Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

BASF LGR 50 - studiowy magnetofonovy pas, bohuzel pro amaterske civkove magnetofony je napouzitelny a to i u modelu s tvrzenymi hlavami jelikoż je velmi a odre behem velmi kratke doby hlavy, hodi se spise na stroje typu REVOX nebo STUDER, neb tento pas je konstruovan na vyssi rychlosti....., je velmi tvrdy coz muże zapricinit szpatnou privalnost k hlavam.

Zbyszek

Taśma o ile była już nagrana wymaga dokładnego kasowania przy pomocy cewki, wówczas nie jest konieczne przestawianie BIAS-u nie tylko źe jest wyjątkowo twarda to także posiada sztywne podłoże i przy przesuwach

Bardzo dziękuje Panu Zbyszkowi za informacje sprawie taśmy,nato wygląda że stej taśmy będą nici a są nowe nie używane szkoda. Pozdrawiam Marian

Nie będą nici ale informacje podam jedynie na PW ponieważ mam serdecznie dość płacenia za swoją naiwność jak za woły, podam metodę postępowania z tą taśmą i tego samego dnia pojawi się ona na Allegro ze wszystkimi błędami wliczając w to gramatyczne i ortograficzne.Brać i dziękować ofiarodawcy serdecznie i z całego serca.Przy 38cm/s jest to dosłownie obłęd w ciapki ja na LGR- 50 nagrywałem z V=19,05 była wręcz nie do pobicia, potrafię stosując bardzo prosty wręcz prymitywny zabieg nagrywać z przesuwem 9.5 i nagranie jest bez zarzutu nie obcięta góra nie obcięty dół.

Zbyszek

A ja mam dość może i debilny problem, a właściwie pytanie:

Ściągnołem instrukcję obsługi od Tascman`a 32 i jestem trochę zaskoczony, zaczynam dopiero historię ze szpulowcami, więc zrozumcie mnie, że nie chce nic spiep.... Otóż w instrukcji podane jest szczegółowe przygotowanie go do nagrań. Ustawianie Bias`u, poziomu zapisu itd... Ok powiedzmy, że zrobię te czynności, ale przecież jak w magnetofonach trzeba chyba to robić przed każdym użyciem nowej (innej) taśmy do nagrania - dobrze myślę?

A może nic nie trzeba robić tylko poziom zapisu i jedziemy?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Stan głowic mojego szpulaka. Co to za pomarańczowy osad i czym to najlepiej zlikwidować (jest w całym torze przesuwu taśmy)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość V-savage

(Konto usunięte)

neomammut, 26 Gru 2008, 00:16

MI to wygląda na osad po "syfiastych" taśmach. Czym usuwać to się nie wypowiadam są tu mądrzejsi. izopropanol powinien być ok. Ale jak pamiętam "paul" rozwalił sobie rolkę chyba etanolem więc dopytaj lepiej.

Na wałku mam podobny ślad, tylko trochę mniej widoczny. Czyszczenie niezbyt pomaga, nie brudzi to watki, ale też nie schodzi. Uznałem, że skoro nie zostawia śladów to taśmie też nic od tego nie będzie i dałem sobie spokój. Chyba tylko zmatować by można było, żeby się tego pozbyć.

Zaczekam, aż reszta znawców się wypowie :) Dziękuję za odp :)

Nim zaczniecie wypisywać bzdury na temat syfiastych taśm przeczytajcie sobie najpierw książkę: Barbara Libura Taśmy Magnetyczne WKiŁ Wwa 1976 i o ile mózg od przeciążenia nie eksploduje Prof.dr inż.Bolesław Urbańśki MAGNETYCZNY ZAPIS DŹWIĘKÓW I OBRAZÓW WKiŁ Wwa 1971.Taśma o podłożu poliestrowym musi brudzić warstwa nośna jest połączona z nim nie przez tak zwaną warstwę kontaktową jak w acetylocelulozowych czy polichlorkowowinylowych ale przy pomocy sił adhezji czytaj kleju ten pomarańczowy osad to pigment magnetyczny przyklejony wyjątkowo mocno do powierzchni kołków prowadzących, głowic i wałka sterującego na sucho "watką" go nie usuniecie przed myciem przy pomocy izopropanolu należy skorzystać z WD-40 i czystej bawełnianej szmatki.

Zbyszek

V-savage, 26 Gru 2008, 00:28

Ale jak pamiętam "paul" rozwalił sobie rolkę chyba etanolem więc

>dopytaj lepiej.

Dla ścisłości rolkę rozpuścił mi spirytus.Stała się miękka i klejąca.Tak więc nie stosować spirytusu do czyszczenia rolek w Tascamie!!!

neomammut, 25 Gru 2008, 19:58

W tych magnetofonach bias ustawiało się w warunkach serwisowych pod konkretny rodzaj taśmy.Z zewnątrz nie można tego zrobić.Jeśli nie chcesz ingerencji w elektronikę sam wypróbuj na których taśmach spisuje się najlepiej i takich w przyszłości używaj.

Jeżeli ktoś chce korzystać z taśm pochodzących od różnych producentów a nawet tylko od jednego ale Standard i Low Noice musi mieć czy chce tego czy nie chce zewnętrzną regulację BIAS-u. Należy także pamiętać o jednym, że znaczna część tych gigantycznych katarynek nie tolerowała taśm R o grubości 50 um ponieważ służyła do rejestracji podsłuchiwanych rozmów telefonicznych.

Zbyszek

Ja dopiero pokręcę jak wyczyszczę tor przesuwu taśmy i przyjdą do mnie szpulki :)

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, rady, jak tylko wyczyszczę to zaraz melduje zdjęciem ww temacie :)

dzisiaj kręcę czarnymi winylami, raz kolędy, raz zeppelin, raz kolędy, raz r. plant, raz kolędy, raz dire straits, itd. Wrzuciłem teraz CD ostatnie AC/DC "black ice" i powiem, ze jestem mile zaskoczony (szwagier twierdzi, że dobre są tylko n-ry nieparzyste) .

Świątecznie pozdrawiam

leszek

Problemem moze byc fakt,że akai raczej się nie specjalizowało w produkcji innych magnetofonów,niż czterośladowe stereo.Jakoś nie mogę sobie przypomnieć żadnego akai z głowicą czterokanałową i pełnośladową ,jak u ciebie.

A wracając do kalibracji taśmy w tascamie 32: czyli to oznacza, że za każdym razem jeśli użyję nowej taśmy muszę ją skalibrować jak magnetofonie kasetowym? Jeśli tak to jaka jest najprostsza metoda?

No i paul_67: pochwal się jakie ty masz do tej pory doświadczenia i na jakich taśmach nagrywasz (ja wiem, że pewnie mam ustawioną kalibrację pod inne taśmy)?

Z tego co przeczytałem na róznych forach,to w magnetofonach teac i tascam głowice nie były najlepsze pod wzgledem długowieczności,lecz posiadały wspaniałe parametry magnetyczne.Jednak nie należy znów przesadzać z strachem przed szybkim ich zużyciem.My ,w warunkach domowych im raczej krzywdy nie zrobimy.Należy pamietać,że te magnetofony pracowały wiele lat ,intensywnie użytkowane w studiach nagraniowych i dawały sobie radę.Jak posiadamy magnetofon z dobrymi głowicami,to możemy spać spokojnie.Szczególnie ,gdy posiadamy kilka róznych magnetofonów i użytkujemy je równomiernie.

Co do kalibracji do różnych taśm,to każdy magnetofon w swojej instrukcji ma podane typy taśm,do których został ustawiony.Np;tandbergi za taśmę odniesienia mają podaną maxell UD,jednak również wspaniale nagrywają na innych.Posiadają regulację biasu,dostępną na frontowej ścianie i to rzeczywiście pomaga podregulować jakośc zapisu,jednak nie są to bardzo duże róznice.Revoxy regulacje biasu mają ,tylko wewnetrzną i wymaga to interwencji serwisu,co zupełnie nie przeszkadza mi w nagrywaniu.

• Pokaż nowe odpowiedzi