Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

mielinski, 14 Lis 2008, 22:25

marzenia masz niezle . .Szkoda że daleko mieszkasz ,pokręcił bys przy moim Koncrcie -skoro twierdzisz że jest taka poprawa .A poza tym trzeba by ustawic jakies prady na nagrywaniu na 4/75,na tasmie Video . Jest zbyt duzo wysokich ..Gratulacje przyjme ,gdy klocek do mnie dotrze .Ponos dlugo stal gdzieś schowany --bedzie czyszczonko ..Oby tylko .

Do Dulon184:

Marzenia muszą być niezłe, trzeba w końcu dążyć do ideału ;-). Poprawa jest zacna, szczególnej uwagi potrzebował już, o dziwo, układ wejścia. Dopiero po wymianie odczułem, jak dużo niskich tonów ginęło przez suchutkie Elwy. Dziś sprawdzałem sobie pasmo przenoszenia na ścieżce testowej - bez problemu "łyka" częstotliwości od 20Hz do 20KHz. Wyższych i niższych nie posiadam :-). Prady podkładu można wprawdzie ustawiać na słuch... Niby lepiej z osprzętem, ale w sumie tu i tak chodzi o subiektywną ocenę brzmienia ;-). PRki do regulacji znajdziesz zdejmując dolną część obudowy, po prawej stronie są 4 wyjmowane płytki, jedna to wzmacniacz zapisu, jedna wzmacniacz odczytu, jedna mikrofonowa i jedna toru monitora. Wszystko można sobie wyregulować - korekcję zapisu i odczytu, dla każdej prędkości osobno no i pracę wskaźników ;-). Jak coś, zapraszam na priv, postaram się pomóc ;-).

Pozdrawiam

Gość V-savage

(Konto usunięte)

>"łyka" częstotliwości od 20Hz do 20KHz.

Na jakiej podstawie?

Czym mierzyłeś? I przy jakim spadku 3dB?

Poza tym jakie kondy daleś? Coś lepszego czy chińszczyznę?

Po prostu podałem mu do nagrania ścieżkę z liniowo nagranym sygnałem od 20KHz do 20Hz. Całość na 0dB. Skoro odtworzył całość, a wskazania wskaźników nie różniły się od podanego sygnału, bezpośrednio oznacza, że nagrał ;-). Kondensatory może nie Rubycon, ani Nichicon, ale jakiś podobno dobry, włoski import.

witam was troszku nocną porą ale wróciłem teraz z wyprawy do znajomego z Edynburga i jest maszyna do kupienia ładna .... dla mnie śliczna hehe ..Fostex G 24 S.. czy ktoś z obecnych miał do czynienia z tym sprzętem osoba sprzedająca tak jak i ja nie jest zoriętowana jak ten temat zaczerpnąć i z kąd wziąść cenę za ile? Ile można dac za ten sprzęt ? czy to jest głupie pytanie napewno sam nie wiem ,więc pytam sie was wszystkich czy warto wogóle iść w tym kierunku i zawracać sobie głowe. z tego co zauważyłem to nie jest to taśma 1/4 cala czyli taką jaką posiadam do swojego Tascam-a 32 moze być problem ona jest chyba 1-dno calowa i tutaj juz sie rodzą problemy z dostaniem tego typu taśm...itp.

Proszę o jakieś doradztwo w tej kwestii.

Pozdrawiam serdecznie was wszystkich nawiniętych na te ogromne szpuleczki :)

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Ja dopiero wróciłem do domu po całym dniu biegania. Teraz relakcuję się wpatrując się w obracające się szpule Dokordera. Przechodzi prawdziwy chrzest bojowy, po kilka godzin pracy dziennie. I na razie sprawuje się znakomicie. Szkoda tylko, że znów nie miałem czasu zrobić mu sesję zdjęciową.

Jeszcze raz zapytam - po odkręceniu tylnej ścianki znalazłem z tyłu miejsce na coś (przełącznik? gniazdo?) oznaczone napisen "PB HEAD OUTPUT". Widocznie w jakiejś innej wersji coś tam było. Do czego to mogło służyć?

A Panowie widzieli to ??? Dosłownie jak nowy !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cisza na forum.

jutro czeka mnie uczta wzrokowa i zakladam że inetelkutaln równiez .

oczywiście dotyczy szpulowcow .

Spijcie posiadacze i marzyciele szpulek

Miłej nocy.

Witajcie - ja od rana przestawiam, konfiguruję inaczej sprzęty w pokoju, przy okazji czyszczę,ścieram wszechobecny kurz, a wszystko po to aby było więcej miejsca...więcej miejsca i jeszcze raz więcej miejsca.Niestety część musiałem spiętrzyć - czego nie lubię, ale na razie musi tak być.Ach te klitki z lat siedemdziesiątych - ciasne, ale własne.Pozdrawiam serdecznie wszystkich i dołaczqam zdjęcie jednego pięterka - jacek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Korzystając z chwili słońca, zabrałem wreszcie mojego Dokordera na sesję zdjęciową. Najbardziej nadającym się do tego miejscem, ze względu na światło, okazał się... balkon. Poniżej kilka najciekawszych zdjęć - z góry przepraszam za ilość ;)

Ukryta Zawartość

post-17871-100001248 1226845450_thumb.jpg

post-17871-100001249 1226845450_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnie to ciekawostka - tak mój aparat zareagował na przewijanie :)

Ukryta Zawartość

post-17871-100001242 1226845695_thumb.jpg

post-17871-100001243 1226845695_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza wszelkimi właściwościami sonicznymi, niezwykle cieszy mnie jego stan. Ktoś musiał o niego bardzo dbać, nie ma dosłownie ani jednej ryski na froncie, wszystko właściwie jak z pudełka. V-Savage dziś oglądał na żywo i chyba też mu się podobało ;) Na nabach jak się przyjrzycie, to nawet na zdjęciach widać niezdjętą ochronną folię - po tylu latach!

naprawde piękna maszyna :) niech Ci słuzy jak najdłużej i żebyś Ty był zawsze z tego sprzetu zadowolony, żeby było jak w pierwszy dzień jak ją dostałeś.

Moze ten mój Tascam nie jest tak piękny jak Twój Dokoder :) ale terz bardzo mi sie podoba i terz sie bardzo z niego ciesze, co do boczków drewnianych to muszą byc tak jak to powiedział Kasiel przekonał mnie do nich i będą ale kiedy to nie wiem bo tutaj nie mam jak ich wykonać a co do napisu na klapce głowic to już jest w produkcji bedzie narazie plastikowa.Wkleje fotki wskaźników bo mi sie bardzo podobają i takie zdjątko z małym 7 calowym Basfem taśma stara ale muszę przyznać ze jakość nagrania na niej bardzo dobra.

Ukryta Zawartość

post-11402-100001220 1226868149_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

powiedzcie mi drodzy koledzy co oznaczają oznaczenia na opakowaniach szpul podam kilka przykładów

1. 25-120

2. 35-90

jakoś nie mogę rozszyfrować tego :(

jeśli to drugie to czas grania to przy jakiej prędkości czy jest podawana jakaś standartowa?

i czy te o mniejszej grubośi np 25 mozna stosować w takich maszynach co mają tak duze prędkości ?

Wiem już kiedyś chyba KORWIN o tym pisał jeśli sie powtarzam to bardzo przepraszam. nie chciałbym zaśmiecać wątku...

• Pokaż nowe odpowiedzi