Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Osie wałka i roli są wzajemnie do siebie równoległe,docisk prostopadły.Do regeneracji rolki wystarczy całkowicie zwykła wiertarka elektryczna pilnik płaski z naklejonym przy pomocy taśmy podwójnie przylepnej papierem ściernym Uwaga obroty wiertarki w stosunku do pilnika ustawione na tak zwane od siebie. Nie róbcie q... z tego mszy

Zbyszek

Panowie, mam dwa pytania:

1.) Jaką polecacie pastę polerską do pleksi (pokrywy mag.szpulowych, gramofonów)

2.) Czy ma ktoś projekt tabelki do wpisywania tytułów płyt i utworów. Chcę poprostu mieć możliwość drukowania naklejek na pudełka do szpul. Takie rzeczy robi się chyba w World,dzie albo Exell,u. Niestety nie potrafię tego zrobić.

>>Kasjel

Co do pasty, to niezła jest pasta wybielająca do zębów + polerka albo lekko ścierny wosk samochodowy K2. Jeśli chodzi o tabelkę, to opisz jak ma wyglądać, to zrobię Ci dziś wieczorem jakiś model w Wordzie.

mieliński - nie wiem jak ma wyglądać. Musiała by być taka, żeby było miejsce na wpisanie powiedzmy czterech tytułów płyt i po ok. dziesięciu tytułów utworów na każdą płytę. Albo najlepsza by była tabelka, przeznaczona tylko do wpisania tytułów płyt, do naklejania na zewnątrz pudełka.

Wewnętrzna mogła by być większa, również na tytuły utworów. Może być podwójna, składana.

Format taki, by mieścił się do pudełka na szpulkę 15cm. Możesz zrobić według własnego pomysłu, byle spełniało swoją rolę. Dzięki !

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 27 Lut 2010, 18:06

>Panowie, mam dwa pytania:

>1.) Jaką polecacie pastę polerską do pleksi (pokrywy mag.szpulowych, gramofonów)

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=38687

Do małych ale bardzo wyeksponowanych szybek, polecam Displex.

GM

G.Mark- no dzięki, ale kupować aż trzy rodzaje past polerskich ? Trochę drogo by wyszło.

A co myślicie o tej paście ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

polecam

Ken Auletta

Googled

The End of the World As We Know It.

Koniec Świata za dwa lata [Apokalipsa wg Ewangelii św Jana]

Pozdrawiam

Zbyszek

Myśl przewodnia: Módl się i pracuj garb ci sam wyrośnie

Korwin, 27 Lut 2010, 15:32

Nie róbcie q... z tego mszy

Rolka musi być porządnie wykonana.Jeśli jest możliwość przeszlifowania jej zachowując równoległość powierzchni w stosunku do otworu jak i jej centryczność to należy tak zrobić.Tokarka nam nie da takiej dokładności, nie wspominając o wiertarce ręcznej.Nie róbmy fuszerki!

Kasjel, 27 Lut 2010, 18:29

Na temat polerowania było dużo napisane w temacie gramofon.Wrzuć to w wyszukiwarkę tam jest dokładnie pokazane co i jak i możesz obejrzeć efekty.

paul_67, 27 Lut 2010, 19:45

Przerobiłem parę szpulaków i chyba z 15 głowic i nigdy! nie szlifowałem rolki dociskowej to jakieś "nowe trendy" cos jak granie dawnej muzyki na współczesnych instruimentach nie z epoki. Czysty alkochol ,kawałek wacika żeby zebrać tlenki i po kłopocie. Rolka dociskowa jak sama nazwa wskazuje ma tylko lepiej dociskać taśmę do stalowego cementowanego wałka zabierającego.Mimo ze jest on bardzo gładki prawie jak lustro taśma po nim się nie ślizga tak że co ma pomóc matowienie rolki? nie lepiej; najwyżej jak już musicie, przeczyście jej ośkę żeby sie lekko kręciła. Jak musicie to dajcie kropelkę lekkiego oleju maszynowego mimo ze wcale nie trzeba bo przeważnie rolka jest samo smarowna .

