Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Coś, co może spodoba się Korwinowi - płyta na wierzchu to Stabat Mater, Filharmonia Narodowa pod batutą Witolda Rowickiego. Cały pięciopłytowy album w stanie MINT. A drugie zdjęcie "Boże, coś Polskę..." z wczoraj...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21242-100006879 1271670848_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj wydobyłem ze śmieci u siebie zabytek: Zakłady radiowe im. M. Kasprzaka ZK-140T, wersja tranzystorowa (chyba to "T" w nazwie modelu to sugeruje, ale poprawcie mnie), szkoda, że nie mam lampowej :) Magnetofon działa, trzeba go tylko wyczyścić i nasmarować, nie wiem, czy gra, bo nie mam szpul, ale gdzieś je muszę znaleźć...., nie wiem też jaki jest stan głowic, ponieważ jeszcze nie rozkręcałem frontu, bo chyba inaczej głowic nie zobaczę?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Tak, trzeba zdjąć całą płytę wierzchnią. Wiele, wiele lat temu na codzień używałem takiego magnetofonu i gdy po długim czasie ( rok albo dwa ) zdjąłem wierzch i wyczyściłem głowicę, oniemiałem z powodu usłyszenia z niego tak dużej ilości wysokich tonów. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że głowice należy czyścić, a budowa tego magnetofonu i trudny dostęp do głowic nie ułatwiły mi poznania tego oczywistego faktu.

Grał wcześniej dźwiękiem stłumionym a ja myślałem, że tak ma być.

Dziękuję Markam! Już widziałem,chyba nawet nieźle wyglądają, ale rolka to mycia :) Wałek za to czysty?!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam

Zakupiłem AKAI GX 635D trafiła się okazja i kupiłem oraz SONY TC -399 Mogę odsprzedać za przystępną cenę komuś z forum oczywiście na zasadach allegro. AKAI jest do regulacji.

Mam też szpulkę sony czerwoną aluminiową z dziurkami jak by ktoś miał jedną i potrzebował to też mogę się dogadać.

Pozdrawiam

paul_67

Spoznione ale szczere zyczenia z krainy misow koala, kangurow i innych dziwolagow przesyla

janusz

PS

Od 10go z jakichs przyczyn mialem trudnosci z dostaniem sie na audiostereo, nie wiem czy tylko na drutach z Antypodow cos sie zatkalo czy wogole?

Witam Jakaś cisza na forum? Czy ktoś zna taki magnetofon ma okazję go kupić!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie miałem okazji go osobiscie używać,ale na wielu forach ma dobrą opinię.Jest nieco skomplikowany,ale poza tym się sprawdza.No i nietypowy wygląd,jak też znakomite parametry pozwalają się tym zainteresować.Tu masz link ;Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przed zakupem trzeba sprawdzić, czy rolka wprowadzająca taśmę do systemu głowic działa bez zacięć i oporów - lubi się zatrzeć, a jej mechanizm jest skomplikowany. No i ograniczenie szpul do 18cm.

Jeśli tylko sprawna, to bardzo dobra maszyna, zwłaszcza na taśmach EE i 9.5 cm/s. Można spróbować taśmy VHS, chociaż to nie to samo, co EE.

Posiadam, bardzo dobry, bardzo nietypowy magnetofon, imponująca jakość dźwięku. Nie jestem entuzjastą takiego skomplikowanego toru prowadzenia taśmy, ale sprawdza się to bez problemów. Niezwykle wygodna obsługa, bardzo sprawny błyskawiczny revers, odtwarzanie i nagrywanie w obu kierunkach. Parametry ma świetne, co ciekawe jest to najlepiej grający szpulak jakiego słyszałem jeśli chodzi o prędkość 9,5. Zawsze traktowałem tę prędkość jako mało znaczący dodatek, bo jakość dźwięku była niewystarczająca, ale tutaj naprawdę można z tej prędkości skorzystać, pasmo ponad 20KHz.

Jak jest w dobrym stanie to mogę tylko polecić. Aha, srebrny wygląda najładniej ;)

Witam,zakupiłem dzisiaj sobie vinyla zespołu Electric Light Orchestra.Przy okazji dostałem adres ciekawej stronki...

Ukryta Zawartość

Fajna sprawa...ale cena może bolec.

Ukryta Zawartość

Postanowiłem zrobić doswiadczenie z fotografowaniem bezpośrednio z ekranu do slajdów.

Oto efekt.Magnetofon koncert na targach poznańskich w latach osiemdziesiatych.Jakość może nie powalająca,ale to w końcu dokument.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odpuść. Firma reklamowa, która wzięła się za robienie wzmacniaczy lampowych. Przerost formy (fakt, że oryginalnej) nad treścią. I te ceny. Permanentne polowanie na jelenia.

Jakiś czas temu, dostałem od znajomego taką szpulkę. Tylko dlaczego ona ma tak dużej średnicy otwór ??? Czy ktoś z Was widział już coś takiego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

prawdopodobnie jest to szpula do tasmy filmowej 8mm. czasem trafiaja sie z mniejszymi otworami i pasuja do szpulaka.

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Forecast88.Zdjęcie robiłem z ręki,opierając się o stołek.Jak dostosuje statyw do tego aparatu,to postaram się zrobic wiecej zdjęć i to już nie w negatywie.Mam tego trochę.

Witam, zacząłem bawić się wreszcie w regulację Revoxa A-77. Udało mi się bez problemu poprawić nagrywanie wysokich tonów na kanale II i teraz nagrywa równo w obu. Pozostał jeden problem: jeżeli ustawię podczas nagrywania prawidłowo poziom sygnału na kanale I i potencjometr kanału II ustawię identycznie to nagranie jest prawidłowe, sygnał jest jednakowo nagrany na obu kanałach ale podczas nagrywania wskaźnik k. I jest np na 0 db a a k. II na + 3 db, na końcu skali.

Próbowałem wyregulować wskaźnik k. II zgodnie z instrukcją pkt 6.6.1. trymerkiem wskazanym na rys. 6.6-75 ale nie ma żadnej reakcji. Może ktoś powiedzieć co robię źle ?

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Jeszcze fragment instrukcji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Revox podczas odtwarzania nie pokazuje poziomu sygnału wyjściowego. Wskaźniki pracują tylko na sygnale wejściowym. Taśmy testowej oczywiście nie mam, niestety...

Wojtek

Wojtek

Marek-41, 25 Kwi 2010, 13:20

To świetnie, może wrzucisz je na jakąś pikasę, tam lepsza rozdzielczość. Też próbowałem kiedyś robić cyfrowe zdjęcia z ekranu, ale był zbyt błyszczący. W końcu kupiłem skaner do negatywów.

Odsłuch na słuchawkach nagranego sygnału 500 Hz pozwala mi ocenić, że oba kanały nagrywają prawidło i równo jeżeli ustawię równo potencjometry, nie przejmując się wskaźnikami. Mogę jeszcze pomierzyć po nagraniu sygnały wyjściowe na obu kanałach i porównać.

W.

Wojtek

Filwoj, 25 Kwi 2010, 13:31

Jak regulujesz trymerkiem, to wskaźnik wciąż pokazuje ten sam poziom, czy może wariuje? Sprawdź trymerek - czy jego rezystancja zmienia się płynnie, czy wszystkie luty są dobre?

Może ktoś rozpozna ten magnetofon ? Kiepska jakość obrazu, ale są momenty gdy widać go lepiej.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Forecast.Postaram się i jak aparat bedzie na statywie ,to ostrość powinna byc ok.Mam skaner,ale skanowanie na nim sladów,jest mocno upierdliwe.

Kasjel,ten magnetofon to Revox G-36.

W revoxie a-77 mozna ustawić tak ,aby podczas odczytu pracowały wskazniki.

Należy ustawić duże gałki level na pozycję II>I i potencjometrami level ustawic odpowiedni poziom.

Sprawdz ten sposób i zobacz,czy oba potencjometry sa na zblizonym ustawieniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi