Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieją się na tym forum zmartwychwstania i są pośród nas Cudotwórcy. Uher REPORT 4200 MONITOR wyjątkowo [elektronicznie] skomplikowany został reanimowany bez dostępu do oscyloskopu, generatorów częstotliwości przy pomocybardzo wysokiego IQ i prostych narzędzi. Dziękuję niniejszym temu Który [H.KONSTANTY S.] powiedział Łazarzu wstań i ten d... ruszył, składam także wyrazy wdzięczności Kasjelowi za serwisówkę.

P

Dzieją się na tym forum zmartwychwstania i są pośród nas Cudotwórcy. Uher REPORT 4200 MONITOR wyjątkowo [elektronicznie] skomplikowany został reanimowany bez dostępu do oscyloskopu, generatorów częstotliwości przy pomocybardzo wysokiego IQ i prostych narzędzi. Dziękuję niniejszym temu Który [H.KONSTANTY S.] powiedział Łazarzu wstań i ten d... ruszył, składam także wyrazy wdzięczności Kasjelowi za serwisówkę.

P

Panie Zbyszku zdrowia i uśmiechu życzę u Henryka byłem w odwiedzinach wspaniały człowiek a te jego CUDA!!!! mówią same za siebie wszystkie cykają wskażnikami jak szwajcarskie zegarki powierzyć Henrykowi coś do zrobienia to znaczy nie martwić się niczym sam czekam na moje dobra:) Henryku bez skromności znasz się na tym i w dodatku masz pasję bo sam jesteś posiadaczem i użytkownikiem wspaniałych szpulowców znasz się na serwisie magnetofonów szpulowych jak mało kto i BASTA:)

Urzekł mnie Ampex (wielki jak stodoła a prosty jak budowa cepa) i w dodatku piękny:)jak zobaczyłem te jego wnętrzności to oniemiałem wielki motor koła zamachowe jakby rotory???

I tak żeśmy sobie posiedzieli pogadali posłuchali miło jest spotkać szczególnie na żywo kogoś tak samo zakręconego :) a jeszcze na dodatek wspomnę nie raz musieliśmy w przeszłości się mijać na chodniku a może i w sklepowej kolejce kto to wie:)

Poza tym chciałbym abyśmy w wakacje wszyscy się spotkali Korwin ,Henryk może mały wypad na ryby???? W Alwerni są piękne wody albo niedaleko mnie w Złotym Potoku:)

Pozdrawiam serdecznie

Marek

audiomagia.blogspot.com

Zastanawiam się co powiedzieć po takich peanach na moją cześć? Postanowiłem krótko opisać to co zrobiłem, w Korwina Uherze, a sami się przekonacie, że czynienie mnie cudotwórcą to duża przesada. Ucher nie nagrywał. Przyczyny były dwie. Pierwsza widoczna jest na fotografiach. Czyszczenie głowic z "milimetrowego" osadu zajęło mi kilkanaście minut.

Druga przyczyna: skręcone do zera peerki w torze zapisu. Ktoś, kto naprawiał przede mną w czasie pomiarów to zrobił i tak to zostawił. To cała moja naprawa. Pozostaje do zrobienia: ustawienie głowic i skalibrowanie wzmacniacze odtwarzania prawego kanału.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23520-019360900 1295533330_thumb.jpg

post-23520-019873900 1295533345_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie jest dym kadzideł zbytecznych tylko czysta prawda i nie jestem w swojej opinii odosobniony. Przyznaję jednak rację Panu Henrykowi, gdybym nie traktował tego UHER-a jak małoletniej nie żałował spirytusu ani dla niego ani dla siebie nie byłoby nieszczęścia. Tak jak mówiłem starając się opisać moment padnięcia nagrywałem durny na Maxelu fabrycznie nowym kupionym na Allegro, w trakcie nagrywania na tej taśmie MAXELL UD 35-90 sprzęt oniemiał. Nadal twierdzę, że dokonano prawdziwego cudu w ekspresowym tempie.

Wyrazy mojego podziwu i jeszcze raz dziękuję

Pozdrawiam

Zbyszek

Ok, czyli silnik do przeglądu?

A czy faktycznie jest możliwe, że to wina pasków o kwadratowym przekroju? Mi nie chce się wierzyć, ale pewności nigdy dość. Nie chcę by się okazało że silnik jest O.K; kupię nowy a problem będzie ten sam.

Witam

dawno już nie byłem na forum.Kiedyś tu zaglądałem często ale później praca i inne rzeczy i tak powstała przerwa w śledzeniu wątków - stąd może sie powtórzę - proszę o wyrozumiałość. Mam problem. jestem w posiadaniu 3 (trzech) kompletnych Koncertów (dwa 4-ścieżkowe i jeden 2-scieżkowy). Posiadam też kilka części do tych urządzeń w tym kompletne mostki z głowicami silniki itp. Ale nie chodzi mi o to, żeby się chwalić. Kiedyś te urzadzenia były sprawne. Dawno tych urządzeń jednak nie włączałem a marzy mi się, żeby chociaż jeden doprowadzić do stanu idealnego nie tylko w zakresie wyglądu (bo tu nic im w zasadzie nie brakuje)ale jakości dźwięku. Czy jest jeszcze ktoś , kto się tym zajmuje i potrafi to robić? Proszę bardzo o sugestie. Był kiedyś w Szczecinie człowiek - pracownik techniczny radia, który na temat szpulowców wiedział wszystko. Niestety kilka lat temu przeniósł się niespodziewanie do krainy wiecznych łowów. I bryndza.

Witam

dawno już nie byłem na forum.Kiedyś tu zaglądałem często ale później praca i inne rzeczy i tak powstała przerwa w śledzeniu wątków - stąd może sie powtórzę - proszę o wyrozumiałość. Mam problem. jestem w posiadaniu 3 (trzech) kompletnych Koncertów (dwa 4-ścieżkowe i jeden 2-scieżkowy). Posiadam też kilka części do tych urządzeń w tym kompletne mostki z głowicami silniki itp. Ale nie chodzi mi o to, żeby się chwalić. Kiedyś te urzadzenia były sprawne. Dawno tych urządzeń jednak nie włączałem a marzy mi się, żeby chociaż jeden doprowadzić do stanu idealnego nie tylko w zakresie wyglądu (bo tu nic im w zasadzie nie brakuje)ale jakości dźwięku. Czy jest jeszcze ktoś , kto się tym zajmuje i potrafi to robić? Proszę bardzo o sugestie. Był kiedyś w Szczecinie człowiek - pracownik techniczny radia, który na temat szpulowców wiedział wszystko. Niestety kilka lat temu przeniósł się niespodziewanie do krainy wiecznych łowów. I bryndza.

Ja polecam tylko jedną osobę, jest Ona jak szczęśliwa karta w rosyjskiej ruletce, postawiłem na nią i wygrałem życie. Nie będę pisał więcej aby mnie nie posądzono podlizywanie się [ co zresztą mi całkowicie wisi jak kilo kitu u d... na cienkiej agrafce] uzasadnienie mojej rekomendacji znajdziesz na swoim PW.

Pozdrawiam

Zbyszek

Miłego dnia i w pełni drożnego Jeziora Dąbie

Witajcie :-)

Strasznie długo nie miałem możliwości odwiedzania Forum, narobiło mi się zaległości - trzeba to wszystko przeczytać :-D... Ale występuję też z być może niektórym przydatną wiadomością, a na przykładzie posłużę się GS464, którego postanowiłem jednak odrestaurować (kwestię sensowności pozostawiłem na boku). Chodzi o "regenerację" ułamanych przełączników (metal/plastik/aluminium), ubytków w obudowach z metalu i wiele innych. Na zdjęciach widać dziury w panelu (ktoś dorobił wyjście z przodu) i standardowo ułamany wichajster od opuszczania ramienia. Do odbudowy używam METALU PLASTYCZNEGO TECHNICOLL - na bazie żywic epoksydowych i masy metalowej, dwuskładnikowego. Formuje się jak plastelina, a po utwardzeniu nadaje się do pełnej obróbki (szlifowanie, polerowanie, toczenie, itd.). Oczywiście przełącznik, który daję za przykład można było zrobić lepiej, ale brakło mi czasu i cierpliwości ;-).

Może komuś się przyda,

Pozdrawiam serdecznie :-)!

Ukryta Zawartość

post-21242-015248500 1295604187_thumb.jpg

post-21242-042829400 1295604198_thumb.jpg

post-21242-095476300 1295604207_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja polecam tylko jedną osobę, jest Ona jak szczęśliwa karta w rosyjskiej ruletce, postawiłem na nią i wygrałem życie. Nie będę pisał więcej aby mnie nie posądzono podlizywanie się [ co zresztą mi całkowicie wisi jak kilo kitu u d... na cienkiej agrafce] uzasadnienie mojej rekomendacji znajdziesz na swoim PW.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ja potwierdzam to co napisał Korwin jest tylko jedna osoba której mógłbym powierzyć swoje zabawki i tak jak mówię bez kozery i podlizywania się jest nią Konstanty S.

