Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość V-savage

(Konto usunięte)

dulon184, 10 Gru 2008, 11:07

Dulon gratuluję wpisu tego i wcześniejszego.

Nie wypisujesz chociaż mitów tylko własne spostrzeżenia!Oby tak dalej.

A co do vhs'a to jaką taśme tniesz? Długośc kasety vhs i marka?

I jak u Ciebie z poziomem wysterowania?

V-savage, 10 Gru 2008, 14:22

Witam.

Pierwsza taśmę Video która pociąlem na ćwiartki to była Maxeell professional...SE-180 BQ.2 sztuki ..Załozona na Kncerta 3401SD daje stanowczo za dużo wysokich tonów . za poradą gościa z forum skręciłe PR w Koncercie ,i jest sporo lepiej ,ale i tak za dużo..dzis sprubuje nagrać cos z CD na nowych ustawieniach tych PR i jesśli jstes zainteesowany dam znac . Mimo tego Koncert i tak zapitala koncertowo . Zadna taśma -zwykła -na żadnym klocku nie gra tak dobrze.Jako ciekawoste dodam że tak dobra jakość jest tylko na predkość 4,75.-dotyczy Koncerta-. Im wyższa prędkość tym jakość mocno spada.

Taśmy cięte do Studera A 807 to zwykłe uzywane tasmy Video ,kupione na Allegro .Studer kreci je na predkośći 9,75 ,i to wystarczy . Jak na moje ucho ,jakośc bije na głowę każdy klocek który miałem do tej pory . Każdy klocek i każda zwykłą taśme ..A mam kilka sztuk tzw. markowych..Na wiekszej predkości Studera nie sprawdzałem poniewaz to co gra jest z nadmiarem dla nie wystarczajace .Nawet przy odkurzaniu gra super ,żadnych zniekształcen ,pezesterowan nie słuszę . Gra równo i czysto..A Smój Studer nie ma regulacji sygnału przy nagrywaniu .Nagrania robione z CD Sony ,oraz z Duplikatora BR 700 ERA .

Odkrzanie to w mojej terminologi .bardzo glosne granie .

Witam.Potwierdzam,że na dobrej tasmie 19 cm/sek zupełnie wystarcza.Po prostu w domu nie mamy żródeł o tak wysokiej jakości,aby do końca wykorzystac możliwości magnetofonu.Jednak posiadanie ,przynajmniej w moim przypadku takiego magnetofonu jest niezbedne.Mam około 10 kilometrów taśmy,która choć wygląda idealnie,na mniejszych prędkościach nie uzyskuje idealnego zapisu.Poza tym ,jak dostanę taśmę zapisaną z predkością 38cm/sek,to muszę ją mieć na czym odtworzyć.

Pochwalę się,że dzisiaj zakupiłem za dwa złote fabrycznie zapakowany talerz z bobinką firmy Emi.

A na alegro ,,,,,

Marek-41, 10 Gru 2008, 16:04

W takim razie jakie żródlo powinno byc aby do końca wykorzystac predkość 38 cm,s?

Ależ Marku ty masz szczęście.

A to prezenty ci daja ,a to Talerze za grosze.

zaczynam ci zazdroścoc .

Pozdrawiam

Dulon,a jak myślisz jakie zródło w pełni wykorzysta studyjny magnetofon.Chyba ,tylko bezpośredni zapis ze studia,albo ,co mam nadzieje niedługo osobiście sprawdzić,taśmy tam nagrane.

Zawsze mówiłem i zdania nie zmieniam,że cyfrowa era nastała za wcześnie,zanim ta technika do końca została dopracowana.W efekcie stracilismy bezpowrotnie wiele z nagrań,których już sie nie da odzyskać.Czasami nagrywano analogowo i cyfrowo,ale nie zawsze.

A co do szczęścia,to trzeba wysyłac wici dookoła i cierpliwie czekać.

Okazało się,że ktoś sobie kupił mieszkanie razem z piwnicą,a w tej piwnicy...

Normalnie by to wywalił na złom,ale wiedział o mojej pasji,więc.Dodam,że to był jedyny podarek,ale to już nie ten wątek.

Nie mam pojęcia, podobno działają, ale długo stały i każdej coś tam dolega. Jak będę miał w domu to pooglądam.

Coś z tego będę musiał znowu sprzedać, ale przynajmniej jeszcze jedną kompletną Damę z najlepszych części sobie poskładam.

Yest, yest, yest!

Snaku ma szpulaka!

Kurier przytaszczył dziś Technicsa RS 1700.

Stan bardzo ładny i czysty. Cicho pracuje, auto rewers działa.

W nieoryginalnym pudle (w cenie) były Naby i trzy szpule pełne i jedna pusta oryginalna Technicsa ciemno szara.

Poczekałem na doprowadzenie sprzętu do temperatury biura (tego współczynnik LP* w domu by nie wytrzymała) - doprowadzając mnie do szału (moja niecierpliwość termiczna) no i wkręciłem szpulki.

Coś mnie tknęło i godzinkę wcześniej zanabyłem słuchawki AKG ze sklepu Z-Z w B-B :)

Spowodowane to było brakiem odpowiedniej ilości interconnectów typu chinch. Tak przeczuwałem, że może dziś przydadzą się. Prorok jaki czy co? Na czym bym słuchał?

W słuchawkach rozbrzmiała bawarska nuta disco: um, pum, bum, bum - eins-zwei-drei-vier.

Dałem reversa i moje horyzonty dźwiękowe rozszerzyły się o pojęcie "dojcze disko". To znaczy: italo disco w niemieckim aranżu i z takimż wokalem.

Wiłem się jak "wężu" radośnie, kontent z posiadania działającego sprzętu szpulerskiego.

Pierwsze wrażenia - nawet sam Wielki Manitou nie wysłyszy szumu taśmy. Nie to co w kaseciakach (które nota bene bardzo lubię i także posiadam)

Witam w klubie jako pełnoprawny już użytkownik!

Snake`u

* Wsp LP = WAZ * 28

Wężu,zanim zaczniesz go rozkrecać,to zobacz jak to wewnątrz wygląda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wężu: ile dałeś jeśli można spytać? Piękna maszynka, ale nadal bardziej podoba mi się Akai 747. Jak to mówią co kto lubi :)

Ja mam małe pytania: czy do magnetofonów szpulowych 2-ścieszkowych są potrzebne jakieś specjalne taśmy? Raczkuje dopiero i nie mam narazie żadnej szpulki, a chce sobie wcześniej kupić puki do mnie mój nie dojedzie.

Dwa: Niektórzy z was posiadają miksery, czy to jest nieodzowny element gdy się posiada szpulowca, czy to tylko poszerzenie wejść audio?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

troche dzis walczyłe z instrukcja obsługi Studera A 807.

Jest w niej napisane o standardach NAB i CCIR ,

I tak .

NAB jest do taśm typ B -odtwarza glowica prawa .

CCIR jest do taśm typ A -odtwarza glowica lewa .

Oba standardy kalibruje sie pod określone typy taśm .

I pytanko do fachmanów..

jakie to taśmy sa w typie A ,oraz B ??

neomammut, 10 Gru 2008, 20:42.

Do dwuścieżkowców wystarczą zwykłe tasmy . 2 ślady oznaczaja tylko tyle że glowica nagrywa na calej szerokości tąsmy ,. Nie da sie jej odwrócic i nagrywac drugą strone .

Witajcie

Panowie poszukuje lubrikation oil pz9e003 do capstanu w moich Otari czy istnieje zamiennik a jeżeli tak to jaki ?

Będę szukał wiem że z tym będe miał przeprawę ale jeśli nawet będzie trzeba sprowadzę z Kraju Kwitnącej Wiśni .

Ale gdyby ktos z Was szanowni koledzy mógł przybliżyć mi temat to proszę napiszcie coś o tym oleju Jaki Wy stosujecie ?

Dziekuje i pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

dulon184, 10 Gru 2008, 21:24

>Sterowania .nie mechanika tych klocków/

Aż taki początkujący to ja nie jestem:D Ale dzięki za odp :)

A jesli bym się zdecydował na zakup mikserka, to czy można coś kupić sensownego, ale produkowanego teraz?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

dulon184, 10 Gru 2008, 21:39

>napisz do Marka 41 ,on jest w temacie mikserów.

Napisałem i czekam odpowiedzi :) Dzieki Dulon!

Wracając do tragicznego zapisu cyfrowego, to na kasecie mam odczucie, że mimo przegrywania z CD, dźwięk jest pełniejszy, jest go więcej poprostu... Skoro kaseta daje takie efekty to jak to musi brzmieć gdy przegram Winyla na Szpule? Marku-41: pewnie już porównywałeś zapis na BR`ce z zapisem na szpulowcu - nic nie zastąpi REEL-TO-REEL?

Monsignore!

MAG - a co za ryzyko spróbować lubrykator f-my Tamiya do przekładni(grafit) lub oil grease...

Oświećcie laika. Jak zechcesz zaryzykować (lekko) daj na PW.

DULON - jak wkleić zdjęcia? Gdzie szukać instrukcji wklejania? Podajcie adresa, żebym naumiał się.

MAREK - dziękuję za gratulacje! Miło! :)

RANY !!!! Jak Bozię kocham... JA ROZKRĘCAĆ ? :) Chyba rozkręcać ale panienki... nie , nie. Jak wylane konda widzę , to płaczę...

neomammut - Zabawka z ebaya de. za jedyne 1390 słusznych eurosoof plus 40 kurier (odbierał z okolic Jeziora Bodeńskiego) Na "com" za max 800 ... USD ... ale ja się soli morskiej boję w sprzęcie.

Jeszcze AKAI 747 z odchyłami w drodze (ma być w PT) i czaję się na Pioneera RT 909.

A co dalej? Jak mnie osobista jedynie słuszna małżonka tasakiem zamiast karpia w święta nie powali - Docorder i Tandberg.

Pozdrawiam!

Snake`u zakręcony w szpulki.

Jacek 011 to potwierdzi,ale JVC ERA na dobrej kasecie nie ustępuje jakością nagrania nawet dwuśladowi na 38cm/sek.Po prostu tam jest zapis helikalny,czyli na pełnym sladzie i taśma ma szerokość 1/2 cala,a więc jest dwa razy szersza,niż w naszych zabawkach.Jednak nie ma tyle zabawy co ze szpulakiem,choć koszty zapisu sa smiesznie niskie.Zawsze się zastanawiam,jak mam zabrać swój sprzęt do kogoś,aby kopiować winyle.Czy brać ERĘ ,czy jakiegoś ze swoich dwuśladów.

JVC ERA stoi u mnie, ale raczej głównie kurz zbiera. Sprzęt piękny, wspaniale zbudowany, o ogromnych możliwościach zapisu, ale dźwięk z niego jakoś mi nie do końca pasuje. Niby jest jak ze źródła, ale czegoś mi tam brakuje. Może częściowo autosugestia, brak możliwości wpatrywania się w obracające się szpule, a może nie, sam nie wiem.

Aktualnie upajam się dźwiękiem Dokordera. Brzmi po prostu fenomenalnie, a do tego jeszcze tak wygląda, że oczu nie mogę oderwać.

Snake Plissken, 10 Gru 2008, 22:12

Z tym wklejaniem fotek to nie kawal ?/

jeśli nie to .....Pod ramka w ktorej piszesz tekst na forum jest .napis .........załączanie plików graficznych itd.Pod tym sa 3 waskie ramki . Klikasz ...Przeglądaj ..pokazuje sie tabkica twojego kompa .

Odnajdujesz miejsce gdzie w kompie masz szukane zdjęcie ....podświetlasz ---i jeśli nie trzeba zmniejszac rozmiaru fotki klikasz ....otwórz .Wtedy w 1 rance pokarze sie adres spod ktorego jest wzietqa fotka .Klikasz kolejne .....przegladaj ...i ta sama procedura .Powodzenia . W razie pytan ...pytaj

Gość V-savage

(Konto usunięte)

dulon184, 10 Gru 2008, 14:48

Ja z Vhsami nie mam raczej problemów.Wymagają dużego prądu podkladu i tyle. Jako ciekawostkę dodam że nasze rodzime Unitry kalibrują VHS! Obecnie planuje nagrywanie Vhsów na akai gx77 którego obecnie słucham.

A z tym zwiększaniem predkości i utrata jakości to się nie zgodzę. Kwestia kalibracji. Im wyższa predkosc tym lepsze efekty miałem. Jedyna wada to to że ta tasma jest trochę za cienka.

• Pokaż nowe odpowiedzi