Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

No proszę i jaki się robi zestaw encyklopedyczny

A tak na marginesie - teraz nic nie produkują w Polsce

No nie takie nic ;-)...

Był jeszcze magnetofon zwany tapeciakiem, czyli M532SD, którego nazwa brzmiała Aplauz (krótka seria tak opisana), eksportowa, szpulowa Gracja, radiomagnetofon Marta, radioodbiornik Izabela, Radiomagnetofon Maja, radioodbiornik lampowy Turandot, Wirtuoz i jeszcze wiele, wiele innych ;-).

Wracając do produkcji wciąż istnieje Tonsil, Radmor produkujący Amplifikatora na zamówienie, Telpod, Miflex, istnieje wciąż zrzeszenie Unitra, odnowiła się Diora (póki co import chłamu, powstają podobno projekty naszej wieży). Słyszałem gdzieniegdzie o rychłej reinkarnacji ZRK.

No nie takie nic ;-)...

Był jeszcze magnetofon zwany tapeciakiem, czyli M532SD, którego nazwa brzmiała Aplauz (krótka seria tak opisana), eksportowa, szpulowa Gracja, radiomagnetofon Marta, radioodbiornik Izabela, Radiomagnetofon Maja, radioodbiornik lampowy Turandot, Wirtuoz i jeszcze wiele, wiele innych ;-).

Wracając do produkcji wciąż istnieje Tonsil, Radmor produkujący Amplifikatora na zamówienie, Telpod, Miflex, istnieje wciąż zrzeszenie Unitra, odnowiła się Diora (póki co import chłamu, powstają podobno projekty naszej wieży). Słyszałem gdzieniegdzie o rychłej reinkarnacji ZRK.

To już jest przesada z mojej strony, ale był radioodbiornik "Sudety" :-))

Nie było mnie na forum 2 dni, a tak się porobiło ! Zostałem wywołany do tablicy przez pana "magnetofonysz", ale nie będę polemizował. Przypomnę jedynie fakt : sprzedaż p. magnetofonysz ok. 7 lat temu 150 szt (a może i więcej) taśm, w tym aluszpul typu nab, nabów, wszystko po 10zł/szt, czy Koncerta za 250 zł. Te same taśmy były wystawione przez niego na Allegro po min. 100 zł/szt. To zostawiam do waszej oceny.

Ktoś powie, że jestem frajer, ale wtedy nie chciałem aby dzieci siedziały przed komputerem i nie zakładałem internetu.

I jeszcze jedno, nie można pisać, że coś jest nieużywane, jak zdjęcia pokazują coś innego !!! Rolkę można było wyczyścić bo na pewno nie przetoczyć.

No nie takie nic ;-)...

Ciekawe informacje piszesz, ale kto - Państwo zreinkarnuje Kasprzaka, czy ktoś prywatny?.Nie wiedzałem, ze Unitra istnieje. Było to tzw kiedyś zjednoczenie, czy zrzeszenie branżowe - obecnie takie zrzeszenia robią związki zawodowe.

A Tonsil jest zakładem prywatnym?

W Łodzi nic nie słychać o Fonice. Paul_67 - ty może coś wiesz o TOnsilu - jak on teraz funkcjonuje - widziałem całkiem fajne zestawy głośnikowe Tonsila.

Dobrze byłoby , żeby coś zaczęło się dziać w Polsce jeśli chodzi o produkcję elektroniki audio( oprócz manufaktur audiofilskich).Pozdrawiam - Jacek

Firma Tonsil istnieje.To już nie ten rozmach co w latach siedemdziesiątych, gdy firma zarudziała kilka tysięcy pracowników.Trudno było przejść gdy "głośniki" wychodziły o 14, a szło się akurat na dworzec kolejowy.Obecnie teren zakładu prezentuje się jak po nalocie, aż się łezka w oku kręci.Byłem tam kilka razy na praktyce.Były pomysły, plany, konstrukcje, ale jak zawsze sprawa rozbiła się o pieniądze i nieumiejętne zarządzanie.Pamiętam te kolejki w firmowym sklepie i rejestracje samochodów z całego kraju pod koniec lat osiemdziesiątych.Wtedy sprzedawano wszystko na pniu jak leci.Kasa leciała przeogromna!Była współpraca z zachodnimi markami takimi jak chociażby Pioneer, ale pewnie byliśmy dla nich za drodzy...

Witajcie!

wreszcie dotarł mój prezent świąteczny ,rok produkcji 1972 i jest w idealnym stanie.Jak napisal manius59 "marzenia sie czasem spelniaja".

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-26629-048706200 1292758815_thumb.jpgpost-26629-033585200 1292758833_thumb.jpgpost-26629-020517500 1292758852_thumb.jpg

post-26629-084731900 1292758867_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej nagrze wszystko jest wykonane wzorcowo,ale najbardziej mi się podoba wskaznik wysterowania.Pomysł ,aby zastosować dwie wskazówki umocowane jak w zegarku,jedna nad drugą,jest wprost rewelacyjny.Jeden duży wskaznik,a spełnia rolę dwóch mniejszych.To chyba jedyne takie rozwiazanie w magnetofonach.

Ciekawe informacje piszesz, ale kto - Państwo zreinkarnuje Kasprzaka, czy ktoś prywatny?.Nie wiedzałem, ze Unitra istnieje. Było to tzw kiedyś zjednoczenie, czy zrzeszenie branżowe - obecnie takie zrzeszenia robią związki zawodowe.

A Tonsil jest zakładem prywatnym?

W Łodzi nic nie słychać o Fonice. Paul_67 - ty może coś wiesz o TOnsilu - jak on teraz funkcjonuje - widziałem całkiem fajne zestawy głośnikowe Tonsila.

Dobrze byłoby , żeby coś zaczęło się dziać w Polsce jeśli chodzi o produkcję elektroniki audio( oprócz manufaktur audiofilskich).Pozdrawiam - Jacek

Część budynków ZRK jest już przejęta/odkupiona, ale podobno niezgodnie z prawem, jeśli uda się odzyskać zabudowania i tereny to ma być odnowiona produkcja. Nie wiem, na ile to prawda, ale opowiadał mi to ktoś, kto pracował w tych zakładach. Nie wiem, na ile są to jego marzenia, bo mówił o tych zakładach dosłownie ze łzami w oczach, a na ile realna prawda. Podobno ma to być znów zakład państwowy, ale nie w pełni.

Jeśli chodzi o Tonsil...

Ukryta Zawartość

Nadal mamy umowę z Mission ;-).

Ukryta Zawartość

Tego również jeszcze nie spotkałem.

A wy??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratuluje wszystkim wspanialych nabytków prezentów

Chciałbym abyście się podzielili swoimi kolekcjami zapraszam wszystkich bez wyjątku do nowo założonego tematu

Wszyscy którzy kochają technikę Audio a zapewne są tu tacy są mile widziani w nowym wątku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Chciałbym się przywitać z uczestnikami tego forum. Jestem "nowy". W latach 60. miałem 'Tonette', a potem krótko jakąś piękną maszynkę 'Akai', lecz niestety z rozwalonymi głowicami. Minęły lata i dopiero niedawno przypomniałem sobie, że mam w piwnicy worek z taśmami nagranymi w tamtych latach i może byłoby miło posłuchać. Trzeba było więc kupić jakąś maszynkę. Siadłem do komputera... i na ebay.pl kupiłem od jakiegoś niemieckiego handlarza Uhera Royal za sto euro... w poniedziałek idę do banku zrobić przelew. Zamówiłem też w sklepie Thomanna trochę taśm i akcesoriów.

Ciekawe, w jakim stanie dotrze do mnie ten Uher... czy od razu trzeba będzie jechać do Kałuży, czy też spróbować popsować coś samemu? Zobaczymy.

Spędziłem dobre kilka godzin czytając wpisy na tym forum. Wiele się nauczyłem, uzyskałem cenne dane i linki. Doświadczenie i wiedza wielu uczestników forum budzą podziw i szacunek. Najbardziej jednak mnie ujął szczery entuzjazm i radość hobbystów-szpulowiczów.

Zajrzałem też na niemiecki ebay.de który ma znacznie większą ofertę niż polski. Oferowane są m.in. B77 w 'Top Zustand' za kilka euro(!), co jest oczywiście lipą, ale nie potrafię jej sobie wytłumaczyć. Są również solidne oferty na maszynki po przeglądzie warsztatowym, co w niemieckim wydaniu budzi pewne zaufanie.

Pozdrawiam pięknie całą rodzinę 'szpulowiczów'.

Chciałbym się przywitać z uczestnikami tego forum. Jestem "nowy". W latach 60. miałem 'Tonette', a potem krótko jakąś piękną maszynkę 'Akai', lecz niestety z rozwalonymi głowicami. Minęły lata i dopiero niedawno przypomniałem sobie, że mam w piwnicy worek z taśmami nagranymi w tamtych latach i może byłoby miło posłuchać. Trzeba było więc kupić jakąś maszynkę. Siadłem do komputera... i na ebay.pl kupiłem od jakiegoś niemieckiego handlarza Uhera Royal za sto euro... w poniedziałek idę do banku zrobić przelew. Zamówiłem też w sklepie Thomanna trochę taśm i akcesoriów.

Ciekawe, w jakim stanie dotrze do mnie ten Uher... czy od razu trzeba będzie jechać do Kałuży, czy też spróbować popsować coś samemu? Zobaczymy.

Spędziłem dobre kilka godzin czytając wpisy na tym forum. Wiele się nauczyłem, uzyskałem cenne dane i linki. Doświadczenie i wiedza wielu uczestników forum budzą podziw i szacunek. Najbardziej jednak mnie ujął szczery entuzjazm i radość hobbystów-szpulowiczów.

Zajrzałem też na niemiecki ebay.de który ma znacznie większą ofertę niż polski. Oferowane są m.in. B77 w 'Top Zustand' za kilka euro(!), co jest oczywiście lipą, ale nie potrafię jej sobie wytłumaczyć. Są również solidne oferty na maszynki po przeglądzie warsztatowym, co w niemieckim wydaniu budzi pewne zaufanie.

Pozdrawiam pięknie całą rodzinę 'szpulowiczów'.

Witam. Ja mam Uhera Royal de Luxe. Wiele godzin spędziłem przy jego renowacji. W razie czego służę pomocą. Posiadam skany oryginalnych schematów do tego modelu. Ale jak by ci to powiedzieć.....to piękny okaz "Vintage", ale lepiej jednak grają np. magnetofony Sony TC 377 lub TC 399.

Część budynków ZRK jest już przejęta/odkupiona, ale podobno niezgodnie z prawem, jeśli uda się odzyskać zabudowania i tereny to ma być odnowiona produkcja. Nie wiem, na ile to prawda, ale opowiadał mi to ktoś, kto pracował w tych zakładach. Nie wiem, na ile są to jego marzenia, bo mówił o tych zakładach dosłownie ze łzami w oczach, a na ile realna prawda. Podobno ma to być znów zakład państwowy, ale nie w pełni.

Jeśli chodzi o Tonsil...

Ukryta Zawartość

Nadal mamy umowę z Mission ;-).

Mieszkam przy byłej fabryce Kasprzaka. Na osiedlu wybudowanym przez pracowników ze zrzeczonych się przez nich kilkuletnich "trzynastek". Nie pisać proszę głupstw jeśli się nic nie wie i nic nie widziało na ten temat.W miejscu hal i biurowców stoją banki.Przez środek dawnego zakładu biegnie ulica Giełdowa. Ostatnia wiele lat strasząca pustką hala została zburzona i jest tam parking. Pewnie postawią tam kolejny bank lub apartamentowiec.Nie widzę miejsca na nowa fabrykę. Zwłaszcza ,że pozostała część terenu zabudowana jest blokami (8 tys za metr kw.)Tym , którzy tak tęsknia za Kasprzakiem proponuję wykup mieszkania.To miejsce ma fatalną historię.Przed wojna Czyste. Potem fabryka bubli, teraz początek budowy drugiej linii metra. Żyć tu się nie da.

Ukryta Zawartość

Mieszkam przy byłej fabryce Kasprzaka. Na osiedlu wybudowanym przez pracowników ze zrzeczonych się przez nich kilkuletnich "trzynastek". Nie pisać proszę głupstw jeśli się nic nie wie i nic nie widziało na ten temat.W miejscu hal i biurowców stoją banki.Przez środek dawnego zakładu biegnie ulica Giełdowa. Ostatnia wiele lat strasząca pustką hala została zburzona i jest tam parking. Pewnie postawią tam kolejny bank lub apartamentowiec.Nie widzę miejsca na nowa fabrykę. Zwłaszcza ,że pozostała część terenu zabudowana jest blokami (8 tys za metr kw.)Tym , którzy tak tęsknia za Kasprzakiem proponuję wykup mieszkania.To miejsce ma fatalną historię.Przed wojna Czyste. Potem fabryka bubli, teraz początek budowy drugiej linii metra. Żyć tu się nie da.

No to przynajmniej mamy pewne wiadomości z pierwszej i rzetelnej ręki, tak jak mówiłem - powtarzałem tylko słowa po, już wiekowym, inżynierze z ZRK...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Przypomniał mi się jeszcze z dawnych czasów M9108 Kasprzaka, jeżdziłem wytrwale do centrum W-wy upolować Japońską głowice do niego, i udało się byłem szcześliwy jak dziecko. Che,sprzedałem go póżniej na targowicy pod Pałacem wraz ze słuchawkami i kupiłem pierwszy odtwarzacz VHS Orion.

Przypomniał mi się jeszcze z dawnych czasów M9108 Kasprzaka, jeżdziłem wytrwale do centrum W-wy upolować Japońską głowice do niego, i udało się byłem szcześliwy jak dziecko. Che,sprzedałem go póżniej na targowicy pod Pałacem wraz ze słuchawkami i kupiłem pierwszy odtwarzacz VHS Orion.

Za pierwszą japońską głowicę "Amir666" do mojego Kasprzaka M 9115 zapłaciłem 30tys + drugie 30tys.zł za wymianę. Zarabiałem wtedy ok. 100tys.zł :-))

W tej chwili te głowice są po 7zł. A wymiana jej w M9115 zajęła by mi ok. godziny.....

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nie pamiętam symbolu tej głowicy i ile zapłaciłem, ale wymieniłem ją sam!;).

Grał z amplitunerem Tosca 303.

Pamiętam jak robiliśmy z kumplem imprezy na wzmacniaczu w obudowie ze sklejki którego zakupił od kogoś z Pruszkowa.

Ale ten wzmacniacz dawał do pieca, kto wie może to była jedna z pierwszych konstrukcji Strussa?

Przypomniał mi się jeszcze pierwszy magnetofon szpulowy jaki miałem ,był to ZK 140 TM.

Miał ciągle problemy z nagrywaniem ,co gorsze nie mogli go naprawić!

W latach 80' japońskie głowice były montowane deckach, które szły na eksport. Natomiast na kraj były wypuszczane z głowicami produkowanymi w zakładzie przy Obozowej. Z tego zakładu został jeszcze płot i zrujnowane budynki.

Zabawny jest pomysł reanimacji ZRK, bo niby co by miał ten zakład produkować? Nie ma miejsca na rynku na krajowe produkty audio, chyba że hi-end klepane w jakichś manufakturach. Próbuje wrócić Diora, chwała i za to, ale to się na razie opiera na zlecaniu produkcji chińczykom i zapewne tak zostanie. Co prawda firma zarzeka się, że projekt jest autorstwa naszych inżynierów (nie licząc pilotażowego, taniego zestawu kina domowego, który już się ukazał) i że będzie to robione według wysokich standardów - oby. W sumie większość firm produkuje teraz w Chinach, więc czemu nie Diora.

Poza Diorą żyje też Tonsil i też chyba ma się nieźle. Niedawno zmienił właściciela i dzieje się tam sporo. Pojawiły się ekskluzywne wydania obecnych zestawów (w fornirze naturalnym, na zamówienie), będzie też niedługo nowy, od podstaw projektowany zestaw, który celuje w wyższą półkę. Tak że tak najgorzej nie jest i oby było lepiej. Ja im dobrze życzę. Ale na powrót następnych dawnych firm nie ma co liczyć, bo zwyczajnie nie ma na nie miejsca.

To tak samo, jak kwestia naszego przemysłu samochodowego. FSO po raz kolejny jest w agonii, a ratować ich będą znowu Chińczycy albo Hindusi. Na pytanie, dlaczego nie można zrobić polskiego, autorskiego projektu samochodu, czy chodzi o kasę? Człowiek związany z zakładem stwierdził, że inwestor to by się pewnie znalazł, więc nie o pieniądze chodzi, ale o to, kto by ten samochód miał kupić? Z jednej strony są wysokiej jakości, drogie samochody znanych marek, z drugiej tanie produkcje z Chin i Indii, więc gdzie tu miejsce na nasz produkt? Brutalna prawda, ale miejsca nie ma.

@Kasjel

Dziękuję za info o schematach do Royala. W razie potrzeby poproszę o pomoc.

Wybrałem tego Royala, bo dysponuje szybkością 4,75, a pamiętam że z niej korzystałem nagrywając Tonetką m.in. audycje mówione z radiowej Trójki. Na przykład audycję o Szwejku w kapitalnym wykonaniu znanego aktora Aleksandra Dzwonkowskiego.

Koledzy...może ktoś poszukuje do remontu lub na części Grundiga TS-945 ?

Ja nie mam już czasu na ewentualną naprawę.

Jest w idealnym stanie wizualnym, również głowice wyglądają jak nowe. Niestety nie ma sygnału na wyjściu. Możliwe, że brak jest dobrego styku na listwach przełączających ???

Ukryta Zawartość

post-15471-073759700 1292787912_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez nadzorca2

Witam, jestem nowy w temacie. Od niedawna mam szpulowca - Damę Pik i trochę taśm. Nie jest jednak tak pięknie, jak powinno być.

Wśród taśm ORWO i Stilon wygrzebałem jedną Maxellkę na szpuli 15cm. Pragnę na niej coś nagrać, ale tak brudzi głowice, że po nagraniu jednego utworu kanał lewy nagrywa się praktycznie głucho!

Przewinąłem ją z 5 razy, czyszcząc przy tym chusteczką, ale to nic nie daje. Cały czas tak samo brudzi. Nie mam pojęcia jak to wyczyścić. Przeglądałem trochę ten temat, nawet niedawno ktoś pytał o czyszczenie taśm, ale nie było żadnej odpowiedzi, która byłaby dla mnie pomocna. Czy można spróbować zwilżyć tę chusteczkę? Z tego co widziałem niektórzy czyszczą taśmy na mokro...

Witam, jestem nowy w temacie. Od niedawna mam szpulowca - Damę Pik i trochę taśm. Nie jest jednak tak pięknie, jak powinno być.

Wśród taśm ORWO i Stilon wygrzebałem jedną Maxellkę na szpuli 15cm. Pragnę na niej coś nagrać, ale tak brudzi głowice, że po nagraniu jednego utworu kanał lewy nagrywa się praktycznie głucho!

Przewinąłem ją z 5 razy, czyszcząc przy tym chusteczką, ale to nic nie daje. Cały czas tak samo brudzi. Nie mam pojęcia jak to wyczyścić. Przeglądałem trochę ten temat, nawet niedawno ktoś pytał o czyszczenie taśm, ale nie było żadnej odpowiedzi, która byłaby dla mnie pomocna. Czy można spróbować zwilżyć tę chusteczkę? Z tego co widziałem niektórzy czyszczą taśmy na mokro...

Nic nie poradzisz na pylącą taśmę...

Radzę kupić nowe taśmy na aukcjach, przeczyścić głowice a później dopiero wyregulować prąd podkładu i będzie OK.

Nie pakuj się w stare niewiadomego pochodzenia taśmy, bo będziesz miał problem może nie z brudzeniem ale z zanikiem poziomu sygnału skrajnej ścieżki taśmy czyli lewego kanału...

Najlepiej czyścić preparatem "Kontakt IPA plus" przy użyciu pałeczek do uszu

Edytowane przez nadzorca2

Poszukaj w sieci hasła Sticky Shed Syndrome - jest dużo informacji na ten temat. Również w tym wątku o tym pisaliśmy, tylko jakieś sto stron wcześniej.

To bardzo dziwne, że Maxell brudzi, raczej uważa się te taśmy za wolne od SSS. Może to nie Maxell?

Metoda mycia na mokro jest o tyle kontrowersyjna, że SSS bierze się właśnie z nadmiaru wilgoci, zaabsorbowanej przez lepiszcze. Mycie takiej taśmy powoduje pogłębienie negatywnego efektu, a do tego zmywa się z niej luźną warstwę nośnika magnetycznego, co musi mieć wpływ na parametry. To, co zostanie, może się jeszcze nadawać do zapisu jakiegoś sygnału, ale z oryginalną taśmą nie ma to już wiele wspólnego.

Do ratowania taśm z SSS zaleca się wygrzewanie w temperaturze około 50 stopni Celsjusza przez kilka godzin - zostało to opisane dość dokładnie na paru stronach (tape backing), a nawet w oficjalnym dokumencie, wydanym przez Ampex Corp. Pozwala to na usunięcie wilgoci i związanie lepiszcza, taśma przestaje się kleić i brudzić. Niestety, efekt SSS powraca po jakimś czasie. Jest też ciekawa metoda przewijania taśmy przez wacik, nasączony izopropanolem, ale to raczej jest zalecane do jednorazowego odtworzenia taśmy w celu skopiowania cennego nagrania.

Raczej daj sobie spokój z tą brudzącą taśmą i kup coś innego. Wybór jest spory.

Nadzorca2, właśnie mam ten problem, o czym wspomniałem. Po przejściu kilkunastu metrów takiej taśmy zaczyna mi zanikać lewy kanał i muszę znowu czyścić głowicę. Bez sensu.

Dzięki Forecast za szczegółową odpowiedź.

Na pewno jest to Maxell, ma charakterystyczną dla tej firmy rozbiegówkę. Widocznie był trzymany w kiepskich warunkach.

W takim razie muszę się porozglądać za innymi taśmami. Czy Allegro to dobre miejsce na takie zakupy?

Edytowane przez andy2004

Nadzorca2, właśnie mam ten problem, o czym wspomniałem. Po przejściu kilkunastu metrów takiej taśmy zaczyna mi zanikać lewy kanał i muszę znowu czyścić głowicę. Bez sensu.

Dzięki Forecast za szczegółową odpowiedź.

Na pewno jest to Maxell, ma charakterystyczną dla tej firmy rozbiegówkę. Widocznie był trzymany w kiepskich warunkach.

W takim razie muszę się porozglądać za innymi taśmami. Czy Allegro to dobre miejsce na takie zakupy?

Taśma jest do wyrzucenia. Można czyścić na mokro głowicę wspomnianym wyżej spirytusem, taśmę tylko na sucho...

Brzegi taśmy częściej się kruszą i pozostawiają pył dlatego masz taki efekt...

Edytowane przez nadzorca2

Na allegro możesz się rozejrzeć, na ebayu, zwłaszcza .de jest duuużo taniej, nawet z kosztami przesyłki...

• Pokaż nowe odpowiedzi