Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Maniuś obawiam się że jeszcze daleka droga do stabilizacji. Złomy i niskie modele będę dalej obijać się o dno. Ale to co dobre i drogie nie stanieje. Swoją drogą taka GX-635 w cennikach było o jakieś 30-40% droższa od GX-620 czy GX-630 a teraz osiąga ceny niezrozumiałe.

Lubię kiedy gra muzyka...

Nie będzie żadnej stabilizacji. To co wartościowe będzie systematycznie drożeć, dlatego że na rynku będzie tych sprzętów coraz mniej. Chyba że zainteresowanie spadnie. W co wątpię :-)

Według mnie , magnetofony akai są bardzo na topie.Choć bez wątpienia piękne, wcale nie reprezentują najwyższego poziomu dzwięku.Słuchałem kilka modeli tej firmy i najbardziej zachwycił mnie jakością zapisu stareńki M- 8. Jednak moda podbija ceny.

Marku, i przyznam, że się z tym zgadzam :) Byłem do niedawna zachwycony AKAI - zresztą GX-747 po kalibracji u p. Janusza Kowalczyka nagrywa naprawdę fajnie. Tandberg bije go na głowę... A Teac X-300 - mimo że też czteroślad - ma jednak coś cieplejszego i bardziej miękkiego w obyciu. Lubię nagrać na nim taśmę i potem jej słuchać na AKAI. Jakoś ten dźwięk do mnie nieco bardziej dociera.

Tandberg właśnie nagrywa składankę ze starym dance. Niezawodny Grant Miller :)

Oto zestawienie parametrów i cen kilku magnetofonów. ASC najdroższe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Marku, i przyznam, że się z tym zgadzam :) Byłem do niedawna zachwycony AKAI - zresztą GX-747 po kalibracji u p. Janusza Kowalczyka nagrywa naprawdę fajnie. Tandberg bije go na głowę...

Mogę w sumie odkupić tego AKAI. Ma Ci przeszkadzać ;)

Też mi się tak wydaje .

Byłem ciekaw jak cenowo wyglądało to u innych szpulomaniaków..

Może Ci co potrafią robić takie operacje - naprawy- potrafią to ocenic.

Edytowane przez dulon184

Widzieliście kiedyś coś takiego ? Chyba zaraz dostanę zawału :-) Drogo jak diabli ale ten piękny stan !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzieliście kiedyś coś takiego ? Chyba zaraz dostanę zawału :-) Drogo jak diabli ale ten piękny stan !

!!! Cudny. Jak ja bym go chciał strasznie.

Ale STOP ma deczko wyślizgany i obudowa mostka też delikatnie zniszczona.

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Wiktor musisz poczekać na jakąś okazję,myślę ze ceny w końcu zaczną spadac rynek sam zmusi do tego

Przepraszam ,że się wtrącę . Obserwuję ostanie posty na tym forum . Interesuję się tym tematem od jakiegoś czasu . Ceny spadną , ale nie w Polsce. W połowie czerwca na alllledrooogo.pl

był wystawiony grat o nazwie zk 145 za 2500 złotych . Tak za 2500. Za tego unitrowskiego złoma nie dał bym nawet 10 złotych bo wiem że przy intensywnej eksploatacji wszystko z niego zaczyna pomału wylatywać . Zwróciłem tej pani uwagę która go wystawiła że ta cena jest nieporozumieniem drogą mailową narażając się na nieprzyjemności ze strony alllledroooogo.pl że łamię ich regulamin pisząc w mailu do osoby wystawiającej to cudo techniki moje uwagi na temat ceny tego pseudo magnetofonu . Bo seria magnetofonów zk 100 to były pseudo magnetofony .

Edytowane przez Piwo Jasne

Przepraszam ,że się wtrącę . Obserwuję ostanie posty na tym forum . Interesuję się tym tematem od jakiegoś czasu . Ceny spadną , ale nie w Polsce. W połowie czerwca na alllledrooogo.pl

był wystawiony grat o nazwie zk 145 za 2500 złotych . Tak za 2500. Za tego unitrowskiego złoma nie dał bym nawet 10 złotych bo wiem że przy intensywnej eksploatacji wszystko z niego zaczyna pomału wylatywać . Zwróciłem tej pani uwagę która go wystawiła że ta cena jest nieporozumieniem drogą mailową narażając się na nieprzyjemności ze strony alllledroooogo.pl że łamię ich regulamin pisząc w mailu do osoby wystawiającej to cudo techniki moje uwagi na temat ceny tego pseudo magnetofonu . Bo seria magnetofonów zk 100 to były pseudo magnetofony .

To były bardzo dobre jak większość konstrukcji Grundiga, tanie, proste i popularne magnetofony o mechanizmie prostym, pancernym i praktycznie niezniszczalnym. Dzielnie spełniały role do jakiej je przeznaczono. I nic z nich nie wylatywało - niektóre mają grubo ponad 40 lat i są sprawne. Nie było w nich nic pseudo. A cena ? Cóż wariatów nie brakuje. Może ta pani czeka właśnie na takiego? Jej sprawa.

Edytowane przez sk-victor

Ludzie, którzy nie bardzo wiedzą jak wytłumaczyć różnicę między słuchawką a telefonem, biorą się za sprzedaż elektroniki, o której nie mają bladego pojęcia. Stąd się biorą ceny na takich All Ol Sp itd. Na ebay.com jest też podobnie, chociaż istnieje jakaś samoocena sprzedających. Przynajmniej szczątkowa. Parę razy miałem do czynienia ze sprzedającymi, którzy na pytanie o sprzedawany przedmiot nie mieli pojęcia do czego on służy. Poprostu trzeba umawiać się osobiście na kupowanie, a inne opcje omijać z daleka. Mam na myśli Nasze Taśmociągi. Określenie ceny polega na przejżeniu podobnych, najdroższych ofert, odjęciu paru pln ze względu na stan i wpakowaniu tego na portale handlowe. A tam my mamy pośmiewisko, kabaret i groteskę w jednym. Mam wrażenie, że dziś nie ma żadnych granic w wycenie tego co chce się sprzedać. Śrubki za 124pln, naby 1100 za komplet a dlaczego nie? Choć identyczne śruby kupisz za 7,50pln w juli, albo innym leroy, a naby plastikowe za 50 pln można wydrukować i u tokarza zrobić przecudnej maści kielichy ameliniowe.

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

A przepraszam, dlaczego ta pani nie mogła wystawić tego ZK za taką cenę? Bo Tobie się ona nie podoba?

Niech kosztuje nawet tyle co kopalnia złota pod Jochannesburgiem . Nie widzę powodu żeby ten magnetofon sprzedawać za taką cenę . Nie jest wart tej ceny . Zwłaszcza tam w środku popularnych grundigów był i długi przełącznik funkcyjny coś w rodzaju isostatu który lubił nawalać i wtedy kaplica . Polskie głowice były ogólnie rzecz mówiąc do luftu tak że nie mówcie mi że te magnetofony w polskim wydaniu były dobre . Alternatywy nie było no chyba , że ktoś pojechał za granicę. Teraz nawet Syrenkę która samochodem nie jest zdarza się kupić za 100 tysięcy.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ludzie, którzy nie bardzo wiedzą jak wytłumaczyć różnicę między słuchawką a telefonem, biorą się za sprzedaż elektroniki, o której nie mają bladego pojęcia.

...

Mam na myśli Nasze Taśmociągi....

Zgadzam się w całej rozciągłości. Ludzie w ogóle nie odróżniają przenośników do materiałów sypkich od urządzeń do nagrywania i odtwarzania dźwięku. I to nie przypadkiem. Robią to z całym szacunkiem i poważaniem. I skąd Ci biedni sprzedający mają czerpać wiedzę i nomenklaturę?

A teraz niech mi ktoś poda linka do angielskojęzycznego forum, na którym nazwano magnetofon conveyorem.

GM

P.S. Gdyby ktoś się nie zorientował, były już takie przypadki, to co napisałem to była satyra tudzież sarkazm.

Edytowane przez G.Mark
Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

To były bardzo dobre jak większość konstrukcji Grundiga, tanie, proste i popularne magnetofony o mechanizmie prostym, pancernym i praktycznie niezniszczalnym. Dzielnie spełniały role do jakiej je przeznaczono. I nic z nich nie wylatywało - niektóre mają grubo ponad 40 lat i są sprawne. Nie było w nich nic pseudo. A cena ? Cóż wariatów nie brakuje. Może ta pani czeka właśnie na takiego? Jej sprawa.

Pierwsze egzemplarze z logiem Grundiga tak . Później Unitra zaczęła dawać swoje logo i to już nie były te Grundigi o których mówisz.

Nie widzę powodu żeby ten magnetofon sprzedawać za taką cenę . Nie jest wart tej ceny .

Nie wiem czy wiesz, ale mamy wolny rynek. Każdy może swoją własność wycenić na tyle, na ile mu się podoba. I ani Tobie, ani mnie, ani nikomu innemu nic do tego.

A już zwracanie komuś uwagi, że sprzedaje za drogo jest po prostu śmieszne.

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Nie wiem czy wiesz, ale mamy wolny rynek. Każdy może swoją własność wycenić na tyle, na ile mu się podoba. I ani Tobie, ani mnie, ani nikomu innemu nic do tego.

A już zwracanie komuś uwagi, że sprzedaje za drogo jest po prostu śmieszne.

Mamy wolny rynek , ale przy twoim podejściu należało by jeszcze wylicytować i za 10 razy więcej i kupić .

Mamy wolny rynek , ale przy twoim podejściu należało by jeszcze wylicytować i za 10 razy więcej i kupić .

Jak widzę niestety nic nie rozumiesz. Trudno.

Z mojej strony EOT.

Magnetofon szpulowy ma taką dziwną właściwość ciągnięcia taśmy magnetycznej. Służy temu odpowiednio skonstruowany mechanizm. Nazwanie go Taśmociągiem, jako pierwszemu przypadło reporterowi Radia Trójka Panu M. Niedźwiedzkiemu, było to na początku lat '80-tych. Więc powinno być doskonale pamiętane przez starszych kolegów. Mogę sie mylić z datą i nazwiskiem, ale przecież mogę, bo mi wolno. Nie znam się na satyrze i nie znam znaczenia słowa Sarkazm, ale mi wolno napisać co chcę. Prawda?

Zadaniem tego forum jest przekazywanie wiadomości prawdziwych i sprawdzonych. W związku z tym mam pytanie, czy portale handlowe są pisane przez innych niż my? Może nie?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Magnetofon szpulowy ma taką dziwną właściwość ciągnięcia taśmy magnetycznej. Służy temu odpowiednio skonstruowany mechanizm. Nazwanie go Taśmociągiem, jako pierwszemu przypadło reporterowi Radia Trójka Panu M. Niedźwiedzkiemu, było to na początku lat '80-tych. ...

No coś takiego?! https://pl.wikipedia.org/wiki/LP_Tr%C3%B3jka Zwracam honor. Niech już więc będzie ten taśmociąg. Podobnie jak ampifire, drapak i poharatka, wycieraczki oraz inne cudaki. Mnie na widok tej radosnej tfurczości językowej mdli już od dawna.

GM

Edytowane przez G.Mark

Panie Grzegorzu, w moim poście nie ważne było słowo, a sens wymyślanych danych przez sprzedawców i prawdziwości tego co i za ile sprzedają. Paru z nas może przytoczyć Swoje perypetje ze sprzedawcami z A.., O.. czy innych stron handlowych.

A tak poza meritum, temat jest o magnetofonie szpulowym.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Całkiem niedawno prostowałem "głowice amorficzne" w GX-630D. Przeszło bez problemów, pomimo, że szkło materiałem amorficznym jest. Na różne bajania wypisywane na aukcjach, w tym absurdalne ceny, można patrzeć ze zdumieniem, ale "walka" z nimi nie ma większego sensu. Widziałem tego ZK za 2500 i o mały włos, a bym się wtedy nie udławił zgniłym kartoflem ze śmiechu.

EOT na tę chwilę.

GM

Ukryta Zawartość

Nowa odsłona Koncerta

Pulki co nadal szukam rupieci mechanicznych do Philipsa N7300 i proszę o pomoc.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi