Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch integry MACA jako końcówka mocy.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Do Zildjiana.>>> Tak niech każdy z nas zrobi taki własny "ołtarzyk" audiofilskich dokonań,spostrzeżeń i niech się inni namolni dyletanci od-szą, co będą d-ę zawracać :) Tylko wtedy będzie najzwyczajniej w świecie nudno. Panowie nigdy się nie bawiłem w przedwzmacniacze,po prostu wyprowadziłem kabelki XLO z końcówki MACA 6850 do Accuphase i oczy przecierałem ze zdumienia. I mówta co chceta już nie wrócę do podłączenia z przedwzmacniacza. :)

>>> Gutebull: dlaczego atak ? Poparłem Gutten'a w kwestii doświadczeń z życia małżenskego stop Zachęcam i ja do wypróbowania Mac'a z niezłym preampem a pojawi się : lepsza kontrola basu, precyzja lokalizacji, środek, góra nie odstająca od reszty itd itp stop Miłej celebracji i miękkiego lądowania w Nowym Roku dla wszystkich !!!

To już parę miesięcy, nawet z czysto praktycznych powodów (ustawienia,krótki kabel XLO) wolałbym wrócić,zresztą podczas świątecznych porządków właśnie to uczyniłem i szybciutko wróciłem.I nie jest to tylko moja opinia.Znajomy zainteresowany miał to samo wrażenie. Ale przekonaliście mnie ,to znaczy muszę wam ufać macie więcej doświadczeń w tej kwestii i powtarzacie to samo. To wygląda,że się wygłupiłem z tym tematem ???

Ufaj tylko własnym uszom! A MAC może nie grać lepiej z żadnym ,nawet najlepszym preampem,wyjątki zawsze się zdarzają.

Najlepszego w Nowym Roku!

Gutek>>

Zerknij do wątku 1791, zainicjowanym przez moją skromną osobę ;-))) . Wypowiadało się tam sporo fachowców od preampów, a dyskusja dotyczyła raczej urządzeń i zestawień z wyższej półki - czyli w sam raz. Może znajdziesz coś, co Cię natchnie.

Czuję przez skórę, że ostatecznym rozwiązaniem Twoich audiofilskich bolączek byłaby słynna "pięćdziesiątka" BATA. Nie jestem inżynierem elektronikiem ani też nie słyszałem jak to to gra, ale kiedy zobaczyłem rozebrane wnętrze plus zbliżenia detali (Sound&Vision), to aż jęknąłem z zachwytu.

Pzdr.

• 3 miesiące później...

Panowie zrobiłem dziś dzięki uprzejmości zildjiana, małe doświadczenie podłączyłem do integry MAC 6850 AC preamp Tag Maclaren 10 (nie wiem czy dobrze to napisałem :-)) ,także reasumując końcówka mocy z integry MACA była sterowana preampem Maclarena ( za ok. 5500zł ). I muszę przyznać było dobrze,lepsza separacja i świetna precyzja w całym paśmie i to w stosunku do integry jak i odsłuchu poprzez wyjście regulowane Accuphase. Świetna kontrola basu, a moim Usherom brakuje trochę miejsca od tylnej ściany,także mogą czasami zadudnić, a z preampem było bardzo ok. Także konkluzja jest taka: preamp w MACU średni. Ale z kolei słuchając poprzez wyjście regulowne CD, rzecz gustu-większa otwartość brzmienia,rozmach,żywioł. Z samej integry z kolei świetny wokal. Także spostrzeżenia różne, ale zaczyna mi sie śnić preamp. Czy to nie głupie preamp do integry ???!!

Kup dobry preamp, a potem zamienisz integrę na końcówkę MC402 i będziesz w domu ;-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ta końcówka to już od dłuższego czasu mnie męczy, ale teraz gdy posłuchałem z preampem......Jakie są dobre preampy w rozsądnych cenach-używane ???

Dobre pytanie. Wszystko zalezy od tego ine chcesz na to przeznaczyć. No i gdzie chcesz kupić - w PL czy na przykład na e-bay.de. W okolicach poniżej 10tys mozna na pewno kupić CJ 12 lub 14, jakieś BATy, Krella KRC-3.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A może dorobić coś DIY ? Krąży po sieci sporo sprawdzonych schematów (z preampami AN włącznie), części są dostępne i nie porażająco drogie. Sam przekonałem się, co może dać dodanie kopii AN M-1 do budżetowego NAD-a 3020i :))). W ramach przymiarek do budowy lampowca popełniłem wspomnianego klona - efekt był widoczny od początku (bardziej poukładana przestrzeń i rewelacyjna średnica), teraz jeszcze dobieram kondki sprzęgające - okazuje się, że to ważniejsze, niż by się mogło wydawać.

Pozdrawiam

Czytam te wpisy i widzę,że kino domowe zwyciężyło.Ideologicznie oczywiście.Wypowiedzi dotyczą dynamiki,wyrazistości,wysokich tonów,basu i innych "gadżetów"dżwiękowych.Do przedwzmacniacza można dodać osobny zasilacz,zresztą do końcówki, a lepiej końcówek(może by tak czterech) także.Kolumny połączyć tri-ampingiem.Każdy zakres innym kablem.Potem posłuchać.Porównać spójność,muzyczność i integrację z radyjkiem Ania(za 49,90PLN).Zrobić rachunek sumienia i strzelić sobie w łeb.Bo muzyka z takiego systemu to już dawno umarła!!!

to ja zapytam w drugą stronę, czy podłączenie końcówki mocy do integry wpływa zasadniczo na brzmienie (barwa, scena, rozdzielczość...) czy to jedynie zasadniczo większa moc pozwalająca wysterować trudniejsze obciążenie i oczywiście poprawiająca dynamikę?

Czy jest tak, że za większość składowych brzmieniowych odpowiada pre. , a wzmacniacz mocy tylko ewentualnie za dynamikę?

Nie mam zdania,ale np. po co mi druga końcówka do MACA 6850 (150W) w pokoju 18m ????A odsłuch samej końcówki poprzez CD Accuphase ma też swoisty urok, dynamika,żywioł, otwartość dźwięku to może się podobać. Gdy miałem NAUTILUSY 805 była też lepsza selektywność,kolumny te pokazywały więcej różnic. W ogóle odsłuch z końcówki poprzez wyjście regulowane CD był o klasę lepszy niż z integry. Ale gdy pożyczyłem preamp sytuacja się zmieniła.

Generalnie jest tak że w integrach ,które mają zworki pre/power czyli mozna ich używać jako końcówki mocy bądź jako preampy solo sekcja przedwzmacniacza jest słaba.Dlatego używanie integry ze zworami jako samej końcówki ma spory sens,natomiast używeanie samej sekcji przedwzmacniacza nie bardzo bo przeciętny preamp będzie lepszy.

Gutekbull czy próbowałeś preamp Passa? Grają na naprawdę bardzo wysokim poziomie.Sam używam kopi ,a w tej chwili buduje właśnie znajomemu kopię jednego z topowych preampów Passa na podzespołach znacznie lepszej jakości niż w orginale.Sam jestem ciekaw co z tego wyniknie.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.