Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Zdaje się,że bujasz w obłokach ,a na ziemię schodzisz tylko dla odświeżenia zapasu browaru.Przecież w obecnych czasach,żadna poważna firma nie zarydzykuje zrobienia magnetofonu wysokiej klasy,gdyż różnorakiego autoramentu prawniki od praw autorskich puścili by ich z torbami.Jeśli zaś chodzi o zaszłości historyczne,w Ameryce swego czasu była przecież moda na odtwarzacze samochodowe do których ładowało się specjalne kasety na 8 ścieżek,a które można było kupić na każdej stacji benzynowej.Do dzisiejszego dnia,technika poszła już tak daleko,że nie istnieje żaden problem,żeby gotowe,nagrane taśmy miały parametry które dotychczasowo znamy z II studyjnej, na 3,3/4"Niestety najgorszym wrogiem tego pomysłu może być repertuar.Jak poniektórym wiadomo,rzadko .można spotkać płytę jakiegoś wykonawcy składającą się wyłącznie z rewelacji.Nawet najlepsi "popełniają"

utwory niestrawne.Zaś trafić każdemu w gust to 4 w Lotto.

Masz pewnie i rację. Ale mimo wszystko wg mnie kupić odtwarzacz szpul i skazać się na brak możliwości nagrania czegoś samemu to delikatne nieporozumienie. Toż jest to jednak podstawowa funkcjonalność magnetofonu. Może i firma Revox poprzedziła to jakimś rozeznaniem rynku ale grupa docelowa to muszą być jakieś mocno "wyalienowane jednostki". Myślę że jednak tu na tym forum stanowimy jakieś reprezentatywne grono ludzi. I odpowiedzcie na pytanie - kupilibyście odtwarzacz szpul 26,5cm? Przecież tego nie kupi nikt "młody wiekiem" a "młodzi duchem" chcą nagrywać !!!

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Panowie, niedawno stałem się posiadaczem Akai GX-215D wymagającego serwisu - wróciłem po latach do magnetofonów szpulowych, i po latach dosyć niewdzięcznej zabawy z psującym się krajowym sprzętem zapragnąłem sobie sprezentować właśnie taki model ze szklanymi głowicami. Niestety mam z nim problem - w jednym kanale pojawiają się infradźwięki, basowe dudnienie i szum, jeden kanał wyraźnie ma problem z zapisem. Ja już zrobiłem, co byłem w stanie - wymieniłem dosłownie wszystkie kondensatory w tym sprzęcie (były w kiepskiej kondycji, foliowe rozpadały się w rękach, nie miały pojemności, elektrolity niby pojemność trzymały ale ze względu na to, że magnetofon stał latami nieużywany wymieniłem wszystko na porządne nihicony), felerne tranzystory 2SC458 na zalecane 2SC2240 starałem się wyregulować wskaźniki, poziom odtwarzania, ale na jednym kanale problem nie ustąpił.

Poprzedni fachowiec, któremu powierzyłem sprzęt do naprawy uruchomił mechanikę po latach postoju, przesmarował silnik i części, które tego wymagały, mechanicznie magnetofon jest w świetnym stanie, nie ma problemów z przewijaniem, odtwarzaniem (rolka jest jak nowa), ale zapisu nie naprawił poprawnie, do tego popełnił pomyłki (np. wstawienie kondensatora 10uf w miejsce 4,7 uf, czy stałonapięciowego w miejscu, w którym go nie powinno być), także do niego już sprzętu nie zaniosę. Chciałbym go powierzyć komuś, kto z magnetofonami szpulowymi ma do czynienia, posiada odpowiednie taśmy testowe, żeby faktycznie sprzęt wyregulować tak, jak należy, żeby nie było niespodzianek. Jestem z Katowic, ale w grę wchodzi też wysyłka do serwisanta, jeżeli się zgodzi. Czy możecie polecić taką osobę?

Reproduce-only.

Magnetofony tylko do odtwarzania były produkowane zawsze, służyły w studiach radiowych jako magnetofony edycyjne. Przykładem jest magnetofon ampex AG -350 którego schemat wklejam, fotografii nie mam, prawdopodobnie nie różnił się zewnętrznie od tego, który ma nagrywanie, poza elementami sterowania zapisem. Jeżeli dziś produkuje się takie wersje to zasadne jest pytanie dla kogo? Przecież nie dla amatorów i nie po to by zalegały w magazynach. Kto zatem je dziś je używa?

