Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumna modułowa - założenia, projekty..

Seba78

Rekomendowane odpowiedzi

Seba78, 25 Sie 2008, 09:50

już kiedyś zwracałem na ten zestaw uwagę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale jakoś nikt się temu nie przyglądał...

Ukryta Zawartość

misiomor coś przebąkiwał o modułowej kolumnie na aluminiowych seasach i TIW200XS:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj jest coś spełniającego Twoje założenia, tyle że nic nie napisali o zwrotnicy itp

Ukryta Zawartość

Albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tyle że to chyba dziurawa obudowa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten projekt na exelach wygląda na idealny - głośniki dostępne, wszystko zdaje się być jak trzeba.

ciekawe czy skrzynka jest prosta w środku i bez żadnych otworów. Cena tego exela na bas wysoka - no ale jest chyba nadzieja na wielką klasę brzmienia:) górę można zrobić "ruchomą" na ładnej i cieżkiej desce.

ppred, 26 Sie 2008, 23:06

>Drugi link to miało byc to:

Ukryta Zawartość

A tu wersja półaktywna-http://www.sac.de/sac/Files/Download/Tests/Duetta_aktiv-neu.pdf

Ukryta Zawartość

Polecam zapoznać się też z tym tematem, świetny wykład,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

no właśnie osobiście też bym wolał obudowę zamkniętą. Pomysł z aktywnym modułem basowym jest kuszący ale martwi mnie poziom skomplikowania - zwłaszcza dla żółtodziobów:) ale na szczeście kolega qman już wchłania electronikę w swoim biurze:)

Seba78, 27 Sie 2008, 21:37

> Pomysł z aktywnym modułem basowym jest

>kuszący ale martwi mnie poziom skomplikowania - zwłaszcza dla żółtodziobów:) ale na szczeście >kolega

O jakie skomplkowanie ci chodzi.

Przeczytaj ten wątek podany z adiohobby, to stwierdzisz ,iż jest to prostsze do realizacji rozwiązanie, niż budowa i zestrojenie skomplikowanej zwrotnicy trójdrożnej.

Koszt rozwiązania aktywnego będzie wyższy. Pytanie czy końcówa Hammonda sama nie pociągnie tych wooferów na dole, jeśli tak to nie widzę sensu pakować się (na razie) w konstrukcję aktywną. No, ale może czegoś nie wiem i Seba masz jeszcze kasę na dwie końcówy Hammonda dla każdego z tych basowców ;P

Zresztą chyba w przyszłości konstrukcję pasywną da się przerobić na aktywną, tak więc nie jest to ślepa uliczka. Proponuję większość kasy skoncentrować na kupnie jak najlepszych przetworników, a nie rozdzielać ją jeszcze na napęd dla nich.

I love the sound of crashing guitars

witek_z

>obudowa zamknieta, linia transmisyjna oraz tuba generują bas najbardziej

>zbliżony do naturalnego.

A jaki jest ten bas naturalny , jak to słychac i kto to ocenia ,że ten jest naturalny a ten nie , jest gdzies zapisany wzorzec tego basu?

Przepraszam za OT

Podstawy, ale pewnie już czytałeś Seba:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I love the sound of crashing guitars

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Na przestrzeni "dziejów", konstruowania najróżniejszych typów kolumn głośnikowych, nie wiem czy jednoznacznie określono, jaki typ kolumny głośnikowej jest tym optymalnym ze względu na jakość dźwięku i jej najkorzystniejsze walory brzmieniowe.

Kolumny; zamknięte (compaktowe), z bas refleksem, z membraną bierną, labiryntowe, tubowe, otwarte, "na desce", jak zwał, tak zwał etc., nie wymienię wszystkich (z racji swej niewiedzy), pomijając użyte przetworniki, można chyba też jakoś sklasyfikować.

Estradowe, studyjne, "do użytku domowego", to może główne "nurty" ich wykorzystania, ale czy użytkując zestaw audio, dobieramy do niego właściwy rodzaj kolumn?.

Dostępne na rynku konstrukcje powodują to że jesteśmy często zmuszani do zakupu bardzo wydajnych prądowo wzmacniaczy, i stwierdzenie o "najsłabszym ogniwie w tym łańcuchu" nie jest pozbawione przemyśleń.

Nie do pominięcia jest wysoka skuteczność kolumny, jednak ta skuteczność w połączeniu z dużą wydajnością prądową wzmacniacza może często okazać się niewypałem.

Widowisko muzyczne, jakim jest koncert, jest nagłaśniany przez kolumny estradowe, obrabiany w studio przy użyciu studyjnych monitorów, a my na czym później tego materiału słuchamy, przy użyciu jakich kolumn?.

Może należało by słuchać na kolumnach estradowych, bo może po drodze (studio) jest gubiona cześć tej "duszy" muzyki.

"Byłem na koncercie, wspaniałe doznania i muzyczne i wzrokowe, zachęcony kupiłem później płytę z tego koncertu, niestety to nie to samo" - częste stwierdzenia i bynajmniej nie ze względu na brak scenografii, pięknych pań i panów we frakach, czy skandującej publiczności.

"Oczami wyobraźni" można by było jeszcze te obrazy przywołać, ale nie dźwięk.

To takie moje przemyślenia.

Pozdrawiam.

marko3T

28 Sie 2008, 08:10

>A jaki jest ten bas naturalny , jak to słychac i kto to ocenia ,że ten jest naturalny a ten nie , jest gdzies zapisany wzorzec tego basu?

Doskonale wiesz o co mi chodzi, ale mimo wszystko podpuszczasz mnie, dlaczego?

Nie wiesz dlaczego? Dlatego że generalizujesz, co w świecie audio jest "szkodliwe" ,a wpis sugerujące jakoby BR miał bas nie mający nic wspólnego z naturą , a to tylko powielanie stereotypów.

Zapanowała swoista antymoda na obudowy strojone rurką , ale wszyscy zapominają ,że wiele uznanych konstrukcji to własnie BR. Juz wiele razy to pisałem BR można zestroić bez sztucznego pompowania basu , co jest powszechne w tanszych komercyjnych paczkach. Tu jestesmy w temacie DIY każdy może spróbować jak to faktycznie jest , a nie pisać że BR jest zły. Eksperymentujcie ,a przekonacie sie ile jest mozliwych opcji przy strojeniu.

Może jeszcze słowo , zbudować i zestroić dobrą kolumne BR jest o wiele trudniej niz skrzynke OZ.

Polecam jeszcze taki eksperyment. Kolumny o podobnym potencjale OZ i BR(oby dobrze zestrojony , może DIY) i beben główny orkiestry detej. Posłuchać bębna na zywo , na OZ i na BR. Ja miałem okazje, wnioski wyciągłem.

Pzdr.

Sorry za OT

Marko3T, ja nie piszę/mówię że BR jest zły, jest niedoskonały ponieważ jest to typ obudowy rezonansowej. Natomiast TL nie "wytwarza" basów drogą rezonansu i dlatego ten typ obudowy jest lepszy, basy są naturalne (wierne), a nie sztuczne jak w przypadku BR.

Witek , każda obudowa jest obudową rezonansowa. TL można zestroić tak że będzie grał zmulonym basem bez kontroli. Czy o tak grajacej TL tez powiesz że ma naturalny bas , nie sądze. Po za tym zasada działania BR jest bardziej złozona niż tylko "wtykniecie" rurki w obudowe.

Wiesz ,ze mój BR jest tak zestrojony ,że port prawie nie "dmucha" , a bas nie rusza mi flakami. Kwestia podejscia do strojenia. I dotyczy to każdego typu obudowy , kazdego.

> TL można zestroić tak że będzie grał zmulonym basem bez kontroli.

Bzdura.

>Witek , każda obudowa jest obudową rezonansowa.

Bzdura do kwadratu.

Ciekawy jestem skąd Ci przychodzą do głowy takie głupoty, ja wiem że jesteś głęboko przekonany do swoich racji, ale one są błędne. (brak teoretycznej wiedzy)

marko3T ma rację.

Rozpatrując część akustyczną obudowy zamkniętej nie mamy tam do czynienia ze zjawiskami rezonansowymi. Natomiast z zamontowanym głośnikiem jak najbardziej tak.

Wystarczy popatrzeć na wykres impedancji obudowy zamkniętej.

Mamy pierwsze ekstremum impedancji (maksimum) - rezonans układu mechaniczno - akustycznego (indukcyjność cewki układu elektrycznego do pominięcia). Drugie ekstremum (minimum) - rezonans układu elektro - mechaniczno (obciążenie akustyczne do pominięcia).

Dla uściślenia:

energia elektryczna --transformowana na--> energia mechaniczna --transformowana na--> energia akusytyczna.

W obwodzie elektrycznym napięcie U i prąd I.

W obwodzie mechanicznym siła F i prędkość membrany v.

W układzie akustycznym ciśnienie P i prędkość objętościowa masy powietrza V.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.