Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Ten magnetofon ma służyć do odtwarzania specjalnie nagranych taśm, które są z reguły kopiami taśm matek, albo specjalnie dzisiaj nagrywanymi koncertami.Cena jak widać jest dla tych najmożniejszych.Czy spowoduje to wzrost cen u nas, trudno powiedzieć.Ceny i bez tego rosną.

Marku właśnie o to mi chodziło, widząc na fotce odtwarzacz Revox Q1 miałem wrażenie, że to jakiś żart. A cena jak cena, poradzi sobie. Za używane studyjne klocki trzeba dać 5x więcej.

Widać, że to jest typowy salonowiec, więc i cena nie poraża. Pamiętacie ile kosztowały klocki domowe w '80?

Edytowane przez ArturPaweł
Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

https://4.bp.blogspot.com/-YKZotP59WIk/VzBCxmluiYI/AAAAAAABZpk/K50Dq-YrcIMYg2k2kJu6Yc6EseuzuqaOgCLcB/s640/image1-2.jpg

Ma się pokazać nowy szpulowiwc na wystawie w Denver w 2016roku w cenie 4000 funtów za odtwarzacz i tysiąc funtów droższy pełny magnetofon.

To ja trochę nie na temat . W technice cyfrowej wymyślono kiedyś format DSD do archiwizacji materiałów analogowych w domenie cyfrowej , teraz ten format coraz częściej jest udostępniany w sieci , który "defakto" jest formatem studyjnym . Jakieś 6 7 lat temu był dostępny w Polsce taki rejestrator po cenie około 2000$ czyli po bardzo starym kursie kosztował on około 6000 tysięcy polskich złotych . Parametrami odpowiadał i odpowiada studyjnym magnetofonom Studer , zresztą rejestrator ten dedykowany był raczej dla studiów nagraniowych , ma on wyjścia sterowania i synchronizacji zapisu żeby móc je łączyć w wielo śladowe systemy rejestracji sygnałów audio. Oto link do stron na jego temat. Po jakimś czasie cena jego spadła do 1000 $ , no ale potem zaczęła znowu rosnąć , nie śledziłem jej tak bardzo , ale wszystko to co związane było chodź trochę z techniką studyjną nigdy tanie nie będzie , raczej ceny będą rosły zwłaszcza w Polsce która ma baaardzo wspaniała walutę no i wspaniałe zarobki. 4000 funtów to średnia pensja w uk . Tak jak 2000$ w USA.

https://www.google.pl/search?q=korg+mr2000s&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=LlGkV4HvNISLsAHn8YXgCQ

Edytowane przez Piwo Jasne

Niestety, dobry sprzęt w Polsce za czasów świetności audio, był dla normalnych ludzi niedostępny.To co jest teraz, to sprzęt przywieziony z zagranicy.Był okres, gdy zachwyt nad sprzętem cyfrowym spowodował taki brak zainteresowania analogiem,że mi się udało dostać kilka naprawdę porządnych magnetofonów za frico. Osobiście widziałem za zachodnią granicą nowe gramofony w sklepie stojące na ziemi , a nie na półkach sklepowych. Nie mamy zaplecza technicznego dla magnetofonów, dlatego tak ważna jest dla nas tutaj nasz wzajemna pomoc.A co do cen, to wystarczy sobie przypomnieć sklepową cenę Marcina, czy Koncerta.

O zachodnim sprzęcie nawet nie wspominam.Pamiętam,że nawet w Pewexie nie oferowano magnetofonów szpulowych,bo z powodu ceny nie było zainteresowania.No i w efekcie my dopiero teraz odkrywamy magnetofony.Oczywiście te o studyjnych parametrach,bo do popularnych mieliśmy dostęp.

Panowie a ja znowu do starych AKAI wracam z uporem maniaka. Jakoś mnie ciągnie do nich. Z GX-620 nic mi nie wyszło. Ale pytanie co wybrać GX-600D, GX-630D, GX-620D. Zakładając że wszystkie w stanie powiedzmy idealnym.

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Niestety, dobry sprzęt w Polsce za czasów świetności audio, był dla normalnych ludzi niedostępny.To co jest teraz, to sprzęt przywieziony z zagranicy.Był okres, gdy zachwyt nad sprzętem cyfrowym spowodował taki brak zainteresowania analogiem,że mi się udało dostać kilka naprawdę porządnych magnetofonów za frico. Osobiście widziałem za zachodnią granicą nowe gramofony w sklepie stojące na ziemi , a nie na półkach sklepowych. Nie mamy zaplecza technicznego dla magnetofonów, dlatego tak ważna jest dla nas tutaj nasz wzajemna pomoc.A co do cen, to wystarczy sobie przypomnieć sklepową cenę Marcina, czy Koncerta.

O zachodnim sprzęcie nawet nie wspominam.Pamiętam,że nawet w Pewexie nie oferowano magnetofonów szpulowych,bo z powodu ceny nie było zainteresowania.No i w efekcie my dopiero teraz odkrywamy magnetofony.Oczywiście te o studyjnych parametrach,bo do popularnych mieliśmy dostęp.

