Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Taki magnetyzer/demagnetyzer do śrubokrętów, to poprostu magnes stały który jednym biegunem magnetyzuje a drugim demagnetyzuje.Na Allegro jest ich pełno za grosze....

muls możesz napisać więcej o demagnetyzerze do taśm który posiadasz ? Czy to fabryczna produkcja (widziałem takie do kaset VHS) czy własna produkcja ? Interesuje mnie jaka cewka jest w środku, a dokładniej jakie ma parametry. Czy są jakieś zabezpieczenia przed przegrzaniem ?

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

to jest konstrukcja angielska BULK ERASE przewidziana do kasowania szpul 21 i 18 cm 1 calowych.kasuje wlaczajac wieksze szpule poprzez przełacznie cewek dzwignia ktora sprawdza srednice szpuli.drewniana konstrukcja.wklada sie i obraca w srodku recznie.Wyjmuje, obraca i znowu wklada.zadnych zabezpieczen bo nie potrzeba.To nie pacuje ciagle.Potezny elektomagnes .Z uwagi ma mała srednice szpul uzywam do kaset i srubokretów.

do VHS idealna.Ale to było do rejetratora magnetycznego firmy THermonics Eart Data odgałezienie f-my STOR.Jakiego uzywałem w swoim czasie -12 kanałowy ,szpule 1 cal 21 cm.

muls, dzięki za informacje, myślałem, że to może jakaś własna produkcja; interesują mnie parametry takiej cewki która da sobie radę z 26cm krążkiem taśmy. Po wielu próbach u elektryka zaakceptowana została cewka z hamulca sporego silnika elektrycznego jakiejś wciągarki. Po zdjęciu zwory z rdzenia pobiera prąd około 5 A co przy 220 V daje 1,1 kW; cholerstwo się mocno grzeje i po 1 minucie trzeba wyłączyć ale taśmę udaje się wyczyścić. Teraz jeszcze obudowa z drewna, wyłącznik i być może wg pomysłu elektryka wentylator chłodzący co pozwoli znacznie wydłużyć czas pracy. Tylko te 5 A... nie wiem co na to powie instalacja domowa.

Wojtek

Wojtek

dulon184 masz rację, ale podczas włączanie tego smoka dzieją się jakieś dziwne rzeczy, a 5 A to już ciągły pobór po początkowym skoku. Ale myślę, że będzie ok. Potrzebne mi to bo mam trochę taśm nagrywanych na dwuśladach z różnymi prędkościami i po zwykłym nagrywaniu na czterośladzie są wyraźne przesłuchy.

Pozdrawiam Świątecznie

Wojtek

Wojtek

Kasjel, 11 Kwi 2009, 17:42

>Jak myślicie ? Co może być przyczyną wyładowań elektrostatycznych podczas przewijania metalowej

>szpuli w Sony TC 399 ??? Przecież w Sony TC 765 bez przerwy kręcą się aluminiowe szpule i jest OK.

>Pytam, bo próbuję znaleźć przyczynę szumiącego lewego kanału w TC 399. Może to coś od zasilania ?

Kasjel umnie jest tak samo w Sony TC 399,jak tylko założe szpule metalowe myślałem że to normalne.

"maniu59"- wniosek z tego taki, że niektórych szpulakach tak musi być....czyli musi iskrzyć.

Ciągle myślę, co może być przyczyną nadmiernych szumów w lewym kanale Sony TC 399. Dokonałem próby nagrania bezpośrednio z mikrofonu. Okazało się, że szum w lewym był trochę ale nieznacznie większy niż w prawym. Nagrania dokonane na Sony, a odtwarzane na Uherze są niemal idealne. I też szum jest tylko troszkę większy w lewym kanale. Ale gdy nagrywam coś na Sony z wzmaka i odtwarzam, wtedy sumują się te wszystkie szumy i są naprawdę wkurzające.

Kasjel właśnie sprawdziłem jak to jest umnie i zauważyłem,coś ciekawego i niemogę tego zrozumieć. Magnetofon stoi koło komputera i jest to samo jeden kanał bardziej szumi niż drugi.Przestawiłem w inne miejsce i przestał szumić.

W ten świąteczny dzień, w jednej z thuj w moim ogrodzie znalazłem taki widok. To samica kosa wysiadująca jaja. To drzewko rośnie tuż obok tarasu, gdzie słychać czasem muzykę dobiegającą ze szpulowca lub gramofonu. Widocznie kosy też to lubią.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jacek;

Kosy odwiedzają mnie zawsze, kiedy koszę trawę. Mają wtedy idealne warunki do żerowania. Ale to, że założyły u mnie gniazdo, jest niesamowite i czuję się tym wyróżniony. Odkryłem to dziś rano i do tej pory nie mogę w to uwierzyć. Słucham raczej spokojnej muzyki i staram się, aby w moim otoczeniu nie działo się nic złego. Muzyka Davisa lub Cohena temu sprzyja. Uwielbiam te dźwięki, szczególnie z taśmy, i miło mi, że ptaki uwiły sobie gniazdo tuż obok.

Pozdrawiam i życzę wszystkim z naszego wątku zdrowia, oraz jeszcze wielu lat fascynacji naturalnym dźwiękiem z analogowych nośników.

Witam w ten świąteczny poranek,ja to mam jakieś szczeście do tych TEAC A-3440.Jak nie miałem to nikt mnie nie pytał czy chce taki magnetofon.Jeszcze nie odebrałem Koncerta z Gminy bo musi być zdjęty z stanu,dopiero po świętach może będzie.A tu znowu kolejny TEAC A-3440 stym że różni się wskażnikami wychyłowymi.Ale jest problem z nagrywaniem jakość nagrywania jest kiepska dżwięk jest przytłumiony. Poziom wysterowania wskażników wychyłowych podczas nagrywania jest ok,ale już odtwarzanie nagranego fragmentu i poziom wysterowania jest nawet nie połowie wskażników.Taśmy odtwarzane a nagrane na innym magnetofonie są OK.Może ktoś doradzi co może być przyczyną, głowice są bardzo dobrym stanie.Pozdrawiam Marian

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie znam się wcale na magnetofonach szpulowych, ale miałem okazję posłuchać przez chwilę brzmienia szpulaka marki Telefunken i porównania jego dzwięku do brzmienia z cd i z gramofonu i szpulak zagrał najlepiej,to jest z najlepszą dynamiką i najwięcej się działo. Może to nie było obiektywne, bo każde zródło grało inną muzykę,ale na pewno szpulak był najdynamiczniejszy.

Dzięki dulon184!! No może i tak ale muszę się czegość pozbyć bo za dużo tych TEAC.Jak by ktoś chciał się zemną zamienic na jakiś inny magnetofon,to bym chętnie skorzystał i jeden z moich TEAC oddał w dobre ręce.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

manius59, 13 Kwi 2009, 11:30

>... Ale jest problem z nagrywaniem jakość nagrywania jest kiepska dżwięk jest

>przytłumiony. Poziom wysterowania wskażników wychyłowych podczas nagrywania jest ok,ale już

>odtwarzanie nagranego fragmentu i poziom wysterowania jest nawet nie połowie wskażników.Taśmy

>odtwarzane a nagrane na innym magnetofonie są OK.Może ktoś doradzi co może być przyczyną, głowice są

>bardzo dobrym stanie.Pozdrawiam Marian

Zakładając, że tor prowadzenia taśmy i głowice są dobrze ustawione, to moje wskazanie dot. prądu podkładu i ustawienia poziomu zapisu. Poziomu zapisu ustawianego nie za pomocą potencjometrów na przednim panelu, ale przy pomocy potencjometrów nastawnych wewnątrz magnetofonu. Mogą być one oznaczone jako REC SENS lub REC CAL.

Zbyt duży prąd podkładu da efekt "obcięcia" wysokich tonów, a źle ustawione potencjometry REC SENS/CAL, "niedosterowanie" taśmy przy zapisie. Por. wcześniejsze wypowiedzi dot. kalibracji magnetofonu Teac, które pojawiły się w tym wątku.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi