Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Nic facet nie ściemnia.Ten magnetofon rzeczywiście ma takie parametry i to nie jest szczyt możliwości magnetofonu szpulowego.Mój Tandberg TD20A HS na 38cm/sek ma pasmo do 34Khz, więc niewiele niżej.A Sony TC-880/2 nagrywał jeszcze lepiej i to zarówno miał bas od 25 hz do prawie 40Khz na górze.Jednak za to trzeba zapłacić.Był ponad dwa razy droższy,niż Revox PR-99.

Bias 100kHz, a tu 36kHz pasmo? CUDOTFURCY? Z głowicy 4T?

Ale to z sobą nie koliduje - to nie próbkowanie w cyfrze. Tam jest zasada że częstotliwość próbkowania jest co najmniej dwa razy większa od najwyższego przenoszonego pasma.

Lubię kiedy gra muzyka...

Panowie, mam sprawę, o której jakoś ciągle zapominam napisać. Ze cztery lata temu dostałem od kolegi szpulowy dyktafonik dość rzadkiej marki japońskiej: STANDARD SR-300. Magnetofonik leży w wiadomym serwisie już od blisko półtora roku i nie można znaleźć do niego silnika - co jakiś czas próbujemy. Dostępne silniki są albo za słabe - albo za długie! I nie wchodzą w obudowę. Gdybyście może mieli coś na oku, albo doradzili, czym taki silnik zastąpić, będę zobowiązany. Sprawa nie jest pilna, ale ten magnetofonik wydaje się wart naprawy. Wygląda na to, że jest elektrycznie sprawny: sygnał z głowicy jest podawany na głośniczek/słuchawki. Nagrywania nie sprawdzałem. Maluch obsługuje szpulki od 6 do 8 cm średnicy i ma dwie prędkości: 4,76 oraz 9,5 cm/s.

anowie i Panie, te Nasze piszczałki wysiadają przy tym Teac'u

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a ile ubawu przy lekturze? Szkoda, że taki krótki opis.

Nie sądzę żeby Tandberg TD20A HS był od niego gorszy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I Ja mam pytanie .

Kto mi po chłopsku wytłumaczy jak sie ustawia Bias . Chodzi o ustawianie z pozycji panelu.Czy robi sie to na ucho, czy jakis sprzęt potrzebny do tego?.

Proszę o jakieś łopatol.logiczne wyjaśnienie . Co się dzieje kiedy kręci sie gałeczką w tę , czy we wtę.?. Chodzi o zasadę nie konkretny magnetofon z taką opcją .

Mój Tandberg TD20A HS na 38cm/sek ma pasmo do 34Khz, więc niewiele niżej.A Sony TC-880/2 nagrywał jeszcze lepiej i to zarówno miał bas od 25 hz do prawie 40Khz na górze

to na -20dB czy 0dB?; na -20dB na Koncercie dociągałem do 30kHz; dla 0dB dochodziłem do 20kHz przy 19cm/s

I Ja mam pytanie .

Kto mi po chłopsku wytłumaczy jak sie ustawia Bias . Chodzi o ustawianie z pozycji panelu.Czy robi sie to na ucho, czy jakis sprzęt potrzebny do tego?.

Proszę o jakieś łopatol.logiczne wyjaśnienie . Co się dzieje kiedy kręci sie gałeczką w tę , czy we wtę.?. Chodzi o zasadę nie konkretny magnetofon z taką opcją .

aby poprawnie ustawić regulację biasu z płyty czołowej potrzebny jest miernik; sprawdzamy nim wartość ustawioną fabrycznie i po wmontowaniu potencjometru regulacyjnego ustawiamy p-rką taką samą wartość w jego środkowym położeniu; kręcąc w lewo potencjometrem zmniejszamy p.p., czyli soprany ładniej "cykają", mówiąc po Twojemu, zaś w prawo zwiększamy p.p.; ot i cała filozofia

Edytowane przez geelo07

Dulon - robisz mechaniczne cudeńka, a elektroniczne pierdoły (czytaj:duperele) to jakiś kłopot; nie ogarniam tego; to nie przytyk, żeby nie było niedomówień

:-))

mam nadzieję, że bana nie dostanę (taka dygresja a'propos podobnego wątku)

..

A popatrz pan.

Jakiś taki elektroniczny gamoń jestem..

Do do Geelo 07.

.http://allegro.pl/adapter-do-bobinki-i6054668365.html.

Przypadek ,czy ktoś skopiował mój pomysł sprzed kilku lat?

I cena??

Kosmos

jak ktoś chętny sprzedam takie cosik za 1/4 ceny.

hahahahahah

Edytowane przez dulon184

Na Stronie Tonbandhobby również są podane takie parametry tej maszyny.

A Service Manual wyraźnie pisze o paśmie 40Hz-30kHz dla taśmy EE 19cm/s. Przy czym nic nie wspomina o prędkości 38cm/s.

Może coś nie tak, u mnie, z umiejętnością czytania ze zrozumieniem???

Na Tonbadhoooby jest 30-34000- na 19,05.

