Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel,może coś się przycina na osi i nie nadąża za mechanizmem.Ja też regulowałem i smarowałem mechanizm w TD20A HS,bo po włączeniu play prawa szpula nie nadążała ze startem i powodowało to najpierw wyluzowanie sie taśmy,a pózniej lekkie szarpniecie.Najbardziej ,to było widoczne przy predkości 38cm/sek.Aluminiowe szpule jednak mają swoją masę i trudno jest je od razu ruszyć z pełną predkością.Powodzenia.Wierzę,że sobie samemu poradzisz.

Ech....jestem chyba głupszy, niż ustawa przewiduje :-))

Przyczyną mojego problemu, była poluzowana lewa śrubka trzymająca mostek z głowicami. W skutek czego głowica kasująca latała jak chciała, wyprowadzając taśmę z właściwego toru.

Na zdjęciu zaznaczyłem tą śrubkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Marek-41, 1 Sty 2009, 23:23 .

masz racje że oba klocki sa inne ,

ja jednak zakladam ze mimo innych mechanizmów to zasada ich dzialania jest taka sama . . Głównie dotyczy to wózka z rolkami -nazewnictwo moje -ktory jest dosówany do głowic i Wałków za pomoca dżwigni podczepionych do elektromagnesu ,ktory tym porusza.

Na tym wozku sa osobno zamocowane rolki -każda osobno i każda z nich powinna miec wlasne regulacje i sprężynki .Wystarczy że jedna ze spręzynek straci troche ze swojej sprężystosci i juz jest drobny problem. . oczywiście moze gdzieś dostal sie jakis paproch ,brud ,czy cos podobnego i juz rolki nie przylegna do walka prawidlowo ..

jak juz pisalem ,wszystko musi chodzic bardzo lekko. jest to dośc precyzyjny mechanizm.

Kasjel

Po złożeniu sprawdż cały tor czy czasem nie będziesz musiał justować głowicy bo to niby kasująca ale tak samo ważne jest jej ustawienie jak pozostałych

Dobrze że sobie poradziłeś

audiomagia.blogspot.com

Oryginalne pudełko z taśmą z sesji nagraniowej albumu "Destroyer" zespołu Kiss.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Paweł - na 99% jakiś studer może 810? Czy to Twoja taśma? czy tylko zdjęcie?Ja mam parę taśm pochodzących z Gdańskiego studia radiowego i mam na nich nagrane piosenki marynarskie i żołnierskie też na 38 i na dwóch śladach, ale jakość nie jest powalająca.Mam też taśmę z USA , która miała trafić do Marka Niedźwieckiego , a trafiła do mnie z nagraniami amerykańkich lekkich tzw smooth jazz caffe - te są nagrane wyśmienicie.Dobrze nagrana taśma na szpulowcu dwuśladowym pobije każde CD ze względu na analogowy ( czytaj - analogiczny ) sygnał, a nie kompresowany - (czytaj - kastrowany ( po Korwinowemu)- dżwięk.Pozdrawiam - Jacek

Na tej taśmie jest tylko połowa zawartości płyty.Stąd wniosek, że musi być druga szpula.No, ale to nie dziwne przy takim przesuwie.Chciałbym posłuchać tych nagrań z oryginału.Producentem był Bob Ezrin i jest tam sporo eksperymentów brzmieniowych.

Witajcie robię co mogę ale wcale to proste nie jest pozdrawiam

Sami zobaczcie dopiero raczkuję :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Musze powiedzieć, że DAT, VHS u mnie się nie umywa do szpuli, najlepiej u mnie to brzmi, bez wysiłku! Nie mówie, że szpula jest najlepsza, ale w moim "studio" jest poprostu naturalna!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Udało mi zgrać nowy kawałek taśmy testowej z IMI z reszta zobaczcie sami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Słychać pokój i "jutubowe" pasmo do 10K.

