Skocz do zawartości
IGNORED

Lew, czarownica i stara szafa...

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze, takich konstrukcji nie slucha się w pokojach, tylko ogromnych salonach. Do "naszych" pokoików służą 10 calowe wersje tychże. Po drugie, patrzymy oczywiście na takie głośniki przez pryzmat współczesnych konstrukcji, z cieniutkimi ferrytami zapominając, że tam są magnesy alnico, które POATRAFIĄ ruszyć te mambrany. Ale... kto słuchał dzisiaj alnico?...

Tak szerokie fronty nie zapewniają dobrej sceny? Dobrze, że nie wie o tym AudioNote....

Poza tym, bardzo podoba mi się ocena brzmienia na podstawie zdjęć połączonych z wiedzą pochodzącą ze współczesnego marketingowego bełkotu...

No, chyba że te opinie to prowokacja... :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szafy drożeja z tygodnia na tydzień :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Lenam sprawdzałem !

Fajnie zrecenzowałeś moje AP :)

Właściwie to masz racje, może tylko na obronę Audio Physiców powiem, że RM grają dużo głośniej

a to powoduje ,ze ucho lekko się oszukuje. Jednak co mnie zaszokowało to stereofonia.

Scena Tannoy RM jest rewelacyjna .Słynące z dobrej stereofonii AP mogą się schować.

Niestety miałem u siebie mniejsze RM i zaginął bas - całkowicie!!!

Właściwie to dziwne bo mam bardzo mały pokój do odsłuchu- może za mały. Tylko dlatego nie szukam ich

jeszcze na ebayu.

Myślę,że w niedalekiej przyszłości zmienię miejsce odsłuchu na duży salon i wtedy temat Tannoy na pewno wróci.

krzyzak, a jaki masz wzmacniacz ? Dodatkowo jak pewnie wiesz byl powod powiedzmy natury technicznej przez ktory basu mogo brakować...pewnie wiesz o co chodzi, a jezeli nei to poproszę na PW :)

...no i swoja drogą najmniejsze monitoryTannoya, hoć male nie są basem(ilosć) nie powalaja.

Ciesze sie ze masz normalne podejscie do tematu, mam dokladnie takie samo...stawiam jakis swoj sprzęcior przy innym i jak gra kiepsko to odpinam i nie męczę towarzystwa :)

A trzeba pamietać ze AP w kategoriach kalsycznego audio sa niezlymi paczkami !:)

zwolennik łagodności

cir>>

Szafy drożeją ? Przecież pkt 1- aukcja bezowocna; pkt 2 tannoy_stirling_monitor aukcję tego sprzedającego widzę co najmniej czwarty raz - za każdym razem kończyła się niby sukcesem po czym po kilku tygodniach wystawiał je ponownie;

Pozdrawiam wszystkich

lenam.

Też pomyśleliśmy o wzmaku i zmieniliśmy na lutkowego rotelka, ale nic nie pomogło.

Nie było za mało basu- wcale go nie było. Pomijając to o czym pisałeś, bas po prostu

nie występował. Gdybym nie usłyszał to bym nie uwierzył.

W moich warunkach po prostu nie zagrało.

Potwierdzam co napisal krzyzak. Monitory byly ustawione na dluzszej scianie pokoiku. Co ciekawe, w moim pokoju jest wiecej basu..., na tyle, ze np. niektorym kolegom nie przeszkadzala mala jego ilosc, a z kolei w innym jeszcze nieduzym pokoju w mieszkaniu w bloku basu bylo tyle, ze zapewne wielu by ta ilosc odpowiadala. Monitory tu z kolei byly ustawione na krotszej scianie. Oczywiscie caly czas mowa o mnieszych monitorach, ale rowniez na tym samym 12 calowym D.C.

Problem z 15" w małych pomieszczeniach jest nagminny, kiedyś słuchałem takich kolumn w pomieszczeniu 7m2 i myślałem że są zepsute.Miałem możliwość ich później słuchać na ponad 30 m2 i byłem zaskoczony na +

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

berberys ,

Moim zdaniem najbardziej zachwycają się takimi starymi, wielkimi pudłami osoby które mają interes w tym aby to dziadostwo się sprzedawało. Dziś wygrzebią z muzem Tannoya, jutro jakąś inną firmę , byle kupić za grosze na zachodzie, a tu sprzedać z zyskiem komuś kto ma problemy ze słuchem.

TUX

"Lew, czarownica i stara szafa..."

...w której najwidoczniej już się skończyły "bijące na głowę" wszystko co do tej pory stworzył człowiek... dwudziestoparoletnie wzmacniacze Denona, Marantza czy Pioneera, które dało się jeszcze przywrócić do życia (któtkotrwałego zazwyczaj) i całkiem nieźle na tym zarobić, sprzedając ten złom na allegro i ebayu za 1000% (albo i więcej jak się uda) ich realnej wartości ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Tak tak! Palanty wystawiający te śmieci za jakieś idiotyczne pieniądze - słyszycie to?! To głos ludu :)

To gówno nie jest warte nawet tego, co waży. Moze za cene skrzynek na ziemniaki albo klatek dla królików by poszło. Przemyślcie to...

parantulla >

Do kolekcji staroci trzeba też dodać dwudziestoparoletnie odtwarzacze, ważące kilkanaście kilogramów, wyposażsone w "najlepsze" na świecie przetworniki wielobitowe o smutnym , płaskim brzmieniu.

TUX

I takie "wystawione na smieci" grają lepiej od wspólczesnych za 15-20Kzl ? ....dziwne :)

Kolegom, którym się wydaje ze to czyjs wymysł marketingowy proponuję poszukac w necie. Miłośnicy brzmienia najwyższych lotów od zawsze zachwycali się tego typu konstrukcjami(Tannoy, Lowther, Altec, Rehdeko, Klipsch i wiele innych gra przy wspólczesnych "wypasach" tak ze dech zapiera....a te wspolczesne wypasy...nuda panie...nic sie nie dzieje...zupelnie nie muzyka !

Przeszukajcie net i zobaczcie czego ludzie słuchaja na świecie do lat...jak dlugo jeszcze bedzie sie wam wydawac ze skoro czegoś nie ma w salonach audio czy gazetkach to znaczy ze jest kiepskie ?

Marketingowo dystrybucyna zagrywka z tego co widac odniosla sukces.

Parantulla z tego co pamietam mialeś w domu JMLaba PS 5.1 ? No to porownaj sobei przy czasie nawet zwyglą Sabę greencone(koszt 30-40zł) ze swoim tweeterem....a potem witamy w klubie :)

....robilem takie porownanie i przyznam ze sam bylem zdziwiony....gora z Saby jest po prostu dynamiczniejsza a przy tym bardziej rozdzielcza....ale nie to jest najwazniejsze - tam po prostu widac np. talerz perkusji a nie slychać wysokie tony.

szkoda klawiatury na pisanie dysdymalow. Zadalem sobie trud porownan z kilkoma wspólczesnymi paczkami konstrukcji tego typu i porownanie wypada najczęsciej tak ze to te wspolczesne grają jak zdechlaki, bez dynamiki, życia i przestrzeni/swobody.

A jak ktoś nie wierzy cóż prostszego jak się osobiście przekonac ? Tannoy chodza po 1,5+ transport USD a w europie za 4Kzł spokojnie odsprzedacie.

....i takie ceny są od lat, a nie ostatnimi czasy bo ktoś "nakręca koniunkturę" :)))

Koniunkturę to ktoś nakręcił np. na kable wszelkiej masci.

zwolennik łagodności

TUX, zgadza sie tamte odtwarzacze dokladnie tak brzmią....wyobrazasz sobie ze tylko dlatego ze były "nowe i zaawansowane" wykosily winyl ? Texty w stylu ze jakosć dxwieku jest lepsza niz na zywo byly na porzadku dziennym ? ....coś jak system jozwy :)))))

Rozmowę z ludxmi ktorzy nie zadali sobie trudu takiego porownania(zestawy) uwazam za bezprzedmiotową....ale i tak chętnie pogadam :)

zwolennik łagodności

E tam, smutnym brzmieniu od razu...

Profesjonalny tjuning (czyt. przeszczep z jakiegoś innego grata garści nie wiadomo czego) i masz hajenda jak ta lala "bijącego na głowę" wszystko... do 99,00PLN w Media Markt (nowe z gwarancją)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Kolumny z 2 przytoczonych powyżej aukcji są w rękach jednej osoby.

Jaki problem pojechać i posłuchać?

Chciałbym zobaczyć minę tego, kto teraz jest sceptyczny, a jednak posłucha.

Żeby nie było - ja słuchałem.

lenam, 26 Sie 2008, 17:02

>A jak ktoś nie wierzy cóż prostszego jak się osobiście przekonac ?

Żeby "się przekonać" trzeba najpierw wysupłać dziesięć kawałków (z tego co tak mniej więcej się orientuję) na ćwierćwiekowe kolumny z którymi nie wiadomo co się działo przez ostatnie ... lat, kto, jak i czym je "regenerował" i tak dalej i tak dalej. Już samo to jest wystarczająco odstręczające, żeby poważnie brać pod uwagę taki zakup, tym bardziej, że cena jest wzięta z sufitu, niezależnie od tego ile dzisiaj niektórzy są w stanie za to zapłacić. Takie jest moje zdanie, a czy to gra czy nie gra, nie wiem, nie słyszałem i nie wypowiadam się ;)

no tak parantulla no tak...a jakbym Ci napisal ze Philipsowi ze swkcja lampową i zegarem zdarzylo sie zagrać dynamiczniej od wysokiego CECa ? hmmmm....tam gdzie CEC zaczynal sie gubić i "sklejac" zlom gral nadal selektywnie...a material muzyczny wcale nie byl taki znow skomplikowany :)

W spokojnieszych aranzacjach bardziej podobal mi sie CEC - to tak dla oddania sprawiedliwości.

....posluchaj kilku rzeczy nie myśląc o cenie.

zwolennik łagodności

=>Wuelem, 26 Sie 2008, 17:15

to do Ciebie,czy Twoje WLM wysiadają w porównaniu do słuchanych przez Ciebie vintagowych sprzętów od człowieka z allegro ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

bez subow WLM Diva nie maja najmniejszych szans...a cena katalogowa 16Kzł...zresztą ze subami to tez nie ta pólka...tweeter tonsilowski choc niezly nie ma szans przy przetwornikach tannoy czy Altec....ale na klasycznego burczybasa dobrze zestrojony Tonsil(APT50) w zupełnosci wystarczy :)

zwolennik łagodności

lenam, 26 Sie 2008, 17:18

>....posluchaj kilku rzeczy nie myśląc o cenie.

He he :) "nie myśląc o cenie" słuchałem sobie kiedyś SF Amati Homage podpiętych do TacT Milenium i w całym swoim życiu nie słyszałem nic lepszego, przynajmniej w kategorii "Rammstein itp." co jednak jeszcze nie jest dla mnie powodem, dla którego miałbym to kiedyś kupić "nie myśląc o cenie" chociaż ostatnio stały Amati na allegro za 35 kawałków (50% sklepowej ceny) w stanie idealnym i... no i co, stały sobie i tyle :) Według mnie nawet tyle nie są warte, bo ani nie są ze złota, ani żadnych kosmicznych technologii nie kryją, a że grają... niech sobie grają i na zdrowie :)

parantulla, nie zrozumielismy się. Amati z Tactem nie sluchalem wiec sie nei wypowiadam. Natomiast sluchalem z TACT wysokim JMLabem i Amati musi być duuuużo lepszym zestawem zeby mial szanse zagrac jak paczki o ktorych piszę...a kosztują one ułamek kwoty Amati.

...szczerze w to watpię patrząc jakie glośniki siedza w Amati....choiaz jak ktoś lybi lekko oocieplone klimaciki z podbitym o 6-8dB basem to czemu nie :)

zwolennik łagodności

>> parantulla

A sprzęt ma grać, czy mieć fajny opis w katalogu, że takie nowoczesne i w sprzedaży od 3 dni.

>> lenam

Zawsze możesz mnie odwiedzić i sprawdzić jak gra. Jakoś po AS nikt nie pisał, że Diva Monitor nie radzą sobie na górze (bas miały wspomagany, to fakt, ale my nie o nim), albo przypominają Altusy (raczej pisali, że monitor nie ustępuje topowym podłogówom). Zastanów się zanim coś napiszesz, a najlepiej posłuchaj albo chociaż nie wpisuj opinii o kolumnach po posłuchaniu tylko jednej pożyczonej sztuki z pary. Co wtedy powiesz o stereofonii :-)

Jak słyszę, że Tannoy z 12'' lub 15'' nie ma basu, to mnie skręca. Widać, że grały w przypadkowych systemach. Gość z aukcji ma bardzo nieprzypadkowe warunki. Kto skorzysta - jego szczęście.

W temacie wielkich starych skrzyń :

W połowie lat 90-tych miałem możliwość kupić duże, trzy drożne kolumny Goodmansa.

Dawały na basie całkiem nieźle, brzmienie było estradowe , rocka dawało się słuchać.

Ale reszta aspektów brzmienia była na bardzo niskim poziomie.

Klasyka, wokalistyka - podobnie jak Altony z Tonsilu, czyli nieakceptowalnie.

Być może gdybym je kupił, potrzymał w piwnicy przez 15 lat, to dziś odsprzedałbym z zyskiem :-))

pozdr. Arkadix

lenam, 26 Sie 2008, 17:55

>parantulla, nie zrozumielismy się.

No raczej :) Dla ułatwienia posłużę się przykładem...

O, na przykład słynny Denon PMA-1560, który nagle został gwiazdą tego forum, a jego ceny na allegro urosły dwukrotnie (z 800-900 do 1.400-1.500) na przestrzeni roku, pomimo tego, że najmłodsze egzemplarze miały co najmniej kilkanaście lat przebiegu i często gęsto nieznaną nikomu historię. To zapoczątkowało "modę" na stare klocki i... przyniosło krociowe zyski handlarzom złomem. Mogę się założyć, że przynajmniej połowa tych urządzeń "ze śmieci powstała i w śmieci się obróciła" a moda jak nagle wybuchła, tak nagle umarła i dzisiaj już nikt się tym nie podnieca, a co niektórzy (w tym i ja) nawet nie chcą pamiętać, że dali się nabrać. I w tym kontekście należy traktować moje wypowiedzi w tym wątku, bo nie przeczę, że ten czy tamten sprzęt gra (i jak gra) tylko mam "zastrzeżenia" do przewartościowania pewnych rzeczy, które faktycznie są kupą bezwartościowego złomu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.