Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość V-savage

(Konto usunięte)

vik, 26 Lis 2008, 03:55

Eeee tam! MOja lepsza połówka na punkcie szpulaków ma gorszego zajoba niż ja sam. Nigdy nie musiałem się ograniczać i hamować z ilością wielkością gratów w pokoju.

dulon184, 26 Lis 2008, 22:32

>Rozmiar 700-800 ,nie wszedl .Zaraz mnie szlag trafi

Rozmiar, rozmiarem, ale zwróć uwagę jaka jest pojemność tego zdjęcia.Powinna być poniżej 100kB.

paul_67 jak ta prowadnica chodzi u Ciebie luźno czy z duzym oporem. jest ona połączona mechanicznie z rolką dociskową taśmy.

co do fotek to ja zmiejszam je w Acdsee 5PL z 100 procent robie 25 procent a potem zapisuje z jakością 35 procent na jpeg.wszystko robie w Acdsse 5 PL

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Prowadnice muszą się zacierać.Jest to napedzane prawdopodobnie przez elektromagnes i musi działać szybko.Zdejmij przednią pokrywę i spróbuj ręcznie poruszyć prowadnicę.Od razu wykryjesz,czy poruszają się płynnie bez oporu.Jedyny opór powinien pochodzić od sprężyny powrotnej.

teraz juz wiem ze sie zacierają masz racje Marku-41 moze to smar sie juz zmienił konsystencje na gęstą maź macie racje powinno to chodzić gładko i luźno bez oporów.dziś sie zabieram za rozbiórkę Tascama :) mam całą nockę hehe to nie ważne że na jutro na rano do pracy,... sprzet ważniejszy :)

Paul_67 powinno to chodzić jak u Ciebie luźno :)

POzdrawiam serdecznie Wojtek.

Do Daniela22

Ponizej zdjecia rolki z i bez tulejki oraz tulejki i nakretki. Tulejka ma 13mm dlugosci i 8mm srednicy, a nakretka ma 9mm dl i ta sama srednice. Mierzylem plastikowa suwmiarka, wiec minimalne bledy moga byc.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5308-100000502 1227740473_thumb.jpg

post-5308-100000503 1227740473_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Kilup.Tulejka się robi,ale ze śrubką chyba będe miał problem.Nie wiem czy to zdjęcie przekłamuje,tylko ta tulejka dociska do gumowego wałka czy kawałek nakrętki też?

Do nakrętki raczej nie może dociskać.

Nakrętna to powinien być mniejszy problem, nie musi być taka sama - ważne, żeby trzymała tulejkę.

Snake Plissken, 25 Lis 2008, 20:53

Znalazłem w necie firme ktora anoduje aluminium.

Cena ..ok..10 zl za szpulę 26,5 cm. Przed anodowaniem wytrawiane chemicznie .

Sedecznie pozdrawiam .

Znajdzie sie ktos kto potrafi rozrysowac jakis wzór szpuli ,z podaniem szczegółowych danych dla maszyny Water Jett.Dotyczy ciecia wodnego z blachy aluminiowej

Pozdrawiam zakręconych

Dulon. Dzięki! Zapodaj adresa na PW :) Wrzucę eksperymentalnie 4 sztuki (jak się zgodzą)i albo do kwasu, albo na szpulowca... :)

W mojej firmie rysujemy w Solid Edge. Możemy też w Rhinocerosie lub w Auto Cad. Dowiedz się czy to "łykną". Niektórym zdaje się wystarczy zapodać plik w Corelu i męczą się później sami.

Snake`u

Snake Plissken,.

Jeśli masz opcję zrobienia na probe kilku wzorow takich rysunkow .wrzuc mi to na PW .Z tego co gośc mowil ,potrzebne sa szczegółowe wyliczenia .. jesli potrafisz to zrobic ..prosze ...zrób.

Pozdrawiam.

Szczegółowe wyliczenia: czego? Średnicy? :)

Otworów wewnętrznych - promienia krzywej?

Czy wyliczenia strumienia wody i kąta skrawania - bo o tym zielonego pojęcia nie mamy!

Możesz zadać kilka pytań dodatkowych szpecowi od Water Jeta?

Jaką mają/uzyskują tolerancję? Jaki posuw narzędzia/stołu czy jak tam to montują.

Założę się, że po wycięciu wodą koniecznym będzie przetoczenie w kierunku likwidacji bicia.

Myślę także, że to droga zabawa będzie w ogólnym rozrachunku. Wiadomo, dla pasjonata kilka sztuk nie będzie stanowiło problemu. weźmy także pod rozwagę współczynnik WAZ.

Oby sprawa nie umarła jak "NABy" :)z wszelkimi późniejszymi komentarzami i nieprzychylnymi opiniami.

Pozytywy? Można będzie "wystrugać" sobie takie kółka, że oko zbieleje, w technologiach zarezerwowanych w tamtym czasie wyłącznie dla "gwiezdnych wojen" a nie dla producentów szpul i magnetofonów.

Prostokąciki, kółka i trójkąciki to betka i zaiste przeżytek - passe!

Możne sobie będzie zapodać następujące wzorki np: "trupie główki" albo błyskawice SS (wiem, głupi ale inspirujący pomysł) albo księżyce a miłośnicy Polsatu "słoneczka" :)

Snake`u

Tascam juz odpalony nic nie obciera i nie blokuje teraz prowadnice chodzą jak trzeba :)

wklejam zdjęcia poglądowe .

1.leżący i czekający na operacje...

2.Widok na elektromagnes który podnosi rolkę dociskową do taśmy i odciąga tym samym prowadnice chroniące głowice przed taśmą podczas przewijania.

3.widok na mostek z głowicami

cdn....

Ukryta Zawartość

post-11402-100000416 1227817744_thumb.jpg

post-11402-100000417 1227817744_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i ostatnie zdjęcie z głowicami w bardzo dobrym stanie jak widzę :) dzięku bogu zoriętowałem sie w miare szybko ze coś jest nie tak z prowadnicami ze powinny bardziej szybciej reagować i odsówać taśmę szybko od głowic. naszczęście nie przewijałem wiele... :)

1. głowice Tascam 32

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiotone

Ja jeszcze swojego Tascama nie rozbierałem , czyszczenie przeszedł wiadomo rolka ,głowice, generalnie cały tor przesuwu , napisz czy to jest skomplikowana operacja rozebrać tego potwora :)

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

co do dobrania sie wogóle do tego stanu co widać na zdjęciach musiałem sie nieźle napocić ... moze inaczej wystarczyło troszkę ruszyć muzgownicą :).

1. pozdejmować wszytskie gałki są na imbuski takie malutkie niewiem jaki rozmiar.

2. śruby imbusowe od obudowy głowic 2 sztuki

3. śruby mocujące panel przedni na wierzchu imbusowe 8 sztuk

4. rolki od napinaczy nakręcane plus rolka dociskowa do wałka przesówu także nakręcana

5. śruby na krzyżak od dołu panelu przedniego 3 sztuki

6. i co mnie rozbroiło bo nie chciala pokrywa zejść, tuleja na potenciometrze od regulacji obrotów, wykręcana specialnym kluczem... mogą być szczypce płaske małe terz dadzą rade.

7. pokrywa dopiero wtedy odchodzi od dołu pierwsze potem góra... :)

to tyle :)

Dzięki za taki dokładny opis.To się zawsze przydaje.Nie mam ,co prawda tascama i na to się nie zanosi,ale własciciele i to nie tylko z forum ,to docenią.

V-savage,

Masz analogowy skarb w domu. Moja druga zona byla artystka o dosc szerokim wyksztalceniu wlaczajcym nawet szkole muzyczna. Tez lubila sluchac muzyki na dobrym sprzecie i nawet moglem sprzet kupowac za jej kase. Niestety, ktoregos dnia odwiedzila psychologa z podpuszczenia przez kolezanke, chodzila do baby ze trzy lata i wtedy zrozumialem dlaczego anglosasy potocznie nazywaja psychologa - shrink. No bo mozg sie kurczy od ichnich praktyk. No i wszystko diabli wzieli. I znow musialem zaczynac od nowa.

A tak marginesie - sa wsrod nas na tym forum kobiety? Wogole w audiostereo jest jakas?

pozdrawiam,

>>> vik

jak moja kobieta przeczytała ostatnie twoje posty to stwierdziła ,że masz coś z jajami nie tak tzn.czegoś za mało.Brutalna opinia ale nie moja więc bez urazy

>>>audiotone

co to są te zwoje drutów na śrubach mocujacych głowice na mostku?czy to są resztki sprężynek?ściśnięte?

nie chce mi sie wierzyć ,żeby tak było w oryginale

gratuluje wszystkim nowych maszyn

pozdrawiam

VSOP

• Pokaż nowe odpowiedzi