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kiedyś rozmawiałem ze znajomym, który jest kupę lat dyr. techn. w rozgłośni PR i powiedział mi, że dla Studera bardzo wazna jest średnica rolki dociskowej !!! Z początku nie chciałem w to uwierzyć, ale jak wyjaśnił mi problem to przyznałem mu całkowitą rację.

[email protected], 27 Lut 2010, 19:57

O jakich trendach piszesz? Ja rolkę Tascama musiałem wykonąć od nowa bo mi alkohol rozmiękczył gumę.

Paul67 - ja wiem że już o tym było. Kombinuję gdzie i jak kupić dobrą pastę polerską, tak żeby było jej dużo i nie drogo. Te małe tubki z preparatami do polerowania szybek wyświetlaczy tel. komórkowych są malutkie i drogie. A ja mam na chwilę obecną do polerowania dwie pokrywy gramofonów i jedną pokrywę do Uhera. Na Allegro widziałem profesjonalną pastę do polerowania bursztynu i plastiku. Cały kilogram za niecałe 30zł. Może ją kupić ? Mam do dyspozycji różne szlifierki oscylacyjne, rotexy więc mam czym pracować.

Kasjel, 27 Lut 2010, 20:08

Ja nie mam problemu z tego powodu,że pytasz:-)Przy szlifowaniu mechanicznym uważaj, aby nie przegrzać powierzcni...

lech59, 27 Lut 2010, 19:58

>Kiedyś rozmawiałem ze znajomym, który jest kupę lat dyr. techn. w rozgłośni PR i powiedział mi, że

>dla Studera bardzo wazna jest średnica rolki dociskowej !!! Z początku nie chciałem w to uwierzyć,

>ale jak wyjaśnił mi problem to przyznałem mu całkowitą rację.

Ważny jest kąt opasania taśmy na wałku napędowym, jak guma będzie za twarda to będzie za mały kąt opasania i możliwość uślizgu taśmy po wałku. Tak że jak guma jest stwardniała to tutaj nie pomoże żadne szlifowanie gumy tylko najlepiej ją wymienić.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witam

Śledzę to forum od dłuższego czasu i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony panującymi tu zwyczajami.W szpulki jestem zakręcony od lat 70 i tak mi już zostanie chyba do końca (szpulek albo mnie).W związku tym mam małe pytanie ,wiem że na tym forum jest specjalista od Philipsa dostałem właśnie w spadku Philipsa N 4504 w sumie sprawny ale jest mały problem podczas nagrywania (nagrywa i odtwarza czysto )jest jak na moje ucho trochę mało wysokich tonów.Pomyślałem że może by wyregulować prąd podkładu ale niestety nie wiem jak się do tego zabrać .Może ktoś potrafi mi to wyjaśnić łopatologicznie z góry dziękuje i pozdrawiam .

Głowice wyglądają tak na oko porządnie.

Rumburak:

masz tutaj bobinki "kup teraz" chyba niedrogo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do^Rafaella

Skoro już mowa o znajomych św.pamięci Pan Jerzy Orłowski, prowadzący kiedyś najlepszy serwis RTV w Krakowie [ul Starowiślna 49] małe co nieco dotyczące magnetofonów szpulowych mi wyjaśnił a ponieważ jestem słabo wyuczalny to nawet i pokazał i tak długo mnie obsobaczał skutecznie aż do chwili w ktorej sam wykonywałem dany zabieg bezbłędnie. Zgadzam się że istnieje ścisła współzależność średnicy wałka i średnicy rolki ale można ją w pewnym niewielkim przedziale naruszyć bez szkody dla jakości zapisu i odczytu, {z rozbieraniem magnetofonu opisałem) i bez rozbierania (< sekret Mistrza, którego nie zdradzę>.)

