Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Powodzenia.W moim też brakuje płytek wzmacniacza mocy.Dobra decyzja.Mojego tez uruchomił pan Leszek z Milanówka.Od tej pory pracuje idealnie.

mielinski, mam dwa MDU-27 w idealnym stanie, kupione w sklepie 30 lat temu... :), ale to są mikrofony monofoniczne z kablami typu DIN. Jak na razie nie dojrzałem do pozbycia się ich, ale kto wie ?

Marek, Revox jest u fachowca z serwisu RTV, zrobił na mnie b. dobre wrażenie jak na początek; nie przeszkadzało mu, że maszynka jest rozbabrana, nie okazywał zniecierpliwienia moim bredzeniem na tematy na których się nie znam i wykazał wyraźne zaciekawienie. Zobaczymy co dalej, jak dobrze pójdzie będę miał gdzie podrzucać swoje graty do reanimacji.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Cieszy mnie to bardzo,bo znaleść fachowca i to dobrego jest coraz trudniej.

A tak do wszystkich;Samemu też mam powody do radości,bo wczoraj odnalazł się mój kot,który zaginął ponad miesiąć temu,a dzisiaj dostałem stałą pracę na etat,a to też jest coraz trudniejsze.

Powodzenia dla wszystkich na wątku.

Marku gratuluję obu szczęśliwych zdarzeń, nie wiem które bardziej cieszy, ale ważne, że się zdarzają.

Co do tego fachowca - nie chwalę, żeby nie zapeszyć. To smutne, że znalezienie kogoś kto w ogóle ma chęć grzebać się w naszych ukochanych starociach już jest powodem do radości, ale dobre i to.

Wojtek

Wojtek

Oba cieszą,a i kot wyraznie się cieszy.Mruczy i miauczy jak szalony,choć stracił ze 40 procent wagi.

A co do fachowców.W Warszawie i okolicach znam jednego.Na kilka milionów obywateli.

Para mikrofonów mono stanowi mikrofon stereofoniczny w przypadku MDU-24 i MDU-25 konstrukcja obudowy wkładek umożliwia albo ustawienie pod kątem i równoległe [MDU-24] albo tylko pod kątem: MDU-25, Uher-M640, Grundig GCMS 332 można przy pomocy podstawki o bazie 25 cm z gwintowanym otworem w środku pasującym do śruby statywu z dwoma uchwytami mikrofonowymi na końcach zrobić z dwóch dowolnych ale jednakowych mikrofonów mikrofon do stereofonii AB. Jeżeli uchwyty mikrofonowe zostaną umieszczone, na ramionach zawiasu [V} a śruba statywu znajdzie się w jego osi mamy zestaw stereo do stereofonii XY czyli różnicowej. [ w ten sposób nagrywam na parce Tonsila MDU-39, Tesli AMD-410N i ukochanych Made in CCP MKE-271 [1988- Nr041566 i 041567 -80 rubli sztuka]

pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Ulotka:

Mikrofon magnetoelektryczny cewkowy MDU27 przeznaczony jest głównie do nagrań amatorskich wysokiej jakości.

Odznacza się estetycznym i oryginalnym wyglądem zewnętrznym. Szeroki zakres częstotliwości, równomierny przebieg charakterystyki skuteczności, jak również dobre właściwości kierunkowe pozwalają na uzyskanie wysokiej jakości nagrań w nienajlepszych warunkach akustycznych.

Dane techniczne:

Użyteczny zakres pracy 50 - 14 000 Hz

Skuteczność przy 1 000 Hz 2,8 mV/N/m +-3dB

Impedancja 700 omów

Charakterystyka kierunkowa kardioidalna

Tłumienie tył - przód 10 dB

Masa 145 g

Data produkcji: 30.09.1982 r.

:)

Niestety gwarancja już minęła...

Wojtek

Wojtek

Na moje Tesle też minęła w latach 70-tych. MKE-271 jako jeden z obecnie produkowanych pod nazwą OCTAVA symbolu nie pamiętam ale elektretu skręcanego miniaturowymi śrubkami [naciąg membrany nie zapomnę do końca świata jest znacznie lepszy Rode Nt 1000 [nomen omen tyle kosztuje złp jak się nazywa 1000].Nie lubię w mikrofonach wąskiej specjalizacji ten dla brunetek ten dla blondynek wyjątek stanowią mikrofony super kierunkowe do nagrywania ptaków.

Pozdrawiam

Zbyszek

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Marek,

stały etat to super sprawa, gratuluję, ale niesie to za sobą (niestety)notoryczny brak czasu. Wiem, bo od wielu tygodni nie mogę się zebrać do naprawy i uroczystego odpalenia swojego dwuścieżkowego A77, ale z drugiej strony pozostają jeszcze noce :-),

Pozdrawiam

Jacek

Sofistan, napisz więcej o tym co musisz zrobić w swoim A77 i jaki to model ? Jestem "żywotnie" zainteresowany przypadłościami tego magnetofonu.

Słucham sobie właśnie Maanamu nagranego w zeszłym stuleciu z trójki na Damie Pik, szpulki kręcą się na Tascamie A-3300SX i jestem zachwycony jakością nagrania... Zapewne nie jestem obiektywny w odbiorze bo za tymi nagraniami kryje się wiele wspaniałych wspomnień, ale jestem dumny z tego jaka moja Dama radziła sobie w tamtych trudnych czasach. Teraz zresztą po odkurzeniu, wymianie głowicy i podpięciu do systemu(!) również niewiele ustępuje swoim "zachodnim" kolegom.

Wojtek

Wojtek

Filwoj - puść sobie "Dorosłe Dzieci" Turbo, to dopiero się rozmarzysz.....

Zadziwiające, jaki wpływ ma na człowieka muzyka którą kocha. Czasem, gdy słucha się takich starych nagrań to aż łzy cisną się do oczu. Wydaje się, że muzyka była wtedy taka szlachetna, wartościowa. Tworzona z prawdziwą pasją. Nie to, co ten dziesiejszy łomot !

Kasjel, taki zestaw, między innymi: REZERWAT Zaopiekuj się mną; DŻEM Paw; DAAB W moim ogrodzie; BAJM Dwa serca, dwa smutki; PERFECT Autobiografia; TURBO Dorosłe dzieci - i inne perełki. Dwie kasety otrzymane razem z magnetofonem i innymi 160-cioma kasetami od gutekbulla... Ostatnio pomykając codziennie autem do biura w terenie - godzina tam i godzina z powrotem - przesłuchuję to wspaniałe archiwum.

W.

Wojtek

"Dorosłe Dzieci" to właściwie tytuł całej płyty Turbo którą uwielbiam.

A "Dwa serca, dwa smutki" Bajm zawsze lubiłem, ze względu na elektroniczną muzykę w tym utworze.

To taki polski "New Romantic" :-))

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Filwoj,naprawa to zbyt duże słowo, jak już kiedyś wspominałem, gość od którego kupiłem Revoxa (dwuścieżkowego) na siłę przykręcił nieorginalne śrubki mocujące talerzyki i niestety dwie "ukręciłem". Musiałem kupić hamulce, a właściwie te części, do których mocujemy talerzyki. W międzyczasie nie wytrzymałem i przerzuciłem hamulce z innego A77 (czterościeżkowego), ale się różnią budową, więc nie ryzykowałem dłuższego grania. W poniedziałek definitywnie zasiadam do niego i będę czyścił i sprawdzał go na wszystkie strony, nawet taśmę Maxell XLI nabyłem na tą okazję :-). Gdy pojawią się jakieś ciekawe zjawiska to dam znać.

Pozdrawiam

Jacek

Witam

Dzięki Dulonowi184(tu jeszcze raz dzięki) mam możliwośc nagrywania na taśmie video,przyciętej na 6,3mm.Niestety mój Akai GX230D Przy zapisie 0,+3db odtwarza na -10db.Chyba potrzeba regulacji,ale czego?Wzm.zapisu czy prądu podkładu?Czy jest to skomplikowane i czy póżniej normalne taśmy będą normalnie odtwarzały?Nagrywałem na prędkosci 9,5(słaby poziom i jakośc)i 19cm(super jakośc,niski poziom).Miał ktoś takie przygody?

Pozdrawiam.

Marek-41

Na normalnych taśmach przyzwoitej jakości różnica jest niewielka lub żadna.Dulon w swej nieskończonej dobroci obiecał mi nagrac taśmę testową na swoim Koncercie.To może wyjaśnic czy sprzęt był grzebany czy nie...

Nasuwa się pytanie:czy w ogóle jest sens grzebac?Lepsze jest wrogiem dobrego,ale jeśli nie jest to skomplikowane to może warto spróbowac...Trochę kusi...

A propos taśm z kaset video - jest do odstąpienia maszynka do cięcia kaset video na połówkę.

Maszynka działa, trzeba dokładnie wyregulować szerokość cięcia - mi cierpliwości i czasu

zabrakło :/

W komplecie mogę dać paręnaście kaset do eksperymentów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21303-100003907 1254937683_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rommel, 7 Paź 2009, 17:29

Niestety, nie wyregulujesz tego magnetofonu tak, żeby na nim nagrywać z takimi poziomami, jak na normalnych taśmach.

rafal996, 7 Paź 2009, 22:35.

Ciekawa sprawa z nagrywaniem na tasmie video .

Do tej pory nagrywałem głównie ---Satelita na dysk Recordera N -TV -z dysku na tasme video .

Efekt . nagrywa super ,jak juz wielokrotnie opisywałem . Wskazniki mniej wiecej cykaja tak samo przy nagrywaniu i odtwarzaniu .

Nagrywanie z CD jest troszke wiecej róznicy -dotyczy wskażników .

Natomiast wczoraj robiłem próbe nagran z anloga na tasme video i juz róznica na wskaznikach -nagrywanie -odtwarzanie jest spora .

jakośc nagrania jest bardzo dobra ,ale tasma sporo mniej oddaje sygnal -czyli wskażniki bardziej na minus 8-6 cykaja .Mój Koncert Najlepiej gra na niskich predkościach .Studer równiez ,z tymże na Studerze nie ma wskażników to i nie widze róznicy wskazan .

Wie ktos co moze byc przyczyna róznicy nagrania z satelity a analogiem?

Dzis nagrywałem tasme demonstracyjna dla Rommela . 1 utwór z CD na 9,53.....Ten sam utwór z CD na 19,05 .Pierwsza strona Vanghelisa na 9,53 .....2 strona na 19,05 ,z analoga . Jutro dogram kilka kawałków z satelity i kilka z Duplikatora . Wszystkie nagrania na jednym ustawieniu potencjometrów nagrywania .Przy nagrywaniu wskaznki cykaja w okolicach -2 -0.

Do^ Skellena Pan Elektryk wypruł u mnie stycznik starego typu może służyć jako cewka kasująca podaj mi dzisiaj lub jutro namiary na siebie [miałem ale posiałem] to wyślę go do Ciebie.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi