Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

W tym Tascamie pewnie nie ma listwowego przełącznika zapis/odczyt tylko przekaźniki.

Ale w wszystkich magnetofonach z takim przełącznikiem należy go potraktować chemią.

Najpierw przemyć izopropanolem, a potem spryskać "kontaktem". Ja mam taki "Kontakt Spray" do inst. samochodowych. Wolno schnie i ładnie smaruje takie przełączniki. Normalny "Kontakt Uniwersalny" może pomóc tylko na chwilę. Trzeba sprawdzić w nim przęłączniki "monitor" i inne wyczyścić w ten sposób.

Wina lezala po stronie zabrudzonej tasmy teraz nagrywa i odtwarza jak glupi, ale jak bede mial czas to zrobie tak jak mi radzi Kasjel :)

a na dobranoc trzy fotki :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15740-100008118 1230674169_thumb.jpg

post-15740-100008119 1230674169_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Neommmut,a już chciałes się podddać.Wiecej wiary w nowym roku i powodzenia.I odwiedz sobie tą stronę.http://www.angelfire.com/electronic2/vintagetx/TASCAM44.html

Witajcie.Czas podziękować Marianowi i Pawłowi.Dziś otrzymałem naby forumowe.Nie wiem dlaczego właściciele się nie chwalą, ale ja robię to z czystym sumieniem.Przerobiłem większość nab do szpulowców , więc mam porównanie.Na pierwsze wrażenie, są piękne, lekkie i delikatne.W porównaniu z revoxowymi oryginałami - lżejsze i szersze.Pomysł z gwintem trafiony na 100%.Otwór na oś szpuli zrobiony idealnie.Naba pasuje do wszystkich trzech - dużych szpulowców jakie mam.Podkładka z tworzywa sztucznego jest dobrym pomysłem , ale obawiam się , że może być mało trwała, może pęknąć, z tym, że to żaden problem.Naba po dokręceniu ( umiejętnym)i bez podkładki , nie ociera szpul i świetnie dociska.Mnie w zasadzie tak lepiej się podoba.Revoxowe naby są świetne,akaiowe - także, a nasze forumowe dołączyłbym do tej najlepszej trójki. Co do wyglądu - każdy ma inny gust - mnie bardzo pasują i na szpulowcu wyglądają imponująco.Długo czekałem, ale warto było.Serdecznie dziękuję Marianowi i Pawłowi za całą pracę jaka w to włożyli.To najbardziej sobie cenię w tych nabach - bo to coś od Przyjaciół z forum i w nakładzie małym - więc w zasadzie na zamówienie. Więc w ostanim dniu tego roku jeszcze pokręcą u mnie na szpulowcu.Dziękując - składam także wszystkim życzenia dobrego roku 2009 - oby był lepszy, oby ludzie byli milsi i mądrzejsi,oby psy machały ogonami, a na wiosnę drzewa zakwitły- trzymajcie się w zdrowiu.Wklejam trochę zdjęć z mojego sylwestra z nabami - Jacek

Ukryta Zawartość

post-8926-100008082 1230733807_thumb.jpg

post-8926-100008083 1230733807_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiała mnie ta zmowa milczenia na temat naszego produktu.Długo czekałem na opinię o tych Nabach, no i w ostatnim dniu starego roku doczekałem się!Jacku, aż mi serce rośnie jak czytam,że jestes zadowolony!!!Cudownie się one prezentują na Twoim sprzęcie!No to będą się kręcić w Sylwestra!Szczęśliwego Nowego Roku!!!

Jeszcze tablicę sobie zrobiłem do zasilania...

Ukryta Zawartość

post-8926-100008077 1230735349_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W nadchodzacym Nowym Roku życzę wszystkim bez wyjątku wszystkiego najlepszego,zdrowia,szczęścia i pomyślności.Badźmy dla siebie dobrzy nie tylko od święta.Nie dajmy się ponosić nerwom.Dużo dobrej muzyki, spokoju i zadowolenia ze sprzętu!

a wlasnie/wpadlem i przypomnielem sobie.Przed wyjazdem dostalem konto ale nie okreslono ceny przesylki.Wyslalem zapytanie co do ostatecznej ceny razem z cena przesyłki ale nie mam odpowiedzi.pozdrowienia w nowym toku i roku.

Chciałem Wam wszystkim życzyć w tym nowym roku wszystkiego najlepszego. Pozdrawiam Was z kraju Whisky i miliarda owiec :)

do życzeń dopinam fotkę poglądową na mojego Tascama 32 sprawuje sie super :) a drugie foto to zbiór zdjątek z netu tak tutaj wygląda okolica :)

pozdrawiam raz jeszcze Wojtek.

Ukryta Zawartość

post-11402-100008051 1230747957_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Primo:

PIĘKNE NABY ! Gratulacje! :)

Secundo:

Rezurekcja mojego Technicsa samoistna! Działa i nagrywa. Nagrałem sobie Top Wszechczasów.

Liczę, że przez następne dwa nadchodzące dni nie zawiedzie. Bo nie wiem co pocznę.

Tertio:

AKAI GX 747 NIE NAGRYWA! Miał godnie zastąpić eReSa 1700 ale dał ciała. Odtwarza bardzo ładnie (to, co nagrał przed świętami Technics zanim padł) ale sam do roboty się nie ma ochoty zabrać. Lewy kanał ćwierka i skrzeczy.

Wszystkim w szpulki pozytywnie wkręconym w Nowym 2009 Roku życzę aby się nam dzieci szpulek nie czepiały. A żony i kochanki o ... ho ho ho!!!

Niech się kręci i obraca jak u starego Ignaca!!!

Pozdro!

Wasz Snake`u

Witam i dołączam się z życzeniami wszelkiej pomyślności dla wszystkich.Dzięki Jacku za zdjecie porównawcze nabów metalowych revoxa i forumowych.Gratuluję pomysłu i jakości wykonania.Zupełnie nie ma się czego wstydzić.Życzę ,aby wszystkim sprzęt działał idealnie ,a ten jeszcze szwankujący,aby udało sie doprowadzić do ideału.Ja jeszcze mam takie dwa,lecz w tym roku to już na pewno będą dobre w komplecie.Lecz chyba nikt mnie nie pobije z czasem naprawy magnetofonu.Panowie ,cztery lata,cztery lata.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystkiego dobrego, a przedewszystkim dużo zdrowia życzę Wam wszystkim w tym Nowym Roku !!!

Czy zdarza Wam się czasem w dużych szpulakach, że po włączeniu "play" taśma ucieka z głowicy ???

Ostatnio zmatowałem rolki w Sony TC 765, co przyniosło natychmiastową poprawę. Ale jeszcze mu się to przytrafia. Dodam, że jak już "odpali" dobrze to gra prawidłowo do końca. Tylko przy włączaniu niekiedy taśma ucieknie z swojego toru.

Kasjel, 1 Sty 2009, 14:58.

U siebie sie z tym nie spotkalem .

Moze rolka krzywo prowadzi tasme ,albo naciagi luzują taśme po wyłączeniu .Moze być wtedy malo naciągnieta .

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kasjel, 1 Sty 2009, 14:58

Przy włączaniu coś takiego wychodzi bo tasma nie zdąży się jeszcze dobrze naprężyć ani ułożyć, ze się tak wyraże-ale chyba wiadomo co mam na myśli.

Jest to jednak wskażnik, że rolka wględem wałka nie jest idealnie prostopadła niestety:/ Nie są to pewnie duże odchylki ale już są. Podczac pracy szpuli zmniejsz naciąg lewej szpuli, wtedy pewnie też zacznie sciągać taśmę z rolki.

W Tascamie raczej nie ma takiej możliwości,aby taśma uciekła z głowicy może być jedynie źle prowadzona gdy rolki ze szpulami nie są na tej samej wysokości.Może o to chodzi?

Kasjel ,ja miałem taki efekt,ale na philipsie N-7125,a on ma 7-calowe szpulę.Też myslałem,że to wina rolki,a okazało się ,że to uszkodzony tranzystor w układzie regulacyjnym napięcia taśmy.Po prostu szpula odwijająca za słabo hamowała.Czy ten efekt wystepuje ,tylko ,gdy masz mało taśmy na nawijajacej szpuli?

• Pokaż nowe odpowiedzi