Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Dobre wieści z pola walki z Sonka .

Przewija , play działa .

Potrzebna jeszcze dokładniejsza regulacja potencjometrów.

Bez pomocy miłego pana z zagranicy nic by sie nie udało .

Okazało sie że dużo kłopotów sprawiła - pozornie czysta taśma .

Założona czysta - nóweczka od ręki maszyne uruchomiła...

Dobre wieści z pola walki z Sonka .

Przewija , play działa .

Potrzebna jeszcze dokładniejsza regulacja potencjometrów.

Bez pomocy miłego pana z zagranicy nic by sie nie udało .

Okazało sie że dużo kłopotów sprawiła - pozornie czysta taśma .

Założona czysta - nóweczka od ręki maszyne uruchomiła...

Gratuluję Dulon zamozaparcia.Przyznam się, że nie wierzyłem, że uda Ci się uruchomić ten sprzęt.Jest niesamowicie rozbudowany i skomplikowany.

Jeszcze raz gratulacje.

Czy ktoś z kolegów posiada instrukcję pilota przewodowego do Revoxa B77?

Chodzi o cztery górne przyciski. Nie wszystko jest dla mnie jasne, a nie chcę sprawdzać metodą prób i błędów.

Próba nagrywania na A77 na ciętych VHSach i odtwarzanie na GX-747 stojącym obok. Jakość nagrania zaskakuje dźwięcznością, precyzją i miękkością :) Jest fajnie, i to bardzo. Usterki poza nieszczęsnym lewym odczytem już usunięte: magnetofon prowadzi taśmę równiutko i precyzyjnie, nic nie zwalnia, a nagrywa tak ładnie, że jestem naprawdę zaskoczony. Mam nadzieję, że przywrócenie odtwarzania w lewym kanale nie będzie kosztowało zbyt drogo. Maszyna zostaje w kolekcji, nie sprzedam :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Sprawdzałeś rezystancję uzwojeń głowicy odtwarzającej? Wystarczy wyjąć płytki wzmacniaczy odczytu z płyty zawierającej gniazda stykowe i zmierzyć rezystancję pomiędzy stykami 1 - 2 tych gniazd w lewym i prawym kanale.

Zbliżone wyniki pomiarów będą świadczyć o sprawności głowicy odtwarzającej i niskich kosztach usunięcia usterki.

GM

Zrobiłem zdalne sterowanie pilotem radiowym do szpulaka Akai GX-625. Działa znakomicie. Można włączać zdalnie: start,stop, pause, przewijanie lewo, prawo.Pilot działa także bez widoczności odbiornika, w całym domu, w innym pomieszczeniu niż magnetofon. Powinno pasować również do rodziny :GX-620, 625, 635,646,636,266, 747... Jeśli ktoś jest zainteresowany, to służę informacją, mogę sprzedać lub wykonać taki moduł. Info na PW.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Jeśli ktoś jest zainteresowany, to służę informacją, mogę sprzedać lub wykonać taki moduł. Info na PW.

Za ile sprzedajesz? PW nie będzie z oczywistych względów.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Z jakich względów ?

Napisałem przecież. Z oczywistych. Więc ile trzeba Ci zapłacić za takiego pilota?

GM

Edytowane przez G.Mark

Napisałem przecież. Z oczywistych. Więc ile trzeba Ci zapłacić za takiego pilota?

GM

300zł z przesyłką DHL. To jest po kosztach, z małym pifffkiem dla wykonowcy (:-

Moduł nie wymaga zewnętrzego zasilana, jest bezinwazyjny i wpinamy go do fabrycznego gniazda pilota przewodowego .

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

300zł z przesyłką DHL. To jest po kosztach, z małym pifffkiem dla wykonowcy (:-

Moduł nie wymaga zewnętrzego zasilana, jest bezinwazyjny i wpinamy go do fabrycznego gniazda pilota przewodowego .

Dziękuję za informację.

O ile dobrze pamiętam, to np. w GX-635, w gnieździe zdalnego sterowania, nie występuje napięcie dodatnie pozwalające na zasilenie urządzenia podłączonego do tego gniazda. Jak zasilany jest Twój odbiornik? Z własnej baterii?

W moim układzie zdalnego sterowania IR do 635, zmodyfikowałem gniazdo w magnetofonie, poprzez doprowadzenie do jednego ze styków napięcia z zasilacza magnetofonu. Uprzednio odlutowując połączenie tego styku od masy.

GM

Dziękuję za informację.

O ile dobrze pamiętam, to np. w GX-635, w gnieździe zdalnego sterowania, nie występuje napięcie dodatnie pozwalające na zasilenie urządzenia podłączonego do tego gniazda. Jak zasilany jest Twój odbiornik? Z własnej baterii?

W moim układzie zdalnego sterowania IR do 635, zmodyfikowałem gniazdo w magnetofonie, poprzez doprowadzenie do jednego ze styków napięcia z zasilacza magnetofonu. Uprzednio odlutowując połączenie tego styku od masy.

GM

Tak- doprowadziłem do wolnego pinu w gnieździe ,12 V z płytki zasilacza. To upraszcza konstrukcję. Oczywiście można też użyć dowolnego zewnętrznego zasiana 12V. Moje sterowanie nie jest IR tylko radiowe. Ma to swoje wady i zalety.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Tak- doprowadziłem do wolnego pinu w gnieździe ,12 V z płytki zasilacza. To upraszcza konstrukcję. Oczywiście można też użyć dowolnego zewnętrznego zasiana 12V. Moje sterowanie nie jest IR tylko radiowe. Ma to swoje wady i zalety.

Czyli tak ja u mnie. Dzięki za info.

Dajcie fotki Waszych pomysłów.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2809250.html#13653779

GM

Edytowane przez G.Mark

Dajcie fotki Waszych pomysłów.

Wstawię wkrótce filmik jak to działa. Fajna i prosta sprawa. Można wykorzystać moduł z Allegro za ok. 100zŁ.. Tylko ta wtyczka 11 pin ! Nie do dostania.

Czyli tak ja u mnie. Dzięki za info.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

GM

Uuuuu- nie znałem tego. Mój jest całkowicie analogowy . Nie znałem tego mikroprocesorowego.. (:-

Ukryta Zawartość

Dlatego ja wykorzystałem cokół przekaźnika typu R15.

GM

Wiesz- jakiś czas temu wiedziałem, to -R-15. Teraz zapomniałem i się napracowałem !!!! Dzięki za przypomnienie.

Piloty buduje na 8 kanałowym przełączniku na podczerwień sterowanym dowolnym pilotem , mozna kupic układ zmontowany podłączenie banał !

kit avt390 koszt ok 50 zł

Czyli jednak jest "inwazyjne" ;)

Lubię kiedy gra muzyka...

Jak zastosujesz zewnętrzne źródło zasilania 12 V to będzie bezinwazyjne.

Z jednej strony chętnie bym dorobił takie sterowanie do mojego Teaca A-3440 ale z drugiej strony pstrykał bym tylko a tak włączony gra sobie całą stronę ;)

Lubię kiedy gra muzyka...

Może ktoś wie gdzie można - i czy- takie cosik dostać?

Tackt Swich -na obudowie jest napis -

13L-BR.

Moje poszukiwania nic nie dały ..

ewentualnie może być zamiennik.

Fotka 1 to środek swicha , druga to całość ..

Srodkowa część ma 8x8 mm i 4 nóżki.

Kurka .

1 fotka to całośc,.

Ukryta Zawartość

post-19835-0-13903300-1456861823_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Schemat pilota... GM

Dzięki za info. Faktycznie jest, natomiast bardziej by mi chodziło o łopatologiczne objaśnienie

funkcji górnych, czterech przycisków. Jeśli to nie kłopot oczywiście.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dzięki za info. Faktycznie jest, natomiast bardziej by mi chodziło o łopatologiczne objaśnienie

funkcji górnych, czterech przycisków. Jeśli to nie kłopot oczywiście.

Ależ oczywiście, że to żaden kłopot znaleźć za Ciebie instrukcję obsługi tego magnetofonu, a w niej to

post-3254-0-77661600-1457167361_thumb.jpg

post-3254-0-55328000-1457167375_thumb.jpg

http://www.hifiengine.com/hfe_downloads/index.php?revox/revox_b77_mkii_en_es_it.pdf

Objaśnienia "łopatologicznego" z oczywistych względów nie będzie.

GM

Edytowane przez G.Mark
  • Pokaż nowe odpowiedzi