Sprawa kolejna to czy Henryk się podejmie tego zadania ? reszta w Twoich rękach kto pyta nie błądzi pozdrawiam .

audiomagia.blogspot.com

Antywibracyjne mocowanie mikrofonu tak zwanym psim kosztem rurka z PCV 75mm x 117 dla mikrofonu o normalnych gabarytach i 75 x 185 dla mikrofonów shotgun pod spodem przyklejona rurka z PCV 22.6mm pasująca do każdego uchwytu uchylnego z gwintem 5/8" lub po założeniu przejściówki 3/8" całość błyskawicznie montuje się lub demontuje mam coś takiego na końcu wędki potraktowanej po przeróbce jako tyczka mikrofonowa w dużych rurach przez nawiercone otwory z przodu i z tyłu nawiercone są otwory przez które przeciągnięta jest gumka

Gorąco polecam:

Ukryta Zawartość

Uważam że zastosowanie przez Pana Łukasza Więcka lampy kreślarskiej jako statywu jest w swojej prostocie genialne

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Zbyszek

.... co zresztą mi całkowicie wisi jak kilo kitu u d... na cienkiej agrafce. No to się uśmiałem. Korwin dzięki Tobie w ten paskudny i do d... dzień wreszcie na mojej ponurej gębie zawitał uśmiech. Miłego łykendu życzę wszystkim, chyba się dziś napiję.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Ja jednak muszę drążyć temat moich koncertów. Wiem, że Konstanty S jest na forum proszę wiec, zeby zainteresował się tymi fajnymi szpulkami. Pozdr

Zerknij na PW ;-)

Witam.Zabawiam się regeneracją Philipsa 720 i mam pytanie.Chciałbym zapodać potencjometrom jakiś specyfik,który by je odświerzył.Wiem,że macie duże doswiadczenie w tej sprawie.Potencjometry nawet nie trzeszczą,ale jak już mam do nich dobry dostęp,to warto to wykorzystać.

>>Mielinski

Świetna robota, ryski tym też można uzupełniać, mowa o grubych rysach dochodzących do 3-4mm?

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam.Zabawiam się regeneracją Philipsa 720 i mam pytanie.Chciałbym zapodać potencjometrom jakiś specyfik,który by je odświerzył.Wiem,że macie duże doswiadczenie w tej sprawie.Potencjometry nawet nie trzeszczą,ale jak już mam do nich dobry dostęp,to warto to wykorzystać.

Kontakt PR. Stosowałem w starym, polskim wzmacniaczu przed trzema laty i do dziś efekt odnowienia się utrzymuje, a potencjometry trzeszczały że hej.

Kontakt PR. Stosowałem w starym, polskim wzmacniaczu przed trzema laty i do dziś efekt odnowienia się utrzymuje, a potencjometry trzeszczały że hej.

Kontakt PR do potencjometrów z "małym przebiegiem". Potwierdzam, stosuję od wielu lat z niezłym skutkiem.

Pewne rzeczy wydają się być nierealne, niemożliwe....a jednak się zdarzają :-)

Właśnie kupiłem za stówkę nowiutki mostek z głowicami do Uhera Royal de Luxe w wersji dwuśladowej !

To będzie mój pierwszy dwuślad w życiu :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, gratulacje, Tobie zawsze się uda coś upolować :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ja nadal kombinuję z poprawą akustyki swojego pokoju.Ponad dwa metry kwadratowe piramidek już przyniosły efekt.Pogłos się zmniejszył.Jeszcze myślę nad pułapkami basowymi.

Ja nadal kombinuję z poprawą akustyki swojego pokoju.Ponad dwa metry kwadratowe piramidek już przyniosły efekt.Pogłos się zmniejszył.Jeszcze myślę nad pułapkami basowymi.

paul_67

Wklej zdjęcia jak masz na obecny czas zrób rysunek swojego pokoju podaj wymiary postaram się coś doradzić:)

audiomagia.blogspot.com

Dzięki, ale dam sobie radę.Zastanawiam się jednak jak przymocować ustroje, aby można było je w razie czego bezproblemowo zdjąć.Co waszym zdaniem najlepiej się sprawdzi?Taśma dwustronna może mi się potem odkleić razem z kawałkiem ściany.Taka pianka waży prawie 2 kilogramy i ma wymiary 195x115x7cm.Jakieś pomysły?

paul_67

Poprawa akustyki w pokoju gdzie mamy sprzęt nie jest łatwa a w szczególności jeśli chcesz kontrolować niskie tony musisz wiedzieć ze stosowanie sztucznych gąbek jest złudne lepiej to robią welurowe kanapy obrazy .