Pozdrawiam

Zbyszek

Za dwa tygodnie zapraszam Ciebie do siebie pokażę szlifowanie głowic na patefonie i rolek a być może kąpiel taśmy odwirowywanie, suszenie itd, itp.

antrax, 27 Lut 2010, 20:27

Zanim zaczniesz kręcić potencjometrami, sprawdź parę rzeczy:

- czystość głowic - nic nie zastąpi porządnego mycia izopropanolem

- demagnetyzacja całego toru odczytu

- stan filcu dociskowego - czy użycie tego filcu ma wpływ na jakość nagrania?

- stan taśmy - czy na każdej taśmie brakuje Ci wysokich tonów, czy masz jakąś naprawdę dobrą i nową taśmę jako wzór? Jeśli używasz niemłodych Stilonów, to nic dziwnego...

- czy wysokich brakuje Ci na taśmach nagrywanych na tym właśnie Philipsie, czy także na innych taśmach, jeśli takie masz?

- czy poprawnie działa regulacja tonów, jeśli słuchasz ze wzmacniacza słuchawkowego Philipsa?

- czy porównujesz dźwięk źródła z taśmą w trakcie nagrywania i wyraźnie słychać, że wysokie giną? Bo potem przy odsłuchu to może być już wrażenie subiektywne.

Mogę wskazać, które to potencjometry, ale żeby nimi kręcić i czegoś nie zepsuć, to jednak trzeba wiedzieć, co się robi. Jeśli sam przyznałeś, że nie wiesz, jak się do tego zabrać, to lepiej się trzy razy zastanów, zanim weźmiesz do ręki śrubokręt, bo będzie jeszcze większy płacz.

Moze bedzie ktoś ,kto ,lopatologicznie wytłumaczy mi jaki zwiążek ma średnica rolki dociskowej do prędkosci przesówu tasmy . Prędkośc przesówu jest realizowany za pomocą silnika głównego .

Wedle mnie srednica rolki dociskowej spełnia rolę ...li tylko docisku.

Czyli ......

Jeśli tylko pozwoliła by na to konstrukcja dżwigni na której jest rolka dociskowa to Mogłyby byc rolki różnych średnic .Rolka dociskowa pełni role .. li TYLKO docisku do obracającego się wałka . Srednica rolki nie powinna miec tutaj żadnego znaczenia - pod warunkiem że dżwignia na której jest rolka daje możliwość instalacji Różnych srednic rolek .

Chyba że ja czegos nie rozumiem?

dulon184:

nie jest tak.

gdyby tasma miala byc przesuwana samym dotykiem do walka to dotykalaby do niego w jednym punkcie (patrzac z gory) czyli tarcie byloby tak male ze nie byloby przesuwu. rolka gumowa dociskajac tasme do walka, tak na prawde, zwieksza obszar dotykania tasmy do roli, poniewaz guma ma (i musi) uginac sie i jak gdyby "opasac" troche walek. dzieki temu tasma dotyka walka na jakiejs ustalonej obliczonej powierzchni. optymalnej w stosunku do srednicy walka, i przewidzianej w stosunku do wlasciwosci samej tasmy (lub paru roznych jej typow).

tak wiec, zmieniajac srednice rolki gumej, zmieniamy wielkosc powierzchni styku tasmy z walkiem napedowym. pytanie: jak taka zmiana moze wplynac na parametry napedowe? i czy takie zmiany my - ludzie - jestesmy w stanie uslyszec?

pewnie jestesmy w stanie uslyszec, bo czeste sa przypadki opisywane, gdy rolka gumowa jest zuzyta, zdecentrowana, to slychac regularne (co obwod rolki) zmiany predkosci tasmy, czyli w konsekwencji zmiany wysokosci odtwarzanego (nagrywanego) dzwieku. to jedno: czyli rozny rozmiar rolki w roznych jej miejscach. czy uslyszymy zmiane jesli zalozymy rolke pare milimetrow mniejsza? pewnie nie, jesli zmiana tej powierzczhni styku bedzie na tyle mala, ze nie przekroczy przyczepnosci tasmy zapewniajacej jej przesuwanie sie z zalozona predkoscia, i stala.

magnetofony z dokladna regulacja predkosci walka, tzw. pitch, pewnie pozwalaja poradzic sobie nawet z takimi przypadkami. moze po to wlasnie (poza innymymi powodami) montuja w nich te regulacje.

Głowice umyte dokładnie,filc wygląda bardzo przyzwoicie,słuchając z wzmacniacza słuchawkowego odczucia te same ,taśmy to stilon basf ampex bez różnicy odczucia te same brak wysokich żródło to analog wysokich nie brakuje .Te same taśmy w Arii czy też Damie pik lub 2405 bez zarzutu nie przeprowadziłem demagnetyzacji z prostego powodu nie mam czym a z lutownicą (słyszałem o takich metodach )wolę nie eksperymentować.

Jeszcze o rolce dociskowej:

Sprawa nie jest taka prosta, bo zależy od konstrukcji danego magnetofonu, a szczególnie sposobu docisku rolki dociskowej do wałka napędowego. W jednym magnetofonie nie będzie słychać różnicy przy rolce mniejszej o 5 mm, a w innym już 0.2 mm spowoduje problem.

Mechanizm jest obliczony na konkretną średnicę rolki, więc im jest mniejsza, tym dalej trzeba ją przesunąć, żeby dotarła do wałka. To ma wpływ na siłę docisku, która może być znacznie mniejsza (bo np. sprężyna musi się bardziej rozciągnąć), a tym samym zwiększy poślizg taśmy.

Drugi aspekt to miejsce kontaktu rolki z wałkiem. Jeśli rolka jest zamocowana na dźwigni, to porusza się nie liniowo, ale po promieniu, więc jeśli jest mniejsza, to dotknie wałka w innym miejscu, niż powinna - trochę dalej, patrząc w kierunku ruchu taśmy, i zmusi taśmę do pracy w innych warunkach, a ściślej pod innym kątem. To również może mieć duży wpływ na równomierność przesuwu. Im większa średnica wałka napędowego, tym większa różnica w kontakcie z rolką.

Do tego dochodzi twardość rolki, od której znów zależy jakość kontaktu taśmy z rolką i wałkiem. Ten parametr oczywiście może się zmieniać z wiekiem (głównie degradować), ale może go zmienić także obróbka mechaniczna (i przy tym cieplna). Jeszcze jest kwestia gładkości powierzchni i pewnie parę innych rzeczy, o których nie wspomniałem.

Generalnie, jeśli nie słychać problemów z przesuwem i rolka nie niszczy taśmy, sugeruję nie ruszać tego, co dobrze działa. Jeśli podejmuje się próbę szlifowania w warunkach domowych, trzeba się liczyć z ryzykiem zepsucia - kwestia wycentrowania elementu, dokładności obróbki, siły nacisku, etc.

Każdy tu jest dorosły (mam nadzieję), wyciąga z dyskusji własne wnioski i podejmuje decyzje, co chce robić ze swoim sprzętem.

F

Już wklejałem to zdjęcie, ale są tutaj nowi koledzy, więc ku przestrodze - jakie mogą być skutki czyszczenia rolek alkoholem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

antrax, 27 Lut 2010, 23:05

Demagnetyzacja może pomóc znacząco, więc radzę zaopatrzyć się w stosowny sprzęt - wiem, że nie jest tak łatwo, toteż sam robię eksperymenty z samoróbkami z transformatorów i maszynek do golenia, jak coś mi się uda, to opublikuję.

Poniżej zdjęcie płytki elektronicznej Philipsa z serii N45 - widok od tyłu, po zdjęciu obudowy (fotka pochodzi z jakiegoś forum, nie jest moja).

BIAS L i R - to poziom prądu podkładu dla odpowiedniego kanału

WL i WR - poziom odczytu lewy i prawy

AL i AR - poziom zapisu

VUL i VUR - kalibracja wskaźników

4.75, 9.5 i 19 - dokładna regulacja szybkości

ZANIM dotkniesz tych potencjometrów, ZASTANÓW SIĘ. Tych rzeczy raczej nie ustawia się na ucho, dobrze jest mieć taśmę kalibracyjną, generator, dokładny miernik i oscyloskop. Jakby co, to mam też instrukcję serwisową po niemiecku.

F

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi