Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

To jest muzyk i kompozytor a fujara do instrumentów dętych należy i chłopaka wydmuchano, tłumacząc że żeby zapisać się do tej agencji towarzyskiej jako członek [???] należy siedem dni odczekać [sześć dni fuszerowania czyli tworzenie byle ... a potem szabas]. A człowiek chce zdążyć przed szabasem On z włości udzielnych O.Rydzyka Torunia a ja z miasta przypisanego do Kurii Krakowskiej Kardynała O.Dziwisza.Mimo tych różnic światopoglądowych chcemy razem napisać Panichidę poświęconą błogosławionej pamięci Markowi Edelmanowi

Ale tutaj administracja jest bardziej papieska niż sam papież i wszystko pięknie bierze w łeb ale tak jak kiedyś broniłem owocnie tego forum tak potrafię też skutecznie poderżnąć mu gardło.

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Zamiast Magnetofon-u i Magnetofon-y szpulowe są na stereo dwa nowe wątki napędzające naiwnych do kupowania nie najlepszego sprzętu za niesamowite pieniądze. Oprócz Konsbudu mającego między innymi przedstawicielstwo Kudelski Group i kilku jeszcze innych jest raptem kilka firm które reprezentują Neumana, AKG, Senheisera itp.Po kilkanaście od Japonii i USA i ci wspaniali sponsorzy do nich nie należą

Spokój może być ale nie za życia

pozdrawiam

Zbyszek

Witam w niedzielne popołudnie!Panowie co to za tasiemka i ile jest warta i czy za te pieniądze?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak ktoś kocha bibułki na ozdoby choinkowe np uważa za normal 35 um to jest to z całą pewnością taśma zła, jeżeli jednak komuś na nagraniu zależy to ją polecam ma przyzwoitą grubość 50um idealnie jednak dokłada do głowic takie taśmy starte posklejane [przy montażu] nagrywane n+1 razy a jednak nadal świetne wyżebrywało się kiedyś prawie 50 lat temu w PR w Krakowie przy ul.Szlak w pałacyku Tarnowskich.Ma rację Marek one są naprawdę profesionalne do zapisu na małej studyjnej 38.1 cm /s i dużej o której już prawie nikt nie pamięta 76.2 cm można jeszcze mając idealnie sprawny sprzęt nagrywać na 19.05cm ale to już jest granica.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zbyszku.Na takim sprzęcie spokojnie można jej uzywać.Ma 19,05,38 i 76 cm/sek.

A swoją drogą piękna profesionalna maszyna i do tego ma drewniane boczki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i nie zapominajmy 50 mikrometrów na sprzęcie powszechnego użytku będzie zawsze gorzej chodzić (dolegać do głowicy) bo po prostu siła naciągu jest znacznie niższa niż w pro

magnetofony zawodowe :

0,8-1,2 N (80-120G) dla taśm o szerokości 1/4" (6,3 mm)

1,8-2,2 N (120-220G)dla taśm o szerokości większej niż 1/4" (6,3 mm)

magnetofony powszechnego użytku:

0,1-0,4 N (10-40G)dla taśm o szerokości 1/4" (6,3 mm)

magnetofony kasetowe:

0,05-0,1 N (5-10G)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Marek-41, 11 Paź 2009, 19:25

Z tymi drewnianymi boczkami magnetofon nabiera takiego "domowego" ludzkiego wyglądu-chętnie bym u siebie go gdzieś wstawił (najchętniej dwa), tylko że ostatnio byłem w studiu nagraniowym i cała reszta do nich to ducka pieniedzy + masa wiedzy w głowie + wytrenowane ucho. No ale dla zgrywania vinyli czy transmisji radiowych na żywo to analogowy full wypas.

Pytanko dla majsterklepków kto z Was ma drewniane boczki w klawiaturze od kompa ? (zdjecie mile widziane). Taki przedmiot codziennego użytku też by nabrał szlachetności :)

Pytanko dla majsterklepków kto z Was ma drewniane boczki w klawiaturze od kompa ? (zdjecie mile widziane). Taki przedmiot codziennego użytku też by nabrał szlachetności :)

Dobre.....dobre.

Rafaell nie ...oll to wszystko zależy od tego jakiego kto powszechnie używa sprzętu na dzień powszedni i od święta mój garb nie hańbi się sprzętem poniżej serii REPORT 4000 [aktualnie na chodzie UHER REPORT 4000L i UHER REPORT 4400 oraz MAK S który jak sama nazwa wskazuje jest stacjonarny a on nawet diabłu ogon jest w stanie wyrwać z dupy [ma trzy silniki] Tandberg TD-20A ma 19.05 i 38.1cm/s.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.Na 50 um taśmie nie występują zniekształcenia polegające na wydłużeniu się taśmy po wielokrotnym przewijaniu i odsłuchu, nie występuje też samo-kopiowanie ze zwoja na zwój

Do Korwina

Masz Uhera repota 4400.Ja też mam taki sprzęcik,ale ma kilka usterek,a chciałbym go doprowadzic do dawnej świetności.Na początek:mimo wymiany paska słabo przewija i lewo i w prawo.Gdzie szukac usterki?

Możesz mi coś poradzic.Z góry dzięki.

Odtłuścić i zmatować gumy, włącz na sucho bez zasilania wind a potem rewind i zobaczysz które .Nie wiem czy wiesz, że przy wciśniętym guziku raz lewym raz prawym jest to czterościeżkowy a przy wciśniętych jednocześnie lewym i prawym dwuślad stereo.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witajcie zakręceni.dzisiaj bez specjalnych umiejetnosci udalo mi sie urwac szpindel na ktorym kreci sie rolka napinacza w Koncercie .

nie ma to jak TALENT

W końcu kupiłem!!!!!! TDK LX 1100m 26,5" BACK COATED na orginalnej szpuli :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Korwin, 11 Paź 2009, 21:09

A tam, mowa trawa

Dobrze ustawiony magnetofon do konkretnej taśmy nawet 18mikrometrów krzywdy jej nie zrobi ,po to są 3-4 silniki, napinacze,sprawna ! elektronika żeby taśmie krzywdy nie zrobić. Co innego jak ktoś szalał z nożyczkami to taka cienka taśma poza niewygodą (leista) mocno narażona była na paluchy. Co do MAK a S to macałem go w końcach lat 7o" a wtedy mecyjami wydawało się nabycie Koncerta. Jak życie pokazało każdy jak i taśma był przeznaczony do czegoś innego.

>>PS.Na 50 um taśmie nie występują zniekształcenia polegające na wydłużeniu się taśmy

To nie reguła przykładowo taśma AN35 miała identyczne wydłużenie plastyczne wynoszace 1 % co taśma R50 . Tłumienność kopiowania faktycznie była lepsza i potrafiła zamiast 50db dochodzić do 57dB ale taki np współczynnik zawartości harmonicznych w AN35 wynosił tylko 0,8% a w studyjnej R50 az 1,8%

Tak że nie ma mądrych i trzeba sobie samemu dobierać co komu do czego pasuje choćby te mikrofony o które Cię na PW pytałem i dalej jestem w polu.

Do ^ Rafaella i po co ten gewałt [rebe]

Widzimy się w piątek, lecz ja jeszcze nawet nie wiem gdzie jest i czy Lucyna [z domu .... ]jeszcze żyje, aby dać świadectwo prawdzie. Jednak jak znam życie śpiewano w latach 60-tych na Shure Brothers [tym modelu, który kiedyś miałem ] uważając je za ósmy cud świata , na polskich Unitra Tonsil jakie tylko w ręce wpadły, czeskich Tesla AMD-410N i wszystkich jakie miała Niezwyciężona Armia Czerwona i które można było w ramach machniom otrzymać za jeden litr wódki. Ale nieważne były, według mnie sprawy sprzętowe, tylko istotny zapał i iskra boża śpiewającego, talent kompozytora,doświadczenie speca od emisji głosu i sakramencka wiedza elektroakustyka granicząca wręcz z obłędem. Ważni byli wspaniali ludzie a nie sprzęt, na wychuśtanych Węgrach [Mechlaborach] niedawno zmarła Pani Romana Bobrowska reżyser radiowy, robiła takie słuchowiska, że ich poziomu nikt jeszcze nie osiągnął i nie osiągnie. Odeszli i odchodzą Wielcy, obecnie mamy czas Benefisu Miernot z ryjami przyspawanymi do koryta, ale na szczęście nadchodzą młodzi jako tako gniewni, aby zakończyć błogostan dojenia.Bo życie Rafaellu to sinusoida.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam, Revox już wrócił do mnie po reanimacji, spalony był mostek prostownika na płytce zasilacza. Wygląda na to, że mechanika jest OK, przewija, odtwarza, gorzej z nagrywaniem. Mam wrażenie, że kanał I nie dostaje sygnału. Wskaźnik nie reaguje na żadne bodźce. Mam przez przypadek taśmę nagraną dwuścieżkowo, ale na mniejszej prędkości. Jakość odtwarzania jest bardzo dobra, nie wiem tylko jak sprawdzić gdzie mi ginie jeden kanał podczas nagrywania. Walczę dalej ale liczę na wasze rady.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Filwoj - pisałem ci przecież, abyś sprawdził mostek prostowniczy i te dwa tranzystory Q101 i Q102.

Tak stary magnetofon ma pewnie przełącznik listwowy zapis/odczyt. I to pewnie jego wina, że zanika jeden kanał podczas nagrywania. Ja mam taki kontakt spray do el.inst. samochodowych. Nadaje się znakomicie do starych przełączników, styków itp. Kup sobie taki z firmy "Caramba". Wystarczy ci na kilka lat.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Filwoj, 12 Paź 2009, 19:01

...Jakość odtwarzania jest bardzo dobra, nie wiem tylko jak

>sprawdzić gdzie mi ginie jeden kanał podczas nagrywania. Walczę dalej ale liczę na wasze rady.

>Pozdrawiam

>Wojtek

Proponuję zastosować tę samą metodę jak w przypadku uszkodzonego Akai'a.

Sygnał z generatora lub płyty testowej na wejście liniowe i za pomocą miernika lub wzmacniacza odsłuchowego - w tym przypadku przez kondensator, szukamy gdzie ginie sygnał. Według schematu, zaczynając od wejścia.

Na początek warto przeczyścić wszystkie przełączniki, potencjometry i inne elementy przez które wiedziony jest sygnał audio.

GM

Kasjel, zasilanie działa, wymieniony został właśnie ten mostek i to już jest OK. Brak sygnału na jednym kanale przy nagrywaniu - nie zanika tylko nie ma go w ogóle. Czyszczę właśnie wszystkie styki, ale bez względu na wejście zawsze nie ma jednego, tego samego kanału. Nie świeci się również żaróweczka przy tym "martwym" wskaźniku a nie jest spalona - sprawdziłem. To tak jakby brak było zasilania na jednym kanale ? Kurcze za słaby jestem z tej elektroniki...

Wojtek

Wojtek

Bo miał zrobić zasilanie... Nie ma facet taśm i żadnych innych sprzętów specyficznych dla magnetofonów. Na razie spróbuję prześledzić sygnał od wejścia i zobaczę gdzie ginie (to się tak łatwo pisze...).

W.

Wojtek

Zobacz,czy nagrywa mono oba kanały?Jak ci nie zapala się lampka we wskazniku,to bym się przyjrzał dokładnie przyciskowi obok wskaznika włączającym zapis.Sprawdz też,czy kasuje ci oba kanały.

Marek, zaczynam kombinować podobnie, na ten jeden kanał sygnał nigdy nie dochodzi, muszę obejrzeć ten włącznik. Wygląda ok, styki czyste, zaskakuje prawidłowo. Luty nóżek ok. Podczas próby nagrywania na tym kanale nie zapala się lampka.

W.

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi