Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Maszynę kupiłem od naszego forumowicza.

Ma do wymiany paski i ogólnie mechanikę do przeglądu oraz słaby silnik .

Myślę że kłopot z silnikiem jest spowodowany przez uszkodzony kondensator

rozruchowy silnika (1,5uF+0,5uF).

Mam jeszcze jedną wątpliwość - jak ustawić przełącznik napięcia sieciowego?

Na 220V czy 240V ?

Chyba zostawię na 240V , bo szkoda mi żarówek.

Tu jest fajna stronka z naszymi Soniakami....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Irek350, jestes pewien że chodzic będzie o kondensator? Zwróc uwagę na metalowy element na którym kręcą się paski. Może byc tak, że po prostu tenże element jest przeznaczony na prąd w gniazdku 60Hz, zamiast 50Hz jak to jest w naszych polskich gniazdkach. Też mam tc-377 i u mnie problem ze zbyr wolnym przesuwem taśmy wlasnie tym był spowodowany. Po wymianie tej częsci z wygrawerowanym 60 na częsc o innej średnicy z wygrawerowaną liczbą 50 problem przestał istniec. Magnetofony po prostu robione były na różne rynki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel.Zmuszony byłem rozcinać wzdłuż pasek od gramofonu,aby uzyskac odpowiednio długi pasek do N-4450.Jakoś to działa,ale powinien być przekrój,albo kwadratowy,albo okrągły,a jest płaski.Na wolumenie też facet mówi,że popyt na paski słabnie .Obawiam się,że może być z tym problem i to już niedługo.

Marek41 - to napisz wreszcie jaki pasek potrzebujesz do Philipsa. Ostatnio kupiłem kilka (różne rozmiary). No i mam zapas, kilkadziesiąt sztuk....:-) A sklep w Gliwicach jest, z bardzo dużym wyborem pasków w przekroju kwadratowym. Problem jest zawsze z płaskimi.

Dziś otrzymałem przesyłkę z serwisówką do Sony TC 399. Właśnie przed chwilą skończyłem skanowanie jej. Jeśli ktoś potrzebuje, to proszę pisać na PW.

PS,- Jakieś drobne datki będą mile widziane. Sam musiałem sporo za nią zapłacić i jeszcze godzinę siedzieć przy skanerze, więc......:-))

Noster - jestem pewien.

Na pokazanym przez ciebie elemencie mam wybite 50, więc jest OK.

Łatwo rozpoznać uszkodzenie kondensatora właśnie po tym że silnik nie startuje lub startuje ospale i przy każdym większym obciążeniu zwalnia. W przypadku wytartych rolek czy pasków zwalniają tylko koła napędzane a silnik pracuje równo i bez zauważalnych zmian obrotów.

Marek41- mierzyłem pasek z mojej Foniki GS 440 i ma 22,5cm po złożeniu go i wyprostowaniu. Do 31cm jeszcze mu dużo brakuje. Muszę zapytać kumpla....on ma paski z starych komputerów "ODRA".

Sprawdziłem na stronie serwisu philipsa.Pasek ma mieć 31 cm i 2x2mn.Potrzebuje jeszcze 15,5cm,1x1mn do licznika,ale ten to chyba zdobęde.Problem jest z tym długim.Dziękuje za zainteresowanie.

Sprawdziłem na stronie serwisu philipsa.Pasek ma mieć 31 cm i 2x2mn.Potrzebuje jeszcze 15,5cm,1x1mn do licznika,ale ten to chyba zdobęde.Problem jest z tym długim.Dziękuje za zainteresowanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Marek, sprawdź tutaj. To producent oringów, które chyba mogą zastąpić oryginalne paski. Wyglądają tak samo, a wymiar prawie każdy możesz u nich nabyć.

Ukryta Zawartość

Mam sporo oringów. Ale te są robione z twardej gumy i nie są prawie wcale rozciągliwe. Może nie wszystkie, ale te które mam są twarde i nie nadają się w zastępstwie okrągłych pasków napędowych.

Cóż to? Przez trzy dni nikogo tu nie ma?Przyznaję , że zaglądam częściej na temay związane z lampą, ale to nie znaczy , że szpulowce zdradzone - wręcz przeciwnie.Wyczyszczony Revox B-77 ma dzisiaj 30-ste urodziny. Chodzi znakomicie jak na swój zacny wiek.Dla porównania odpaliłem równie trzydziestoletniego M2405S - niestety mimo sentymentu i lat nagrywania na nim - to juz wrak, nie trzyma prędkości , warczy i same z nim kłopoty, a Revox chodzi jak zegarek - różnica kolosalna w wykonaniu i wytrzymałości na czas.Przykro to pisac , ale tak po prostu jest.Pozdrawiam wszystkich w ten piękny majowy dzień - dzisiaj słucham sobie Rush z winyli...Pozdrawiam - Jacek

A ja dziś zrobiłem rodzinną wycieczkę do Sandomierza wraz z rejsem po Sanie, polecam wszystkim. I w tych przepięknych okolicznościach przyrody i nie tylko rozmawiałem z kolegą (nie z inż. Mamoniem) min. o tym jak podskoczyły ceny na Allegro trochę robi się to już chore np. za taśme 250 zł i to dopiero początek licytacji za magnetofony ceny z kosmosu. A ponoć w dobie kryzysu takie zabawki są ludziom zbędne do życia. Mam nadzieję że to chwilowe szaleństwo.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Ja właśnie wróciłem z trzydniowej wycieczki zabytkowymi samochodami,a teraz pobawię się magnetofonami.Co do cen na allegro,to rzeczywiście pojawiają się ceny z kosmosu,lecz nie ma chetnych.Z czasem takie propozycje znikną.Ostatnio poszedł dwuśladowy revox A-77 za całkiem znośną kwotę.

• Pokaż nowe odpowiedzi