Skocz do zawartości
IGNORED

trzaski / charczenie w Pioneer a-602r

Vincentos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kupiłem wzmacniacz jak w temacie, ale niestety nie dane mi jest się nim cieszyć..

Od początku: przez ostatni rok-półtorej wzmak stał nieruszany i się kurzył. Okazało się też, że potencjometr głośności był kiedyś wymieniany (na jaki- nie wiem).

Co się dzieje: po włączeniu wzmacniacza przez dobrą chwilę (podczas odtwarzania) słychać trzaski i mocne przerywanie sygnału (łącznie z zanikiem któregoś kanału).. Po paru chwilach wszystko jakby się stabilizuje i zaczyna grać normalnie. Sytuacja powtarza się niemal zawsze przy przełączaniu źródła (już w mniejszym stopniu), czasem przy wł/wył DIRECT, no i czasem ten potencjometr głośności zatrzeszczy, ale zupełnie bez regularności.

Proszę o sugestię co z tym zrobić..

Czy wynika to z "leżakowania" wzmaka i przejdzie, czy spróbować tylko go przeczyścić, czy w ogóle się nie bawić i oddać?

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/45259-trzaski-charczenie-w-pioneer-a-602r/

Styki i potencjometry to jedno, trzeba pamiętać o kondensatorach, tym bardziej, że dzieje się to po włączeniu, gdy kondensatory się ładują. Prawdopodobnie wymiany wymaga 1-2 szt., tylko nie wiadomo które.

Vincentos, 29 Sie 2008, 02:03

>Witam,

>kupiłem wzmacniacz jak w temacie, ale niestety nie dane mi jest się nim cieszyć..

>

>Od początku: przez ostatni rok-półtorej wzmak stał nieruszany i się kurzył. Okazało się też, że

>potencjometr głośności był kiedyś wymieniany (na jaki- nie wiem).

>

>Co się dzieje: po włączeniu wzmacniacza przez dobrą chwilę (podczas odtwarzania) słychać trzaski i

>mocne przerywanie sygnału (łącznie z zanikiem któregoś kanału).. Po paru chwilach wszystko jakby się

>stabilizuje i zaczyna grać normalnie. Sytuacja powtarza się niemal zawsze przy przełączaniu źródła

>(już w mniejszym stopniu), czasem przy wł/wył DIRECT, no i czasem ten potencjometr głośności

>zatrzeszczy, ale zupełnie bez regularności.

>

>Proszę o sugestię co z tym zrobić..

>Czy wynika to z "leżakowania" wzmaka i przejdzie, czy spróbować tylko go przeczyścić, czy w ogóle

>się nie bawić i oddać?

>

>pozdrawiam

Zrób fotografie wnętrza wzmacniacza, dzięki temu zobaczę jaki ktoś wstawił potencjometr i ewentualnie da się zobaczyć czy sprzęt nie był dłubany. Prawdopodobnie potencjometr regulacji głośności będzie do wyrzucenia i trzeba będzie kupić oryginalny solidny. Jeżeli wymiana potencjometru nie do końca załatwi problem to poszuka się innych przyczyn. Kondensatory, o ile nie pracują one w niesprzyjających warunkach i reprezentują odpowiedni poziom jakościowy. Wymieniać nie ma w ogóle sensu POZDRAWIAM:)

Dodaję fotki wnętrza. Niestety nie mogę się dostać do potencjometrów, są szczelnie zabudowane, nie chcę zdejmować przedniego panela, bo musiałbym sporo poodłączać, nie chcę czegoś zepsuć..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19872-100006655 1220131984_thumb.jpg

post-19872-100006656 1220131984_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ta srebrna puszeczka to przełącznik żródła, który chyba powoduje najwięcej problemów.. (razem z silniczkiem), na panelu jest tylko sterowanie tego silniczka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

potencjometr głośności

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podzespoły wyglądają na oryginalne. Zarówno potencjometr jak i selektor mają szczeliny przez które można wprowadzić środki czyszcząco-regenerujące. Potencjometr polecam psiknąć solidnie kontakt PR, natomiast przełącznik wejść kontakt U. Powinno pomóc. Jeżeli nie pomoże do końca to trzeba będzie psiknąć w przełączniki typu "tone defeat" i inne znajdujące się w torze sygnału wejściowego, oraz potencjometry regulacji barwy POZDRAWIAM:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.