30-36000 na 38,01.

Jakby Was to mocno nurtowało pogadajcie z Tomasem 11W . On ma taka maszynę i sprzęt do sprawdzania . Powie Wam jak jest w żywej maszynie.

Regulacja lewego napinacza w Teac-X-3 , jak to zrobić ?

Już po problemie .

" Zrób to sam " nie licz na pomoc .

A co się z nim dzieje/działo?

Edytowane przez MATIN121288

Ładny ? Jedne talerzyki kupiłem fabryczne z blokadami oryginalnymi a drugie - krótkie będą wymagały osobnego dokładnego opracowania wraz z szczegółowymi zdjęciami które zapewne niebawem uczynię ;) W każdym razie teraz szpule nie spadają i da się go używać. Coś wspaniałego - niepozorny, 43 letni cudak a gra pięknie i nagrywa na 9,5cm tak że można słuchać !!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Ładny, ładny. Ja ze swoim mam na razie trochę kłopotu: nagrywanie w prawym kanale czasem przerywa, i, co gorsza, zaczęło przerywać również odtwarzanie w prawym kanale i wtedy nie słychać nic. Na szczęście sygnał z powrotem "wskakuje". Z braku Tandberga nie mogę porządnie odsłuchać nagrań robionych na A77 i porównać jednych do drugich. Zdarza się też czasem, że pod koniec taśmy się ślimaczy.

Strasznie wygląda duży magnetofon z małymi szpulami.

Maszyna od ręki traci swój urok.

A maszynka fajna

Krzysztof.

Opisz na czym polega regulacja Biasu a 747.Ustawia się na ucho?Spróbuj to opisać.

Strasznie wygląda duży magnetofon z małymi szpulami.

Maszyna od ręki traci swój urok.

A maszynka fajna

Krzysztof.

Opisz na czym polega regulacja Biasu a 747.Ustawia się na ucho?Spróbuj to opisać.

Ale mamrolisz z tymi szpulami :) Ja też używam często małych szpul i mnie to nie boli.

Ale poważnie, propos biasu. W 747 reguluję to na słuch, bo nie mam żadnej wiedzy ani urządzeń pomiarowych; poza tym interesują mnie nie wartości z tabel, tylko to, co mi się podoba. Kręcę w lewo: bias się obniża, pojawia się więcej sopranów w nagraniu, ale są taśmy, na których samo nagranie robi się słabsze - jest ciszej, pojawia się więcej zniekształceń, większa podatność na przesterowanie itp. Kiedy kręcę w prawo, dźwięk robi się bardziej głuchy, bardziej basowy, ale potężniejszy. Przy nagrywaniu na VHS ustawiam magnetofon w pozycję EE i daję bias do oporu w prawo, czyli zwiększam jego wartość. Zyskuję na tym dźwięk bliższy równowadze tonalnej, bardziej podobny do źródła z którego nagrywam; jest też głośniej niż w pozycji środkowej. Mój 747 jest w tej chwili skalibrowany w serwisie pod taśmę Agfa PE46. Dlatego mogę nagrywać np. na stilonki w 9,5 cm/s i jakość jest naprawdę fajna bez konieczności kręcenia czymkolwiek. W ogóle magnetofon "lubi" teraz taśmy europejskie. Nagrywanie na japończykach wymaga skręcenia biasu w prawo. Nie narzekam zbytnio, ogromna większość moich taśm to taśmy europejskie.

W Tandbergu TD20A jest regulacja biasu dla obu kanałów osobno. I w tym magnetofonie ten parametr bardzo wpływa na głośność nagrania. W środkowym położeniu Tandberg nagrywa idealnie na taśmy żelazowe (większość z nich: BASF, Agfa, Stilony, niektóre Orwo, etc.), ale przy próbie nagrania na cięty VHS jest praktycznie CISZA. Ślady sygnału. Pomaga skręcenie biasu w prawo, wtedy pojawia się słyszalne nagranie o dużej bardzo ilości sopranów, ale też zaskakująco jak na te taśmy potężnym basie... Mam sporo chromówek nagranych na Tandbergu i podoba mi się ich brzmienie. Ale kręcenie tymi potencjometrami z przodu do szału mnie doprowadza. Są miękkie i niewygodne w użyciu.

Dzięki Krzysztof za opis Biasu ..

Nie pamiętam czy ten niby magnetofon pokazywałem .

Malutkie porownanie.

Przejaskrawione kapke .

Ukryta Zawartość

post-19835-0-73996400-1458332773_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Krzysztof za opis Biasu ..

Nie pamiętam czy ten niby magnetofon pokazywałem .

Malutkie porownanie.

Przejaskrawione kapke .

Masz rację - niby magnetofon. Jego trzeba podnieść żeby to zrozumieć, zaglądnięcie do wnętrza budzi grozę, zobaczenie (i zrozumienie że to nie zwidy) czym on jest napędzany budzi przerażenie, działanie mechanizmu wraz z rolką dociskową przyprawia zaś o atak śmiechu.

A bias to tak jak w kaseciaku - kręcisz aż ci po taśmie zagra jak przed taśmą ;)

Już widzę pewną wadę dwuścieżkowego magnetofonu. Po użyciu taśmy i ładnym jej nawinięciu - trzeba ją cofnąć do początku i już tak perfekcyjnie nawinięta nie jest. Chyba przesłucham to od tyłu...

Mnie w nim przeraża jego waga i rolka napędowa . Nie wiem ile oni musieli wychlać , aby to zmajstrować.I ten totalny plastik.

Choć na video gra bardzo ładnie .

Viktor, przesłuchaj od tyłu, będziesz miał dobrą bekę :) Najfajniej brzmi muzyka śpiewana (ostatnio przerabiałem tak disco z lat 80.) i wypowiedzi co bardziej znanych polityków. Ryłem ze śmiechu.

Co do Philipsa, to... Miałem N4504 i sorry, nie chcę więcej. Może skusiłbym się na 4522, nawet żałuję, że swego czasu nie wziąłem. To jest, jak mi się zdaje, zupełnie coś innego. Ale żeby magnetofon na duże szpule ważył poniżej 10 kg?? Prowokacja, normalnie :)

Natomiast widok małych szpulek w cokolwiek przejaskrawionym porównaniu jakoś mnie nie razi :)

Naked photo session. Potencjometry montażowe oryginalne - sprawne co dziwne bo oczywiście nie oparłem się pokusie podłączenia oscyloskopu i podania mu 1kHz i 10kHz aby sprawdzić co się dzieje. I dobrze się działo ;) Dla 19cm na BASF poziomy dla 1kHz idealne dla 10kHz podbicie o około 2dB w obu kanałach dla przełącznika IEC a w pozycji NAB osłabienie o -0,5dB. Dla 9,5cm w obu kanałach spadek większy i nierówno ale pięknie się dało wyregulować. Pierwszy raz mam jakiegokolwiek Revoxa i ogromy podziw dla cudownej przejrzystości konstrukcji i serwisowalności. Ktoś musiał w nim już kiedyś grzebać bo nie wierzę żeby 42 lata trzymał parametry. Z drugiej strony kto wie..

Ukryta Zawartość

post-1944-0-95016500-1458392743_thumb.jpg

post-1944-0-77871100-1458392746_thumb.jpg

post-1944-0-28893900-1458392750_thumb.jpg

post-1944-0-58759100-1458392755_thumb.jpg

post-1944-0-99979200-1458392758_thumb.jpg

post-1944-0-89703200-1458392761_thumb.jpg

post-1944-0-95471500-1458392766_thumb.jpg

post-1944-0-48099500-1458392769_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie mam pytanko, a raczej prośbę o wyjaśnienie pewnych rzeczy.

Postaram się opisać to najjaśniej jak potrafię.

W moim M2405S jak chciałem coś nagrać na Stilonkę przy prędkości 9,52 cm/s zmniejszałem prąd podkładu (rozumiem, że jest to bias), aby dodać trochę sopranów.

Teac X-3 ma 3 korekcje dostępne na zewnątrz: LH I dla taśm mniej sopranowych, LH II dla taśm lepszych i EE dla chromówek.

Fabrycznie jest dostosowany do taśm japońskich, które jak wiemy są lepsze od europejskich i na tych japońskich przy 9,52 nagrywa super. Na europejskich profesjonalnych też rewelacja - BASF, AGFA.

Przypuśćmy, że chciałbym coś nagrać na naszą Stilonkę przy prędkości 9,52.

W tym Teac'u oprócz tych trzech korekcji dostępnych na zewnątrz są jeszcze dostępne regulacje w środku na płytce.

Dla nagrywania są to:

- record bias

- bias level

- record EQ (frequency response);

- record level (to pewnie głośność);

Rozumiem, że aby dodać trochę sopranów musiałbym zmniejszyć "record bias". Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.

Najbardziej mi zależy na wyjaśnieniu do czego służy regulacja "record EQ" i "bias level"?

Ja nie mówię, że będę tam grzebał i coś przestawiał. Po prostu pytam z ciekawości.

Będę bardzo wdzięczny jak któryś z panów mi to jakoś wyjaśni - najlepiej jak dziecku, bo nie jestem elektronikiem.

Edytowane przez MATIN121288

A tak dla amatora nie znającego się na Hercach i db co to znaczy?

Jakie to parametry?.

A fotki ciekawe.

Ja myślę że najlepiej weź taką jakąś starą książkę o elektroakustyce np. Pana Aleksandra Witorta i tam od podstaw jest wszystko tłumaczone. Jeszcze pod koniec lat 80-tych jak do biblioteki zaglądałem to był dział z takimi książeczkami. Teraz na stare lata pokupowałem sobie takie pozycje. Na allegro za grosze sprzedają takie książki.

Z innej beczki zauważyłem że w moim A77 na dużych szpulach zauważalny jest zbyt mały moment hamujący lewy talerzyk. Tak na szybko może mi ktoś wskazać czym jest on regulowany ??

• Pokaż nowe odpowiedzi