profesjonalną maszynę do ciopania taśm video, moim zdaniem to jakieś paskudne klamizerstwo i prowizornia, ale działające o dziwo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi