Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkania w Sudetach

arekgrabowski

Rekomendowane odpowiedzi

AAAAaaaa ... propos umowy , co do spisu prezentowanych płyt: Joan Armatrading (1976) A&M Records USA, Naim Sampler 6 (2006) Naim Rec. GB ,Les Paul & Frends "american made world played" (2005) Capitol USA

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Fajnie , że byliście. Jeśli w jednym zdaniu miałbym posumować, to "śmieciowe" hi-fi górą:-))

ps. jutro trzeba zamieścić listę gratów i krótkie wrażenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dymu73, 12 Paź 2008, 00:18

>to "śmieciowe" hi-fi górą:-))

To było "zaskoczenie wystawy". Jak zwykle atmosfera super, świat słuchawkowy piękny ale w "głównej sali odsłuchowej" jednak trochę zabrakło czegoś co pozwoliłoby się wykazać elektronice. Zacnej elektronice ;-)

pozdr

Rzut oka na elektronikę (Roksan Caspian, ECI-1, Abraxas 300b, Tannoy Eaton)

Ukryta Zawartość

post-13172-100003684 1223795841_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I "kącik słuchawkowy" : DAC Advance Acoustic, wzmacniacze Paradox i Cayin Ha-1a, słuchawki Grado rs-1, Denony AH-D5000 i Sony MDR-SA5000. Było tam jeszcze więcej atrakcji ale to może "kierownik sali" , czyli Mogos napisze:-)))

Ukryta Zawartość

post-13172-100003682 1223796068_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na wstępie chciałbym podziękować wszystkim za bardzo ciekawe spotkanie. Problemy z moim wzmakiem wytrąciły mnie na początku z równowagi ale dzięki współczuciu i szczeremu politowaniu kolegów po jakimś czasie mi przeszło. Wzmak trafił na kanał i już hula. Przy okzaji zrobiłem mu zdjęcie bebechów.

Odnośnie atrakcji w pokoju "słuchawkowym" to zdjęcia mówią prawie wszystko za siebie. Ja tylko dodam, że łączyliśmy DACa ze wzmakami interkonekem Argentum Silver. Jedną z atrakcji, którą tylko częściowo widać na zdjęciach była muza. Duuuużo jak dla mnie ciekawej muzyki i nowych odkryć. Co do słuchawek to chyba Denony cieszyły się nakwiększą popularnością. Ja miałem pierwszy raz okazję posłuchać Grado RS1. W moim odczuciu to grają one tą samą szkołą dzwięku co Sony. Z opinii kolegów, które zapamiętałem Sony grały bardzo dobrze kontrolowanym basem i szerszą sceną stereo w stosunku do Grado a Grado dźwiękiem bardziej bezpośrednim i lekko ocieplonym w stosunku do Sony. Według mnie grają one podobnie do siebie. Co do wzmaków to przez pierwsze pół godziny oba miały takie same "wzięcie" ale potem słuchaliśmy tylko na Cayinie. Szkoda że Darvoice zawiódł w tak nieprzeidywalny sposób bo miałem ze sobą nawet zapasowy komplet lamp. Byłoby brdzo ciekawe porównanie go z Cayinem. Mam prośbę do kolegów o opinie na temat DACa bo ja nie jestem za bardzo osłuchany ze źródłami. Jak dla mnie to gra on bardzo poprawnie ale nie wybitnie. Fakt, że czeka go jeszcze wymiana chińskich lamp fabrycznych na Ei i koniecznie muszę w nim wymienić gniazda RCA bo są poprostu porażką. Może coś jeszcze poźniej mi do głowy przyjdzie to skrobnę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co tu dużo gadać... super spotkanie. Tylko loża szyderców nieco jakoś przytępiona... nikt nie mógł się poczuć urażony - to nowość;) Dzieki panowie! acha, czyjego kurczaka jadłem dzisiaj na obiad?;) za to też dzięki;)

Wypada skrobnąć słówko o bohaterze wystawy, czyli konstrukcjach kolegi tymka: horn na beyma:-))

Kolumny zrobione w piwnicy , na głośnikach za kilkaset złotych zagrały wyśmienicie. Bardzo realistycznie, z dużą dynamiką, basem trzymanym za morde. Bardzo naturalne granie.

Oczywiście nie mogło być tak różowo. Gdy przychodziło odtworzyć im jakąś "gęstą" muzykę, brakowało trochę rozdzielczości. Ale i tak jestem zaszokowany :-)))

Niech żyje Horn!!

Aha...jeszcze lista graczy:

źródła: Roksan Caspian, Naim CD 3, DAC Advance Acoustic, Beresford, Quad 77

wzmacniacze:Abraxas 300b, Electocompaniet ECI-1, Yamaha CA-1010 (pierwszy wzmacniacz A-klasowy),Quad77

kolumny: Horn-y, Tannoy Eaton, megafony od SonusOliva

wzmacniacze słuchawkowe: Cayin Ha-1a, Paradox, Beresford .niestety nie udało się posłuchać DarkVoica

słuchawki: Grado rs-1, Denon AH-D5000, Sony MDR-SA5000, Senki hd590 i hd600 i vintagowe denony

..o kablach nie wspominam, bo kto tam by się nimy przejmował:-))

...no właśnie, właściwie po jaką cholerę kazaliscie mi targać kable ?!?

Te horny... chodzą mi po głowie, przejrzałem nawet rodzimą ofertę second-hand lowtherów i lothów oraz trochę tego, co napisano na tym forum. I wyszło na to, że bez względu na to, za ile złotych głosniki tam są, jednak niskiego basu oraz góry nie ma za wiele... Co nie zmienia faktu, że odsłuch mnie zachęcił i "zakręcę" sie wokół tematu :))

Nie miałem za bardzo czasu na pisanko,ale treba coś skrobnąć. Oczywiście dzięki za niepwtarzlnie luzną atmosferę. W kąciku słuchawkowym sprzętu stało sporo, ale to nie mój konik i byłem tam krótko. Głównie dla porównania moich senków z Grado. Te drugi okazały się lepsze, lecz słyszłem zestawienia w których nie było aż takiej różnicy. Ogólnie nie jest to dużym problemem bo rzadko ich używam, a coś mieć trzeba.

Jeśli chodzi o pozostały sprzęt to największym zaskoczeniem były właśnie Horny. Miały sporo ograniczeń, ale w niektórych realizacjach grały fajnie. Tanoy-e grały niezle dopiero po dostrojeniu ich psiadanymi pokrętłami do danego wzmaka. Jednak największą dynamiką śmigały najmniejsze Arkowe skrzynki od Sonusa. Bas poprostu trząsł całym pokojem. Dzwięk najbardziej bezpośredni ze wszystkich paczek.

Co do loży szydarców to nie było z kogo szydzić bo każdy zna ogólną opinię na temat swoich klocków. Ja np. mam najgorszą wersję zestawu Naima jaki powstał o tej fabryce. I ocena ta wcale mnie nie rusza bo ja akurat dobierałem sprzęt do preferencji słuchowych i dla mnie jest ok.

pozdr.

Loża szyderców to raczej omijała zwykle tematy sprzętowe skupiając się na wszystkim innym;)) a tym razem nawet mydło z rana ich nie ruszyło;)

dobra, o sprzęcie - mi najbardziej podobało się zestawienie Sonusów z electro oraz roksana. Chyba ksywa zamulacz nie była tym razem adekwatna? grało stosunkowo szybko, dobrze wypełnionym i składnym dźwiękiem i niezłym uderzeniem na dole. Chyba nie wiele osób spodziewało się takiego łupnięcia. No i ta średnica... z tym zestawieniem można by słuchać. Jeden z Panów powinien się rozstać ze sprzętem;)

co do hornów - to zależy jak na to spojrzymy - bo w kwesti bezwzględnej to daleko im do doskonałości - ale jeśli spojrzymy na wkład materiałowy to producenci metkowcy powinni się wstydzić. Drugiego dnia w sobotę, słuchając rano w spokoju kręciliśmy tylko z niedowierzaniem głowami.. za takie pieniądze? to niemożliwe:) Poza tym jak rozpatrywać poszczególne aspekty to namacalność instrumentów, głosy itd super. Tu akurat nie można by było nic im zarzucić. W małych składach genialnie. Pomimo swoich rozmiarów łatwo gineły z pokoju, scena nawet niezła. Dawały niesamowite wrażenie obcowania z muzyką. Gorzej jak zaczynało się robić szybko... ale jestem pewien, że można by to nieco jeszcze poprawić choćny wzmacniając ścianki boczne - czasami coś rezonowało. Bas nie miał idealnej dyscypliny i takie tam pierdoły. Zresztą Tymek pewnie wie co i jak. Acha - no i wydaje się, ze pomimo wysokiej efektywności to lepiej jednak napędzić to tranzystorem - lampa zdawała się dostawać zadyszki. Zabawa w audio przednia. Ten system pokazał zresztą bardzo ważną rzecz - że istneje coś takiego jak alternatywne audio, które może z powodzeniem konkurować lub być dużo lepsze od metkowego... jedyny jego problem - trudno by to było sprzedać w markecie:) Samo ostatnio zostałem zaszczepiony tymi ideami i teraz tylko utwierdziłem się w tym przekonaniu. Ja teraz też myślę o podobnych hornach - ale rozmiar mniejszych;)

na spotkaniu mieliśmy także okazję zmierzyć się z legendarnymi głośnikami coaksialnymi tanoya. Co ciekawe to najlepiej zagrało z leciwą yamachą. Było naprawdę dobrze - ale w tym połączeniu - inne nie sprawdziły się najlepiej. Yamacha za to zaskoczyła - bo zdawało się, ze jest w stanie zagrać chyba ze wszystkim:)

kącik słuchawkowy to nie mój konik - trudno mi się tu wypowiadać... zresztą to co chciałbym powiedzieć mogło by być niepopularne:) no dobra powiem... najdroższe grado wcale nie podobało mi się najlepiej. Najfajniej chyba grały senki 590 a przynajmniej były najwygodniejsze. A w dodatku dobrze grały nawet na dziurce w DACu bredsforda... pełne zaskoczenie. Reszta też była fajna... oprócz grado:)

No a poza tym muzyka jak zwykle przednia... chociaż moje kochanie określa ten styl jako "tępy łomot":)i wcale nie chodzi mi tu o ten wystrzałowy numer, w którym jedna "skośna" pani, 50 razy użyła słowa "koko";)

no dobra trzeba to trzeba..

Tymkowe "kolumny z OBI" jak juz pisali poprzednicy były przednie..stosunek jakosci do ceny paraliżujący..swietne do małych składów, plumkania czy śpiewających żeńskich azjatów ala'koko.. jednak gdy ktos chce "porockować" - zaczynają się problemy, zresztą to normalka! Zagrały one dostatecznie z Quadem ale za to z ukraińskimi bańkami..bajka! Świetne zestawienie ECI, "Roksjana" i moich megafonów od Sonusa.. nieskromnie twierdze ze to dzwiek spotkania (ktoś z nas straci "klocek" ;)! Jeśli chodzi o Tannoye hmmm.. mi się nie podobało..może dlatego że zbyt mało cieczy obcych krążyło w moich żyłach..a do tego koledzy raczyli puszczać tylko "szum" i to bardzo głośno.. zlane dzwieki..zadnego tla tylko atak ścianą dzwieku..nie podobało mi się (a ja się znam;))! Jeśli chodzi o słuchawkowe poletko, było ciekawie..co prawda spedziłem tam chwile ale swoje wiem;)Grado plus cayin - rewelacyjne do słuchania muzyki, Cayin plus denony - swietne do sluchania muzyki ( ale w tym przypadku mozemy smialo jednoczesnie czytać pudelka i lepić pierogi z żółtym serem, Grado plus Paradox - rewelacyjna maszynka do goleni;), Denony plus Paradox ..swietny dzwiek!

Podsumowując (wg mnie):

zaskoczenie spotkania - Tymkowe kolumny z OBI

dzwięk spotkania - megafony sonusowe z ECI i "Roksjanem"

dżwiek spotkania słuchawkowy - Grado z Cayinem oraz Paradox z Denonami

numer spotkania - "Będę brał Cię..."

cytat spotkania - "Gdzie jest mydło"

nieporozumienie spotkania - tabaka i zapach skórzanych butów w nosie, złamane gniazdo w słuchawkowcu, nocleg z Danielem

najładniejszy sprzęt spotkania - motor Stacha

auto spotkania - czarna Suzuka

no i najprzystojniejszy facet spotkania - ja

dziekuje i pozdrawiam Grabek

Gdybym był złośliwy, napisałbym : trzeba było przyjechać:-)

Jeśli pokusić się o usystematyzowanie zestawów słuchawkowych to na najostrzejszym (czy też najjaśniejszym) końcu, znalazłby się zestaw Paradox + Grado RS-1. Bardzo szczegółowy, analityczny zestaw. Dla mnie trochę za bardzo, dźwięk tak angażujący ,że oprócz słuchania to chyba nawet gazety by się nie dało poczytać:-). Natomiast na drugim krańcu znalazłby się zestaw Cayin ha-1a + Denon AH-D5000. Pierwsze wrażenie to :zbyt obfity bas i mało góry. Ale po czasie......mniam. okazało się, ze absolutnie nie brakuje muzyce detalu, wszystko jest na swoim miejscu. Poza tym scena budowana, nieco dalej niż w środku naszej głowy. Z jednej strony relaksujące i ciepłe brzmienie, z drugiej świetna szczegółowość ale bez nachalności. Nie wiem jak się konstruktorom to udało....ale tak jest.

ps. jako źródło służyło dvd + dac Advance Acoustic

ps2. zupełną ciekawostką był przyzwoity występ sennheiser hd590 + beresford i dosyć bolesna klapa hd600.

Z Denonami jest dokładnie tak jak napisał dymu73. Mam dokładnie takie same odczucia. Jestem pełen podziwu dla kolegi bo miał je na głowie niezbyt długo a według mnie z ich zchrakteryzowaniem trafił w dziesiątkę. Mi dojście do takich wniosków zajęło kilka dni. Najdłużej z nas to chyba wolf się nimi raczył. Cayin jak na moje ucho to ciepły wzmak, szczegółowy ale bez pazura. Szkoda ze Darkvoice tak okrutnie zawiódł bo słuchając na nim poziom szczegółowości moim zdaniem nawet przewyższa ten z Sony a dźwięk jest tak jak to podsumował dymu ciepły i relaksujący. No własnie jak oni to zrobili. Sądzę, że to za sprawą dużo lepszej reprodukcji pogłosów. Bezpośrednie przejście z Grado czy Sony na Denony wywołuje wrażenie ze są one misiowate. Ale jak się je potrzyma na głowie dłużej i porówna się je w drugą stronę to nie ma się wrażenia że brakuje szczegółów i realizmu za to brzmienie ich konkurentów wydaje sie dalece nienaturalne.

Mogos, 13 Paź 2008, 19:39

>Najdłużej z nas to chyba wolf się nimi raczył.

Bo używając metafory "dymu73". Założyłem na główę wziąłem gazetę i zacząłem czytać. I nagle się okazało że że poszła cała płyta a ja dalej na początku artykułu ;-) Bardzo muzyczne, bardzo. Najlepszy dźwięk spotkania. Problem tylko że ja nie przepadam za słuchawkami :-|

...kit ze słuchawkami, zaraz za domkiem wjechałem na taki mały mostek przez Bóbr - jakie ryby pływaja w tej płytkiej wodzie rzeczki!!! Następnym razem biorę wędkę do kufra!

pzdr

1. Yamaha CA-1010 (świetny vintagowy wzmacniacz) + ECI1 + Naim CD3

2. Monitory SonusOliva + końcówka Drakula + preamp nr3

3. Abraxas na 300b

Ukryta Zawartość

post-13172-100003505 1224003295_thumb.jpg

post-13172-100003506 1224003295_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.