To nagrania z M2405 i na nim odtwarzane, 19,5cm/s STILON-GORZÓW, zgrane na mp3 kartą biurową wartą 5 lat temu 30zł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

farad

Tu nie chodzi o pasmo bo dżwięk jest do kitu ale to trzeba jeśli już słuchać przynajmniej ze słuchawek wtedy słychać te szmery 30 hz

A tej Tego nagrania z M2405 nie mogę odtworzyć nie mogę otworzyć

audiomagia.blogspot.com

MAG

Zauważylem to, faktycznie, bas w Twoim nagraniu schodzi bardzo nisko. Jeśli nie mozesz odtworzyc moich nagran to kliknij "pobierz MP3" i potem sciągnij to na dysk. Ten player tam nie zawsze rusza i trzeba ściągać

farad

Bardzo ładnie brzmi tyle że to jest już po obróbce a ja dałem świeży materiał nagrany byle jakim aparatem cyfrowym jak dojdę do wprawy to będzie lepiej tylko nie wiem czy na you tube można wyciągnąć coś więcej myślę że tak od tego co wkleiłem pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

To nagranie jest bez obróbki. nagranie na taśmie pochodziło z CD WEGA 122S (rosja).

Co do jakości na youtube to niestety nie da się więcej wyciągnąć, dźwięk tam jest kodowany w mono mp3 przy próbkowaniu 22050Hz

Farad

Pisząc obróbka miałem na myśli zgranie z CD na taśmę na koniec za pomocą karty za 30 zł :) zrzut do kompa i konwersja na MP3 w takiej kolejności to robiłeś i to miałem na myśli jeśli chodzi o (obróbkę)

Niestety MP3 nie oddaje tego co taśma nagrana ze studia z koncertu bezpośrednio i tu nie chodzi o zrobioną taśmę ale o Master

audiomagia.blogspot.com

Witam.Widzę,że nie tylko ja się dzisiaj bawię he he.Zostałem poproszony przez kolegę,który mi pożyczył winyle,abym mu kilka zgrał na CD,bo na razie nie posiada sprawnego gramofonu.Nigdy tego nie robiłem i musiałem się tego samemu nauczyć.I co z tego wyszło.Spodzewałem się,że bedzie poprawnie i nic poza to.Jednak,albo ja jestem wybitnie uzdolniony i mam super sprzęt,albo większość sprzedawanych płyt CD na rynku jest aż tak skopana.Moje płyty brzmią lepiej ,niż 80% posiadanych w mojej kolekcji płyt fabrycznych.I co wy na to?Samemu archiwizuje winyle na szpuli i kasetach ,ale nowo nabyta sprawność też cieszy.Słuchałem sobie ,w ramach sprawdzenia CD ,zrobionego z winyla Duke Ellingtona.Nagranie jak przypuszczałem,wykonano w jakimś klubie.I po lekkim odkręceniu głośności usłyszałem w moich sansui potwierdzenie tego przypuszczenia.Wyraznie usłyszałem odgłosy sztucców uderzające o talerze.Słuchacze się po prostu posilali w trakcie słuchania.Nie wystąpiły,żadne ,znane z CD zniekształcenia.a nagranie brzmi bardzo dobrze,zupełnie nie czuję się ,że to gra CD i to jeszcze wykonany w domu.

Tak, wiele płyt CD wydawanych dziś brzmi tak źle z powodu fatalnego masteringu. Ograniczenia nośnika istnieją, ale nie aż takie, jak czasem słyszymy.

Panowie, siedzę nad Uherem Royal De Luxe C. Mechanicznie sprawny, elektrycznie mniej więcej też. W każdym razie gra. Wyeliminowałem jakieś zwarcie na wyjściu, pojawił się sam dźwięk. Tyle, że przymulony straszliwie. Głowica była na 100% kręcona, próbowałem podregulować, ale niewiele to pomaga. Nadal jest znaczny niedobór górnego pasma. Tor jest czysty, nie widać na nim uszkodzeń czy innych problemów. Jak ktoś ma jakiś genialny pomysł na rozwiązanie problemu, to chętnie wypróbuję.

Ma ktoś może serwisówkę do tego magnetofonu?

I ostatnie pytanie - czym jest i do czego służy ta głowica z prawej strony na zdjęciu? Ta z lewej to pierwsza w mostku, a więc zapewne kasująca. A czym jest ta obok niej - nie mam pojęcia. Nagrywająca i odtwarzająca są dalej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój UHER ROYAL de LUXE C jest w remoncie u mnie w domu znajduje się UHER ROYAL de Luxe PeterJana serwisówki do niego niestety jeszcze nie mam o ile ją dostanę a mam taką nadzieję podam Ci wiadomość na PW a ją samą podrzucę mailem.Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Poszukuję UHERA SG 263 VARIACORD i russkiego SOJUZA 110/111

• Pokaż nowe odpowiedzi