Studia radiowe pozbyły się już magnetofonów zostawiając jedynie te, które służą do digitalizacji nagrań z archiwów. Moim zdaniem produkuje się je dziś do tego celu. Taśmy mastery to bezcenne produkty takie jak obrazy wielkich mistrzów, takie dzieła nie spotka taki los jaki spotyka większość już zdigitalizowanych taśm z archiwów rozgłośni radiowych. Mastery czasem też się odtwarza. Zapewne i amatorzy też się skuszą na ten produkt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Zdaje się,że bujasz w obłokach ,a na ziemię schodzisz tylko dla odświeżenia zapasu browaru.Przecież w obecnych czasach,żadna poważna firma nie zarydzykuje zrobienia magnetofonu wysokiej klasy,gdyż różnorakiego autoramentu prawniki od praw autorskich puścili by ich z torbami.Jeśli zaś chodzi o zaszłości historyczne,w Ameryce swego czasu była przecież moda na odtwarzacze samochodowe do których ładowało się specjalne kasety na 8 ścieżek,a które można było kupić na każdej stacji benzynowej.Do dzisiejszego dnia,technika poszła już tak daleko,że nie istnieje żaden problem,żeby gotowe,nagrane taśmy miały parametry które dotychczasowo znamy z II studyjnej, na 3,3/4"Niestety najgorszym wrogiem tego pomysłu może być repertuar.Jak poniektórym wiadomo,rzadko .można spotkać płytę jakiegoś wykonawcy składającą się wyłącznie z rewelacji.Nawet najlepsi "popełniają"

utwory niestrawne.Zaś trafić każdemu w gust to 4 w Lotto.

Właśnie trafiłem w lotto . Spotkałem 3 gości na dworcu Zachodnim w Warszawie . Jeden z nich miał głośniczek JBL a . Taki bezprzewodowy . Pierwszy miesiąc korzystania z usługi na ten bezprzewodowy interes za darmo , dalej to juz 50 eurosów miesięcznie . W przyszłości z TIDALEM za pan brat . Tak że małe ryzyko na ten pół magnetofon. Wchodzimy pomału w świadczenie płatnych usług a nie sprzedaż detaliczną czegokolwiek .

Edytowane przez Piwo Jasne

Reproduce-only.

Magnetofony tylko do odtwarzania były produkowane zawsze, służyły w studiach radiowych jako magnetofony edycyjne. Przykładem jest magnetofon ampex AG -350 którego schemat wklejam, fotografii nie mam, prawdopodobnie nie różnił się zewnętrznie od tego, który ma nagrywanie, poza elementami sterowania zapisem. Jeżeli dziś produkuje się takie wersje to zasadne jest pytanie dla kogo? Przecież nie dla amatorów i nie po to by zalegały w magazynach. Kto zatem je dziś je używa?

Studia radiowe pozbyły się już magnetofonów zostawiając jedynie te, które służą do digitalizacji nagrań z archiwów. Moim zdaniem produkuje się je dziś do tego celu. Taśmy mastery to bezcenne produkty takie jak obrazy wielkich mistrzów, takie dzieła nie spotka taki los jaki spotyka większość już zdigitalizowanych taśm z archiwów rozgłośni radiowych. Mastery czasem też się odtwarza. Zapewne i amatorzy też się skuszą na ten produkt.

Ukryta Zawartość

Henryku , nie tylko się znajdą, bo już od dawna się znalezli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

No i wreszcie powiedzcie mi czy taśmy ścierają te głowice czy nie . Bo ja w dalszym ciągu uważam że ścierają . Co poniektórzy twierdzą że gadam bzdury , a tu proszę pokaz zdjęcia , czy w dobrym stanie głowice . To co je wyciera , krasnoludki czy taśma ?

W egzemplarzu z aukcji są inne głowice. Ciężko stwierdzić po tym zdjęciu czy nie ma już rowu. Jak myślisz?

No ja myślę że z tego zdjęcia to faktycznie nic nie da się wywnioskować. Na pewno są inne niż w moim.

Ten rów to wykopały krasnoludki czy został wyżłobiony przez taśmę ?

Edytowane przez Piwo Jasne
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Wracając jeszcze do testu ze zmodernizowanym mechanizmem szpulowego zrk i elektroniki kaseciaka zrk m8041 nagrałem taśmę Quantegy 456 nawiniętą na szpule 15cm na prędkości 19 cm/s z pliku wysokiej rozdzielczości 96kHz/24 bit - Diana Krall z cnrs2 (pochodna dolby b) oczywiście dokonując wszystkich regulacji toru zapisu i odczytu i jestem pod wrażeniem wierności nagrania. Zakresu dynamiki, pasma przenoszenia. I gdzie tu jest prawda o polskich głowicach. Poprostu mit ale spowodowany konstrukcją elektroniki w polskich szpulowcach. Zagrało lepiej niż Uher, nie wspominając zk246 i pochodnej tej konstrukcji. Dokonałem też testowego zapisu bez układu redukcji szumów i też doskonale. Wyniesienie elektroniki poza obręb obudowy mechanizmu skasowało zupełnie zakłócenia silnika głównego. To tyle w temacie potwierdzającego działania takiego tandemu

Mógłbyś nam zaprezentować, jak brzmi jakieś nagranie z takiej konstrukcji? W jaki sposób to połączyłeś? Po prostu do głowic w magnetofonie szpulowym idą przewody od kasującej i nagrywającej z decka? Sam chętnie wykonałbym taką przeróbkę, mam kilka wraków. Co do głowic, to one chyba zbyt długo nie wytrzymają współpracy z taśmami chromowymi.

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

I gdzie tu jest prawda o polskich głowicach.

Prawda jest brutalna . Głowice jakie zakładano w polskich magnetofonach w ramach oszczędności robione były z permaloju i "rezoteksu czoło głowicy" . Wymieniłem ich około kilograma na rok. Wspaniałe głowice . Niestety nie mam ich i nie mogę zrobić fotki , już dawno MPO wywiozło je na wysypisko za Hutę Warszawa.

Mógłbyś nam zaprezentować, jak brzmi jakieś nagranie z takiej konstrukcji? W jaki sposób to połączyłeś? Po prostu do głowic w magnetofonie szpulowym idą przewody od kasującej i nagrywającej z decka? Sam chętnie wykonałbym taką przeróbkę, mam kilka wraków. Co do głowic, to one chyba zbyt długo nie wytrzymają współpracy z taśmami chromowymi.

Na pewno dłużej pożyją niż na starych Stilonach. Czyżbyś był następnym który wierzy w to że chromowe taśmy to papier ścierny ?

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Na pewno dłużej pożyją niż na starych Stilonach

Polskie realia 30 lat temu . Te stilony wtedy stare na pewno nie były. Za to głowice 30 lat temu produkcji krajowej wycierały się jak ta lala. Zużywałem tych głowic kilogram na rok . Po miesiącu grania głowica była do wymiany.

Na pewno dłużej pożyją niż na starych Stilonach. Czyżbyś był następnym który wierzy w to że chromowe taśmy to papier ścierny ?

Nie, skądże. To miód dla głowicy.

Cosik takiego..

Będzie do cięcia .

Ukryta Zawartość

post-19835-0-45333800-1478772281_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając jeszcze do testu ze zmodernizowanym mechanizmem szpulowego zrk i elektroniki kaseciaka zrk m8041 nagrałem taśmę Quantegy 456 nawiniętą na szpule 15cm na prędkości 19 cm/s z pliku wysokiej rozdzielczości 96kHz/24 bit - Diana Krall z cnrs2 (pochodna dolby b) oczywiście dokonując wszystkich regulacji toru zapisu i odczytu i jestem pod wrażeniem wierności nagrania. Zakresu dynamiki, pasma przenoszenia. I gdzie tu jest prawda o polskich głowicach. Poprostu mit ale spowodowany konstrukcją elektroniki w polskich szpulowcach. Zagrało lepiej niż Uher, nie wspominając zk246 i pochodnej tej konstrukcji. Dokonałem też testowego zapisu bez układu redukcji szumów i też doskonale. Wyniesienie elektroniki poza obręb obudowy mechanizmu skasowało zupełnie zakłócenia silnika głównego. To tyle w temacie potwierdzającego działania takiego tandemu

Ja kiedyś zaaplikowałem płytę główną z MDS418 (popularna "szuflada") do mojego M2404. Zabawy przy tym było trochę, ale w końcu jakoś to działało i jakość zapisu na Stilonach i głowicach ZRK była nawet dobra.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Brzmi według normy iec a raczej starej normy oirt. Dużo szczegułów jest słyszalna w nagraniu ale bez przebarwień. Trochę trzeba popracować nad dopasowaniem głowicy do toru sygnałowego. Podłączenie jak na zdjęciach które zamieszczałem

Dotarł Philips N4504 z allegro.

Nie wygląda gorzej niż na zdjęciach. Stan oceniam na +4. Po czyszczeniu będzie fajnie wyglądał.

Głowice na szczęście wyglądają dobrze. Rolka się ładnie doczyściła. Nie podobają mi się tylko wytarcia na tych prętach odciągających taśmę od głowić podczas przewijania. Reszta elementów toru przesuwu taśmy wygląda okej.

Sprzedający pisał o niemrawym wskaźniku. Na pierwszy rzut oka wygląda to niestety na uszkodzenie mechaniczne, bo wskazówka nie opada do zera tak jak trzeba.

Potencjometry i przełączniki do czyszczenia- standard.

Po uruchomieniu okazało się, że plotki o sprawnym przewijaniu, i o tym że magnetofon odtwarza są mocno przesadzone.

Podczas przewijania nawet słychać jak paski się ślizgają na bieżniach, a odtwarzanie na każdej z prędkości nawet na chwilę nie osiąga właściwej prędkości i zatrzymuje się stopniowo po góra 3 sekundach- również mam nadzieję że to tylko pasek (pewien nie jestem). Licznik nie działa- pewnie tez pasek.

To na razie tyle po szybkim sprawdzeniu.

Mimo wszystko sprzęt wygląda uczciwie, ale wymaga sporo pracy.

No i lux. O tym że na szybko "gotowałem" oba paski prawy i lewy żeby się skurczyły ;) i o tym że wymieniłem pasek napędzający koło zamachowe to nawet nie wspominałem - w końcu to eksploatacja. A oba paski po gotowaniu żyją do dziś dnia. Miałem zamówić i zapomniałem.

Ja na te pręciki odsuwające taśmę na przewijaniu włożyłem teflonowe tulejki które są w kasetach video na kołkach prowadzących.Super poślizg .

Ja na te pręciki odsuwające taśmę na przewijaniu włożyłem teflonowe tulejki które są w kasetach video na kołkach prowadzących.Super poślizg .

Dulon, świetny pomysł.

Rzeczywiście gotowałeś?

Poważnie. Nie miałem takich pasków na wymianę a te były rozciągnięte i ślizgały. Nie rozłaziły się rękach ani nie kleiły jak to czasem bywa, tylko rozciągnięte były. Nic do stracenia nie miałem. Do garnka z woda i się gotowały z 5minut. Skróciły się, nic złego im się nie stało. Założyłem i działają. Śmieszne ale prawdziwe ;)

Wybacz ,ale nie masz racji .

Wyłączanie działa na tzw masie maszyny i prawym napinaczu..

Tulejki na omawianych bolcach w niczym nie przeszkadzają -odnośnie wyłączania zwarciowego.

Trzymając kasete przodem - czyli klapką podniesioną do siebie takie tulejki sa w kasecie z lewej strony . W sumie sa 3. 2 zazwyczaj metalowe . Rozwal kasetę i tulejka będzie w środku .. Zazwyczaj jest biała ,ale bywaja i czarne. Ta tulejka której nie widać jest węższa od tych widocznych .

Edytowane przez dulon184

Dzisiaj zmarł Leonard Cohen i jest to smutny dzień dla każdego fana tego wielkiego artysty. Nagrywam maxell-kę z największymi dziełami tego wspaniałego człowieka i szkoda, że więcej twórczości muzycznej już nie uświadczymy - nietuzinkowej osoby jaką niewątpliwie był Cohen.....

Edytowane przez wyspa40

Jakiś wysyp ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cisza na forum .

Po kilku dniach Koncertowej ciszy ciąg dalszy .

Nerwy puściły .

Wczorajszy test grania jest ok .

\ Maszyna chodzi dobrze na różnych nagranych tasmach . Nagranych na innych klockach .

Dzis test nagrywania .

\ Quantegy - czysta -nowa .

Nagrywania 4,76.

Podwójne sówaki na poszczególne kanały . Lewy na max do góry - prawy na 7.. Suwak główny- ten pojedyńczy 7.

Odtwarzanie . lewy wskażnik -3 ----prawy plu2-3 .

9,53.

Nagrywanie - sówaki jak wyżej . generalnie sówakimi od nagrywania nie ruszałem na wszystkich prędkościach .

Nagrywanie -wskażniki równo cykają .

Odtwarzanie .

lewy wskażnik niżej -prawy przester..

Ale jakość odtwarzania super.- Mocny bas i sporo wysokich .

na 19,05 podobnie ,ale na moje ucho jakośc dżwięku gorsza niż na 9,53..

Chyba można tym klockiem nagrywać , ale jak nic doregulacji wymaga .Jeden z forumowiczów zadeklarował chęć tejże regulacji.

Napinacze jak wariowały ,tak wariują , ale to sam sobie zrobię .

Będę się domagał od naprawiacza zwrotu części poniesionych kosztów.- choć marnie to widzę .

Obecnie jestem na etapie dorabiania kabli Din 5 na 2 XLR - samce, do Filusiów..

Trzymajcie się ciepło szpulomaniacy .

Testu ciąg dalszy . Odtwarzanie . Koncert . Taśma nagrana na Studer A 807 .

Zapitala jak trzeba .

Wskażniki cykają równiutko.

Prędkośc 9,53

• Pokaż nowe odpowiedzi