Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

V-Savage: przepraszam, po prostu już mam tego dość, chyba powoli się poddaje i to poważnie się poddaje. Musiałem się rozładować i padło na Ciebie. Tak na prawdę to ja tak nie myślę. Żałuję tego co napisałem, ale właśnie tak się czuje. Mam ochotę poważnie go wywalić na zbity pysk..... Wybacz, już sam poprzedni wpis świadczy o tym, że nie kontroluje swoich emocji. Odkładam to wszystko do jutra. Jeszcze raz bardzo Cię przepraszam....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

V-Savage: przepraszam, po prostu już mam tego dość, chyba powoli się poddaje i to poważnie się poddaje. Musiałem się rozładować i padło na Ciebie. Tak na prawdę to ja tak nie myślę. Żałuję tego co napisałem, ale właśnie tak się czuje. Mam ochotę poważnie go wywalić na zbity pysk..... Wybacz, już sam poprzedni wpis świadczy o tym, że nie kontroluje swoich emocji. Odkładam to wszystko do jutra. Jeszcze raz bardzo Cię przepraszam....

Jak już go będziesz wywalać, to mi go przyślij :-D... A tak na poważnie, to jutro przysiądę nad Twoim problemem, prosiłbym tylko na priv opis co już zostało ruszone i takie naświetlenie sprawy w pigułce, bo teraz ciężko już skakać dużo wstecz.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jeśli po odlutowaniu anody diody D705 od punktu "A", na zacisku dodatnim kondensatora C702 nie będzie napięcia ok. +45V w stosunku do jego zacisku ujemnego, to cudów nie ma. Albo masz diody mostka uszkodzone, albo C701 lub C702 ma zwarcie.

GM

Witam!

Siedziałem do drugiej dzisiaj ale jest postęp! Masa stanowiła problem. Znalazłem przerwaną ścieżkę, naprawiłem i za mostkiem Gretza pojawiło się napięcie 45.35VDC. Dioda Zenera jest sprawna, za nią mam 11.10VDC. Do sprawdzenia mam tranzystory Q701 i Q703. Na wyjściu tranzystora Q702 mam około 45VDC. Czyli jest on maksymalnie otwarty, bez żadnej kontroli. Najprawdopodobniej te dwa pierwsze trany są uszkodzone, ale głowy nie daję. Jestem też zszokowany, bo po R705 mam też 45VDC. Dzisiaj będę myślał.

Dziękuję za pomoc, V-Savage: jeszcze raz Cię przepraszam!!!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witajcie!

TC-765: W końcu udało mi się uruchomić stabilizator napięcia 24V i teraz mam na wyjściu tranzystora Q702 stabilne napięcie 24VDC. Niestety, po podłączeniu obciążenia w ilości dwóch sztuk żarówek po 12V połączonych szeregowo (mam nadzieje, że szeregowo a nie równolegle) napięcie na Q702 spada do zera. Wszystkie komponenty elektroniczne są nowe. Zasilacz został całkowicie odłączony od układu. Może to kwestia obciążenia, może jest ono za mocne na ten zasilacz? Ale skoro Konstanty S. mówi, że nie to chyba kwestia jest innego typu, ale jak zawsze wolę się Was spytać...

Jeszcze raz wstawiam skan z instrukcji serwisowej. Punkty A, B i C zostały przerwane (odłączone od zasilacza). Końcówki komponentów R708, C706, R706 i emiter tranzystora Q702 zostały ze sobą połączone jak na schemacie. Bezpieczniki są nowe, wszystkie napięcia jak na schemacie. Nie chce popełnić takiego samego błędu jak poprzednio podłączając zasilacz do reszty układu, ponieważ w ten sposób uszkodzony został Q701 oraz dioda Zenera. Mam nadzieje, że rzeczowo opisałem aktualną sytuację.

Jeszcze raz przepraszam wszystkich za moje wcześniejsze zachowanie!!!

PS: Kasjel, podaj maila, to Ci wyślę serwisówkę do TC-765 w kolorze i z pełną listą komponentów na końcu!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

Dowiedziałem się, że takie zachowanie zasilacza to podobno problemy z odprowadzaniem ciepła przez komponenty. Ale po włączeniu zasilacza bez obciążenia nic się nie grzeje, mam zatem pytanie, czy jeśli podłącze obciążenie, to czy na dłuższą metę nic się tam nie uszkodzi podczas działania? Chodzi o sprawdzenie elementów, czy któryś się zbytnio nie grzeje...

Sprawdziłem też zasilacz korzystając z innego obciążenia i efekt jest ten sam... :(

Edytowane przez neomammut

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dowiedziałem się, że takie zachowanie zasilacza to podobno problemy z odprowadzaniem ciepła przez komponenty. Ale po włączeniu zasilacza bez obciążenia nic się nie grzeje, mam zatem pytanie, czy jeśli podłącze obciążenie, to czy na dłuższą metę nic się tam nie uszkodzi podczas działania? Chodzi o sprawdzenie elementów, czy któryś się zbytnio nie grzeje...

Sprawdziłem też zasilacz korzystając z innego obciążenia i efekt jest ten sam... :(

Jakim prądem obciążasz ten zasilacz? Odprowadzenie ciepła jest istotne w dłuższym czasie pracy zasilacza, a nie zaraz po tym jak go obciążasz.

GM

Dwie żarówki 12V/5W - wychodzi jakieś 400mA

Witam!

Dopowiem Wam jeszcze, że na normalnie na wyjściu diody Zenera mam 11,10VDC. Jeśli podłącze obciążenie to na wyjściu diody Zenera mam -12,56VDC.

Pozdrawiam!

PS: Może się komuś przyda...

Dzięki wszystkim za rady, a w szczególności Filwojowi za odsprzedanie mi dwóch głowic do mojej Damy Pik.

Wczoraj wyregulowałem głowicę, niestety na czuja, bo nie mam żadnej dobrze nagranej taśmy, do której mógłbym się dostroić. Mimo tego wydaje się być ok. Przesłuch nie jest duży, w każdym razie nie przeszkadza mi. Jedyne czego nie dałem rady ustawić to jednakowego poziomu nagrywania w obu kanałach. Lewy nagrywa się ciszej, ale barwa dźwięku jest ta sama, więc przy nagrywaniu wystarczy odjąć trochę sygnału na kanał prawy i balans jest ok.

Teraz muszę dostroić M2405S do taśmy nagranej na Damie Pik, ale w nim mam jeszcze problem ze zbyt dużym oporem rolki dociskowej (ciężko się obraca, przez co nagrania idą wolniej), więc czeka mnie jeszcze trochę zabawy ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez andy2004

Do Vlado i innych wielbicieli "pozytywnych przemian" nie wiem czy była to epoka słusznie miniona, czy jeszcze jedno stadne przejście z deszczu pod rynnę zamiana Sajóza na Watykan-Waszyngton-Brukselę-Tel_Awiw.Byłem wczoraj na Pchlim targu w Krakowie i miałem w rękach parkę Tonsil MCO 53 z lat 80-tych i nie łezka mi w oku się kręci tylko mnie naqła jasna krew zalewa, że tak łatwo daliśmy się wpuścić.Przestańcie się wreszcie ślimtać nad każdym archaicznym gównem tylko dla tego że ma szpule kupcie sobie wreszcie sprzęt reporterski i rejestrujcie zasraną rzeczywistość

Pozdrawiam

Zbyszek

mam 77 lat i emerytury odkładam grosik do grosika na Nagrę [ nie mylić z Viagrą]

Przyniosłem z pod Hali Targowej na Grzegórzkach mikrofon Philips-a N8 207/00 i jestem mile zaskoczony jego pasmem przenoszenia, nie polecam natomiast nikomu Grundiga GDM 308, chyba, że komuś potrzebna jest w miarę mocna obudowa.

Do Vlado i innych wielbicieli "pozytywnych przemian" nie wiem czy była to epoka słusznie miniona, czy jeszcze jedno stadne przejście z deszczu pod rynnę zamiana Sajóza na Watykan-Waszyngton-Brukselę-Tel_Awiw.Byłem wczoraj na Pchlim targu w Krakowie i miałem w rękach parkę Tonsil MCO 53 z lat 80-tych i nie łezka mi w oku się kręci tylko mnie naqła jasna krew zalewa, że tak łatwo daliśmy się wpuścić.Przestańcie się wreszcie ślimtać nad każdym archaicznym gównem tylko dla tego że ma szpule kupcie sobie wreszcie sprzęt reporterski i rejestrujcie zasraną rzeczywistość

Pozdrawiam

Zbyszek

mam 77 lat i emerytury odkładam grosik do grosika na Nagrę [ nie mylić z Viagrą]

Przyniosłem z pod Hali Targowej na Grzegórzkach mikrofon Philips-a N8 207/00 i jestem mile zaskoczony jego pasmem przenoszenia, nie polecam natomiast nikomu Grundiga GDM 308, chyba, że komuś potrzebna jest w miarę mocna obudowa.

Tez uwazam, ze odbylo sie przejscie z deszczu pod rynne no ale widocznie wiekszosc sie pod rynna lepiej czuje albo udaje, ze lepiej.

A ile taka Nagra kosztuje? Piszesz wierszyki na zamowienie?

Musze corke zdopingowac do nauki. W tym roku zdaje polska mature a o tej Polsce to ona prawie nic nie wie, z "naszych" lektur nic nie czytala, historii prawie nie zna, poezji tez malo co. Gdyby przyszlo zdawac z Kabaretu Tej, serialu Kiepscy, Posterunku 13 i kilku innych komedii to bylbym raczej spokojny bo na tym opiera sie jej znajomosc poskiego i Polski.

A tak swoja drogo pomysl skrotowego odegrania historii Polski przed tepawa kandydatka do matury w Posterunku 13 mial rzeczywisty sens. Dzieciaki najwiecej zapamietuja z tego co ich zainteresyje w TV albo kinie.

pozdrawiam,

pozdrawiam,

Edytowane przez vik

To może inaczej: nikt Ci Korwin nie mówi co masz robić, czym się interesować i jakie hobby masz uprawiać, więc przestań ciągle obrażać coś co przynosi, przynajmniej mi, dużą przyjemność i satysfakcję. Lubię Cię, ale czasami przesadzasz. Lubisz nagrywać rzeczywistość? Bardzo dobrze, życzę Ci wiele uśmiechu, ale nie próbuj na siłę zmienić moich zainteresowań. Dla Ciebie to nic nie znaczy, dla mnie bardzo dużo. Podziwiam Cię za twój upór mimo braku sił na dźwiganie całego oprzyrządowania, ale daj innym żyć...

To może inaczej: nikt Ci Korwin nie mówi co masz robić, czym się interesować i jakie hobby masz uprawiać, więc przestań ciągle obrażać coś co przynosi, przynajmniej mi, dużą przyjemność i satysfakcję. Lubię Cię, ale czasami przesadzasz. Lubisz nagrywać rzeczywistość? Bardzo dobrze, życzę Ci wiele uśmiechu, ale nie próbuj na siłę zmienić moich zainteresowań. Dla Ciebie to nic nie znaczy, dla mnie bardzo dużo. Podziwiam Cię za twój upór mimo braku sił na dźwiganie całego oprzyrządowania, ale daj innym żyć...

Nie chcę nikogo obrażać, ale odkryłem już dawno wpływ maglowania ciągle tych samych superlatywów na temat sprzętu wystawianego następnie na Allegro i windowanie jego ceny. Szanuję wszystkich tych dla których reanimowanie starej elektroniki stało się pasją, czytaj nowym drugim życiem.Założyłem na Tym Forum wątki poświęcone magnetofonom które mam: UHERY Report i CR- Mit i Rzxercywistość, których nigdy mieć nie będę Magnetofony Stacyjne Ampex i taśmom <wątek ten prowadziłem tak długo jak długo nie zaczęto uczyć ojca jak dzieci robić]

Pozdtrawiam

Zbyszek

Windowania samych cen: trzeba wiedzieć co kupić i mieć własny rozum..., handlarz z tego żyje, dlatego, bo kupujący dają im powody do tego by tak robić. Jest też kwestia tego, że nie każdego stać na Studera za xxxxzł. Nagra też nie jest tania, wiec nie dziwne, że niektórzy mają w domu takie magnetofony jakie mają. Myślę jednak, że lepiej mieć stary polski magnetofon niż chińską mp3`jkę....

TC-765: Problem nadal nie rozwiązany, muszę zdobyć zasilacz na 12V i sprawdzić żarówki. Może to właśnie one stanowią problem. Będę myślał wieczorem.

Pozdrawiam!

Dzięki wszystkim za rady, a w szczególności Filwojowi za odsprzedanie mi dwóch głowic do mojej Damy Pik.

Wczoraj wyregulowałem głowicę, niestety na czuja, bo nie mam żadnej dobrze nagranej taśmy, do której mógłbym się dostroić. Mimo tego wydaje się być ok. Przesłuch nie jest duży, w każdym razie nie przeszkadza mi. Jedyne czego nie dałem rady ustawić to jednakowego poziomu nagrywania w obu kanałach. Lewy nagrywa się ciszej, ale barwa dźwięku jest ta sama, więc przy nagrywaniu wystarczy odjąć trochę sygnału na kanał prawy i balans jest ok.

Teraz muszę dostroić M2405S do taśmy nagranej na Damie Pik, ale w nim mam jeszcze problem ze zbyt dużym oporem rolki dociskowej (ciężko się obraca, przez co nagrania idą wolniej), więc czeka mnie jeszcze trochę zabawy ;)

Ukryta Zawartość

W mojej Damie Pik udawało mi się tak ustawić głowice, że nie było przesłuchów i oba kanały nagrywały tak samo - oczywiście w dużym stopniu zależało to od samej głowicy. Problem może powodować niewłaściwy docisk taśmy do głowicy przez tasiemkę z filcem. Można to sprawdzić "pomagając" ręcznie docisnąć tasiemkę kawałkiem gumy i próbując tak ustawić docisk aby osiągnąć jak najlepszy efekt podczas nagrywania i odtwarzania. Jest to żmudne ale jeżeli słychać poprawę podczas dodatkowego dociskania i przesuwania tasiemki to wiadomo, że potrzebna jest regulacja głowicy i ewentualna wymiana tej tasiemki. Przed zabawą z elektroniką i jej ewentualną regulacją pobawiłbym się właśnie w ten sposób.

Wojtek

Ukryta Zawartość

Wojtek

Ukryta Zawartość

A próbowałeś wyczyścić oś jak i wnętrze samej rolki? Miałem taki problem w ARII i strasznie zawodziła. Jak głupi, głowiłem się, co tam się może dziać. W końcu zauważyłem, że bardzo ciężko się obraca. Wyczyściłem środek rolki oraz jej oś, chodziła dobrze i problem jak ręką odjął.

A co do docisków w magnetofonach które ich wymagają, z czego je dorabiacie? Ja używam ściereczki, tzw. myjaka ;-) Naklejam tylko jedną warstwę na nie wielkiej ilości zwykłego kleju roślinnego i spisuje się świetnie.

Ukryta Zawartość

To jest chyba najlepszy sposób. Podkładki te bywają czasem za grube, ale da się dopasować bez problemu. W ten właśnie sposób usprawniłem docisk w obu magnetofonach. Myślę więc, że jest ok.

Posłuchałem dzisiaj w spokoju mojej Damy i stwierdzam, że może i da się lepiej, ale nie jestem znowuż takim perfekcjonistą i wolę już nie grzebać, bo prędzej rozreguluję niż poprawię cokolwiek ;) Najważniejsze, że magnetofon zwycięsko wychodzi z pojedynku z kaseciakiem - gra "pełniej" i mniej szumi.

RS-TR373, dzięki za sugestię. Na pewno ją uwzględnię, jednak tak jak wspomniałem, na razie jeszcze się nie zabierałem za tego 2405 (poza wymianą filcu). Natomiast zadziwiające jest to w jak dużym stopniu wyblakł w nim panel ozdobny. Śmiem twierdzić, że był on kiedyś czarny (bo nie kojarzę, aby ten magnetofon był produkowany w złotym kolorze), a teraz przybrał barwę złotą i to raczej o dość bladym odcieniu. Identycznie zjawisko męczy stare Radmory, ale one zawsze przybierają dość ciemną barwę. Tutaj chyba został ustanowiony całkiem niezły rekord...

Zdjęcie trochę skopane, ale widać co trzeba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest chyba najlepszy sposób. Podkładki te bywają czasem za grube, ale da się dopasować bez problemu. W ten właśnie sposób usprawniłem docisk w obu magnetofonach. Myślę więc, że jest ok.

Posłuchałem dzisiaj w spokoju mojej Damy i stwierdzam, że może i da się lepiej, ale nie jestem znowuż takim perfekcjonistą i wolę już nie grzebać, bo prędzej rozreguluję niż poprawię cokolwiek ;) Najważniejsze, że magnetofon zwycięsko wychodzi z pojedynku z kaseciakiem - gra "pełniej" i mniej szumi.

RS-TR373, dzięki za sugestię. Na pewno ją uwzględnię, jednak tak jak wspomniałem, na razie jeszcze się nie zabierałem za tego 2405 (poza wymianą filcu). Natomiast zadziwiające jest to w jak dużym stopniu wyblakł w nim panel ozdobny. Śmiem twierdzić, że był on kiedyś czarny (bo nie kojarzę, aby ten magnetofon był produkowany w złotym kolorze), a teraz przybrał barwę złotą i to raczej o dość bladym odcieniu. Identycznie zjawisko męczy stare Radmory, ale one zawsze przybierają dość ciemną barwę. Tutaj chyba został ustanowiony całkiem niezły rekord...

Zdjęcie trochę skopane, ale widać co trzeba.

Ukryta Zawartość

On był czarny jak czoła RDMORów, jednak był "oksydowany" na sposób PRL, co dziwne, zbroje husarskie były oksydowane w sposób trwały, co widać w muzeach. Do czernienia zbroi używano kopyt koni i bydła.

Sam zdecyduj, może lepiej tak ?

I tak wygląda pięknie. Pastą polerską usuń ślady przy śrubach.

Pozdrawiam i wspieram we wszystkich reanimacjach. Włodek

Ukryta Zawartość

Wspomnienia wracają, pamiętam jak dziś, kiedy słuchałem i regulowałem wszystko z taśmy demonstracyjnej dołączanej do magnetofonu :)

Witam!

TC-765: W końcu udało mi się uruchomić linię zasilającą 24VDC. Teraz chciałbym sobie sprawdzić tylko płytkę zasilacza i systemów kontroli nie narażając płytki obsługującej wzmacniacze zapisu/odczytu. W tym celu muszę odłączyć tą płytkę wywalając konektory CNP701 i CNP702. Niestety po usunięciu połączenia zanika też połączenie z masą. Masa poprowadzona jest z płytki zasilacza na drugą płytkę (wzmacniacze zapisu/odczytu) poprzez konektor CNP701. Ta druga płytka połączona jest z obudową poprzez kondensator ceramiczny (0.001) a następnie od kondensatora idzie kabel, który połączony jest z obudową. Moje pytanie jest takie, czy płytkę zasilacza, dokładnie ścieżkę z masą mogę połączyć samym kablem z obudową, czy poprzez kondensator ceramiczny?

Witam!

TC-765: W końcu udało mi się uruchomić linię zasilającą 24VDC. Teraz chciałbym sobie sprawdzić tylko płytkę zasilacza i systemów kontroli nie narażając płytki obsługującej wzmacniacze zapisu/odczytu. W tym celu muszę odłączyć tą płytkę wywalając konektory CNP701 i CNP702. Niestety po usunięciu połączenia zanika też połączenie z masą. Masa poprowadzona jest z płytki zasilacza na drugą płytkę (wzmacniacze zapisu/odczytu) poprzez konektor CNP701. Ta druga płytka połączona jest z obudową poprzez kondensator ceramiczny (0.001) a następnie od kondensatora idzie kabel, który połączony jest z obudową. Moje pytanie jest takie, czy płytkę zasilacza, dokładnie ścieżkę z masą mogę połączyć samym kablem z obudową, czy poprzez kondensator ceramiczny?

A co było przyczyną spadku napięcia do zera, po podłączeniu tych dwóch żaróweczek ???

Przyczyną spadku napięcia na emiterze tranzystora Q702 był brak połączenia masy z obudową. Konstrukcja jest tak zrobiona, że masa łączy się z obudową tylko poprzez płytkę z obwodami wzmacniaczy zapisu/odczytu. To jest ta płytka na samym dole magnetofonu. Płytka zasilania/sterowania ma wyprowadzoną masę na łączu CNP702 (piny: 4, 5, 6). Innymi słowy, muszę wyprowadzić z płytki zasilacza kabel z masy i połączyć go z obudową. Wtedy bez problemu mogę drugą płytkę odłączyć od napięć 24V i 45V. Zrobiłem mały błąd poprzednio, gdy wszystko zamontowałem i połączyłem ze sobą miałem na Q702 nie 24V tylko 17V. Teraz mam taką samą sytuację. Ktoś mi wspominał, żebym sprawdził zasilanie i sterownik selenoidu. Sprawdzę też wszystkie tranzystory i sprawdzę omomierzem ścieżki. Kupa roboty, ale teraz to już powinno być szybciej :)

Wrócił wreszcie do mnie po kilkumiesięcznej naprawie :) Tandberg TD-20A. Pęknięta płyta ze wzmacniaczami a co za tym idzie dwie ścieżki masowe i jeszcze jedna, chyba do wejścia mikrofonowego. Oglądałem ale moje niewprawne oko nic nie wykryło. Poza wstawieniem odpowiednich połączeń kabelkami fachowiec po podłączeniu generatora ustawił napięcia w kilku miejscach wyrównując obie ścieżki we wzmacniaczu zapisu. Jako wzorzec została przyjęta lewa która od początku była ok. Regulacje były minimalne. Pierwsze próby odtwarzania i nagrywania dały pozytywne wyniki. Mam nadzieję, że teraz już będzie dobrze. Wreszcie mogę się cieszyć moim ulubieńcem, jeszcze tylko zakończyć remont mieszkania i pełnia szczęścia !

W.

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi