Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Mój ostatni pomysł , już po lakierze proszkowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19835-0-29847100-1475329075_thumb.jpg

post-19835-0-27732300-1475329086_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek, Pat_69 - wielkie dzięki :) Zamówię sobie kabel jak się tylko ogarnę w nowym mieszkaniu (na razie mam szarpaninę okołoprzeprowadzkową). Na razie kupiłem komody pod te magnetofony. Ekspozycja będzie zupełnie inaczej wyglądać.

Drodzy forumowicze!

Wiem, że niektórzy z was tną taśmy VHS na pół i używają ich do szpulowców. Ciekawi mnie, czy ktoś z was używał taśmy z kaset DV lub miniDV? Tam jest taśma o szerokości 1/4", więc nie trzeba jej ciąć, ale prawdopodobnie jest ona metalowa. Próbował ktoś z was użyć jej na swoim szpulowcu?

Pozdrawiam,

Maciej.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Drodzy forumowicze!

Wiem, że niektórzy z was tną taśmy VHS na pół i używają ich do szpulowców. Ciekawi mnie, czy ktoś z was używał taśmy z kaset DV lub miniDV? Tam jest taśma o szerokości 1/4", więc nie trzeba jej ciąć, ale prawdopodobnie jest ona metalowa. Próbował ktoś z was użyć jej na swoim szpulowcu?

Pozdrawiam,

Maciej.

Witam. Napewno jest taśma metalowa. A pozatym nawet jakby jej użyć to ile tych kaset trzeba rozbebeszyć (jest jej mało bo mała prędkość przesuwu) Nie można zastosować bez odpowiedniej korekcji a także prądu podkładu. Pozdrawiam

Metalowe taśmy można odtwarzać na szpulakach, z odpowiednią korekcją EQ, problem w długości pojedynczych kasetek. 60 minutowa ma 100m długości i 7um grubości, znaczy to, że na zwykłą szpulę 10,5" zmieści się 6500m, czyli prawie 5 godzin nagrania 38,1cm/s. To jest 20 godzin na 9,5cm/s!!!!!!!! A co z ciągliwością owej taśmy, już taśma video 10um nieźle się wygina po nawijaniu na szpulę 1/4".

Koszt zakupu takiej taśmy to ok 80pln za 1000m + szpula i robota.

Metalowe taśmy można odtwarzać na szpulakach, z odpowiednią korekcją EQ, problem w długości pojedynczych kasetek. 60 minutowa ma 100m długości i 7um grubości, znaczy to, że na zwykłą szpulę 10,5" zmieści się 6500m, czyli prawie 5 godzin nagrania 38,1cm/s. To jest 20 godzin na 9,5cm/s!!!!!!!! A co z ciągliwością owej taśmy, już taśma video 10um nieźle się wygina po nawijaniu na szpulę 1/4".

Koszt zakupu takiej taśmy to ok 80pln za 1000m + szpula i robota.

W TEAC'u mam korekcję dla taśm EE, więc może coś by z tego było, chociaż cięty VHS nie nagrywa się tak głośno jak taśma EE, a co dopiero metal.

60 lub 63-minutowa ma 73 m długości, a prędkość w SP wynosi około 1,88 cm/s. Koszt jednej nieużywanej sztuki to 7 zł na alle*ro.

Może zakupię z jedną z ciekawości.

Witam. Napewno jest taśma metalowa. A pozatym nawet jakby jej użyć to ile tych kaset trzeba rozbebeszyć (jest jej mało bo mała prędkość przesuwu) Nie można zastosować bez odpowiedniej korekcji a także prądu podkładu. Pozdrawiam

Metalowe taśmy można odtwarzać na szpulakach, z odpowiednią korekcją EQ

Metalowe taśmy odczytuje się z taką samą korekcją jak chromowe. Niestety nie dało by się ich nagrać. Skasować również. Żadna z głowic w szpulowych magnetofonach nie jest przystosowana do tak dużych wartości prądu podkładu jakie są potrzebne do taśm metalowych, które są magnetycznie dużo twardsze, niż taśmy żelazowe lub chromowe. Głowica przy takich wartościach prądu podkładu od razu nasyciła by się.

Lubię kiedy gra muzyka...

Jak doskładam swojego revoxo-kenwooda, to zapodam jakieś wykresiki. Choć może to trochę potrwać, bo mam wiele zajęć pozalekcyjnych. Revoxo-kenwood ma elektronicznie możliwość odtwarzania/nagrywania taśm metalowych, ale niestety, chwilowo jest rozłożony, bo kombinuję ze sterowaniem.

Do tej pory nie miałem problemu z kasowaniem/nagrywaniem najróżniejszych taśm. Chromówki słabo się nagrywają na Tascam'ie, ale na Revox'ie już całkiem nieżle. Prąd podkładu w Revox'ie udaje mi się rozbujać do chorych 11V/120kHz.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Metalowe taśmy odczytuje się z taką samą korekcją jak chromowe. Niestety nie dało by się ich nagrać. Skasować również. Żadna z głowic w szpulowych magnetofonach nie jest przystosowana do tak dużych wartości prądu podkładu jakie są potrzebne do taśm metalowych, które są magnetycznie dużo twardsze, niż taśmy żelazowe lub chromowe. Głowica przy takich wartościach prądu podkładu od razu nasyciła by się.

Fakt. Łatwiej by było dostosować magnetofon lampowy do takiego eksperymentu chyba że się mylę.

Fakt. Łatwiej by było dostosować magnetofon lampowy do takiego eksperymentu chyba że się mylę.

Z tego co pisze Witek, to wszystko zależy od głowicy. W revox'owych jest to ok. 70V/150kHz, czyli ok. 4V/1kHz na wyjściu. Chyba.

Tam jest taśma o szerokości 1/4", więc nie trzeba jej ciąć, ale prawdopodobnie jest ona metalowa. Próbował ktoś z was użyć jej na swoim szpulowcu?

Próbowałem. Pociąłem na pół taśmę do streamera marki HP. Też metalizowana. NIC się nie nagrało! Cisza. Na żadnym z dostępnych mi magnetofonów, nawet tych z korekcją EE. Taśmę z miejsca wypier-papier. Poza tym, że ścierność czegoś takiego musiałaby być przerażająca.

Mam taśmę od SP Korwina ze streemerów komputerowych . Nagrana na A 807 . Gra świetnie i na każdej maszynie . Nawet jedną sobie zostawiłem na pamiatkę .

Edytowane przez dulon184

Poza tym, że ścierność czegoś takiego musiałaby być przerażająca.

A ścierność to niby czemu miała by być większa ?? Ani większa ani mniejsza niż w żelazówkach czy chromówkach. To jest legenda. Ludzie mylili twardość magnetyczną - czyli nazwijmy to podatność materiału na namagnesowanie z mechanicznym pojęciem twardości. Przecież gdyby taśmy metalowe były papierem ściernym to nikt by ich nie stosował w zwykłych deckach z permalojową głowicą, czy przy wirujących głowicach DAT/DDS gdzie taka głowica robi kilometry przebiegu po tasiemce.

4V/1kHz

1kHz to pasmo akustyczne. Gdzieś zera uciekły pewnie.

Podobnie jak niektorzy twierdzą zę taśma video ściera głowice szpulaków.

A wystarczy pomyśleć że głowica video kręci - szybko - pod prąd biegu taśmy .

To kupię jedną sztukę zamiast 4, bo Krzysiek wspomniał, że może się nic nie nagrać. Dokupić zawsze można. O ścieralność się nie martwię, bo ona ma grubość 7um, więc cząsteczki magnetyczne muszą być na niej bardzo małe. Prędzej taśma żelazowa 35um zetrze głowicę, a o radiowych 50um nie wspomnę. Bardziej się martwię o jej grubość i siłę nawijającą taśmę w Teac'u.

Zrobiłem prosty test - nagrałem trochę kaset metalowych w nieużywanym od nowości magnetofonie kasetowym SONY TC-WE475. Po nagraniu tych kaset w głowicy wyciął się rowek i magnetofon słabiej nagrywa teraz na lewy kanał. Przypadek, czy głowica felerna?

Nie rozwijam tematu, bo to w końcu nie wątek o kasetach.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Podobnie jak niektorzy twierdzą zę taśma video ściera głowice szpulaków.

A wystarczy pomyśleć że głowica video kręci - szybko - pod prąd biegu taśmy .

No tak tylko po to zastosowano nacięcia wzdłuż wirującego bębna z głowicami aby wytworzyła się poduszka powietrzna i zminimalizować tarcie taśmy. Ale fakt ścieralność to mit. O ile głowica kasująca poradzi sobie z tym typem nośnika w magnetofonie to głowica zapis/odczyt może niekoniecznie. Zresztą jak mnie pamięć nie myli to zrk w swoim m7xxx decku kasetowym w wersji z korekcją metal stosował polską głowicę kasującą i nie była to specjalna wersja ( ale tylko kasująca )

Potrzebna jest głowica zdaje się o wysokiej indukcyjności

Głowica kasująca to inna bajka. Tam jest szeroka szczelina, często podwójna i brak wymagań odnośnie własności akustycznych. Każda głowica kasująca wykasuje jeśli tylko generator prądu podkładu i kasowania odpowiednio ją zasili. Ale głowica zapisująca z szczeliną mikronową to już inny temat. Aby przemagnesować skutecznie taśmę metalową głowica musi wytworzyć odpowiednie pole a z wytworzeniem takowego już nie każda głowica sobie poradzi. Fajnie można zaobserwować moment w którym kończą się możliwości głowicy zapisujących w starych deckach z głowicami ferrytowymi. Np. kalibrując stary magnetofon Sony z głowicami F&F lub Technicsa z głowicą HPF kręcąc potencjometrami regulującymi prąd podkładu dochodzimy do momentu kiedy generator ciągle pracuje stabilnie a z dźwiękiem zaczynają się dziać dziwne rzeczy. To znak że głowica więcej już nie potrafi. Zresztą dlatego Sony w epoce taśm metalowych zarzuciło produkcję F&F a Technics również.

No tak tylko po to zastosowano nacięcia wzdłuż wirującego bębna z głowicami aby wytworzyła się poduszka powietrzna i zminimalizować tarcie taśmy.

Tak ale tarcie o bęben a nie o głowice ;) Głowice są delikatnie wysunięte poza obrys bębna. Przy takich częstotliwościach jakie są zapisywane w VHS czy DAT/DDS nie ma mowy o poduszce powietrznej ;) Straty kontaktowe są wrogiem.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Jak zaczęto wprowadzać nowe rodzaje nośników/taśm to skończyła się epoka magnetofonu szpulowego na rzecz kasetowego. Swoją drogą jestem ciekaw jak będzie w reaktywacji magnetofonu szpulowego Revox-a planowanego na przyszły rok. Moim zdaniem w tym przypadku powinni zerwać z tradycją taśm żelazowych i dostosować się do innych nośników. Przecież ma być to sprzęt konsumencki.

Zapytam delikatnie, czy piszesz o tym magnetofonie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak zaczęto wprowadzać nowe rodzaje nośników/taśm to skończyła się epoka magnetofonu szpulowego na rzecz kasetowego. Swoją drogą jestem ciekaw jak będzie w reaktywacji magnetofonu szpulowego Revox-a planowanego na przyszły rok. Moim zdaniem w tym przypadku powinni zerwać z tradycją taśm żelazowych i dostosować się do innych nośników. Przecież ma być to sprzęt konsumencki.

Zgadza się.Ma być to sprzęt konsumencki, ale dla bardzo wymagających konsumentów, którzy sami nie będą nagrywać taśm, a jedynie odtwarzać specjalnie dla nich kopiowane taśmy tzw. matki.Zresztą większość sprzedawanych tych revoxów nie będzie w ogóle wyposażona w opcje zapisu.Z tego ,co wyczytałem , będą zastosowane głowice tego samego typu , co w revoxach A-807 810 i czasami nawet w PR-99.W tej klasie sprzętu i zapisie dwuśladowym z prędkością 38 cm/sek taśma żelazowa wystarcza aż nadto.

Edytowane przez Marek-41

Właśnie sobie przypomniałem. Nic prócz tego, że ma się pojawić w 2017, jakoś tak na początku.

Ale ten, który pokazałem też jest kuszący. Znalazłem na jakimś forum opis tego Lyrec'a, to całkiem fajne ma parametry, całkiem nieźle się prezentuje i podobno nieźle gra.

Co prawda ma tylko HXPRO, ale nic nikt nie wspomina o typach obsługiwanych taśm. 300kHz raczej daje możliwość obsługi, nie tylko CrO2, ale i metalowych taśm.

PS: Gdybym poczekał chwilę, to przeczytałbym Marka post.

Edytowane przez ArturPaweł
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Właśnie sobie przypomniałem. Nic prócz tego, że ma się pojawić w 2017, jakoś tak na początku.

Ale ten, który pokazałem też jest kuszący. Znalazłem na jakimś forum opis tego Lyrec'a, to całkiem fajne ma parametry, całkiem nieźle się prezentuje i podobno nieźle gra.

Co prawda ma tylko HXPRO, ale nic nikt nie wspomina o typach obsługiwanych taśm. 300kHz raczej daje możliwość obsługi, nie tylko CrO2, ale i metalowych taśm.

PS: Gdybym poczekał chwilę, to przeczytałbym Marka post.

Dolby HXPRO wystarcza i nie modyfikuje dodatkowo kompresuje dźwięku a jedynie zmienia prąd podkładu i pozwala na lepsze wysterowanie taśmy. Jeżeli chodzi o dolby b to nie bardzo się nadaje do szpulowca bo nie ten zakres szumów na taśmie 1/4 cala ale już dolby A jak najbardziej. Tylko to kosztowne i wymaga umiejętności w kalibracji. Ja jestem zwolennikiem nagrywania na taśmie czy to kasetowej analogowej czy szpulowej bez dolby/dbx itp. Szumi do niech szumi. To tak jak we wzmacniaczach czego jestem zwolennikiem i użytkownikiem szkoła Brytyjsko-Szwedzka jedna gałka volume i nic więcej w regulacjach. Kilka lat temu wyleczyłem się z metody japońskiej (im więcej gałek tym bardziej designersko)

Mój Tandberg TD20A HS nagrywa 15 Hz-34 KHz z odstępem od szumów ponad 69 db.Potrzeba mi więcej?.Skopiowałem sobie jedną taśmę "matkę" na takim Lyre'cu.

Jest bardzo płaski i ma niezbyt wygodny elektroniczny wskaznik wysterowania, jednak rzeczywiście nagrywa świetnie.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Swoją drogą jak ten nowy Revox ma być tylko playerem to mogli iść dalej i wogule wyeleminować preamp i tylko gniazdo pozostawić aby można było podłączyć zewnętrzny np. lampowy

Swoją drogą jak ten nowy Revox ma być tylko playerem to mogli iść dalej i w ogóle wyeleminować preamp i tylko gniazdo pozostawić aby można było podłączyć zewnętrzny np. lampowy

Przygotowali preamp nowy o bardzo dobrych parametrach. Można oczywiście za pewna dodatkową opłatą zakupić sobie pełną wersję.

Myślę że zacznij od Allegro. Oni, choć nieskorzy do mieszania się w takie sprawy, to może coś podpowiedzą. Tylko że z nimi tylko mailowo trzeba.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Pochwalę się- właśnie otrzymałem negatywny komentarz- odwet. Sprawa dotyczy opisywanego przeze mnie niedawno Philipsa N4510 (tego w "idealnym stanie", z gumkami recepturkami zamiast pasków, które od razu poplątały się przy pierwszym uruchomieniu i wieloma innymi usterkami).

Swój komentarz wystawiłem już dawno temu, ale użytkownik ccytrynaa odczekał cierpliwie miesiąc czasu, licząc zapewne, że usunę niewygodną dla niego korespondencje mailową, i wystawił mi negatyw.

Ktoś tu pisał niedawno, że jest możliwość usunięcia takiego bezpodstawnego komentarza. Dysponuję korespondencją z tym osobnikiem. Bardzo proszę o wskazówki jak to ugryźć- najlepiej na PW, żeby tu nie śmiecić.

Witam. Musisz najpierw otworzyć spór. Dla sprzedawców to jest gorsze od negatywa w przypadku kiedy tych sporów jest więcej. Kiedyś miałem taki przypadek z jednym osobnikiem. Zapłaciłem za towar a było chyba z 10 różnych produktów i nie dostałem towaru. Otworzyłem spór na 10 pozycji i gościowi zablokowali konto sprzedarzy. Dzwonił puźniej i skomlał abym zakończył spory. Pozatym jest tam możliwość odwołania się od komentarza

• Pokaż nowe odpowiedzi