Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Do czego zmierzasz ? Nie idź tą drogą !!!

Niestety trafiłeś na starego kinomaniaka odwiedzającego kina studyjne , kluby filmowe od szkolnych zaczynając, gdzie dyskusje na temat filmów były na porządku dziennym . W kinie przesiedziałem większość swojego życia.

Mowa , czy idę taką drogą czy inną jest co najmniej nie na miejscu. Filmy dzielą się na bardzo dobre , dobre , przeciętne i denne. Tych ostatnich jest coraz więcej . Ta ocena nie dotyczy filmów na YT bo one ocenie według mnie nie podlegają.

Dla mnie istotne było to co kto na dany temat przekazał . Krótko , jedna osoba pokazała dużo nawet bardzo dużo druga nie pokazała prawie nic pstrykając klawiszami w lewo prawo. Oceniałem to na podstawie gołych zimnych obserwacji jak zwykły widz na yt. Nie mam na względzie żadnych złośliwości.

Edytowane przez Piwo Jasne

Nie mam na względzie żadnych złośliwości.

Bez wątpienia...

Tylko kogoś chcesz zdyskredytować a komuś w d... wleźć. Po co Ci to ?

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Bez wątpienia...

Tylko kogoś chcesz zdyskredytować a komuś w d... wleźć. Po co Ci to ?

Jeśli tą drogą idą twoje rozumowania to ta droga jest drogą prymitywnych ludzi.

Ja już napisałem co o tym myślę i skończmy to bo widzę że 21 wieczna nowomowa przez ciebie przemawia.

Jeśli krytykę kogokolwiek podciągasz pod prawie że zniesławienie no to sorry . Ktoś tu jest wariatem.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

A widzieliście coś takiego. Nabyłem dziś na Wolumenie w starociach. Kumpel ma taki magnetofon. Kiedyś mu matka przywiozła ze stanów. Normalnie master tape. Hehehe. Muszę to przegrać na taśmę jeżeli tylko nie skasowane bo taśma jest z wyglądu ok. A że jestem fanem tej grupy to dla mnie trafienie takiego cacka jest czymś wielkim

Mam audiofilskie wydanie tej płyty na cd ale to nie to samo co na taśmie

post-63621-0-29010400-1477862006_thumb.jpeg

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

A widzieliście coś takiego. Nabyłem dziś na Wolumenie w starociach. Kumpel ma taki magnetofon. Kiedyś mu matka przywiozła ze stanów. Normalnie master tape. Hehehe. Muszę to przegrać na taśmę jeżeli tylko nie skasowane bo taśma jest z wyglądu ok. A że jestem fanem tej grupy to dla mnie trafienie takiego cacka jest czymś wielkim

Mam audiofilskie wydanie tej płyty na cd ale to nie to samo co na taśmie

Najprościej było by poszukać na E bayu taki magnetofon i kupić go . Co prawda to tylko jedna kaseta , może warto było by je zacząć zbierać. Z tego co wiem i słyszałem u mojego kumpla , ma taki magnetofon całkiem nieźle to gra.

Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę 8-Track i dowiemy się wszystkiego o tym systemie.Był bardzo popularny kiedyś w stanach , lecz jako system samochodowy, choć istniały również urządzenia domowe.Ogólnie jakość dzwięku była wyższa, niż pierwszych generacji kaset Compakt.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

No właśnie kumpel ma taki magnetofon. W 80 roku Matka mu przywiozła ze stanów z kasetami czystymi i nagranymi. Pamiętam jak chodziliśmy do niego i patrząc / słuchając tego cuda z za żelaznej kurtyny wyglądaliśmy jak tubylcy. Hahaha. W drugiej połowie lat 80 tych można było kupić takie kasety w komisie. Nie będę specjalnie zdobywał takiego cudaka ale spróbuję przegrać to. Myślę że działa mu to bo stoi u niego obok wzmacniacza i paru innych komponentów audio. Szerokość ścieżek była chyba podobna do tych z compact cassette, tylko głowica skakała w pionie ustawiając się na śladzie. Prędkość chyba 9,5 cm/s. Jakościowo nie odbiegało a wręcz takie samo jak w kasetach cc. W weekend się wybieram do niego to zobaczę

Wczorajsza wyprawa na zachód po nowego Akai gx620

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-0-70416300-1477998684_thumb.jpg

post-19370-0-82294700-1477998708_thumb.jpg

post-19370-0-80632100-1477998731_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczorajsza wyprawa na zachód po nowego Akai gx620

A nic w piątek nie mówiłeś. Też się nad nim zastanawiałem. Za ile Mirek go sprzedał ;) Z nim warto negocjować. Slivovice kupiłeś po drodze ? ;)

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Krzysiek sobie poszedł naprawdę? Na zawsze?

