Skocz do zawartości
IGNORED

NAD S300 - testowanie obwodów

Joku

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkich użytkowników proszę o podzielenie się informacjami:

U mnie jest tak:

Świeci się - Stand-by (wzmacniacz wyłączony z pilota)

Świeci się - Testowanie

Zgaszona - Granie (świeci się wtedy tylko dioda przy wybranym źródle)

Oraz czy przy najmniejszym słyszalnym poziomie głośności oba kanały słychać?

https://www.audiostereo.pl/topic/45163-nad-s300-testowanie-obwod%C3%B3w/

Witaj

U mnie jest dokładnie tak jak u Ciebie.

Natomiast ze słyszalnością na najniższym poziomie to zależy od czułości potencjometru, u mnie przy najniżej położonej gałce gra jeden kanał ( o ile można to nazwać graniem, prawie nic nie słychać ), tak więc wydaje mi się że jest to specyfika potencjometru.

Na oko ALPS,

a w innym wątku piszą że 10k

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14814-100007019 1219827216_thumb.jpg

post-14814-100007020 1219827216_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Joku,

zdaje się że to będzie dokładnie ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"przy najniższym poziomie głośności gra jeden kanał jest winą potencjometru" - Wszystkie znane mi NAD-y mają tą dziwną przypadłośc. Ciekawe dlaczego jeszcze tego niewyeliminowali? Zastanawiam się, czy seria MASTERS też to ma...

U mnie gra równo, tzn zaczynają grać równo już od takiego poziomu którego nie słychać z miejsca odsłuchłuchowego i praktycznie trzeba podejś osobno do jednej a potem drugiej kolumny żeby stwierdzić że jest równo.

Jeśli gra nierówno to sądzę że to spawa potencjometru który nie jest idealnie spozycjonowany dla dwóch kanałów, być może sparowania rezystorów dla lewego i prawego które tworzą dzielnik napięcia, ale nie sądzę. Pośrednio oczywiście wina NADa który nie zrobił odpowiedniej selekcji tych potecjometrów do urządzenia ze swojej wyższej półki.

Wśród wzmaków z niższej półki spotykałem sie z takim czymś dosyć często, no ale tam się nie paruje elementów i ogólnie wymagania są mniejsze.

Możliwe, ale czy ta nierównomierność jest naprawdę istotna,

Jeżeli to jest na jakimś poziomie że i tak się zbytnio już z kanapy nie słyszy a jedynie po podejściu do kolumn, lub przynajmniej na poziomie tak niskim że nigdy się nie słucha, to chyba niewarta skórka za wyprawkę. Nowy potencjometr nie musi być wcale dokładniej złożony, i tylko będzie sprzęt grzebany.

Terrenzano, 28 Sie 2008, 08:03

>U mnie ta nierównomierność jest taka że przy najcichszym słuchaniu gra tylko lewy kanał.

>A może przeczyszczenie potencjometru coś by pomogło?

Jeżeli przyczyną jest jakiś cyf co się tam dostał to może i pomoże, ale nie rozbieraj go, co najwyżej psiknij do środka propylen w areozolu do czyszczenia elektoniki

Rozmawiałem z fachowcem o Nad-ów i stwierdził że podczas testu niema znaczenia czy dioda Power miga czy świeci, jest to spowodowane innym procesorem sterującym.

Przekaźniki masz na końcu płyty, po lewej i prawej (takie czarne puszeczki)

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.