Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Dla jednych ładny jest Philips4520 a dla innych Tascam 32 tylko Tascam broni się sam z reszta był przeznaczony do ciężkiej orki i tak właśnie działa gdybym miał jeden to bym się nigdy nie pozbywał ale mam 9 szt szpulaków a komisu nie mam:)

audiomagia.blogspot.com

SBECJI czar - zestaw do rejestracji rozmów telefonicznych. Po czterdziestu przeszło latach mogę pewnych detali po prostu nie pamiętać {Producent,ilość głowic i śćieżek, przesuwy, typy taśm i podsłuchu ,przed taśmą/po taśmie/

Pozdrawiam

Zbyszek

To nawet w Sierpcu podsłuchiwano obywateli. Dla mnie to takie 2 "Technicsy" (układ głowic, tor taśmy) ze wzmacniaczami. Tylko czy to nasza rodzima produkcja ? Trzeba by zapytać właściciela.

Za dobre to na rozmowy telefoniczne - proszę zwrócić uwagę na wałek czy ilość głowic czy

ogólnie ilość elektroniki.

Skłaniałbym się bardziej do myśli, że to jest cześć automatycznego systemu nadawczego w

radiu - zakładało się taśmę z programem i o określonej godzinie machina sama wypuszczała

audycję.

Jest podany numer telefonu, doczekam do w miarę cywilizowanej godziny i po prostu zadzwonię, dowiem się dokładnie co to jest i do czego kiedyś służyło. Na podstawie samych zdjęć można wywnioskować, że jest to sprzęt europejski, korzystający z szpul 18-tek tak zwanych filmówek i przystosowany jedynie do pracy w pozycji pionowej. Średnica szpul automatycznie to wyklucza przesuw 38cm/s. Tor przesuwu taśmy, zapewniający idealny docisk taśmy do głowic do najprostszych rozwiązań nie należy [policzmy ilość wałków sterujących i rolek dociskowych] Układ głowic sugeruje, że można nagrywać na stronach A i B bez zdejmowania szpuli i jej odwracania ponieważ wystarczy sama zmiana kierunku przesuwu taśmy.

Reasumując nie wygląda mi ta maszyneria nas sprzęt klasy radiowej

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

To urządzenie ma silniki napędzające szpule systemu Papst wtyczkę zasilania bardziej podobną do Stosowanych z zachodnich konstrukcjach niż w krajowych. Wygląda to ciekawie ale na sprzęt radiowy mi nie pasuje raczej jest to sprzęt stosowany w radiowęzłach do nadawania jakiś informacji o określonych porach, dlatego jest to sprzęt z autorewersem taśma chodzi tak jak by w zamkniętym obiegu i nie skończy się bo po odtworzeniu jednej strony będzie odtwarzało drugą. Na pierwszym magnetofonie może być zawarta jedna informacja a na drugim inna.

To oczywiście tylko moja teoria

Pozdrawiam

Do^ Zachariaszjana

Twoja teoria kupy się trzyma zasilanie prądem ~ 230V i = 12 konstrukcja modułowa, łatwa w demontażu i konserwacji z tego czego zdążyłem się w krótkiej rozmowie dowiedzieć to zapis/odczyt wielościeżkowy.Urządzenie przewoźne waga około 140 kg podobno w pełni sprawne. Ale tak naprawdę to nie moja bajka, nie moja palma i nie moje małpy

Pozdrawiam

Zbyszek

Pamiętam swego czasu, było to z 7 lat temu chodziłem do technikum elektronicznego. Oczywiście jak to bywa e technikum były warsztaty. Na jednym z zajęć na warsztatach gdzie się głównie rozbierało a dożo mniej się budowało. Zostały przywiezione zapewne z Polskiego Radia, dwa ogromne magnetofony szpulowe. Nie było wtedy aparatów w telefonach więc pamięć mnie może trochę mylić. Wysokość około 100-120 cm górny blat około 100 x 50 cm, z tego co jeszcze zapamiętałem to silniki w nim były systemu PAPST dużo większe jak przy revoxach. W środku miał żarówkę normalną żarówkę która tam była nie wiem w sumie po co.

Może mnie ktoś mniej więcej powiedzieć jaki był to sprzęt, możliwe ze był to Mechlaor ??

Pozdrawiam

lech59, 4 Lut 2010, 20:44

>Nareszcie coś ciekawego !

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pachnie mi to sprzętem dźwiękowym używanym przy produkcji filmowej.

Ukryta Zawartość

Koledzy, mam pytanie.

Czy ktos polerowal kiedys cos takiego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szmatka i pasta polerska tylko uwaga pierw delikatnie próba na krawędzi

Są różne takie pasty np do polerowania elementów plastykowych samochodowych itp

audiomagia.blogspot.com

Był dość dawno taki wątek w zakładce o gramofonach.Tam oprócz rys ,był ślad od papierosa.Po zabiegu,powierzchnia wyglądała jak nowa.Nie należy,tylko używać sprzetu mechanicznego,albo bardzo ostrożnie,bo łatwo przegrzać powierzchnię i wtedy jest kłopot.Trzeba spokojnie ,własnymi łapkami .Trwa to troche czasu,ale samemu odratowałem tak kilka pokryw i szybkę w swojej kasetowej aiwie 3800.

Witam, od dwóch dni męczę się z oświetleniem przycisków w TC-765. Żarówki są na 6V 50mA. Wszystko jest ok prócz tego, że do dwóch żarówek dochodzi napięcie około 2V a nie 6V. Sprawdzałem żarówki, świecą dobrze po przyłączeniu do innego źródła napięcia. Pewnie zimne luty - ale szukanie ich to syzyfowa praca....

Mam także diody do wskaźników wysterowania, świecą ciepłym światełkiem, a kąt świecenia wynosi 60 stopni :) Idealnie!

Oczywiście śledzę temat i wnikliwie czytam, co do polerki to MAG ma rację, tylko może najpierw należało by zmatowić powierzchnię?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

LEM MIXER [905845169]

16 GODZIN DO KOŃCA AUKCJI

BRAK CHĘTNYCH

Jest to w miarę niezły mikser z echo kamerą na taśmę, nie wygląda na pierwszy rzut oka najgorzej ale chyba reanimacyjnego remontu stąd taka cena

Pozdrawiam

Zbyszek

Co do polerowania to polerowałem osłonę gramofonu od wewnątrz bo podczas transportu talerz się wysuną i narobił środku mocnych rysek ja polerowałem pastą do plexi i tarcza z flanelu do wiertarki i jest wszystko OK

Flanel sie tak nie nagrzewa jak filc czy gąbka i nie da się nim przepalić plexi no chyba ze się bardzo chce

Pozdrawiam

Zacharjaszjan,

to dla mnie cenna informacja, ze mozna mechanicznie. Wrodzone lenistwo powstrzymalo by mnie chyba przed recznym polerowaniem. Niestety moja pokrywa ma sporo rys. Kupowalem ja jako idealna, a zdjecia byly tak zrobione, ze nie widac

bylo stanu faktycznego. Coz bywa :(

G.Mark,

obejrzalem Twoje dzielo, dla mnie rewelacja.

A tak na marginesie. Nieladnie moze krytykowac nowicjuszowi, ale zauwazam sporo niedoskonalosci forum.

Np. brak tematow przyklejonych, przeciez takie watki jak ten o polerowaniu powinien byc w przyklejonych. Sadze, ze wiecej ludzi ma podobny problem. Na audiokarmie w dziale DIY sa watki przyklejone o recapingu, czyszczeniu bebechow klockow, itp.

Wiem, jest wyszukiwarka, ale takie tematy to zawsze ulatwienie.

Ale to nie miejsce na takie dywagacje.

• Pokaż nowe odpowiedzi