Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Jakby ktoś Pioneera niedrogo pragnął to akurat jest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Jakby ktoś Pioneera niedrogo pragnął to akurat jest.

Ukryta Zawartość

No co zrobić He he. Jak mawia mój kolega lekarz "medycyna notuje takie przypadki"

Ukryta Zawartość

Pytaneczko.

Czy ktoś próbował zweryfikować wskazania licznika elektroniczne go w magnetofonie?Chodzi mi o licznik metrów..

Dotyczyć to może i liczników że tak napiszę -czasowych .

Czy ktokolwiek doświadczalnie zmierzył metry taśmy . Konkretnie interesuje mnie wiarygodność wskażań liczników.

Zainteresowanie wynika z dzisiejszej kalibracji mojego licznika metrów .

Taśma 730 m - nie mierzona fizycznie - na moim liczniku wskazało 708..Z braku czasu na tym na dzień dzisiejszy stanęło.

730 metrów to długośc taśmy wskazana przez licznik metrów w Philipsie N 45 20- więc również pewności nie ma że to równo 730m..

Jak jest precyzja wskazań takich liczników. Pytam o tzw Firmowe liczniki w różnych maszynach .

Pozdrawiam

Edytowane przez dulon184

Pytaneczko.

Czy ktoś próbował zweryfikować wskazania licznika elektroniczne go w magnetofonie?Chodzi mi o licznik metrów..

Dotyczyć to może i liczników że tak napiszę -czasowych .

Czy ktokolwiek doświadczalnie zmierzył metry taśmy . Konkretnie interesuje mnie wiarygodność wskażań liczników.

Zainteresowanie wynika z dzisiejszej kalibracji mojego licznika metrów .

Taśma 730 m - nie mierzona fizycznie - na moim liczniku wskazało 708..Z braku czasu na tym na dzień dzisiejszy stanęło.

730 metrów to długośc taśmy wskazana przez licznik metrów w Philipsie N 45 20- więc również pewności nie ma że to równo 730m..

Jak jest precyzja wskazań takich liczników. Pytam o tzw Firmowe liczniki w różnych maszynach .

Pozdrawiam

Musisz sam sobie policzyć jaka jest dokładność Twojego licznika. Gdzieś jest impulsator który zlicza obroty i w Twoim wypadku powinien on być on na kole zamachowym (jak mniemam) a reszta to już matematyka. W tym konkretnym przypadku to powinien zliczać krotność obwodu capstana. Chyba że Twój licznik potrafi również działać prawidłowo podczas przewijania - to wtedy impulsatory w obu talerzykach i troszkę bardziej skomplikowane liczenie - ale tylko troszkę ;)

Witam

Jestem twórcą tego licznika, więc może parę spraw wyjaśnię.

usisz sam sobie policzyć jaka jest dokładność Twojego licznika. Gdzieś jest impulsator który zlicza obroty i w Twoim wypadku powinien on być on na kole zamachowym (jak mniemam) a reszta to już matematyka. W tym konkretnym przypadku to powinien zliczać krotność obwodu capstana.

Niestety działa to troszkę inaczej. Enkoder (impulsator) założony jest na przedłużoną oś rolki napinacza (Foto).

Ukryta Zawartość

Przy takim podłączeniu enkodera zliczanie działa także podczas przewijania. Oprócz tego licznik jest rewersyjny (potrafi liczyć do tyłu).

Jest to możliwe, ponieważ z enkoderem współpracują 2 transoptory szczelinowe, których sygnały przesunięte są w fazie, co pozwala na określenie kierunku obrotów enkodera.

Wartość współczynnika odpowiadającego za ile metrów przypadnie na jeden obrót licznika można wyliczyć na podstawie średnicy rolki napinacza, lecz potem i tak eksperymentalnie trzeba dobrać współczynnik tak, aby wskazania licznika były jak najbardziej zgodne z prawdą.