Wszystko na to wskazuje że tak będzie . Ten "audio-kryzys" będzie się w Polsce pogłębiał jak Polacy w dalszym ciągu będą zmierzać do pracy za darmo w zamian za bezpłatne usługi pseudo audio w postaci dostępu do plików mp3 a potem już płatne usługi dostępu plików mp3 .

Edytowane przez Piwo Jasne

Panowie a ja znowu do starych AKAI wracam z uporem maniaka. Jakoś mnie ciągnie do nich. Z GX-620 nic mi nie wyszło. Ale pytanie co wybrać GX-600D, GX-630D, GX-620D. Zakładając że wszystkie w stanie powiedzmy idealnym.

GX-620 jest najmłodszy, więc.

No

GX-620 jest najmłodszy, więc.

W sumie to między 600, 630 a 620 to jest okres 5 lat, więc nie wiele w sumie.Zakładając że dźwiękowo to pewnie jest podobny poziom i mechanika też zbliżona ? Który bardziej bezproblemowy mniej awaryjny itd..

Ale pytanie co wybrać GX-600D, GX-630D, GX-620D.

Ale dlaczego akurat te modele?Ja miałem niewielki wybór i wybrałem 620 gdyż rzeczywiście jest najładniejszy.Ale dopiero po kilku miesiącach znajomy przypomniał mi,że uroda to nie wszystko i tak jak to zwykle bywa stwierdził,że mógł mi załatwić 630za pół ceny.naturalnie wcześniej nic nie mówił.Ale do rzeczy.Podobno 630 o wiele lepiej gra,co wcale nie jest trudne skoro 620 gra kiepsko.Moim skromnym zdaniem,wolałbym jednak Sony TC755

Głowice są szklanoferrytowe,niesłychanie długowieczne,a brzmienie extra.I najważniejsze;nie szumi.

Jak marzyć , to o czymś na prawdę wysoko.Mi się marzy Sony TC-880-2, ale jest to raczej już tylko marzenie.Ten kto to zdobył , już z łapek nie wypuści.Co ciekawe Maranz 7700, to też wersja tego soniaka.

Ale dlaczego akurat te modele?Ja miałem niewielki wybór i wybrałem 620 gdyż rzeczywiście jest najładniejszy.Ale dopiero po kilku miesiącach znajomy przypomniał mi,że uroda to nie wszystko i tak jak to zwykle bywa stwierdził,że mógł mi załatwić 630za pół ceny.naturalnie wcześniej nic nie mówił.Ale do rzeczy.Podobno 630 o wiele lepiej gra,co wcale nie jest trudne skoro 620 gra kiepsko.Moim skromnym zdaniem,wolałbym jednak Sony TC755

Głowice są szklanoferrytowe,niesłychanie długowieczne,a brzmienie extra.I najważniejsze;nie szumi.

Hmm dlaczego te... Mam Revoxa A77, Teaca-3440 i chciałem coś trzeciego. Z Akai tylko te modele są cenowo jeszcze znośne (dla mnie). Chciałbym trwałe głowice (GX, F&F). Sony TC-755. Nie wiem nigdy nie miałem szpulowego Sony i jakoś nie brałem go pod uwagę.

Jak marzyć , to o czymś na prawdę wysoko.Mi się marzy Sony TC-880-2, ale jest to raczej już tylko marzenie.Ten kto to zdobył , już z łapek nie wypuści.Co ciekawe Maranz 7700, to też wersja tego soniaka.

No tak, marzyć to na pewno będę sobie dalej o różnych rzeczach ;)

Ostatnio właśnie na Fridzie kopiowałem jedną z taśm matek.Nagrała bez żadnych swoich zmian sygnał.Narzekaliśmy , tylko nieco na niezbyt precyzyjny wskaznik wysterowania. Frida ze względu na bardzo małą wysokość obudowy by pasowała do dzisiejszych trendów.

jaki mi on znudzi ten sony tc880-2 to morze ci sprzedam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25101-0-11204600-1470453387_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez thomas11w

Już kiedyś thomas11 pisał,że "nadaje" z Kanady i nie używa polskich liter np "ż" bo ich nie ma w klawiaturze,dlatego napisał "rz". A być może popełnił błąd.

Edytowane przez jarojaw

Już kiedyś thomas11 pisał,że "nadaje" z Kanady i nie używa polskich liter np "ż" bo ich nie ma w klawiaturze,dlatego napisał "rz". A być może popełnił błąd.

Wysłane z tapciocha

Przecierz to był rzart ;)

W sumie to między 600, 630 a 620 to jest okres 5 lat, więc nie wiele w sumie.Zakładając że dźwiękowo to pewnie jest podobny poziom i mechanika też zbliżona ? Który bardziej bezproblemowy mniej awaryjny itd..

Mechanika jest praktycznie taka sama. Różnią się głowicami. 620 ma głowice przystosowane do taśm typu EE. Różnica jest też w elektronice sterującej funkcjami (630 ma elektronikę na elementach dyskretnych 620 na scalakach) i kosmetyczne różnice w torach sygnałowych. Oczywiście zasadnicza różnica jest w wyglądzie zewnętrznym. Niestety 620 miała montowane głowice po selekcji do wyższych modeli. Mogą być większe rozrzuty

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A które morze masz na sprzedasz? Może kupię.

