Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadałem, a najprawdopodobniej nadal posiadam - zostawiłem kiedyś u kolegi, a było to 10 lat temu, ale znając kolegę i jego skłonności do magazynowania ciągle u niego leży. Jak odzyskam to z przyjemnością przekażę za symboliczną paczkę żelek. Nawiasem mówiąc uderzająco podobną kapsułę widziałem w jakimś Shoeps'ie czy innym Bruel&Kjaer...

Mam nadzieję, że znajdę dla Ciebie, coś bardziej do życia potrzebnego niż żelki , produkcji polskiej z przed lat. Rozdaję i sprzedaję cały swój ciężki sprzęt wiąże się to z moim wyjątkowo trzeźwym spojrzeniem na własne życie i zdrowie PozdrawiamZbyszek

Gość rydz

(Konto usunięte)

Posiadałem kilka magnetofonów,zarówno szpulowe jak i kaseciaki,przygoda zakończyła się jakieś 8 lat temu.

Ostatnimi czasy coś mnie korci do powrotu,zainteresowały mnie szpulowce,szczególnie firma Akai.

Jeżeli ktoś posiadał-posiada modele Akai proszę o streszczenie co do jakości,możliwości sonicznych,tychże.

Co sądzicie np o tym modelu?

http://allegro.pl/akai-gx-650d-ideal-i2248988291.html

Akai to zacna firma model z lat kiedy królował szpulowiec, jeśli znajdziesz egzemplarz w dobrym stanie będziesz zadowolony. Długośc zapisu zależna od prędkości przesuwu i grubości taśmy, dane znajdziesz w sieci.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Akai to zacna firma model z lat kiedy królował szpulowiec, jeśli znajdziesz egzemplarz w dobrym stanie będziesz zadowolony. Długośc zapisu zależna od prędkości przesuwu i grubości taśmy, dane znajdziesz w sieci.

Dobra,dzięki wielkie.

Jeśli nie znasz się na serwisowaniu i konserwacji magnetofonów unikaj aukcji pewnej firmy sprzedającej "powystawkowe" urządzenia z niemiec - dają bardzo lakoniczne opisy i sporo zdjęć.

Magnetofon z linku, który zamieściłeś wydaje się być w świetnym stanie. Zostaje CI tylko zdecydować czy chcesz magnetofon dwu czy czterościeżkowy. (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu masz 2tracka GX630D PRO)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy
Gość rydz

(Konto usunięte)

Tymczasem chcę poczytać,zebrać trochę informacji na temat Akajców,nie bedzie to zakup teraz,niedawno wydałem troche grosza na kolumny.

Szerszy masz na mysli aukcje z alle?,chyba wiem o które chodzi,troche tego mają,nic nie kupuję z takich żródeł:)

Tak myślę o pewnych aukcjach z których serwisowałem już kilka magnetofonów, sam raz się na nich naciąłem. Nie ma jednak tego złego, zmotywowało mnie to do powtórzenia informacji i zbierania sprzętu serwisowego.

Przy zakupie magnetofonu z n`tej ręki trzeba bardzo uważać, wiele z nich było grzebanych czy "poprawianych" przez byłych właścicieli. [Na naszym rynku wiele jest magnetofonów z cudacznie ustawionymi skosami głowic czy z poziomami zapis/odczyt ustawianymi "na słuch" lub na "wyczucie" zamiast przy użyciu sprzętu pomiarowego] Najlepiej zadawać wiele pytań sprzedającemu i prosić o maksimum fotografii np przedstawiających mostek głowic itp.

Kupując magnetofon z niesprawdzonego źródła trzeba zawsze nastawić się, że nie będzie to sprzęt plug&play i będzie tzeba trochę przy nim zrobić.

Skoro nie ma to być zakup na teraz dobrze jest prześledzić aukcje na ebayu i wybrać mądrze. Niższe modele Akai nie mają regulowanej korekcji i często można w nich znaleźć układy scalone, które obecnie są nie osiągalne nawet na giełdach elektroncznych. W razie uszkodzenia może to przysporzyć wiele problemów serwisantowi.

Bardzo dobrym wyborem są magnetofony Revoxa np. PR99 - części są dość łatwo osiągalne [Łącznie z głowicami], można je bardzo precyzyjnie skalibrować pod posiadaną taśmę... itp. Za wadę można uznać głowice, które zużywają się szybciej niż GX Akai czy F&F Sonego.

[A77 z krórym można wiele zrobić i uzyskać naprawdę świetne efekty polecam tylko osobom znającym się elektronice i serwisowaniu magnetofonów]

Sporo dobrego można też powiedzieć o magnetofonach szpulowych Sony np TC755 - wystarczy dobrze wczytać się w ten wątek.

Sajuz 110 był kiedyś dla mnie marzeniem także z powodu szpul filmówek 220 mm szukam ich do tej pory...

na alledrogo są szpulki 22cm na zwykły "kołek trzylistkowy"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"wiszą" tam już chyba kilka miesięcy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

<p>

na alledrogo są szpulki 22cm na zwykły "kołek trzylistkowy"

Ukryta Zawartość

"wiszą" tam już chyba kilka miesięcy

dziękuję.Zbyszek

<p>

dziękuję.Zbyszek

sprzedający podaje ich wytwórcę: Noris i średnicę 15.5 a to niestety zbyt mało.

Ukryta Zawartość

<p>

dziękuję.Zbyszek

sprzedający podaje ich wytwórcę: Noris i średnicę 15.5 a to niestety zbyt mało.

nie wróciłem uwagi - przepraszam, nie wiem dlaczego skojarzyły mi się z 22cm; widywałem takie na ebay-u, tylko trzeba poszperać głębiej, najlepiej z niemieckiej strony "ebay.de" (z naszej wiele rzeczy jest niewidocznych); jeszcze raz przepraszam za pomyłkę

Ukryta Zawartość

od razu z nową taśmą, nie wiem tylko czy 1/4 cala, trochę drogie tylko;

ale pojawiają się czasami puste

Ukryta Zawartość

ta jest na NAB

Ukryta Zawartość

nie wiem, co to za szpula, ale wydaje się większa niż 18cm

przy okazji - są dwie szpulki do Revoxa G36:

Ukryta Zawartość

jest jeszcze coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

Zakupiłem kilka szpulek "filmowych" średnicy 18 i 22 cm po bardzo okazyjnej cenie w pudełkach ale okazało się, że otwór centralny ma więcej niż 7 mm, chyba 10. Nie wiem czy wszystkie filmówki tak mają ale radzę to sprawdzać przed zakupem.

W.

Wojtek

Zakupiłem kilka szpulek "filmowych" średnicy 18 i 22 cm po bardzo okazyjnej cenie w pudełkach ale okazało się, że otwór centralny ma więcej niż 7 mm, chyba 10. Nie wiem czy wszystkie filmówki tak mają ale radzę to sprawdzać przed zakupem.

W.

Były to zapewne szpule "filmówki" do projektora wąskotaśmowego na film "super 8"

Były to zapewne szpule "filmówki" do projektora wąskotaśmowego na film "super 8"

Oczywiście, teraz już wiem. Ale jakoś je przerobię i wykorzystam.

W.

Wojtek

Spokuju i pomyślności wszystkim miłośnikom dużych szpulek w te świeta.

TRĄĆMY SIĘ JAJEMbis: PODSŁUCH STETOSKOPOWY PRZEZ ŚCIANY LUB PODŁOGĘkUP TERAZ 85 PLN oferta 2243088546 Allegro.Można łatwo przerobić na geofon/hydrofon

do geelo07 witam ,wrucielem z ukrainy pisales cos kiedys o olimp oo5 mam odbior zamosc tylko osobisicie wysylka waga cieszka sorry.

ps.masz zdrowa wotrobe

PRZEPRASZAM, [ do Mark10] poszukuję mikrofonu MKE-271 kiedyś produkowanego w Kijowie, Pozdrawiam Wszystkich Zbyszek.

do geelo07 witam ,wrucielem z ukrainy pisales cos kiedys o olimp oo5 mam odbior zamosc tylko osobisicie wysylka waga cieszka sorry.

ps.masz zdrowa wotrobe

najlepiej napisz prywatną wiadomość - co, gdzie i za ile

do korwin jak bede na ukrainie spytam stary ten nikrofon jest chyba  jakies 2 miechy potem sie rozpatrze szacun. w tirze grami uher ito gra.

MKE-271 made in CCCP produkowano w latach 1970-1988 zasilany był dwoma bateriami R10, jest to mój naprawdę ulubiony mikrofon .Będę czekał . Pozdrawiam serdecznie.Zbyszek

MKE-271 made in CCCP produkowano w latach 1970-1988 zasilany był dwoma bateriami R10, jest to mój naprawdę ulubiony mikrofon .Będę czekał . Pozdrawiam serdecznie.Zbyszek

Możesz bez skrępowania pisać po rosyjsku , znają go zapewne doskonale Twoi Rodzice, a u nas wszyscy lub prawie wszyscy którzy ukończyli 50 lat życia ponieważ był obowiązującym językiem obcym do 1989 ; na Ukrainie nieco dłużej do prezydentury Jelcyna który ZSRR [CCCP] rozwiązał.PozdrawiamZbyszek

Witam Szanowne Grono.Jestem tu nowy,mam na imię Rafał i niedawno stałem się sczęśliwym posiadaczem Revoxa B77 MK II.

Może któryś z szanownych forumowiczów posiada instrukcję obsługi do tego magnetofonu,w języku polskim?

Po kilku dniach szperania przy nim mam też pytanie "techniczne".Próbowałem nagrać jedną ścieżkę,dodam że z instrumentu,a później dograć drugą,odsłuchując jednocześnie nagraną pierwszą.Niestety,przy odtwarzaniu obydwu naraz,dźwięk z drugiej jest przesunięty w stosunku do pierwszej ścieżki.Nie wymagam zbyt wiele od magnetofonu czy coś jkest z nim nie tak? Wybaczcie proszę że używam go do takich celów ale miałem nadzieję na to że w klońcu nagram to co grywam.Pozdrawiam serdecznie.Rafał

Chyba będzie trudno z instrukcją do B-77 po polsku,bo nigdy ten sprzęt nie był oficjalnie do nas sprowadzany.Ewentualnie jakieś tłumaczenie z radia.Ale można sobie paradzić wykorzystując tłumacza gogle.Co prawda nie jest idealny,ale na bezrybiu.Tu masz link do strony,gdzie jest krok po kroku opisane własnie to ,co chcesz zrobić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję pięknie.Poproszę kogoś o tłumaczenie i mam nadzieję że poradzę sobie jakoś.Drążąc pochodzenie mojego magnetofonu dowiedziałem się że poprzedni właściciel,a właściwie pracownicy firmy w której "pracował" wywalili wszystkie jego papiery ma śmietnik :/

Panie Marku,a jak Pan myśli,da się to tak nagrać jak ja chcę czy za bardzo się nie da? Bo rozumiem że na takim sprzęcie nagrywało się sygnał z miksera raczej niż ścieżki osobno.

Da się.Musiałes coś zrobić nie tak,ale na razie nie mogę zrozumieć co.Co prawda samemu się tak nie bawiłem,ale z podanego opisu wynika,że da się.

W ogóle jak odtwarzam tą nagraną już ścieżkę,a na drugiej mam dajmy na to gitarę basowa i próbuję coś dograć to czy to w kolumnach,czy słuchawkach,to co dogrywam pojawia się z opóźnieniem.Większym niż na nagraniu dwóch ścieżek,Jak dogrywałem bez podsłuchu magnetofonu to poślizg jest zdecydowanie mniejszy ale jest niestety :/

• Pokaż nowe odpowiedzi