Skocz do zawartości
IGNORED

Audiowave 171SE a lampa?

michciusek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem początkującym audiofilem ale się wdrażam w temat :P. Kilka tygodni temu kupiłem kolumny, ale jak to bywa audiofil szybko znajduje jakieś niedomagania które są niecierpiące zwłoki i które trzeba zlikwidować. Z racji tego że audiowave mają oziębiona średnicę, a wokale u rotela są troszkę ostrawe wpadłem na pomysł zakupienia jakiejś lampki do 1000zł. Zależy mi na przyjemnym ociepleniu grania, na miękkich wokalach, no i co ważne przestrzeni ważnej w muzyce klasycznej.

Primo: Czy to przy moim repertuarze (Nightwish, Sarah Brightman,Tarja Turunen )będzie dobre do tych kolumn?

Secundo: Czy lampa wyrobi prądowo?

Jeżeli nie to co polecacie z tranzystorowców?

https://www.audiostereo.pl/topic/45015-audiowave-171se-a-lampa/

Witam

Miałem podobny problem, sprzedałem Strussa i kupiłem wzmacniacz Xindaka 6950v. 171se potrzebują mocy, żeby fajnie zagrać a tej chińczykowi nie brakuje. Nastąpiła zdecydowana poprawa ale to jeszcze nie było to więc wymieniłem kabelki głośnikowe na Tara Labs Helix6 - pomogło (no prawie).

• Redaktorzy

Audiowavy nie tyle potrzebują watów co amperów. Po prostu wzmacniacz musi być wydajny prądowo, wtedy i 20W/8 Ohm starczy

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Dobre zestawy, warto szukać czegoś, z czym zagrają. W dobrą lampę w tej cenie nie wierzę. Raczej warto poszukać jakiegoś używanego tranzystora w rodzaju Sound Project 2 albo Musical Fidelity A2.

Mi McGyver polecił Music Angela na KT88. Kupić go można nowego za 1300zł. Czytając pozytywne opinie na jego temat , oraz to że jest tu duże pole do modyfikacji chyba pójdę w tym kierunku .

michciusek, 23 Sie 2008, 19:29

>Mi McGyver polecił Music Angela na KT88. Kupić go można nowego za 1300zł. Czytając pozytywne opinie

>na jego temat , oraz to że jest tu duże pole do modyfikacji chyba pójdę w tym kierunku .

I slusznie.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

... może Łukasz Fikus?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kupowanie lampy za 1300PLN z natychmiastową opcją modernizacji za .... ?PLN jest bez sensu.

Zwłaszcza, że głośniki mają 87dB skuteczności. No chyba, ze chcemy posłuchać tylko środka (jeśli w ogóle), bez skrajów pasma.

pozdr,

• Redaktorzy

posłuchaj porządnego tranzystora z Audiowavami (podałem Ci na GG kilka sensownych konstrukcji dostępnych na naszym rynku), albo zbieraj kasę na mocną lampę (której nie musiałbyś od razu modyfikować) - np. monobloki Amplifona.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

dartman, 23 Sie 2008, 23:22

>Kupowanie lampy za 1300PLN z natychmiastową opcją modernizacji za .... ?PLN jest bez sensu.

>Zwłaszcza, że głośniki mają 87dB skuteczności. No chyba, ze chcemy posłuchać tylko środka (jeśli w

>ogóle), bez skrajów pasma.

>

>pozdr,

tak lepiej kup tranzystor za 1300 zl i wtedy pokaze Ci wspaniale detale niesamowity , kontrolowany i z ogromnym wykopem bas no i niesamowita realistyczna srednice wspaniale wokale etc.

87 dB skutecznosci napedzi bez problemu 15 watowa lampka, nie sluchaj stereotypowych opinii na temat lamp. Poza tym z KT 88 jak dysponuje MA uzyskasz nawet bez przerobek tyle detali, taka srednice i tki bas, ze musialbys szukac wsrod tranzystora za 2-3 krotnie wieksze pieniadze. Jesli MA nie przypadnie Ci do gustu nie bedziesz mial problemow z odsprzedarza. Napewno nie stracisz a jeszcze ze 200-300 zl zarobisz. Ale to tylko w takim przypadku gdybys zdecydowal sie na odsprzeadarz.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ja miałem te kolumny kilka lat. Znam Pana, który je "produkował", bywałem u niego parę razy.Miałem 3 jego konstrukcje kolumnowe. Rzeczywiści kolumny P. Romnan Schotta to doskonała sprawa, pomijam jakość wykonania , która jest rewelacyjna. Chyba jednak najładniej śpiewały z dobrym tranzystorem, choć u mnie była to lampa el34. Nic tu nie wymyślisz, kolumny pod pachę i w trasę. U Romka grało to z końcówką mocy chyba LFD oraz z CD Sony Esprit 50 ES. I pięknie to grało.

W lampkę za 1300PLN po prostu nie wierzę. Za taką kwotę to można sobie lampki na choinkę kupić :-)

Używałem w swoim systemie push-pulli na KT 88/90. Było całkiem nieźle, z tym, że ceny z drugiej ręki to 3.5-5.5kPLN

Z tranzystorów polecam Musical Fidelity A2 lub NAD 3020. Dobre wzmaki, za bardzo rozsądne pieniądze.

Posłuchamy zobaczymy... Jak zbiorę cash to będę testował... Ni nie jest przesądzone. Jak brzmienie lampy mi się spodoba to kupię lampę, jak nie no to będę szukał tranzystora...

Sam posiadam Audiowave co prawda Solidus ale maja 86dB. Napędza je Yaqin na kt88. Bas, przestrzeń dynamika i zwiewność... Miałem kilka tranzystorowców ale żaden nawet dwukrotnie droższy, nie zbliżył się do chińskiej lampy. Jeśli mieszkasz niedaleko Katowic to zapraszam na kawę i odsłuch ;]

Vinicjiusz dzięki za zaproszenie ale ja mieszkam w zupełnie innym rejonie Polski, mieszkam koło Sochaczewa... Co do wydajności to nawet patrząc na suche dane widać że chińczyki czy na KT88 czy na EL34 mają dużą wydajność.

u mnie lampka na EL34 2x35 Watt napedze 4Ohm'owe 86 dB skutecznosci kolumny i tez nie brakuje mi zadnego zakresu.

Posiadam Audiowave 141 jedne z pierwszych modeli sądząc po numerach seryjnych , grają u mnie na przemian z Cayinem A88T ( lampy 6550 ) lub z monoblokami Vincenta SP-T100 + przedwzmacniacz SA-T1 , obydwa zestawienia są zadowalające chociaż w mojej skromnej ocenie Audiowavy grają dużo lepiej w połączeniu Bi-wirning , u mnie daje taką możliwość zestawienie ich z Vincentem , dostajemy wtedy dźwięk pełniejszy i bardziej dynamiczny , oraz lepszą lokalizacje instrumentów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.