Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Wełniany,wytłumacz o co ci chodzi.Mam A-77 i jest tam sporo możliwości konfiguracji zapisu.Normalnie jest to dwuślad,ale może również zapisywać mono na pełnej szerokości taśmy.Takie rozwiązanie,o którym napisałem powyżej jest zupełnie mozliwe,tylko może nie było popularne.

Witajcie!

Chodzilo mi w tej samontosci, ze tylko ja mam takiego grzmota :). Wylalem na siebie wiadro zimnej wody, bo o to tasme chodzilo mi z dwoch powodow - jako okaz kolekcjonerski i jako tasma do kalibracji, z ktorej nie wiem, szczerze mowiac, jak szybko bym skorzystal. Wiec Szanowni Koledzy do dziela i potnijcie ja na kawalki a ja na dwie kasety bym sie pisal. Bo mam zaledwie dwa sprawne kaseciaki :).

Pozdrawiam serdecznie

Sylwek

=>Marek-41

Normalnie w czterośladzie ścieżki są połączone tak 1,3 i 2,4,oczywiście

>2,4 jest zapisywany w przesuwie w drugą stronę.Chodzi o lepszą separacje kanałów..Jednak gdyby je

>połączyć 1,2 i 3,4 i nagrywać równocześnie w jedną stronę,to można by zrobić coś w rodzaju dwuślada.

Nie da rady przy głowicy do czteroślada zrobić dwuślada bo rozstaw śladów w głowicy na sztywno pokrywa 1,5 szerokości ścieżki dwuśladu

Dobranoc

Wełniany

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Przecież wyraznie napisałem,że będzie to coś na kształt dwuślada.Że zapis będzie niekompatybilny z normalnym dwuśladem,to inna sprawa.

Rafał.Nie wiem na ile to będzie czytelne,ale wklejam stronę z katalogu.Zobacz jakie na twoim modelu budowano potwory i jakie piekne są oryginalne szpule dekordera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To o tym pisał Kilup i muls?

Ukryta Zawartość

taśma wzorcowa i na czym nagrywana itd

Dalej kolega ma 4 ścieżkowca istniała wersja Dokodera 1122 2 ślady 1/4 19/38 cm/s

jest do brania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Aha, Panowie, muszę sprostować jedną rzecz. Dokordera kupiłem owszem okazyjnie, ale jednak zapłaciłem trochę więcej, niż ta cena na aukcji. Tak czy tak mi się opłacało, bo magnetofon nie dość, że wysokiej klasy, to jeszcze rzadki i w świetnym stanie, ale nie aż tak świetny interes zrobiłem, jak myślicie. Postanowiłem o tym napisać, bo widzę że już kilka osób wspomniało o cenie i wypada to sprostować.

Siedzę nad sprzętem cały czas, trochę pogrzebałem i przyznam, że jestem pod coraz większym wrażeniem tego dźwięku. Jest dokładnym przeciwieństwem tego, co przedstawia TEAC A-3300SX, który gra bardzo ostro górą, ale dźwięk jest dość zbity. Tutaj mamy aksamitną, subtelną górę, ale nieprawdopodobnie wprost szczegółową - wbrew pozorom to się wcale nie kłóci. Jest detaliczny, ale stonowany, nie męczy. Poza tym dźwięk jest przepotężny, ma znakomity, głęboki, punktowy bas i w ogóle brzmienie sprawia wrażenie bardzo "szerokiego".

Zostało do przetestowania nagrywanie, na razie nie mogę tego zrobić, bo styki przełączników i potencjometry są zaśniedziałe, czasem przerywają i w ogóle to może inaczej zagrać jak się dokładnie poczyści.

Zanim wykopiecie pod sobą dołki to poczytajcie sobie bardzo starą książkę Mgr inż.Edmund Koprowski GŁOWICE URZĄDZEŃ REJESTRACJI MAGNETYCZNEJ WKiŁ Wwa 1968 Marek ma rację istniały głowice do magnetonów czterościeżkowych które miały nie dwie szczeliny 1/16" i magnetofon pracował w układzie A/B tylko cztery x 1/16" i mogły pracować jako mono 1/4" jako stereo 1/8" nad 1/8" i mono 4 x 1/16" z lewa na prawo lub w układzie A/B. i dziadowska wersja stereo z odwracaniem szpuli A/B

Najbardziej zwariowane głowice produkowała firma Bogen w Niemczech [NRF]

Pozdrawiam

Zbyszek

Faktycznie piękne te szpule od Dokordera. Ja mam niestety bardzo brzydkie szpule, dość mocno zniszczone. Będę musiał zapolować na coś fajnego na allegro, ale ceny co ciekawszych egzemplarzy powalają...

Kasjel, po prostu dogadałem się ze sprzedającym i uzgodniliśmy warunki sprzedaży po konkretnej cenie, a aukcja została zakończona kilka dni przed czasem. Gdyby doszła do końca, na pewno cena byłaby dużo wyższa :)

Rafał,tak czy owak masz piękny i wyjątkowo rzadko u nas spotykany sprzęt.Mam nadzieje,że doprowadzisz go do idealnej kondycji.A co do tego przełacznika,to sam jestem ciekawy jak jest to rozwiązane,bo jak się przymierzam z moim tandbergiem TD20A to faktycznie nie widzę sposobu,aby moje czterośladowe głowice mogły odtwarzać zapis dwuśladowy,bez ich przestawienia.Ciekawe jak to jest rozwiazane w twoim sprzęcie.

powiem że ten Dokokoder jest śliczny z tymi szpulkami , są one jedyna w swoim rodzaju :)

Pozdrawiam wszystkich zakręconych na duże szpuleczki ja terz juz ide do łużka...

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Chcialbym zaznaczyc, ze jesli sie nagrywa tasmy na dwusladzie ze szczelina O,75 mm, a nie 2 mm, to w sumie nie ma problemu z odczytem na czterosladzie.

Slodkich snow o szpulkach :)

skellen- tasma odniesienia jak nazwa wskazuje jest tylko tasma odniesienia w stosunku do reszty tasm produkowanych przez róznych wytwórców.Jej ch-ka nie jest szczególnie inna niz pozostałych ,bo nawet byc nie powinna.Powinna reprezentowac grupe srodka.I zachowuje sie tak jak inne.Jesli została wymyslona i zaklepana wczesniej, a pozniej pojawiły sie lepsze których parametry i tak beda odnoszone do parametrów tasmy odniesienia -to moze byc nawet gorsza.ona musi spełniac warunek niezmiennosci w czasie i powierzchni.Zarówno przez lata produkcji jak i swoich własciwosci fizyko mechanicznych.ma miec opisane parametry i na metryczce i zachowywac je w czasie.To wymagało szczególnych warunków produkcji co do jednorodnosci polewy, jej grubosci na nosniku,rozciagalnosci,gładkosci,utrzymania parametrów wzdłuz i wszerz tasmy.i opisania ich.To powodowało, ze była droga.Ale akustycznie nie musi to byc rewelacja.Taki sredni poziom moze byc .Nie wiem, bo nie sprawdzałem.Nagrywałem natomiast pasmo ii powiem wyzsza klasa srednia.Ale te mechaniczne i powierzchniowe zalety powoduja ze odpadaja wszelkiej masci dziury, wahania poziomów itd.Tzn tez sa- ale znacznie mniejsze od przecietnej.Firma f podaje ze dla zachowania parametrów tasmy WZORCOWEJ -nie odniesienia- moze byc 100-300 przejsc przez głowice.Po prostu, zeby porownac tasme A do B musi być Tasma C-o ustalonych parametrach.

skellen-w zwiazku z tym ze nie bedzie mnie znowu 24 dni-tak od 14 listopada, to jesli bedziecie ciac a chetnych bedzie duzo, to ja moge zrezygnowac z tasmy zelazowej- ale szczegolnie zalezy mi na chromowej.Moge zaplacic do przodu albo po przyjezdzie.

Marek-41>Poddałem się z tym napędem Dula.Sławek - serwisant wymienił kondy i oglądnął wszystko i stwierdził , że jak się nie poprawi - to pewnie silnik, a silnika nie będę szukał- bo też mi się trafi stary..Na razie robie eksperyment z ramieniem od niego - jak zagra na reloopie - tak jak na dualu - to tak zastanie, jak nie - bedę myslał dalej.Na razie pracuję nad podstawą z MDFu. Pozdrawiam wszystkich - Jacek

Jacek ,powodzenia.Ja za parę dni zadzwonie do Milanówka ,aby się dowiedzieć,co z PR-99.No chyba,że wcześniej dostanę informację,aby go odebrać.Na razie nagrywam sobie na A-77 na tych gorszych taśmach.Pomimo tego efekt jest zupełnie zadowalajacy,a dodatkowo taśmy się idealnie równo układają na szpuli,czyli nie były zmeczone.To co żeśmy nagrali u ciebie ,gra wspaniale.Miałem,tylko z początku problem dopuki się nie zorientowałem,że muszę nieco osłabić poziom wyjściowy z A-77,bo delikatnie przesterowywał mi wejście w amplitunerze.Miłego dnia.

Muszę to sprawdzić u siebie, bo wczoraj słuchając Dokordera miałem wrażenie, że właśnie lekko przesterowuje nagrania, które na innych magnetofonach przesterowane nie są, no i poziom na wskaźnikach też nie jest za wysoki. W każdym razie magnetofon daje bardzo mocny sygnał, może i za mocny.

Tak wyglądaja .Oto fotki.

Ukryta Zawartość

post-19835-100002130 1225896061_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi