Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumna modułowa - założenia, projekty..

Seba78

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnie zabawy ze sprzętem uzmysłowiły mi jedno – że czas w swoim systemie przenieść się w zupełnie inny wymiar. Postanowiłem modyfikować swoje wolnostojące dwudrożne podłogówki. Ale zastanawiam się czy jest sens? Generalnie dużo wyżej nie podskoczę. Nie ma gwarancji sukcesu po włożeniu nawet maksymalnie dobrych głośników a i tak nie pozbędę się pewnych przypadłości kolumn np z basrefleksem. Po prostu nie chodzi być może o wskoczenie poziom wyżej ale już generalnie do innego wymiaru;)

Czytając to i owo stwierdziłem, ze być może warto by wykorzystać kilka sprawdzonych koncepcji do budowy kolumny aby uzyskać maksymalny efekt przy minimalnych kosztach. A do tego aby kolumienki były łatwe w ustawieniu i nie grały tak bardzo z pokojem. Założenia są więc następujące:

1. bas z dużego głośnika z obudowy zamkniętej lub z membraną bierną. Czyli chodzi o prawdziwy mocny i kopiący bas, nisko schodzący. A więc duży głośnik w dolnej samodzielnej i prostej skrzynce. Obudowa zamknięta albo membrana bierna aby kolumna lepiej zgrywała się z pomieszczeniem odsłuchowym no i aby pozbyć się wad bas refleksu.

2. tony średnie i wysokie najlepiej na odgrodzie dostawionej na skrzynię z głośnikiem basowym. Odgroda dlatego, że tanio i łatwo. Poza tym wszyscy podkreślają niezwykłą precyzję i przestrzenność takich konstrukcji.

3. podstawowe założenie to konstrukcja modułowa. Aby zabierała mniej wiejsca, aby była prosta do wykonania i tania.

4. głośniki stosunkowo drogie i maksymalnie dobre aby uzyskać jak najlepszy efekt – zważywszy, ze wykonanie skrzynek może być stosunkowo tanie.

Czy są chętni aby zacząć budowę takich konstrukcji, ewentualnie czy ktoś zna jakieś ciekawe gotowe projekty takie lub bardzo podobne – np. zamiast odgrody na górze to jakiś monitorek.

Pewnie fajnie by było aby dół miał własny napęd – ale to znacznie podrażało by koszt budowy i komplikowało wykonanie.

Na dole wklejam zdjęcie inspirację.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja teraz robie tez modułowy na dayton 2x rs225 i accutony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmmm

ale twoja konstrukcja nie do końca zpełnia moje założenia - poczowszy od tego, ze sam nie będę w stanie zbudowac takich skrzynek, a poza tym tu są inne głosniki i konstrukcja tradycyjna basrefleksowa - ja chce się tego pozbyć:)

Konstrukcje modułowe są więcej niż OK.

Sekcja niskotonowa - oczywiście obudowa zamknieta. Jednak nie powiedziałbym, że taka obudowa będzie tania - wymagania co do jej sztywności i braku efektu "pompowania" są większe niż przy bass-reflex. Musi to być bardzo solidna skrzynia ze wzmocnieniami.

Duży głośnik z kolei (np 30cm) kłóci się później z koncepcją trójdrożną z nałym lekkim średniotonowym (o lekkiej - szybkiej membranie), chyba żeby wyciągnąć w górę podział.

Ja jestem w trakcie budowy zestawu niskie na 25cm (Seas 26 RFX lub albo Aurum Cantus AC-250Mk2) zaś sekcja średnio-wysokotonowa na Etonie 5-880 i wstędze Elac Jet 3. Co z tego wyjdzie - zobaczymy. Planowane podziały to 150-200 Hz i 2,5-3 Khz. Sekcja średnio-wysokotonowa prawdopodobnie właśnie na odgrodzie.

Pozdrawiam

Ja na dół już dawno wpadłem u siebie na genialne rozwiązanie: dwa subwoofery aktywne oczywiście w obudowie zamkniętej. Alternatywa dla ludzi którzy przenoszą się do większego pomieszczenia a mają monitorki z którymi nie chcą się rozstać. A basu z obudowy zamkniętej jestem gorącym zwolennikiem, gdyż wychowałem się na takim ;)

Seba, napisz jaką kwotę przewidujesz na realizację tego całego projektu i ile pójdzie na sekcję basową ? Zamierzasz wykorzystać głośniki ze swoich starych paczek czy zamawiasz gdzieś nowe ?

I love the sound of crashing guitars

nowe głośniki.

Dół nie będzie aktywny bo to znacznie komplikuje budowę i podnosi koszty. zasadniczą część kosztu mają stanowić głośniki - ma to być podróż do innego świata:)

Co do gotowych subów - np velodyne - to są to niestety basrefleksy chyba a tego wolę uniknąć - a poza tym jest on aktywny - są plusy tego i minusy. Dla mnie teraz to minus - chociaż myślałem o użyciu dwóch vellodyne do budowy:)

Marko - kurcze - nie wiem, nie zbudowałem jeszcze sam nic. To ma być pierwsza konstrukcja. Ale czytam, pytam - wiele osób wskazuje, że obudowę zamkniętą lepiej wpasować w pomieszczenie, jest szybciej a bas niby prawdziwszy przy porównywalnych konstrukcjach. Założyłem, że tak będzie bardziej uniwersalnie i może prościej. Poza tym trochę się u siebie w pomieszczeniu nawalczyłem z bas refleksami i zo opanowaniem niegatywnych zjawisk akustycznych. Ale jak masz inne zdanie to pisz. Być może zmienię zdanie jeśli chodzi o załozenia to mojego przedsięwzięcia.

Witam bardzo ciekawy wątek poruszyliście panowie z aktywnym dolnym głośnikiem nisko tonowym oczywiście obudowa zamknięta bardzo wymagająca pod względem sztywności 34mm grubość ścianki i za mało, ja zastosowałem Infinity o przeznaczeniu car audio model kappa 12.1 PolecaM, co prawda ja kombinuje z systemem stereo 2.1 ale problem pozostaje ten sam jak skutecznie i bez strat dla jakości dźwięku rozdzielić sygnał z preamp-u na dwie końcówki mocy, schemat sumatora sygnałów znalazłem jak ktoś chce chętnie się podzielę

DIY: Kolumna modułowa - założenia, projekty..

Seba78, 25 Sie 2008, 15:29

>chodzi mi o to aby poprzez tą obudowę modułową wyciągnąć jak najwięcej ciekawych i teoretycznie

>lepszych rozwiązań.

Nareszcie ktoś mnie popiera,zawsze byłem za takim rozwiązaniem. Nawet JmLab wziął ze mnie przykład i swoje najnowsze konstrukcje zupełnie rozdzielił-do tej pory moduły łączył w całość ściankami bocznymi.

na zdj.dwie moje obudowy i najnowszy JmLab

Ukryta Zawartość

post-4056-100007153 1219691054_thumb.jpg

post-4056-100007154 1219691054_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze taki opis konstrukcji obudowy;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na dole to chyba aurum cantus... też myślę o takim. projekt jednak chyba był by dosyć drogi i trudny do wykonania ze względu na acutony

Henryku, liczyłem, ze coś tu wrzucisz:) z uwzględnieniem projektów podobnych do tych ze zdjecia:)

Seba

Ja Cie nie będe przekonywał , każdy niech kroczy swoją drogą , różni ludzie , różne gusta.

Z jednym się tylko nigdy nie zgodzę , z generalizowaniem jakoby OZ miał prawdziwszy bas. OZ ma na pewno kilka plusów łatwiej go zestroić(odpada dobieranie portów i eksperymentowanie z wytłumieniem)oraz podobnoż jest łaskawszy dla trudnych pomieszczeń.

Pzdr.

Jedyny modułowiec który robi na mnie wrażenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja bym chetnie takie cos kupil, zeby srodek i gora byla wlasnie w odgrodzie , a na basie duzy papierowy glosnik w ob zamknietej, niedawno widzialem glosniki wlasnie takie, ale nie pomne firmy...projekt diy wysokiej klasy tez bym mogl zrobic tylko jeszcze sie z takim nie spotkalem

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

OK., można na razie odpuścić aktywny dół, faktycznie trzeba się liczyć z kosztami. Co do sztywności skrzynki, poddam ekstremalny pomysł, może zrobić ją z litego drewna albo granitu ? ;P

A co do OZ to właśnie dlatego jest dobrym rozwiązaniem, bo nie trzeba szczególnie skomplikowanych obliczeń żeby go stroić. Ale oczywiście żeby uzyskać odpowiednio głęboki bas z takiej konstrukcji trzeba by odpowiednio dużej średnicy głośnika. Burczy-bas-reflexy grają po części "dziurą" ;) Pośrednim rozwiązaniem jest membrana bierna.

Micke 13, 25 Sie 2008, 22:30

>OK., można na razie odpuścić aktywny dół, faktycznie trzeba się liczyć z kosztami. Co do sztywności

>skrzynki, poddam ekstremalny pomysł, może zrobić ją z litego drewna albo granitu ? ;P

>

>A co do OZ to właśnie dlatego jest dobrym rozwiązaniem, bo nie trzeba szczególnie skomplikowanych

>obliczeń żeby go stroić. Ale oczywiście żeby uzyskać odpowiednio głęboki bas z takiej konstrukcji

>trzeba by odpowiednio dużej średnicy głośnika. Burczy-bas-reflexy grają po części "dziurą" ;)

>Pośrednim rozwiązaniem jest membrana bierna.

membrane bierną tez sie stroi odpowiednimi obciąznikami

Dlatego napisałem że to rozwiązanie pośrednie. Głośnikowi w obudowie zamkniętej też nie wszystko jedno w jakiej wielkości skrzynce będzie grał i jak będzie ona wytłumiona.

electro, 25 Sie 2008, 22:28

>ja bym chetnie takie cos kupil, zeby srodek i gora byla wlasnie w odgrodzie , a na basie duzy

>papierowy glosnik w ob zamknietej, niedawno widzialem glosniki wlasnie takie, ale nie pomne

>firmy...projekt diy wysokiej klasy tez bym mogl zrobic tylko jeszcze sie z takim nie spotkalem

Papierowa membrana w OZ ?

No to chyba, że czymś utwardzana.

Przy dużych wychyłach elastyczna membrana nie sprawdzi się w OZ

Yotomeczek, ty chyba już walczysz tym seasem - bo szperając po archiwum coś tam widziałem. jak idą prace? Napisz coś wiecej o tym.

Membrana bierna chyba też jest dosyć dobrym pomysłem - a strojenie nie jest chyba trudne - po prostu dokłada się krążki. Chodzi o to aby było to niekłopotliwe w ustawieniu i nie wchodziło w interakcje z pomieszczeniem i nie wpadało w jakieś rezonanse.

tu są dość ciekawe projekty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witek_z, 25 Sie 2008, 22:52

>A moim zdaniem tylko i wyłącznie OZ , o TL już nie wspomnę bo to inna bajka.

Zaryzykuje stwierdzenie , że TL ma blisko do BR właśnie. Przykładem mogą być konstrukcje łączące te dwa rozwiązania.

Mam na zbyciu 2 ogromne papierowe niskotonowce/średnica 40 cm/firmy TRIO .Model T11-OC43-05 5,2 ohm nom 30W max 100W.Pracowały w wielodrożnych kenwoodach -obudowa zamknięta,Są w znakomitym stanie-poza jedną nakładką przeciwpyłową-lekko wgnieciona.Może ktoś reflektuje-warunek-trzeba je zabrać z Włocławka osobiście.Cena-dobra flaszka koniakowata.I oczywiście głupie pytanie:W polskich ZG 40C były papierowe niskotonowce z membraną bierną.Czy ktoś próbował zaadoptować je do konstrukcji o której piszecie akurat mam dwa komplety z biernymi..Korci mnie coś takiego bo nigdy jeszcze nie robiłem głośników..A

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.