Panowie, więcej empatii jesli nie sympatii...

ZK 120 nie jest tanim magnetofonem (szczególnie wersje kolekcjonerskie), chociaż faktycznie jest o połowę tańszy niż ZK 140 (też wersja kolekcjonerska bo dla znawców) - co jest trochę dziwne, bo chyba zazwyczaj dwuścieżkowce są droższe niż czterościeżkowce - a tu na odwrót, no alle to wersje kolekcjonerskie to może tak po prostu jest. To popularne wersje na tranzystorach, strach szukać (kolekcjonerskich) wersji lampowych...

To już nawet nie chodzi o kolekcjonerstwo. Kolekcjonerów mały procent. Zapotrzebowanie jest z goła innego powodu. Ta prosta konstrukcja jest poszukiwana przez muzyków, DJ. Magnetofon działa jak kompresor ale taki którego nie bardzo można zastąpić pluginami w systemach edycyjnych. Te najstarsze są najlepsze bo mają ten vintage-owy klimat podobny jakie można było uzyskać w studio z lat 60 tych. Tak jak hitem są elementy słynnej konsolety EMI TG12345 w studio Abbey Road produkowane współcześnie i sprzedawanej za kilka tyś funtów. Ludzie w ramach homerecordingu wykorzystują te maszynki. Wiem bo rozmawiałem z syna kolegą który zajmuje się promowaniem młodych muzyków i pomagania im. Zresztą znajomy który grywa w zespole muzycznym to potwierdził

A to co innego. Mam starszy model - GX630D i nie mam większych zastrzeżeń. Nagrywam tylko jedną stronę taśmy, bo irytują mnie przesłuchy z drugiej strony. 620 ma inne głowice i pewnie ten problem nie występuje.

A to co innego. Mam starszy model - GX630D i nie mam większych zastrzeżeń. Nagrywam tylko jedną stronę taśmy, bo irytują mnie przesłuchy z drugiej strony. 620 ma inne głowice i pewnie ten problem nie występuje.

Nie powinno być żadnych przesłuchów.Niestety Akai stosowało otworki do śrub regulacyjnych, które aż się prosiły, aby nimi pokręcić. I stąd zapewne te przesłuchy.

Fakt, że ustawienie głowic sprawdzałem tylko wizualnie, posługując się przezroczystą rozbiegówką i lupą. Ustawienie jest takie jak w instrukcji serwisowej. Mój drugi szpulowej jest dwuścieżkowy (Teac 32-2b), więc przyzwycziłem się do nagrywania taśmy w jedną stronę i przewijania jej przed odtwarzaniem ;)

Dźwięk tego Akai jest rewelacyjny jedno co mnie trochę przeszkadza to nie równo nawija taśmę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taśma rozciągnięta lub telepią się talerzyki -lub krzywa szpula.

Załóż duże szpule . Okropnie to wygląda a maszyna zacna .

Edytowane przez dulon184

Nie taśma była zwijana wiele razy ale na akai gx 4000i bardzo ładnie,talerzyki są ok teraz inną testuję i jest już dobrze.Duże szpule ma u siebie tu tylko małe.

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

To już nawet nie chodzi o kolekcjonerstwo. Kolekcjonerów mały procent. Zapotrzebowanie jest z goła innego powodu. Ta prosta konstrukcja jest poszukiwana przez muzyków, DJ. Magnetofon działa jak kompresor ale taki którego nie bardzo można zastąpić pluginami w systemach edycyjnych. Te najstarsze są najlepsze bo mają ten vintage-owy klimat podobny jakie można było uzyskać w studio z lat 60 tych. Tak jak hitem są elementy słynnej konsolety EMI TG12345 w studio Abbey Road produkowane współcześnie i sprzedawanej za kilka tyś funtów. Ludzie w ramach homerecordingu wykorzystują te maszynki. Wiem bo rozmawiałem z syna kolegą który zajmuje się promowaniem młodych muzyków i pomagania im. Zresztą znajomy który grywa w zespole muzycznym to potwierdził

Powiem coś na co nie zwracano specjalnie uwagi . Wersje oznaczone literą t na końcu w nazwie zk 120 t 140 t czyli te tranzystorowe doskonale nadawały się jako przystawka gitarowa fuzz do gitary . Żaden kupny fuzz w tamtych czasach tak wspaniale nie przesterowywał sygnału jak ten magnetofon. Wystarczyło do gniazda uniwersalnego podłączyć gitarę a wzmacniacz do wyjścia słuchawkowego , ustawić magnetofon w tryb zapisu , regulować czułość magnetofonu tak żeby wskaźnik wysterowania pracował na czerwonym polu z przewagą wychylenia na maksa i tyle . Niestety lampowe do fuzza się nie nadawały. Wadą tych magnetofonów były szumy przy korzystaniu z gniazda uniwersalnego i zniekształcenia jakie ten magnetofon wprowadzał czasami z korzystania z tego gniazda.Słuchawkowe gniazdo raczej nadawało się do słuchawek a nie do podłączenia do wzmacniacza "miało kiepskie pasmo przenoszenia i brzmienie z tego gniazda było telefoniczne na słuch 100 hz do 12 khz przy odtwarzaniu". Czerościeżkowe wersje miały jeszcze wyjście synchro do sterowania rzutnikiem do slajdów Diapol. Dwuścieżkowe wyjścia synchro nie miały.

Tak że raczej mnie ten magnetofon nie zachwycał . Jak już do domowego studia nagrań to o wiele lepsza była by Melodia . To staruszek portier lampowy z lat 50 tych i chyba zbudowany na capstanie , ręki nie dam. Ciężki jak cholera. Jak już szukać to Melodii , a nie podniecać się Grundigami z serii 100 .

Dalszy ciąg opisu odebranego Koncerta z reklmacji .

Odebrany - na słowo - . SprawDZONY W DOMU.

KOSZMAR.

Przy chamowaniu -p iszcy moco - nie ieszczał

Wskażmkj lewy nie reaguje na odtwarzaniu. Sygnał na mikserze jest.

PrzełąCZANIE PRĘDKOŚCI - NIE -DZIAŁa..

dZWONIE DO GOŚCIA Z AWANTURĄ

Padło ki lka brzydkich słow z mojej strony.

Gość.

się zapiera że sprzęt odjechał prawny.

Stan faktyczy na tera - jsak opisałem.

Maszyna jest rozwalona - ni naprawiona .

Zażądałem przyjazdzu do mnie i sprawdzenie sprzętu .. NarAZIE CISZA.

WysłAŁEM sms ADRES DO WIZYTY REKAMAXCJNEJ.\

Wnioski moje?

Totalny ignorant w temacie szpulowców.

Zero podejścia do klienta .

DUPA nie fachnan.

Sorki za byki .

Z tefgo stresu sobie chlapnąłem.

Edytowane przez dulon184
Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Chciała baba kłopotu kupiła se prosie.

Swojego czasu zastanawiałem się czy nie kupić sobie "szpulowca" . Z tego co widzę coraz mniej argumentów przemawia za tym żeby wydać ciężkie pieniądze na taki magnetofon.

Dulon , kup drugiego Koncerta na części zapasowe , może trafisz w 10 .

Myślę że ludzie na Forum są zbyt grzeczni aby napisać Ci że jesteś idiotą .

Twoje wpisy o ty świadczą .

Ja JESTEM SZCZERY I P[iSZĘ WPROST .

jESTES IDIOTĄ!.

Jeśli domagasz sie przyładów to żaden problem .

Wystarczy jeśli zaprosisz ucznia 5 kl . szkoły podstawoowej i wyjaśni Ci gdzie jesteś ppier ---ny..

Abyś miał pewność .

Skopiuj swoje wpisy i udaj się do psychyloga..

Jakem nie psycholog - jestes Stuknięty.

• Pokaż nowe odpowiedzi