Niskie tony zazwyczaj nie lubią małych pokoi , poza tym jeżeli masz głośniki które maja niezbyt dobrze kontrolowany bas to w takim przypadku sprawa pogarsza się dwukrotnie

Czy masz dywan na podłodze ? zawsze troszkę pomaga .

Jeśli pokój jest zbliżony do kwadratu to będzie trudniej uzyskać dobre spektrum dżwięku szczególnie kontroli dołu.

Jaki czas pogłosu chcesz uzyskać ?

Nie raz to przerabiałem i mam pewne doświadczenia np w blokach z wielkiej płyty raczej ciężko cokolwiek poprawić wszystko jest pobudzone i żyje własnym życiem

Stare budownictwo jest pozbawione kumulowaniu sie pogłosu cegła zaprawa jest o wiele lepszym materiałem akustycznym niż cienkie ścianki żelbetowe

Często patrze na tak zwane ustroje audiofili i nie raz się uśmiałem z ilości sztucznej niepotrzebnej materii

Wystarczy mądrze przemyśleć ustawienie głośników jeśli coś mogło by pomóc to brak symetrii pomieszczenia ale jest to trudne zazwyczaj początkujący wyklejają gąbkami oraz innymi dziwnymi dodatkami zupełni zbędnymi .

Warto usiąść posłuchać zapisać co nam przeszkadza a potem spróbować przestawić kilka rzeczy może właśnie zacząć od kanapy lub od lekkiego regulowania samych głośników

Przemyśl to zanim okleisz pokój i zepsujesz drugiej połowie humor

Postaw na razie na rozpraszanie i absorpcje inne parametry zmieniają się właśnie w skutek regulacji tychże parametrów powodzenia

audiomagia.blogspot.com

Mag ma racje.Takie rzeczy jak zasłony w oknach,dywan na podłodze,ma bardzo duże znaczenie.Ja mam naprzeciwko głosników powieszony mały dywan na scianie.Dobrze rozprasza dzwięk np półka z książkami.

Dobry pokój odsłuchowy wcale nie musi wyglądać jak laboratorium i mięć zadowalające parametry akustyczne.

Powodzenia.

No to faktycznie, oto mój pokoik i wygląda, sami zobaczcie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Im więcej makatek, szmatek książek tym lepiej pokój w którym mam sprzęt [widział go już kilkakrotnie Lech59 i Rafaell to długa wąska i wysoka kiszka 3.6m. jak długo nie miałem ani wzmacniacza ani kolumn nie był to mój problem ale kiedy Syn we mnie zainwestował i kupił mi kolumny Quadral i zestaw Pioneera STEREO AMPLIFER A-505R. MULTICOMPACT DISC PLAYER,i STEREO DOUBLE CASSETTE DECK CT-W803RS, zaczął się mój obłęd z przytupem.Przez wiele wiele lat korzystałem wyłącznie ze słuchawek i w 99.99999* % był to typ zamknięty i szczelny wyjątkowo aby nie sprzęgał się z nimi mikrofon, cud boski, że nie ogłuchłem nadal mam mimo wieku [77] uszy nietoperza uwielbiam wysokie tony, basy swoim łomotem całe pomieszczenie zadudnią i wszystko im jedno ściana, szmata czy krowa łaciata natomiast tony wysokie tworzą wyjątkowo wredne odbicia i jeszcze wredniejsze odbicia tych odbić włącznie z nałożeniem się na siebie fal padających i odbitych [fala stojąca] Dałem sobie z tym radę ale to trwało zbyt długo jak na krótkie ludzkie życie. Uratowały mnie badyle, fikusy i inne o długich szablastych liściach więdły przy nadmiarze decybeli, zacząłem więc odsłuchiwać znacznie ciszej i

wypiąłem się całkowicie na rock i ożyły . Prawie tydzień w tydzień przynoszę ze szmateksów jakieś firanki zasłonki itp 1 złp za sztukę i dźwięk staje się coraz lepszy. Jeżeli ktoś dostęp do pistoletu wstrzeliwującego kołki w ścianę to radzę mu aby najpierw przymocował tacki papierowe na jajka a na nich powiesił następnie tkaninę. Można jeszcze wytłumiać pokój gąbką tłumiącą [piramidki] ale przy dużych powierzchniach nie jest ani tanie ani ładne

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi