Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gratuluje zakupu i tego,że działa jak należy.Ja walczę z gramofonem,ale nikt mi tu nie pomoże,bo urządzenie mam szczególne i samemu musze dojśc ,co mu dolega.

Witajcie!

A ja sie stalem (nie)szczesliwym posiadaczem poteznej ilosci nowych kaset :) Wrzuce to zdjecie jeszcze w inny watek :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kilup, 26 Lut 2010, 00:37

>Witajcie!

>A ja sie stalem (nie)szczesliwym posiadaczem poteznej ilosci nowych kaset :) Wrzuce to zdjecie

>jeszcze w inny watek :)

No nie przesadzaj, jakoś Ci w tym (nie)szczęściu pomożemy...

Chętnie kupiłbym 2-3 kasety MA do testów.

F

>>WzgardliwyTetryk

Kiedyś w ramach własnej ciekawości i doświadczeń pomalowałem początek rozbiegówki lakierem grafitowym. Na Arii działało ;-). Powierzchnia była dość gładka, śliska. A wkleić no to normalnie - taśma klejąca montażowa i po kłopocie, a jak nie, to jakaś inna, mocna taśma docięta w odpowiednie kawałki ;-).

ok. nie chciałem się chwalić...

ale opiszę przynajmniej jak sobie poradziłem.

kupiłem/zdobyłem "uszkodzony" za 1/2 niemieckiej ceny.

zakurzony był niemiłosiernie.

rozkręcenie i odkurzanie po kolei każdego kawałka w środku.

mycie przednich paneli, na szczęście pod kurzem nie było nawet jednego draśnięcia.

głowica, rolka, wałek w stanie idealnym.

nie działał jeden kanał w czasie odtwarzania. w obie strony.

najpierw szukałem na stykach przełączników bo na to wskazywała usterka.

nic to nie dało. zacząłem szukać miejsca zgubienia sygnału od tyłu, od wyjścia audio i okazało się, że nie wzmacnia pierwszy stopień za głowicami, mimo że śladowe ilości dźwięków dało się słyszeć jak wyłączyłem ten drugi działający kanał. porównałem napięcia w obu kanałach, ale że elektroniką ostatni raz zajmowalem się chyba ze trzydzieści lat temu, nie wiedziałem jak szukać dalej. w końcu gapiąc się na schemat tych kilku elementów, starałem sie odszukać w pamięci zasady działania trywialnych wzmacniaczy na dwóch (!) tranzystorach. znalazłem przyczynę: jeden rezystor w sprzężeniu zwrotnym miał przerwę i dlatego zmieniło się tam wzmocnienie. po wymianie wszystko zaczęło pięknie grać!

jeszcze regulacja poziomów wskaźników i odtwarzania: sygnał testowy i zwykłe pr-rki na płytce.

mechaniki nie dotykałem, chodzi jak burza. w sumie kilka godzin - przyjemnej - pracy, a najwięcej czasu zajęło rozpisanie elementów elektronicznych i schemat.

porównująć dźwięk źródła i taśmy w czasie nagrywania nie słyszę żadnej różnicy.

no, może lekkie stłumienie najwyższych tonów, ale trzeba się wsłuchać.

pewnie, z resztą, to wina bardziej taśmy niż magnetofonu.

ponieważ jest tutaj Dolby spróbowałem tak: nagrywać z Dolby, odsłuchiwać bez.

i w takim przypadku słychać więcej tych wyższych tonów.

i jaka teraz ślicznotka w (skromnej) kolekcji kręci się!

kolejne drobne marzenie spełnione. ech...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak zachodzę w głowie (trochę, czasami):

cały tor odczytu w tym AKAI to cztery tranzystory (pomijając scalak Dolby jeśli chce się go używać), plus jeden tranzystor do wysterowania wskaźnika wychyłowego.

działa? DZIAŁA!

spełnia normy DIN, wykorzystuje wszystkie możliwości taśmy, więcej się nie da.

"i komu to panie przeszkadzało?"

do czego potrzeba wszystkich tych później dodawanych wynalazkow i ulepszeń? już całych dziesiątków tranzystorów, scalaków, coraz bardziej "zagęszczonych" scalaków, z coraz większą ilością nóżek, płytek drukowanych wielowartwowych, czujników, sensorów, itd.? do czego?

ok. granicy odstępu szumów, granicy zakresu dynamiki, granicy zakresu pasma częstotliwości nie przekroczymy w szpulowym magnetofonie. technika cyfrowa niby zlikwidowała te granice.

ale czy my to tak na prawdę słyszymy? (kto ma to słyszeć? nietoperze?!)

coraz częściej dochodzę do wniosku, że większość wynalazków, prędzej czy później, knocimy.

w imię takich czy innych zmian. knocimy.

my: ludzkość.

:-)

Taśma Basf SM 468 kupiona na Allegro na niej jakieś nagrania 4 track.Problem: nie można tej taśmy nagrać.Tascam i Fostex jej nie chce.Z wyglądu jak nowa.O co chodzi???

paul_67, 26 Lut 2010, 15:27

>Taśma Basf SM 468 kupiona na Allegro na niej jakieś nagrania 4 track.Problem: nie można tej taśmy

>nagrać.Tascam i Fostex jej nie chce.Z wyglądu jak nowa.O co chodzi???

Co to znaczy, nie można nagrać - w jakim sensie? Napisz coś więcej o objawach - czu odtwarza istniejące nagrania dobrze, czy nie chce się przesuwać?

F

Nie było mnie kilkanaście godzin,bo walczyłem z gramofonem.Udało się,ale nie wiem co było zle.Najwazniejsze,że działa.Może cos ruszyłem,albo pomogło nasmarowanie.Znowu mam zródło dla PR-99.

Gratuluje pięknego nowego szpulowca,no i pomyślnej naprawy.

Co do poprawiania dobrych rzeczy,to amerykanie maja takie przysłowie"Lepsze wrogiem dobrego".

A teraz do Paula:Wytłumacz ,co jest nie tak z tą taśmą.Nie kasuje jej ,czy słabo nagrywa?

To jest zapis czterościeżkowy więc na Damie Pik odtwarza bardzo dobrze, ale gdy usiłuję na nią coś nagrać to nic z tego nie wychodzi.Cisza.W czasie głośniejszego odsłuchu trochę słychać to co próbowałem nagrać, ale to jest efekt przypominający źle skasowaną taśmę.Pierwszy raz się spotkałem się z takim zjawiskiem.Taśma się przewija bardzo dobrze i nie brudzi głowic.Chwilę potem założyłem starą Agfę i nagranie mnie powaliło jakością!

Paul,gdybym ciebie nie znał,to bym pomyślał,ze założyłeś taśmę odwrotną stroną.Ja się z czymś takim nie spotkałem,choć mam taśmę philipsa,która też optycznie wygląda idealnie.Zapisac ją prawidłowo potrafi,tylko philips N-4450.Gdy próbowałem na tandbergu TD20A,to owszem ,nagrywa,ale pojawiają się wachania poziomu sygnału.Ale żeby nie nagrywało w ogóle,dziwne.

Pomocy!. Moj kochany Akajec chyba jest chory. Podczas odtwarzania potrafi sporadycznie lekko zwolnic. Czy moze ma ktoś z Was jakieś rozbierane foto mojego Akajca i może mi podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny. Nie jestem elektronikiem i najlepiej przemawia do mnie pismo obrazkowe czyt. foto.

Unlucky :(

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Właśnie, efekt jest podobny jak nagranie na lewej stronie taśmy .Też na początku myślałem,że może ktoś ją źle nawinął,ale na Damie odtwarza ją OK na Tascamie gorzej, ale to jest dwuślad...

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Lucky, 26 Lut 2010, 17:40

>Pomocy!. Moj kochany Akajec chyba jest chory. Podczas odtwarzania potrafi sporadycznie lekko

>zwolnic. Czy moze ma ktoś z Was jakieś rozbierane foto mojego Akajca i może mi podpowiedzieć gdzie

>szukać przyczyny. Nie jestem elektronikiem i najlepiej przemawia do mnie pismo obrazkowe czyt. foto.

>

>Unlucky :(

Miałem dokładnie to samo w moim GX-630. Na początek spróbuj kilka razy zmienić prędkość przesuwu taśmy. Jeśli objawy ustąpią, to masz temat z głowy. Jeśli nie, to czeka Cię czyszczenie przełącznika prędkości. Niestety aby dostać się do miejsca, w które należy wstrzyknąć środek czyszczący, trzeba wyjąć mechanizm magnetofonu z obudowy. Na zdjęciu poniżej jest pokazana konstrukcja przełącznika.

Problem losowej zmiany prędkości leży w zaśniedziałych stykach tego przełącznika.

GM

post-3254-100001083 1267203467_thumb.jpg

Lucky, 26 Lut 2010, 17:40.

Porządnie wyczyśc rolkę napędową ..

W ramach testu .

Podczas Play lekko poluzuj rolke napedowa . Wyczujesz czy lekko sie odsuwa czy nie .Może momentami robi za mały docisk?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Obawiam się, że czyszczenie rolki nie będzie miało wpływu na zachowanie się magnetofonu. Zbyt mały docisk, poślizg taśmy pomiędzy rolką i wałkiem przesuwu, spowodowałby raczej wzrost prędkości, a nie jej spadek. W moim egzemplarzu rolka była idealnie czysta, a mimo to magnetofon zwalniał.

GM

WzgardliwyTetryk, 26 Lut 2010, 10:41

>ktos ma jakis pomysl jak zrobic i wkleic znacznik/tasme metalizowana?

Podaj Swoje namiary to Ci wysle mam ostatnie 10 szt.firmy BASF.

andy.7

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

paul_67, 26 Lut 2010, 18:59

Ja mam Agfę PEM468, a to prawie to samo. Zachowuje się jednak całkiem normalnie, żadnych problemów, można ją wysterować bardzo wysoko.

Rozumiem, że na innej taśmie Twoje magnetofony nagrywają normalnie, tylko na tej nie chcą? Próbowałeś z inną taśmą takiej grubości (48-50um)? Jeszcze gdyby nie była zapisana, mógłbym podejrzewać, że warstwa magnetyczna została z niej zmyta, ale przecież odtwarzasz ją czysto.

Przyjrzyj się, jak taśma układa się na głowicy zapisującej - może tu jest jakiś problem, np. taśma jest zbyt sztywna?

Bardzo dziwne.

Forecast88, 26 Lut 2010, 19:27

Na innych taśmach moje magnetofony zapisują bardzo dobrze.Nagrywałem na innym Basfie czy Agfie(a w gorszym stanie wizualnym) o tej samej grubości i jest dobrze.Zrozumiałbym jakby jeden magnetofon nie chciał z nią współpracować, ale taki Fostex też się poddaje.W swoim życiu nagrałem już sporo taśm i nie wiem o co chodzi.Gdyby było na niej mniej np. wysokich to OK, ale nic?

Dama Pik-nagrywanie.Doprowadziłem sygnał do magnetofonu i okazuje się,że jest on bardzo przesterowany.Właściwie jest niemożliwe ustawienie odpowiedniego poziomu...W Tascamie jest dobrze...

• Pokaż nowe odpowiedzi