Jezeli kogos urazilem mojo pisownio to przepraszam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) juz to wyjasnil dziekuje

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jezeli kogos urazilem mojo pisownio to przepraszam

Nie przejmuj się, mam włączone korektory pisowni, staram się uważać a i tak zdarzają mi się błędy. Jesteśmy tylko ludźmi a Ty masz dodatkowo mocno utrudnione zadanie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tak jak obiecałem, oto film z M2405S i TEAC'iem X-3 z tym samym utworem i taśmą.

Pierwsze nagranie zostało nagrane na M2405S, a drugie na TEAC'u i całość odtworzona została najpierw na M2405S, a następnie na TEAC'u. Jakby ktoś chciał zerknąć to zapraszam.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Tak jak obiecałem, oto film z M2405S i TEAC'iem X-3 z tym samym utworem i taśmą.

Pierwsze nagranie zostało nagrane na M2405S, a drugie na TEAC'u i całość odtworzona została najpierw na M2405S, a następnie na TEAC'u. Jakby ktoś chciał zerknąć to zapraszam.

...

post-3254-0-50218600-1470501523_thumb.jpg

GM

Edytowane przez G.Mark
Gość rydz

(Konto usunięte)

Może mam omamy , ale nagranie z Teac,a wydaje się mieć lepszą dynamikę , stopa utwardzona / szybsza .

Dlaczego nagrane jest z takim przesterem , wskażniki chodzą niemal cały czas w czerwonym i dobijają mocno .

Ukryta Zawartość

GM

Już powinno śmigać.

Może mam omamy , ale nagranie z Teac,a wydaje się mieć lepszą dynamikę , stopa utwardzona / szybsza .

Dlaczego nagrane jest z takim przesterem , wskażniki chodzą niemal cały czas w czerwonym i dobijają mocno .

Jest na czerwonym ale przesteru nie słychać, a dzięki temu można lepiej wykorzystać dynamikę taśmy, przynajmniej taśmy RMGI. Na innych się aż tak głośno nie nagra, bo słychać by było przester.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MATIN121288

Zgaduje, ze roznice uslyszysz gdy zaczniesz odtwarzac nienagrana druga strone tasmy. Nie mam TEAC 3 ale mam Teac-1000R, Akai gx-77, gx-215r i pioneer rt-909 i oczywiscie mialem polski M. M2405S niestety mial slabsza glowice uniwersalna a uniwersalne glowice to kompromis. Na predkosci 9.53 roznice przesluchu byly mniejsze ale jakosc nagrania juz wyraznie gorsza.

pozdrawiam,

Co Wy na to?

Revox i Horch House pracują nad całkiem nowym magnetofonem, którego sprzedaż ma się rozpocząć w pierwszym kwartale 2017 roku

Magnetofon taśmowy jest dla audiofila tym, czym dwupłatowiec dla zaprzysięgłego lotnika, widły dla prawdziwego chłopa i ciemnia dla fotografika. Rozkoszą. Powrotem do źródeł. Prawdą. Pozycją embrionalną. Rankiem pod pierzyną w zimowy ranek w górskim schronisku. Aviomarinem na górskiej wycieczce Autosanem. Piwem, które stawia namiot w Bieszczadach. Czy można się dziwić, że ktoś próbuje znowu audiofilom przywrócić te doświadczenia?

Magnetofon ze zdjęć zaprojektował Manfred Meinzer. Człowiek, który wcześniej zrobił kilka rzeczy dla Revoxa, człowiek, który pracował też dla firmy Leica. Ok, Leni Riefenstahl chętnie korzystała z wyrobów tej marki, ale przecież to w żaden sposób nie wpłynęło na losy świata. Transport będzie bazował na konstrukcji Studera B-676. Głowice zostaną zaprojektowane na podstawie rozwiązań Studera i Telefunkena. Należeć będą do typu określanego jako butterfly heads. Projekt powstaje w siedzibie firmy mieszczącej się w Bratysławie.

Czy magnetofony, które zapowiadane są na na przyszły rok zmienią cokolwiek? Tak rachunek naszego konta. Jedna z nich na pewno uszczupli stan naszego konta. R2R Machine szykowana przez Revox będzie kosztować 4-5 tys. euro.

horch-house.jpg

Źródło:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Magnetofon taśmowy jest dla audiofila tym, czym dwupłatowiec dla zaprzysięgłego lotnika, widły dla prawdziwego chłopa i ciemnia dla fotografika. Rozkoszą. Powrotem do źródeł. Prawdą. Pozycją embrionalną. Rankiem pod pierzyną w zimowy ranek w górskim schronisku. Aviomarinem na górskiej wycieczce Autosanem. Piwem, które stawia namiot w Bieszczadach.

Dobre !!! I to tak na trzeźwo zupełnie ?

• Pokaż nowe odpowiedzi