Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

dulon184>dziwna sprawa z tymi poziomami zapisu.Czy dobrze zrozumiałem - poziom odczytywany zapisanego sygnału w wypadku tych dwóch źródeł, które wymieniłeś jest różny? zakładam, że podczas zapisu obydwa były wysterowane identycznie.Jeśli tak - to przedziwny przypadek. Sygnał analogowy jest najwyższej rozdzielczości, jego jakość powinna być zdecydowanie lepsza niż z n-ki. Też mam n-kę, ale kompresja robi swoje.Nie ma jak winylowe ciepełko i powietrze - ja bym robił taśmy wzorcowe, lub testowe na sygnale analogowym , w ostateczności cyfrowym, ale o najwyższych parametrach (32 bity z próbkowaniem 192KHz w PCM). Z tym, że mówię o sygnale analogowym zapisanym w tych parametrach, bo kopia audio CD jest gorszej jakości ( wg mnie).

Czy na pewno ustawiłeś poziomy zapisu w obydwu przypadkach tak samo? Sprawdź jeszcze raz i napisz bo mnie to zaciekawiło.

Marek-41> gratulacje z powodu lekkiej stabilizacji na etacie

Pozdrawiam wszystkich i idę szlifować kolejny stojak pod grajki - jacek

Jacekk011, 8 Paź 2009, 13:45.

cały wczorajszy opis nagrywania na tasmie video byl robiony na jednym ustawieniu wskazników . ustawiłem je na najwyższy sygnał z plyty analogowej Vanghelisa i na takim ustawieniu wskażników robiłem wszystkie dalsze nagrania ..Wskazniki byly ustawione na 0 db ,ale w wyjatkowo glosnych momentach przechodzily momentami na plus 2 db..Do dzisiaj je tak zostawilem poniewaz jeslli zdążę to dogram kilka kawałków z Duplikatora JVc -są tam kawałki nagrywane z satelity ,jak i z CD .

Wczesniejsze próbne nagrania -nie te o ktorych wczoraj pisalem -pokazywały to co opisalem we wczorajszym poscie .

Opisalem to ,bo sam jestem ciekawy =co jest grane??

Przy nagrywaniu z dysku N-ki zauważyłem jeszcze jedna ciekawa przypadłośc . Zdecydowana wiekszośc kawałków nagrywa -napisze normalnie -.Jednak niekiedy zdaża sie że mimo ze poprzednie nagrania nagrywało dobrze -wskażniki -5-2 ,to kolejne nagranie mimo nie ruszania potencjometrów nagrywania i wskazan wskażników -5-2 zapalały sie lampki przesterów ..

dzialanie wskażników mojego Koncrta na taśmie DAT -nagrywane z CD widac na filmiku na You Tubie .

W formie ciekawostki - poniżej okładka nowej płyty polskiego zespołu Ocean.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No nie dziwie się,że im się aż tak spodobał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ten magnetofon nie był wart ceny ? Aż tak kiepski, że nie było żadnej oferty ?

Ukryta Zawartość

Co to się porobiło ! W głowach się nam poprzewracało chyba...

Wojtek

Ukryta Zawartość

Wojtek

Ukryta Zawartość

Czy mi się wydaje, czy głowice tej maszynki są jakieś dziwne ? Chodzi mi o kształt...

Wojtek

Ukryta Zawartość

Wojtek

Filwoj,on po prostu już nie ma głowic.Wyglądać powinny tak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek, tak samo myślę, ale musiałem się upewnić... Niesamowite jak takie głowice można zajechać. Ciekawe co słychać z takiego magnetofonu ?

Wojtek

Wojtek

Akurat głowice TEAC nie słyną z długowieczności. Podobno te z najwyższych modeli są już inne, ale np. w popularnym A-3300 bardzo szybko ulegają starciu.

Panowie oto nowy model AKAI:

Ukryta Zawartość

Ktoś pomylił zdjątka,ale pośmiac się można...

Ukryta Zawartość

Rafal997, mam dużo szczęścia, za całkiem przyzwoite pieniądze kupiłem swojego Teac'a z nowymi głowicami (jest to wyraźnie widoczne), w dodatku są dobrze ustanowione (a to wyraźnie słychać).

Wojtek

Wojtek

Filwoj, błagam - 996 ;)

Gratuluję szczęścia zatem, ja swojego jakiś czas temu kupiłem z głowicami już nieźle wytartymi. Ale wbrew pozorom wcale to nie miało takiego wpływu na dźwięk, grał bardzo dobrze.

Panowie,jakby nie było,jest piątek wieczór!Mam w zasadzie wszystko czego trzeba do szczęścia:pełny kufel,dobre analogi,kręcące się szpulki(nagrywam)wspaniałe(dla mnie)lata 80-te,i słuchawki na uszach!

Bomba!

Panowie

Jeżeli są starte można je zeszlifować na szlifierce do kamieni półszlachetnych z poziomym wrzecionem tak zwanej kaboszoniarce albo z pionowym wrzecionem czyli patefonie, można wreszcie zrobić to ręcznie nalepiając przy pomocy folii dwustronnie klejącej papier ścierny [na wodę > zaczynając od 280 a kończąc na 1000 lub jeszcze lepiej można dostać jeszcze u "ruskich" papier z dodatkiem pyłu diamentowego produkowany kiedyś w Instytucie Swierchtwiordych Materiałow CCCP.Polerować można także ręcznie przy pomocy zielonej pasty polerskiej i filcu. Można też inaczej pastę polerską zieloną rozpuścić w benzynie zamoczyć w niej lamówkę bawełnianą szeroką na 6mm, wysuszyć nawinąć na szpulę włączyć playa i po kilku przebiegach głowice błyszczą jak te psie rzeczy po wieczornym przedspankowym lizaniu [korzystałem z lamówki białej takiej jak na troczki do długich ciepłych gaci i szpuli 75mm najmniejszej jaka jest w handlu [ ze szpuli na szpulę 17 razy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin, obejrzyj zdjęcia tych głowic o których wyżej; według mnie są tak wyjechane, że ten magnetofon nie potrzebuje żadnych rolek prowadzących żeby taśma trafiała na głowicy w to samo miejsce. A co do szlifowania - czytałem w sieci artykuł z rysunkami i wzorami udowadniający, że szlifowanie w niektórych głowicach zmienia szerokość szczeliny (jeżeli płaszczyzny krawędzi ją tworzących nie są równoległe a tak jest najczęściej żeby silnie skupiały linie pola magnetycznego) a tym samym konieczna jest zmiana prądu podkładu dla zachowania jakości nagrania. Nie wiem jak to wychodzi w praktyce bo jedyne głowice jakie musiałem zmieniać to polska produkcja do Damy Pik. Mam ich tyle, że po prostu zmieniam nie bawiąc się w przeróbki. Coś już było o tym wcześniej w tym wątku.

Wojtek

Wojtek

Do^ Filwoja

Ten sam temat,ci sami ludzie i dokładnie te same pytania i wątpliwości jak w przedszkolu dla dzieci specjalnej troski głowice w których szerokość szczeliny zmienia się na wskutek szlifowania [regeneracyjnego] lub stopnia zużycia [wytarcia] od dziesięcioleci nie istnieją w każdym razie nie produkuje ich ani Bogen ani Woelke. Inwestując bez przerwy w sprzęt czasem ciężkie pieniądze warto raz na rok zainwestować w własną głowę i za kilka do kilkunastu złotych kupić książkę np prof dr.inż. Bolesława Urbańskiego

[Kto czyta, Nie błądzi]

Pozdrawiam

Zbyszek

PS głowica nawet z wytartym na 0.5 - 1 mm rowkiem nagrywa i odtwarza często idealnie musi być tylko raz na kilkanaście godzin umyta i zdemagnetyzowana.

Korwin, masz rację, dzięki tobie pamięć mi wróciła i poukładało mi się w głowie. A książki Urbańskiego nie udało mi się kupić, już kilka razy ktoś mnie zdążył uprzedzić ale jak tylko ją dorwę to poczytam i może uda mi się dostać do starszaków.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Korwin,wszystko pięknie,ale istnieje jakiś próg,poza którym szlifowanie już jest nieefektywne.Te głowice mają według mnie już tak głęboki rowek,że nadają się ,tylko do wymiany.Co nie przeszkada im jeszcze dobrze działać,oczywiście jak taśma dobrze przylega do ich czoła.Jednak osobiscie bym założył,kupując ten egzemplarz,że muszę szukać głowic.

Nikt przy zdrowych zmysłach takiego magnetofonu nie powinien kupować istnieje coś takiego jak Zakon na Paskał czyli prawo naczyń połączonych jeżeli głowice są tak zniszczone to przypuszczalnie w takim samym stanie są wałki łożyska sprzęgła dosłownie cały układ elektromechaniczny. Tam gdzie niema żadnej możliwości kupna nowych podzespołów należy reanimować stare. Jak jeden Nasz Wspólny znajomy będzie miał już u siebie frezarko szlifierko polerkę na wałek giętki wskrzesi zapewne jakiegoś padalca i wrażeniami z Wami się podzieli.

Co do mnie to "nie fciałem ale muszemiałem" i nawet mi nieźle wyszło

Pozdrawiam

Zbyszek

To może ci podeślę do regeneracji kilka głowic philipsa.Znalazłem je w schowku zakupionego N-4450.Pasują do wszystkich moich philipsów,a mają tylko minimalne ślady używania.

Do ^ Marka

Jeżeli tylko są do czegoś Ci potrzebne nie widzę problemów. Mam czynny patefon i nawet nie najgorszy zapas papieru i past kilka rodzajów.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zastanawiam się zupełnie poważnie nad tym co my tu jeszcze robimy, bez pytania kogokolwiek o zgodę przeniesiono obydwa nasze wątki z miejsca na którym powstały i trwały latami do zupełnie innego działu, obecnie Ktoś usiłuje nawiązać ze mną kontakt od którego zależy być może Jego lub moja przyszłość nie dostaje mimo mojej zgody i prośby żadnych namiarów. Mnie pozostało Albo ja Kuba Panu Bogu tak Pan Bóg Kubie lub Kuba Kubie w dupie dłubie co wydłubie to da Kubie

Do naczalstwa mnie ten internacjonalizm naprawdę już nie nęci

Zbyszek

Zbyszku,na szczęście wyszukiwarka naprowadza sama na ten wątek,lub magnetofon.Jak ktoś ciebie bedzie szukał,to znajdzie.No chyba ,że kiep,ale wtedy po co ci taka znajomośc.

• Pokaż nowe odpowiedzi