Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jeszcze zdrową kupkę, jak będę miał nieco luzu to podeślę.Wracam do kaset cud to nie jest ale są wyjątkowo wygodne w użyciu i archiwizacji

Pozdrawiam

Zbyszek

cd.:

tasmy DAT na szpule...

na jakims formum TapeHeads.Net anlbo inne o magnetofonach byla notka / zapytanie o stosowanie tasm DAT DATA (inform.) jako DAT. Oraz: na ofercie sprzedazy hurtowej tasm w uk, wsrod zapytan Klientow (FAQ = Frequently Asked Questions = Czeste Zapytania), pytanie: ''czy moge uzywac tasm do zapisu danych jako tasm do zapisu muzycznego (chyba maxell) - odpowiedz: ''tasmy do zapisu danych sa wykonane z lepszych surowcow i z o wiele wieksza starannoscia''.

Ja osobiscie jeszcze nie eksperymentowalem, ale chyba warto, magnetofonu sie nie uszkodzi.

Jeżeli: "3M 275 Digital Audio Tape" jest taśmą do cyfrowego zapisu audio, a chyba tak, to potwierdzam, że zapis analogowy jest całkiem dobry, nagrywałem na Teac A-3300SX i efekty dobre. Może zabawa z ustawieniami prądu podkładu poprawiłaby jeszcze wyniki ale nie próbowałem. Taśma na szpuli 26 cm ma 1463 m., więc jest dość cienka, ale nie sprawiała problemów.

Wojtek

Wojtek

W końcu mam czas coś napisać...jest mały!

Jak magnetofon dotarł do mnie do pracy to nie wytrzymałem...i go rozpakowałem a nawet włączyłem.

Zadziałał (bez taśm) ale świecił. Poniżej pierwsze zdjęcie. Już jest przesmarowany, ale tak naprawdę to nie musiał być nawet czyszczony. Stan prawie idealny bo jednak wymaga regulacji elektrycznej a do tego brak mi taśmy do kalibracji i serwisówki. Ale nagrywałem już na starych taśmach AGFA i jestem zadowolony. Laser Dance przekonwertowany z mpc do wav i przegrany z CD na szpulę da się naprawdę słuchać.Analogów na razie nie przegrywam bo nie mam na co, ale jak go wyreguluję to zużyję kilometry taśmy, a najważniejsze to chyba to że ma nie ruszane głowice i sam mostek od nowości. Na ile zapoznałem się z tym cudem to gra świetnie i ma bardzo mały poziom szumów własnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

paul_67> Paweł a jak tam słuchanie latem na lampowcu - chłodzisz go jakoś czy masz klimę w pokoju?Ja dzisiaj uruchomiłem tranzystorowca i narywałem na B-77, ale niestety już tranzystorowców nie lubię..tak to już bywa.Pozdrawiam - Jacek

Lampowca nie chłodzę on musi być gorący taki już jego urok.Natomiast chłodzę siebie zimnym piwkiem:-)Sam widzisz jak to brzmienie może wciągnąć.Czasami człowiekowi nawet szkoda czasu na sen:-)

jackone, 17 Sie 2009, 22:36

Mnie też zaskoczył ten Fostex swoimi gabarytami i możliwościami.Jest to mały-wielki magnetofon!Gratuluję nabytku i życzę wielu przyjemnych chwil z nim spędzonych!

witam wszystkich, dopiero zaczynam swoja (nostalgiczną) przygodę ze szpulowcami.

dziękuję za pouczającą lekturę na tym forum.

>>>>> czy warto zrobić szpule samemu?

mam możliwość wycinania z blachy aluminiowej 0.5m laserem dowolnych kształtów. więc wzór mońna wybrać dowolny. wykończenie może być różne, anodowane, albo malowane na dowolny kolor. kalkuluje, że jednostkowy koszt szpuli 10" nie przekroczy 30-40zł, a jakość wyjdzie dorównująca fabrycznym. oczywiście trzeba będzie zrobić ze 100 sztuk w partii, żeby taki koszt utrzymać. 7" też możliwe. ale sam tylu nie potrzebuje.

co o tym sądzicie? jaki wzór wycięcia byłby najlepszy?

(dużo różnych zdjęć szpulek jest na tym forum, nie będę tutaj powtarzał)

Ukryta Zawartość

post-24671-100007894 1250620168_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myśl piękna ale blacha zbyt cienka minimum grubości przy średnicy 265 mm to 1mm, mile widziane 1.5 mm.

Interesujące mogą być talerze pod bobinki [AEG] szpule z mocowaniem "filmówka".Szpule hybrydowe dolny talerz otwór centralny 8mm z wycięciami pod skrzydełka [filmówka] talerz górny z otworem nabowskim 77mm.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi