Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę hardkoru dla miłośników mocnych wrażeń - jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , przechowywana w piwnicznej wilgoci? Ostrzegam, że widok może być szokujący, a to nawet nie jest taśma z backcoatingiem (pewnie by na niej pieczarki wyrosły), tylko zwykła Agfa PE.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawy widok.Jednak odpowiednio przechowywane taśmy utrzymują swoje parametry co najmniej kilkadziesiąt lat.

To prawda - mam acetatowe taśmy produkcji Agfa-Wolfen z końca lat pięćdziesiątych. Poza niewielką kruchością nic im nie dolega, a nagrania, dokonane ponad czterdzieści lat temu, wciąż brzmią bardzo naturalnie. Poliestrowe taśmy wytrzymają pewnie jeszcze dłużej, trzeba im tylko zapewnić stabilne warunki.

Przy odsłuchu takich starych taśm duże wrażenie na mnie robi trwałość zapisu magnetycznego - prędzej taśma ulegnie rozkładowi fizycznemu z powodu reakcji chemicznych lub zmiennej temperatury, niż straci ślad magnetyczny (oczywiście, o ile nie potraktujemy jej magnesem).

Czy znacie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ciekawe starocie, a wśród nich wynalazki, jak ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, mam pytanie co do prędkości, widziałem dzisiaj Revoxa A77 z prędkością 3 1/2 i 7 1/2 (nie jestem pewien ale na pewno 3 i 7 były do wyboru) jak nazywa się taka wersja? To jest zwykła czy low-speed?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Panowie, mam pytanie co do prędkości, widziałem dzisiaj Revoxa A77 z prędkością 3 1/2 i 7 1/2 (nie jestem pewien ale na pewno 3 i 7 były do wyboru) jak nazywa się taka wersja? To jest zwykła czy low-speed?

Witam,

to jest zwykla wersja ,low-speed ma 7,5 i 15 (19 i 38 cm/s.

Pozdrawiam.

Podstawowa wersja A77 miała właśnie szybkości 33/4 ips oraz 71/2 ips (czyli 9.5 i 19 cm/s) i była nazywana czasem low speed dla odróżnienia od wersji High Speed, która miała 71/2 ips oraz 15 ips, czyli 19 i 38 cm/s. Była jeszcze wersja Super Low Speed, która miała 15/16 ips oraz 17/8 ips czyli 2.4 i 4.75 cm/s.

Edytowane przez Forecast88

A ja właśnie kombinuje,jak ze swojego A-77 MKIV 9,5 i 19 cm/sek zrobić 19 i 38 cm/sek.Jak mi się uda,zresztą z pomocą jednego z forumowiczów,to zamieszcze dokładne zdjęcia i wymiary.Pomysłem jest zakłożenie dodatkowej rolki na wałek napędowy.

Ktoś na Holenderskim forum pisał właśnie że chciałby przerobić wersje 7 1/2IPS na 15 IPS i dostał odpowiedź. że trzeba nowy sinik capstanu, ew jakieś rolki dorobić (?) Ale wtedy sam capstan zmieni minimalnie pozycje i taśma nie będzie dobrze szła wśród głowic.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

A ja właśnie kombinuje,jak ze swojego A-77 MKIV 9,5 i 19 cm/sek zrobić 19 i 38 cm/sek.Jak mi się uda,zresztą z pomocą jednego z forumowiczów,to zamieszcze dokładne zdjęcia i wymiary.Pomysłem jest zakłożenie dodatkowej rolki na wałek napędowy.

Witam,

jest do kupienia High Speed motor od Revoxa B77.

Ukryta Zawartość

andy.7

Ukryta Zawartość

Witam! To ja mialem lepsze szczescie i kupilem za 50 Euro. Przygotowuje sie do zmiany.

Pozdrawiam serdecznie adam2948.

Ja będę miał tą zaletę,że zawsze będę mógł wrócić do 9,5 i 19,a koszty,to ułamek ceny silnika,który nie różni się niczym,oprócz średnicy wałka.

Jednak nie jest tak różowo z tym A77, głowice są z tego co widzę do polerki i jest problem z prawym VU-metrem, nie chce wracać na 0. Na razie nawet go nie włączam zanim nie wymienię tych 6 trefnych 0,47Uf 150V kondensatorów, najważniejsza rzecz w Revoxach. Te kondensatory są wypełnionę jakąś smołą a lubią zrobić zwarcie i się skopcić = chmura dymu i smród nie z tej ziemi :)

Tyle dobrego że mój to MKIV z wbudowanym wzmacniaczem ale niestety bez obudowy (wersja do zabudowy)

Edytowane przez czolgista778

Witam po dłuższej nieobecności.

Skoro już tak revoxowo się zrobiło to i ja mam trochę do powiedzenia w temacie. Wczoraj zakończyłem remont dwuścieżkowego A77 z wymianą głowic na nowe włącznie. Gra to bardzo przyjemnie wiele naturalniej od wersji czterościeżkowej, mam zamiar dokończyć dla niego nową obudowę i przełożyć lampowy wzmacniacz odczytu (Wg.projektu Mullarda) do znośniejszego chassis.

Mam jeszcze pytanie do Szanownego Grona. Wszedłem ostatnio w posiadanie sporej liczby taśm PER528 basfa nawiniętych na bobiny, brak mi szpul żeby je przewijać i pomyślałem, że wygodnie do dwu ścieżkowego magnetofonu było by użyć talerzy.

Pamiętam że jakieś dwa lata temu były na Alle..., niestety wtedy ich nie kupiłem i teraz żałuję. Znacie może jakieś źródło z którego można by zdobyć talerze na taśmę do revoxa?

Witam po dłuższej nieobecności.

Skoro już tak revoxowo się zrobiło to i ja mam trochę do powiedzenia w temacie. Wczoraj zakończyłem remont dwuścieżkowego A77 z wymianą głowic na nowe włącznie. Gra to bardzo przyjemnie wiele naturalniej od wersji czterościeżkowej, mam zamiar dokończyć dla niego nową obudowę i przełożyć lampowy wzmacniacz odczytu (Wg.projektu Mullarda) do znośniejszego chassis.

Mam jeszcze pytanie do Szanownego Grona. Wszedłem ostatnio w posiadanie sporej liczby taśm PER528 basfa nawiniętych na bobiny, brak mi szpul żeby je przewijać i pomyślałem, że wygodnie do dwu ścieżkowego magnetofonu było by użyć talerzy.

Pamiętam że jakieś dwa lata temu były na Alle..., niestety wtedy ich nie kupiłem i teraz żałuję. Znacie może jakieś źródło z którego można by zdobyć talerze na taśmę do revoxa?

Odezwij się na PW . Może mogę ci pomogę w temacie talerzy . .

Pozdrawiam.

Panowie wybaczcie wtręta ale to w temacie .

Szukam speca od kompów który poradzi mi co zrobić aby nagrywać muzykę z kompa na szpulaki w bardzo dobrej jakości . Czy to jest wogóle możliwe ? .Proszę o info na PW .

Pozdrawiam

Dodatkowa informacja.Oryginalne talerze revoxa mają od spodu dwa kołki,do których w talerzyku magnetofonu muszą być odpowiednie otworki.Mój A-77 i PR-99 to mają.W A-77 otworki musiałem zrobić osobiście,co nie jest zbyt łatwe,bo wymagana jest bardzo duża precyzja.

Mam też talerze wykonane przez Dulona bez tych kołeczków,więc można je stosować w każdym magnetofonie.

Stosuje je ciągle w PR-99 i sprawują się wyśmienicie.

Dzięki Dulon.

Marku w jaki sposób chcesz zrealizować zmianę prędkości w Revoxie z 7 na 15IPS? Ma to być jakaś dodatkowa nakładka na wałek capstanu jak np. w niektórych modelach AKAI? Po zmianie prędkości trzeba zająć się też odpowiednimi zmianami korekcji w układach odczytu i nagrywania, można na Ebayu znaleźć płytki do wersji HS i to była by chyba najlepsza metoda dla Revoxów. (W końcu można tam spokojnie zamieniać sobie "karty" wzmacniaczy)

Dziękuję wszystkim za informacje w sprawie talerzy.

Btw. Która taśma PER258 czy LPR35 mniej ściera głowice?

Edytowane przez szerszy

Marku w jaki sposób chcesz zrealizować zmianę prędkości w Revoxie z 7 na 15IPS? Ma to być jakaś dodatkowa nakładka na wałek capstanu jak np. w niektórych modelach AKAI? Po zmianie prędkości trzeba zająć się też odpowiednimi zmianami korekcji w układach odczytu i nagrywania, można na Ebayu znaleźć płytki do wersji HS i to była by chyba najlepsza metoda dla Revoxów. (W końcu można tam spokojnie zamieniać sobie "karty" wzmacniaczy)

Dziękuję wszystkim za informacje w sprawie talerzy.

Btw. Która taśma PER258 czy LPR35 mniej ściera głowice?

Chyba mniej agresywna jest LP35.PER258 jest to taśma profesionalna.

Mam właśnie zrobic to dodatkowym ,zakładanym wałkiem.Co do zmian korekcji,to patrząc w schemat widzę,że różnicę są tak małe,że zaryzykuje ich pominięcie.U pana Henryka zrobilismy doświadczenie na jego Ampexie 350.Odtwarzalismy nagranie 38cm/sek na magnetofonie,który miał ustawienia na 19cm/sek i nie zauważylismy żadnych istotnych zmian.Wieksze kłopoty występują,gdy próbujemy zrobić 38cm/sek z wersji 2,38/4,75,lub 4,75/9,5.Tam już zmiany są wyraznie słyszalne.

Edytowane przez Marek-41

W takim razie z niecierpliwością czekam na efekty :D, ceny silników do wersji HS są spore a taka przeróbka była by pewnie o wiele tańsza.

O wiele tańsza.Silnik z wersji 19cm/sek od tego 38 różni się tylko średnicą wałka.Nonsensem by było więc wymieniać cały silnik.

O wiele tańsza.Silnik z wersji 19cm/sek od tego 38 różni się tylko średnicą wałka.Nonsensem by było więc wymieniać cały silnik.

Zgadza się, pytałem nawet kiedyś ile kosztował by sam wałek (Mają je jeszcze w niemieckich serwisach) i okazało się, że ok.180$. Więc też mocno nie opłacalnie.

Dostałem też na PW pytania odnośnie lampowego wzmacniacza odczytu. - Mogę wysłać chętnym na e-mail całą publikację w jakiej został opisany.

Witam . Jest to moj pierwszy wpis w AS . Postanowilem zarejestrowac sie tylko dlatego ze od dawna sledze ten watek i chyba dojrzalem do zakupu magnetofonu szpulowego . Poniewaz w odroznieniu od wiekszosci uczestnikow forum nie jestem " techniczny " zakup kazdego uzywanego sprzetu bedzie z natury rzeczy bardzo ryzykowny . Chce zminimalizowac to ryzyko zadajac kilka byc moze banalnie prostych pytan . Licze na duza doze wyrozumialosci .

Ab ovo , chcac zrealizowac marzenie wczesnego dziecinstwa postanowilem zakupic Revoxa PR99 . Wiem ( doczytalem ) ze istnieje wiele wersji tego magnetofonu . Dlatego pytanie brzmi ; Czy aukcja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kryje w sobie jakies pulapki ? Jakie sa ewentualne minusy tego urzadzenia ? Zaznaczam z po ewentualny odbior udalbym sie osobiscie ale jesli tak to na co zwrocic uwage przy kupnie ?

z powazaniem

Ukryta Zawartość

Ab ovo , chcac zrealizowac marzenie wczesnego dziecinstwa postanowilem zakupic Revoxa PR99 . Wiem ( doczytalem ) ze istnieje wiele wersji tego magnetofonu . Dlatego pytanie brzmi ; Czy aukcja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kryje w sobie jakies pulapki ? Jakie sa ewentualne minusy tego urzadzenia ? Zaznaczam z po ewentualny odbior udalbym sie osobiscie ale jesli tak to na co zwrocic uwage przy kupnie ?

Rozumiem, że zastanowiłeś się nad wyborem marki i modelu, więc nie będę przekonywał Cię do czegoś innego, tylko skupię się na konkretnej ofercie.

Największe ryzyko przy zakupie Revoksa czai się w jego historii. Rzadko zdarzają się egzemplarze przysłowiowych dziadków-melomanów, częściej są to maszyny, które ciężko pracowały w budżetowych studiach lub małych rozgłośniach radiowych. Ten egzemplarz był zamontowany w szafie rack, co sugeruje taką właśnie profesjonalną przeszłość i znaczny przebieg. Z drugiej strony można oczekiwać, że był dobrze serwisowany. Na kołkach widać wyraźny ślad, wycięty przez taśmę, za to głowice wyglądają ładnie, pewnie niedawno wymienione. Głowice w Revoksach są dość miękkie i zużywają się raczej szybko, zwłaszcza na profesjonalnych taśmach. Przez producenta były traktowane jak część eksploatacyjna - należało je po prostu co jakiś czas wymienić, żeby zachować najwyższą jakość. Nie jest to wielkim problemem, bo są dostępne, zarówno nowe (drogie!), jak i używane. Nieoryginalna pokrywka głowic także budzi podejrzenie, że magnetofon był w ciągłym użytku - bez pokrywki łatwiej czyścić głowice, a oryginalna pewnie dawno zaginęła.

Jeśli będziesz miał możliwość, postaraj się ocenić pracę mechanizmów magnetofonu - czy nie słychać podejrzanych stuków, szurania, wibracji - mechanizm jest bardzo solidny, ale zużyte elementy potrafią narobić kłopotu. Generalnie, z częściami nie ma problemu, jest sporo z demontażu, można także wciąż znaleźć fabrycznie nowe. Przy ewentualnym odsłuchu zwróć uwagę na równomierność poziomów i charakterystyki pasma obu kanałów.

Skoro nie jesteś "techniczny", to raczej zrezygnuj z zakupu, jeśli ten egzemplarz będzie robił wrażenie zużytego, zmęczonego. Ofert jest na rynku sporo, trzeba być cierpliwym.

Minusem może być zestaw szybkości - 38 cm/s nie jest ekonomiczne, 19 cm/s w zupełności wystarcza, natomiast brak szybkości 9.5 cm/s może czasem doskwierać, jeśli chciałbyś posłuchać taśm, nagranych przez kogoś innego. Za to dużym plusem jest "dwuśladowość" - w tej klasie dźwięku nie ma co bawić się w czterościeżkowe kompromisy.

Ukryta Zawartość

Foresact88 .

Dzieki wielkie. Swietna analityczna odpowiedz . Jestem pod prawdziwym wrazeniem . Zdecydowalem sie na Revoxa PR 99 miedzy innymi po lekturze tego forum ale tez dlatego ze jako chlopiec mialem poster z nim ( albo raczej modelem 77)naklejony na sciane . Odpowiada mi wlasnie wzgledna dostepnosc czesci , solidnosc konstrukcji , no i nie ma co ukrywac olsniewajaca estetyka urzadzenia . Moje wczesniejsze doswiadczenia z magnetofonami ograniczaly sie do M2405S i do Damy Pik . Mam sterte archiwalnych 30-letnich tasm Stilonu z dobrze ( wtedy ) nagrana muzyka i postanowilem zrobic sobie maly powrot do przeszlosci . Nie musze sie spieszyc i decyzji nie podejme pochopnie ale Twoje wskazowki moga sie okazac nieocenione . Dzieki jeszcze raz .

Mam sterte archiwalnych 30-letnich tasm Stilonu z dobrze ( wtedy ) nagrana muzyka i postanowilem zrobic sobie maly powrot do przeszlosci . Nie musze sie spieszyc i decyzji nie podejme pochopnie ale Twoje wskazowki moga sie okazac nieocenione . Dzieki jeszcze raz .

Tych taśm nie odtworzysz na tym magnetofonie.Są nagrane na magnetofonach czterościeżkowych,a ten revox jest dwuśladem.

Zacząłem trochę drążyć sprawę wałków do silników HS stosowanych w Revoxach A77, skontaktowałem się z człowiekiem z Hiszpanii który ma takie wałki i prawdopodobnie ich cena nie przekroczy 100zł+przesyłka. Jak uda mi się wszystko dokładnie ustalić (U faceta słabo z angielskim) to dam znać o wynikach i jakości tych wałków.

Forecast88-> Jakiego dokładnie typu taśmy polecasz do stosowania w Revoxach z klasycznymi dla tej marki głowicami? Chodzi mi o ich właściwości ścierne bo jestem w stanie skalibrować magnetofon do prawie każdej taśmy typu I jeśli chodzi o parametry zapisu/odczytu.

Ok . Coz pozostaje ? Rewitalizowac Dame Pik ? Lezy gdzies na strychu. Miala ponad 20 lat " odpoczynku ". Jaka jest dysproporcja w jakosci dzwieku ( pomijam znowu technikalia bo jej zreanimowaniem zajalby sie ktos z doswiadczeniem oczywiscie )

• Pokaż nowe odpowiedzi