Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Oooo to już zupełnie fatalnie jak z wypożyczalni. Pamiętam w erze lat 90 tych jak wypożyczając kasety VHS musiałem często czyścić głowicę w magnetowidzie. Jak już idziemy tym tropem czyli taśma 1/2 cala chrom to ja już zupełnie nie rozumiem nabywania używanych kaset/taśm. Przecież po 7 zł są nieużywane NOS taśmy 180 Sony czy inne w takich ilościach że wystarczyłoby na bardzo długo.

Mnie taką zdezelowaną taśmę z wypożyczalni magnetowid shapał do środka , znaczy wciągnął . Poza tym obraz z tej kasety był bardo zaszumiony i mocno niestabilny . Skończyło się w serwisie. Można zamiast taśm vhs w ramach jeszcze większych oszczędności spróbować z papierem ściernym , albo ze starymi opiłkami żelaznymi najlepiej takimi zardzewiałymi i taśmą klejącą . Przed Dulonem duża przyszłość i potencjał.

Panowie ponawiam pytanie ma ktoś z forum Akai gx-210?bardzo mi zależy na tej osłonie chodzi o skan lub zdjęcie i dokładne wymiary.Bardzo mi by pomogło w dorobieniu tego elementu.

No i patrzcie .

Praktyk swoje a teoretyk swoje ..

Jak się posiada video byle jakie to i kasetę każda wciągnie czy poszarpie . Moje videa tego nie robia .

I przestać człowieku pitolić o brudzeniu taśmy i ścieraniu głowić .

MAM KILKULETNIE DOŚWIADCZENIE I RZECZE!.

MYLISZ SIĘ WAŚĆ..

Kilka postów wyżej pisałem aby wypowiadali się praktycy.

Jaki jest cel takiego pitolenia?

Objasni ktos niekumatego?.

Mam wrażenie że niektórzy czytają - albo i nie -posty bez zrozumienia .

Czytając proszę się skupić .

To pomaga.

Edytowane przez dulon184
Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

ZK 120 nie jest tanim magnetofonem (szczególnie wersje kolekcjonerskie), chociaż faktycznie jest o połowę tańszy niż ZK 140 (też wersja kolekcjonerska bo dla znawców) - co jest trochę dziwne, bo chyba zazwyczaj dwuścieżkowce są droższe niż czterościeżkowce - a tu na odwrót, no alle to wersje kolekcjonerskie to może tak po prostu jest. To popularne wersje na tranzystorach, strach szukać (kolekcjonerskich) wersji lampowych.

Sorki , ale te magnetofony nie były magnetofonami z górnej półki cenowej w czasach ich świetności , ani klasy .

Były to magnetofony klasy popularnej , monofoniczne które ewaluowały do różnych nowszych wersji z Uwerturą włącznie . Ta sama mechanika. I nazywaniem ich że są to "kolekcjonerskie" nie zaimponujesz mi. Obecnie mam taki i i służy mi on jako podstawka pod doniczkę jako takie "art deco" Jakość ich ogólnie to była przeciętna wiem co mówię , bo były one przez długi okres mojej edukacji audio narzędziem edukacyjnym. Zresztą wychowywałem się na Unitrze.

Wycenianie tego magnetofonu za 1000 złotych bo i takie ceny na alledrogo widziałem jest mocną przesadą . Ale jak ktoś lubi takie ceny za taki sprzęt jego wola. Ja na pewno tego nie kupię.

No i patrzcie .

Jak się posiada video byle jakie to i kasetę każda wciągnie czy poszarpie . Moje videa tego nie robia .

I przestać człowieku pitolić o brudzeniu taśmy i ścieraniu głowić .

MAM KILKULETNIE DOŚWIADCZENIE I RZECZE!.

MYLISZ SIĘ WAŚĆ..

Kilka postów wyżej pisałem aby wypowiadali się praktycy.

Jaki jest cel takiego pitolenia?

Objasni ktos niekumatego?.

Mam wrażenie że niektórzy czytają - albo i nie -posty bez zrozumienia .

Czytając proszę się skupić .

To pomaga.

Nie mów mi Dulon że w wypożyczalni były dobrej jakości filmy VHS bo w to nie uwierzę. Nie muszę tak jak ty kupować telewizyjnego studyjnego magnetowidu żeby tylko obejrzeć film . Pieklisz się jak po marysze z wódą .Magnetowid miałem dobry na gwarancji tylko taśma z twojej wypożyczalni była do dupy.Było to około 20 lat temu jak sprowadzali do Polski pierwsze magnetowidy .

Edytowane przez Piwo Jasne

Można zamiast taśm vhs w ramach jeszcze większych oszczędności spróbować z papierem ściernym , albo ze starymi opiłkami żelaznymi najlepiej takimi zardzewiałymi i taśmą klejącą .

A skąd żeś wytrzasnął takie taśmy?Użalasz się nad sobą co najmniej jak gdyby ktoś namawiał Cię do aborcji.Taśmy VHS,przynajmniej dobrych firm,były co zwykle 2 krotnie kalandrowane i ich jakość to był szczyt technologii powszechnego użytku.O żadnym papierze ściernym nawet nie ma mowy.Ich jedyną wadą (dla nas) jest ich grubość,gdyż b.niewiele magnetofonów,po latach eksploatacji,ma dobry tor przesuwu i sprawnie działające hamulce.Najbardziej może to być widoczne przy dużych szpulach.Tak więc najbardziej groźni w urzeczywistnianiu jakichkolwiek pomysłów wydają się puryści teoretycy.Na nasze szczęście nie doszliśmy jeszcze do etapu wymagania srebrnych kabli sieciowych ze złoconymi bolcami. Edytowane przez KraVetz
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Kurcze trzeba by sprzedać ten patent z taśmami VHS jakiemuś studiu nagraniowemu. Po cholerę wydają tylę kasy i poszukiwań na dobre taśmy właściwe jak przecież można rozebrać kilkadziesiąt kaset i jechać. Na niektórych wielośladowcach nie trzeba by nawet ciąć

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

A skąd żeś wytrzasnął takie taśmy?Użalasz się nad sobą co najmniej jak gdyby ktoś namawiał Cię do aborcji

Będę szczery do bólu . Cięcie taśm VHS na ćwiartki ,żeby móc odtwarzać je na którymś z kolei magnetofonie szpulowym przypomina mi nałogowego alkoholika który z braku pieniędzy robi sobie napoje alkocholopodobne żeby zaspokoić swój głód alkoholowy z braku kasy na normalny alkochol . Taśmy do magnetofonów szpulowych są drogie i trudno dostępne na polskim rynku , nowe taśmy. Taka prawda , może dla co poniektórych w w tym wątku brutalna.

Kurcze trzeba by sprzedać ten patent z taśmami VHS jakiemuś studiu nagraniowemu. Po cholerę wydają tylę kasy i poszukiwań na dobre taśmy właściwe jak przecież można rozebrać kilkadziesiąt kaset i jechać. Na niektórych wielośladowcach nie trzeba by nawet ciąć

No to trzeba zacząć tworzyć dupochron dla studiów nagraniowych w postaci superaudiofilskich korektorów barwy dźwięku zbudowanych z platyny.

Brutalna prawda może być i tata że z braku empirycznego doświadczenia pitoli i pitoli.

W jakim celu??

A kto tam pitolącego wie?

Może pitolący zwyczajnie zazdrości ?

może ,może ,może.

Może To próba zabłyśnięcia w temacie ktorego się doświadczalnie nie przetestowało?

Może to już taki czepialski harakter..

Odpuszczam bo to strata czasu .

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Brutalna prawda może być i tata że z braku empirycznego doświadczenia pitoli i pitoli.

W jakim celu??

A kto tam pitolącego wie?

Może pitolący zwyczajnie zazdrości ?

może ,może ,może.

Może To próba zabłyśnięcia w temacie ktorego się doświadczalnie nie przetestowało?

Może to już taki czepialski harakter..

Odpuszczam bo to strata czasu .

Brutalna prawda Dulon to brak kasy , ale to nie powód żeby z tego powodu tupać nóżkami jak mały dzieciak i wrzeszczeć "Tato kup mi lizaka a nie pańską skórkę"

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

ZGLĄDASZ MI DO PORTFELA??

kIEDY ZAJRZYSZ POD ŁÓŻKO?

Jakie to niskie.

Nie interesuje mnie to nawet w promilu . Jak by ciebie było na to stać to byś tego nie robił.

Nowe taśmy do Studera .

E.O.T

Nie interesuje mnie to nawet w promilu . Jak by ciebie było na to stać to byś tego nie robił.

Nowe taśmy do Studera .

E.O.T

Czy wiesz co to jest pies ogrodnika?Przez całe lata 60-90 istniało takie pismo Radioamator (późniejszy Radioelektronik).i tam ludzie o normalnej psychice starali się udoskonalać te siermiężne urządzenia jakie były w sklepach.Podobnie było (i jest) w krajach sąsiednich i nikt im tego nie wymawiał.Niektóre rozwiązania z tego okresu wydają się nam śmieszne,ale wszystkie państwa popierały tego rodzaju działalność.Więc nie sztuka być malkontentem.Zrób coś,a nie wybrzydzaj.
Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Czy wiesz co to jest pies ogrodnika?Przez całe lata 60-90 istniało takie pismo Radioamator (późniejszy Radioelektronik).i tam ludzie o normalnej psychice starali się udoskonalać te siermiężne urządzenia jakie były w sklepach.Podobnie było (i jest) w krajach sąsiednich i nikt im tego nie wymawiał.Niektóre rozwiązania z tego okresu wydają się nam śmieszne,ale wszystkie państwa popierały tego rodzaju działalność.Więc nie sztuka być malkontentem.Zrób coś,a nie wybrzydzaj.

Właśnie kupiłem RR i będę go przerabiał na powietrze bo mnie na benzynę nie stać a woda coraz więcej kosztuje. Ja nie wybrzydzam tylko widzę realia . Jak ktoś ich nie widzi , nie moja wina.

Odnośnie Radioamatora i Krótkofalowca to sporo z tych pism korzystałem , również praktycznie.Wszystko dobre tylko nie w ramach absurdu którego coraz więcej.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Widzę że dyskusja się rozwineła na ostro. Ja tak jak pisałem testowałem i nie pasuje mi obraz muzyczny zapisany na tych taśmach jest o wiele gorzej niż z cyfry której tu duża rzesza forumowiczów tego wątku nie lubi. Co do czasopism Radioamator i Radioelektronik to te czasopisma mają drugie dno w postaci że nie mogło być tam nic co było nie zgodne z linią POP. Pracowałem w jednym z molochów socjalistycznych w latach 90 tych i ludzie którzy mieli fajne pomysły racjonalizatorskie i próbowali je wdrożyć to musieli najpierw wpisać na listę paru sekretarzy PZPR aby wogule zrealizować swój pomysł. Co do projektów z tego pisma to większość była raczej tworem dla zaspokojenia / uzupełnienia nagich haków i półek sklepowych owych czasów oczywiście dla majsterkowiczów

Edytowane przez Artur1970

Ostanio nabyty Philips N 4416 przetestowany .

Nagrywa odtwarza.

Nagrane na Taśmie Sony FECR. Odtwarza 100% sygnału wejściowego . Natomiast załozona na 4419 wskazania wskażników pokazują duży niższy poziom..

. Philips N 4419 - nagranie na nim oddaje 100% sygnału..na tej samej taśmie .-ten sam utwór

Gdzie jest problem?.

Tasma nagrana na 4416 gra chyba kapkę szybciej na 4419.

Czy jest tam regulacja prędkości silnika napędowego?.

Brutalna prawda Dulon to brak kasy , ale to nie powód żeby z tego powodu tupać nóżkami jak mały dzieciak i wrzeszczeć "Tato kup mi lizaka a nie pańską skórkę"

Hej kolego zluzuj bo to niesmaczne. Ja również jestem przeciwny używaniu chromu w magnetofonie przystosowanym do żelaza, bo to wg mnie nonsens. Dążymy do wysokiej wierności a to na pewno jej nie zapewnia. Ale jeśli ktoś chcę koniecznie tak słuchać to cóż. Równie dobrze można by było to samo robić z kasetami. Jakoś nikt nie wpadł na ten dziki pomysł.

Ale to na bok. Co do niszczenia głowicy przez taśmę VHS to bzdura to sześcianu. Wiesz jaką prędkość obrotową ma bęben wizyjny w VHS ? 1500rpm. Czy wiesz co by się stało z końcówkami wizyjnymi w głowicy gdyby taśma był mocno ścierna ? Taśma w VHS jest dużo gładsza i jej tarcie jest mniejsze. Analogiczny temat był ostatnio poruszany przy okazji taśm DDC stosowanych w magnetofonach DAT. Również uczeni w piśmie z uporem maniaka tłumaczyli że taśma DDS to jest zło i zniszczy głowice. Jest absolutnie odwrotnie ale cóż w instrukcji obsługi tego nie piszą.

Lubię kiedy gra muzyka...

I nazywaniem ich że są to "kolekcjonerskie" nie zaimponujesz mi.

Nie imponuję Ci tylko wskazałem linki do takich kolekcjonerskich wersji -> jeśli jakiś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to z dużą dozą prawdopodobieństwa graniczącego z pewnością ukrywa pod sobą odnośnik do innej strony.

Wycenianie tego magnetofonu za 1000 złotych bo i takie ceny na alledrogo widziałem

To musiało być bardzo dawno bo obecnie ceny poszły w górę o 100% (i to za tranzystor ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Nie imponuję Ci tylko wskazałem linki do takich kolekcjonerskich wersji -> jeśli jakiś wyraz lub fraza w tekście jest podkreślona to z dużą dozą prawdopodobieństwa graniczącego z pewnością ukrywa pod sobą odnośnik do innej strony.

To musiało być bardzo dawno bo obecnie ceny poszły w górę o 100% (i to za tranzystor ;-)

I to jest powód do radości ,że ta przeciętność techniczna tyle kosztuje?

Ja za to nie dał bym 100 złotych.

Widzę że dyskusja się rozwineła na ostro. Ja tak jak pisałem testowałem i nie pasuje mi obraz muzyczny zapisany na tych taśmach jest o wiele gorzej niż z cyfry której tu duża rzesza forumowiczów tego wątku nie lubi. Co do czasopism Radioamator i Radioelektronik to te czasopisma mają drugie dno w postaci że nie mogło być tam nic co było nie zgodne z linią POP. Pracowałem w jednym z molochów socjalistycznych w latach 90 tych i ludzie którzy mieli fajne pomysły racjonalizatorskie i próbowali je wdrożyć to musieli najpierw wpisać na listę paru sekretarzy PZPR aby wogule zrealizować swój pomysł. Co do projektów z tego pisma to większość była raczej tworem dla zaspokojenia / uzupełnienia nagich haków i półek sklepowych owych czasów oczywiście dla majsterkowiczów

Wyobraź sobie że pracowałem w dziale konstrukcyjnym pewnej firmy należącej do zrzeszenia Unitra i w chwilach wolnych braliśmy się do odpalania wynalazków które były w Radioelektroniku . Trafił się syntezator , autora nie będę wymieniał . Schemat tego przelany 1 do 1 na płytki drukowane zmontowane sprawdzone czy nie popełniliśmy błędów montażowych - zgodność realu z montażem . Niestety syntezator nie odpalił. To samo pogłos cyfrowy tegoż samego pana . Zamiast opóźniać , gwizdał częstotliwością próbkowania pamięci ram . Takich kwiatków było wiele.

Odpowiedz mi na pytanie , co ci biedacy od cięcia VHS zrobią jak producenci kaset VHS przestaną je produkować , bo magnetowidy to zdaje się już przestali produkować ?

No i patrzcie .

Oddaję głos na praktyka :)

Latem, wykorzystując przerwę urlopową pozwoliłem sobie nadrobić czytanie niniejszego wątku. Zadanie karkołomne, bo to wszak kilkaset stron pouczającej lektury i wiele szczegółów do zapamiętania. Niemniej jednak głęboko utkwiły mi w pamięci Twoje eksperymenty z taśmą VHS i pokrewnymi. Byłbym ostatnim, który śmiałby kwestionować Twoje kompetencje w tym temacie.

Ale jak zawsze - znajdzie się Ktoś Kto Wie Lepiej/Bardziej.

Jarek

Proponuję abyście obejrzeli dwa filmy na yt

Podaję linki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wnioski nasuną się same.

Że niby o jakie wnioski Ci chodzi ??

Dulon !!! Ach ten Studer A 807... Masz go cały czas ? Ale z tego co widzę to dyżurny u Ciebie jest Philips N7300.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Również uczeni w piśmie z uporem maniaka tłumaczyli że taśma DDS to jest zło i zniszczy głowice. Jest absolutnie odwrotnie ale cóż w instrukcji obsługi tego nie piszą.

Na marginesie - z kasetami DAT i DDS jest prosto ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) =

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ten sam skład warstwy magnetycznej i grubość taśmy (DDS-1 90m ma cieńszą taśmę, ten sam skład). Później kolejne wersje DDS różniły się i grubością taśmy i składem warstwy magnetycznej co nie przeszkadzało niektórym magnetofonom DAT na pracę z nimi. A w internecie można znaleźć opisy prób użycia taśm DDS w magnetofonach kasetowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Hej kolego zluzuj bo to niesmaczne. Ja również jestem przeciwny używaniu chromu w magnetofonie przystosowanym do żelaza, bo to wg mnie nonsens. Dążymy do wysokiej wierności a to na pewno jej nie zapewnia. Ale jeśli ktoś chcę koniecznie tak słuchać to cóż. Równie dobrze można by było to samo robić z kasetami. Jakoś nikt nie wpadł na ten dziki pomysł.

Ale to na bok. Co do niszczenia głowicy przez taśmę VHS to bzdura to sześcianu. Wiesz jaką prędkość obrotową ma bęben wizyjny w VHS ? 1500rpm. Czy wiesz co by się stało z końcówkami wizyjnymi w głowicy gdyby taśma był mocno ścierna ? Taśma w VHS jest dużo gładsza i jej tarcie jest mniejsze. Analogiczny temat był ostatnio poruszany przy okazji taśm DDC stosowanych w magnetofonach DAT. Również uczeni w piśmie z uporem maniaka tłumaczyli że taśma DDS to jest zło i zniszczy głowice. Jest absolutnie odwrotnie ale cóż w instrukcji obsługi tego nie piszą.

Oczywiście że mitem jest wycierające się głowice a taśmami DDS jest inna historia i skutecznie broni się tu firma Sony w swoich deckach DAT. Jak wiadomo DDS są cieńsze i mechanika w deckach jest tak skalibrowana aby w jak najbardziej możliwym sposobie uniemożliwić używanie ich (marketing). Wiem bo parę lat temu odkupiłem decka sony dat od kolegi z serwisu sony, który to skalibrował mechanizm na tyle aby można było odtwarzać i nagrywać takie taśmy. Kolega wyjeżdzał/emigrował za granicę więc dlatego mi go odsprzedał ale to nie istotne

Oczywiście że mitem jest wycierające się głowice a taśmami DDS jest inna historia i skutecznie broni się tu firma Sony w swoich deckach DAT. Jak wiadomo DDS są cieńsze i mechanika w deckach jest tak skalibrowana aby w jak najbardziej możliwym sposobie uniemożliwić używanie ich (marketing). Wiem bo parę lat temu odkupiłem decka sony dat od kolegi z serwisu sony, który to skalibrował mechanizm na tyle aby można było odtwarzać i nagrywać takie taśmy. Kolega wyjeżdzał/emigrował za granicę więc dlatego mi go odsprzedał ale to nie istotne

To oczywiście zupełnie inny temat. Ale ja mam w użytku Sony DTC-690 w idealnym stanie. I używam w nim DDS-4 z którymi ten magnetofon radzi sobie idealnie. To tak trochę jak w z kasetami C-120, były ale nikt ich nie polecał (w instrukcjach polskich magnetofonów zawsze były piętnowane i przestrzegano przed nimi). Swoją drogą taśma w DDS-4 i 5 to naprawdę już jest niesamowicie cieniuteńka i nie ma się co dziwić że prosty mechanizm może ją uszkodzić.

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Że niby o jakie wnioski Ci chodzi ??

Dulon !!! Ach ten Studer A 807... Masz go cały czas ? Ale z tego co widzę to dyżurny u Ciebie jest Philips N7300.

Jak obejrzysz jeden i drugi film to nasuną się same .Ale pewnie nie będziesz miał czasu . A tak to ten post z linkami usunąłem , na wszelki "słuczaj"

Jak obejrzysz jeden i drugi film to nasuną się same .Ale pewnie nie będziesz miał czasu . A tak to ten post z linkami usunąłem , na wszelki "słuczaj"

Oglądałem je już dawno temu. Teraz obejrzałem po raz drugi. Jedyny wniosek jaki mi się nasuwa to taki: dwie różne osoby mówią o różnym sprzęcie. I każda robi to w inny sposób. Mam nadzieje że Twoje wnioski są podobne.

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Oglądałem je już dawno temu. Teraz obejrzałem po raz drugi. Jedyny wniosek jaki mi się nasuwa to taki: dwie różne osoby mówią o różnym sprzęcie. I każda robi to w inny sposób. Mam nadzieje że Twoje wnioski są podobne.

Nie do końca . Obejrzyj więcej filmów KrzyskaG 1984 i Dulona . Ja dostrzegam różnice . Jak ty nie dostrzegasz to ja nic nie poradzę.

Nie do końca . Obejrzyj więcej filmów KrzyskaG 1984 i Dulona . Ja dostrzegam różnice . Jak ty nie dostrzegasz to ja nic nie poradzę.

Do czego zmierzasz ? Nie idź tą drogą !!!

• Pokaż nowe odpowiedzi