Dla zainteresowanych, od jakiegoś czasu, drukuję NABY na drukarce 3D. Tutaj przedstawiam kolejną ich wersję. W stosunku do poprzedniej wersji (pokazywanej przez Kolegę dulon184), ten kielich jest znacznie grubszy (ok. 4mm).

Konstrukcja takiego NABA jest bardzo prosta, ale skuteczna. Kielich wraz z kołnierzem opierającym się o szpule drukowany jest osobno, podobnie jak część "właściwa" NABA, a następnie są one ze sobą centrycznie sklejane.

Opisywanego tutaj NABA widać na zdjęciach.

post-65273-0-94701700-1483871209_thumb.jpg

post-65273-0-30269200-1483871210_thumb.jpg

post-65273-0-67241900-1483871210_thumb.jpg

post-65273-0-95619400-1483871210_thumb.jpg

Karol

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety działa to troszkę inaczej. Enkoder (impulsator) założony jest na przedłużoną oś rolki napinacza (Foto).

hqdefault.jpg

Przy takim podłączeniu enkodera zliczanie działa także podczas przewijania. Oprócz tego licznik jest rewersyjny (potrafi liczyć do tyłu).

Jest to możliwe, ponieważ z enkoderem współpracują 2 transoptory szczelinowe, których sygnały przesunięte są w fazie, co pozwala na określenie kierunku obrotów enkodera.

Wartość współczynnika odpowiadającego za ile metrów przypadnie na jeden obrót licznika można wyliczyć na podstawie średnicy rolki napinacza, lecz potem i tak eksperymentalnie trzeba dobrać współczynnik tak, aby wskazania licznika były jak najbardziej zgodne z prawdą.

Czyli najmądrzejszy sposób jaki był możliwy. Super realizacja - ale ja i tak nie psuł bym oryginalnego Koncerta ;)

Witam

ale ja i tak nie psuł bym oryginalnego Koncerta ;)

Nie mój Koncert, nie moja sprawa. Kolega dulon184 miewa różne pomysły... Ja tylko miałem wykonać sam licznik.

Może jemu to nie przeszkadza...

Moje zadanie wykonane :)

W najbliższej przyszłości będziemy przerabiać Koncerta na maszynę do cięcia taśm...

Karol

Dla zainteresowanych, od jakiegoś czasu, drukuję NABY na drukarce 3D. Tutaj przedstawiam kolejną ich wersję. W stosunku do poprzedniej wersji (pokazywanej przez Kolegę dulon184), ten kielich jest znacznie grubszy (ok. 4mm).

Konstrukcja takiego NABA jest bardzo prosta, ale skuteczna. Kielich wraz z kołnierzem opierającym się o szpule drukowany jest osobno, podobnie jak część "właściwa" NABA, a następnie są one ze sobą centrycznie sklejane.

Witam jaka cena za 2szt

Edytowane przez filon705

Witam

Uznałem, że NABY lepiej prezentują się założone na magnetofon, dlatego wstawiam zdjęcia NAB'ów na moim Philipsie N4520.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-65273-0-78869800-1483959486_thumb.jpg post-65273-0-85336300-1483959494_thumb.jpg post-65273-0-19097800-1483959495_thumb.jpg

post-65273-0-46994400-1483959495_thumb.jpg post-65273-0-83109200-1483959495_thumb.jpg

Zawsze jest możliwość dodrukowania większej ilości :)

Karol

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Bawił się ktoś kiedyś Grundigiem TS945/25?

Posiada on tzw. miękką mechanikę oraz 4 silniki.

Lecz sposób realizacji funkcji mechanicznych jest bardzo ciekawy. Służy do tego właśnie ten 4 silnik, tzw. serwo. Napędza on koło krzywkowe, które jest odpowiedzialne za dosuwanie rolki gumowej do wałka napędowego, oraz zwalnianie hamulców a także odsuwanie taśmy od głowic podczas przewijania. Aktualne położenie camgear'a sprawdzane jest przez modeswitch'a (mechanizm podobny do tych w magnetowidach).

Jednym z największych problemów w tej serii magnetofonów jest kruszące się koło zębate przenoszące napęd z silnika na wspomniany camgear (identyczny problem jak w polskich MK232 - koło wykonane z tego samego materiału).

Całe szczęście, zanim koło się całkowicie rozwaliło, zdążyłem je pomierzyć i wykonać model 3D, a następnie wydrukować. Nowe koło pracuje trochę głośniej, ale działa prawidłowo.

Kolejnym probemem są zużywające się łożyska nierozbieralnego silnika capstan, co objawia się głośnym piskiem...

Aby to wyeliminować, kupiłem drugi taki sam magnetofon za te "psie pieniądze", i zamieniłem te silniki. Teraz silnik pracuje "kulturalnie".

Dzisiaj postaram się udostępnić zdjęcia nieszczęsnego koła zębatego oraz całego magnetofonu.

Karol

Taki sam sposób sterowania mechaniką mają Tandbergi TD20 A,lecz tam nie występują żadne problemy z trwałością elementów.Sposób z czwartym silnikiem jest bardzo dobry i gwarantuje spokojną i cichą pracę mechaniki.Na zdjęciu zapożyczonym ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) widać silnik i przekładnie z TD20A

post-15150-0-62807700-1484400222_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Zgodnie z obietnicą przesyłam zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-65273-0-75278700-1484412839_thumb.jpg

Przód i tył magnetofonu bez obudów.

post-65273-0-10773400-1484412839_thumb.jpg post-65273-0-35991800-1484412839_thumb.jpg post-65273-0-55492500-1484412839_thumb.jpg post-65273-0-72181700-1484412838_thumb.jpg

Serwomechanizm z kołem krzywkowym oraz dodrukowywanym kołem zębatym (pomiędzy silnikiem a camgear'em).

post-65273-0-91703700-1484412838_thumb.jpg

Modeswitch współpracujący z kołem krzywkowym oraz zamontowaną na nim metalową blaszką.

post-65273-0-19882500-1484412838_thumb.jpg

Od prawej 2 uszkodzone koła pośrednie, ostatnie (czarne) dorabiane.

Magnetofon sprawuje się przyzwoicie. Został on złożony z dwóch identycznych.

Karol

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratuluje udanej naprawy.Widać tutaj, że w Grundigu mechanizm jest bardziej obciążony.W TD20A jest ślimacznica i długa metalowa dzwignia, która zmniejsza obciążenia mechanizmu.

W ramach rozrywki podaje Tobie link do pięknych zdjęć wyższego modelu .Zresztą bardzo podobnego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek-41

Witam

W ramach rozrywki podaje Tobie link do pięknych zdjęć wyższego modelu .Zresztą bardzo podobnego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nad takim magnetofonem (TS1000) siedziałem około pół roku...

Kupiłem go bardzo tanio, w opłakanym stanie technicznym. Obecnie magnetofon zasuwa jak nowy :)

A także i tutaj drukarka 3D się przydała - brakowało paru nakładek na potecjometry i suwaki.

TS1000 i TS945/25 są tylko z zewnątrz podobne. Mechanika oraz cała reszta to jakby 2 zupełnie inne magnetofony (oprócz głowic). Wiem oczywiście, że TS1000 jest następcą TS945/25, ale pomiędzy nimi jest różnica jak pomiędzy Koncertem a np. Studerem... Oczywiście porównanie to nie tyczy się jakości muzyki - obydwa grają równie pięknie.

Karol

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posiadam gramofon Sharp RP-117 i w nim uszkodzoną zebatkę wysuwającą szufladę.Udało mi się ją skleić i na razie sprzęt działa, ale.

Witam

Silnik capstan coś mi przypomina: https://www.google.p...lr9O8fiFsHqRsM:

Ale tylko obudowy są takie same (nawet TEJ SAMEJ wielkości), ale silnik zupełnie inny. Tutaj oprócz silnika mamy także prądnicę tachometryczną, która wraz z układem sterowania silnikiem tworzy całkiem sprawnie funkcjonujące ujemne sprzężenie zwrotne.

Karol

Witam

Kolejne wieści z pola walki...

Grundig niemalże już w 100% zrobiony. Zostało tylko zająć się przełącznikiem monitor - lubi przerywać.

Obecnie testuję nagrywanie na taśmie video przeciętej na 1/4", którą mam od Dulona. Jakość nagrywania jest moim zdaniem bardzo dobra. Znalazłem także (nie do końca poprawny) sposób na obcięcie nadmiaru wysokich tonów - nagrywam na prędkości 19,05. Oceniam, że taśma oddaje ok 90% sygnału wejściowego.

Mam wrażenie, że ten Grundzio gra lepiej niż niektóre magnetofony teoretycznie "lepsze" od niego.

Porównajmy pasmo przenoszenia tego Grundiga z Koncertem na prędkości 19,05.

Grundig: 20 - 20000Hz

Koncert: 30 - 22000Hz

Miałem okazję sporo nagrywać na Koncercie jak i na Grundigu, na taśmach o podobnych parametrach, na tej samej prędkości (19,05). W moim własnym (obiektywnym) odczuciu Grundig w tym teście wypada lepiej.

Warto tutaj wspomnieć, że obydwa magnetofony produkowane były w tym samym roku.

Karol

nagrywam na prędkości 19,05.

Ponieważ nagrania na tej prędkości są już z natury dobre niemal na kaźdym sprzęcie,więc może sprawdzisz jak się sprawuje taśma od Dulona,na 9,5 bo właśnie ekonomia jest powodem całej dyskusji o taśmach chromowych.O ile Koncert da się łatwo na nie przerobić,a zwłaszcza korekcję,to już Grundig mógłby stawiać opory.Chyba,że przeznaczyć go wyłącznie do taśm wideo.

tutaj i ja mogę Ci odpowiedzieć .

Kilka postów powyżej opisywałem test video na TS 1000 -na prędkości 9,53..

Taśma oddaje 80-85% sygnały .

Wskażniki cykają 1-2 kreski niżej od zera.

Koncert tutaj totalnie przegrywa Z Grandziakiem ..

I mały wtręt odnośnie że tak napiszę normalnych taśm .

Taśma Quantegy .

Koncert Akai . Philipsy seri 44xx graja bez szaleństwa .

Grandzio TS 1000-- szał .Nagrana cała duża taśma po obu stronach . Prędkość 9,53.

Taśma oddaje 100 % sygnału ...

Prędkość 9,53 - 19,05 na moje ucho - bez różnicy ..

Wygląda na to że Grundigi są chyba lepsze jakościowo od im podobnych .

Karolek również to twierdzi..

Mały dopisek.

Wskażania innych maszyn na wskażnikach generalnie 2-3 kreski poniżej zera- Na odtwarzaniu oczywiście .

Edytowane przez dulon184

Mały dopisek.

Ponieważ akurat robisz eksperymenty na TS 1000,więc może z rozpędu spróbujesz jeszcze na 4,75.Bo akurat ten model podobno dobrze gra na tej prędkości.Ja robiłem dotychczas na niej próby z różnym sprzętem,ale jedynie ASC 5004 grało przyzwoicie,choć tylko na normalnych taśmach.Owszem,Philipsa 7150 dało się słuchać,choć podobnie jak i reszta traciła podstawę.Zawiódł mnie Braun.Sam nie mogę tego wykonać,gdyż jedyną taśmę

wideo pożyczyłem znajomemu,a ten zrobił z niej sznurek na Damie Pik.

Witam

Ponieważ nagrania na tej prędkości są już z natury dobre niemal na kaźdym sprzęcie,więc może sprawdzisz jak się sprawuje taśma od Dulona,na 9,5

Prędkość 9,53 - 19,05 na moje ucho - bez różnicy .

Moim zdaniem różnica jednak jest. Przy 9,5 mam wrażenie, że jest odrobinę za dużo sopranów (w stosunku do oryginału). Przełączenie na 19 tak jakby trochę tych wysokich tonów wycina.

A co do jakości nagrania to jest taka sama na 9,5 jak i również na 19.

Moja decyzja polegająca na nagrywaniu na wyższej prędkości wynikała raczej z chęci obcięcia sopranów...

W przypadku taśm video, w przeciwieństwie do "zwykłych" taśm, różnice pomiędzy jakością dźwięku na 9.5 i 19 są na prawdę niewielkie. Poza tym nadmiar sopranów można także wyciąć regulacją biasu...

Jedyne taśmy, które moim zdaniem mogą być lepsze jakościowo od video, to tzw. radiówki. Tak się składa, że mam parę takich taśm. Oczywiście nagrywam na nich na prędkości 38... Moje wrażenia odsłuchowe są takie, że nie byłbym w stanie odróżnić nagrania z taśmy od oryginału.

Ale mają one duuuży minus:

gruba taśma + b. wysoka prędkość = super krótki czas zapisu.

A taśmy video tej wady są pozbawione. Ja jestem w stanie je zaakceptować, kosztem naprawdę NIEWIELKIEJ różnicy jakości sygnałów (nawet na 9,5). Jednakże największą zaletą tych taśm jest fakt, iż są one bardzo cienkie. Na szpulę 15 zapełnioną w 3/4 wchodzi około 540m taśmy...

Karol

Jestem po krótkim teście video na 4,76..

Poziomy ustawione na zero .

4,76.

Taśma oddaje -o dziwo - 100% sygnału.To inna taśma video niż ta której test wcześniej opisywałem. Ta jest z tzw resztówki .

9,53.

Bez ruszania potencjometrów - wskazania wskażników -4, Tak nagrana oddaje 100% sygnału .

Na prędkości 19,05 tak samo.

Podniesienie ustawien na zero prędkości 9,53 i 19-05 równiez daje efekt oddawania sygnału 100%..

Generalnie Grandziak super zapitala na wszystkich prędkościach .

Test krótki - odsłuch przez monitor na małych głośniczkach

Na wzmocnieniu i głośności może i będą słyszalne różnice .

obcięcia sopranów...

Co jak co ale obcięcie sopranów przy odtwarzaniu to jest najmniejszy problem.Gorzej byłoby gdyby było ich za mało.Wystarczy przecież zastosować filtr RC,podobny jak w niektórych Teacach czy Tandbergach.Przełączany za pomocą klucza diodowego.Dodatkowym plusem jest zwiększony odstęp od szumów.

Jestem po krótkim teście video na 4,76..

Tu nie chodzi o poziom,który można jakoś wyregulować,albo i nie.Ważniejsze jest brzmienie.Co prawda ucho przyzwyczaja się już po kilkunastu minutach,ale wrażenie tuż po nagraniu może być fatalne.Nawet wtedy gdy herze się zbytnio nie różnią.

Jeszcze prostszym sposobem jest zakręcenie gałki od sopranów na wzmacniaczu.

To nie to samo.dźwięk staje się matowy no i brak szczegółów.Akurat przypominałoby to dźwięk z ORWO,a nie z chromu. Edytowane przez KraVetz

Na szczęście posiadam sprzęt tzw budżetowy .

Ucho już nie takie , sprzęt jaki jest tym sie cieszę .

Dla mnie ma grać , mam słyszeć - jak ja to nazywam dzwoneczki- Czytaj wysokie tony..Szlag mnie trafia kiedy znając utwór perkusita wali w talerze a tu nic nie słychac .

Kiedy ma zadudnić - to ma dudnic itd..

Moje ustawienie kolumn też nie takie jakie być powinno.Jest jak jest i jest dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi