Skocz do zawartości
IGNORED

LCD & PLAZMA 32-37 cali do 3500zł ????

Durango

Rekomendowane odpowiedzi

Odświeżę temat, myślę nad zmianą TV, mam LCD Samsunga 26" LE26R72B z którego przez trzy lata użytkowania byłem zadowolony, wiadomo przy tak małym ekranie to i kablówka wygląda dobrze. Do oglądania wiadomości i bajek w zupełności wystarcza ale po przemeblowaniu i skompletowaniu KD jednak do filmów stał się za mały. Miałem plan zostawienie go właśnie do "wiadomości" a do filmów dokupienie projektora, ale trafiła się okazja odsprzedania go w rodzinie za dobre pieniążki. I tutaj moje pytanie, co będzie lepsze plazma Panasonica 37" czy jakiś LCD 37" o ile to możliwe ponieważ ten Panasonic kosztuję teraz 2200zł i w tych pieniążkach LCD to chyba tylko 32" uda się kupić. Odległość od ekranu to ok. 2,5m, kablówka UPC (może za jakiś czas cyfrowa, na razie analog) DVD, więc na FullHD mi nie zależy.

42" fajna sprawa ale nie do mojego pokoju, dlatego zastanawiałem się nad max. 37" a i tak mam wrażenie że zdominuję pokój, po zrobieniu szafy wnękowej zostało 3m x 4,6m i TV na dłuższej ścianie, czyli odległość przy oglądaniu ok. 2,5m.

No właśnie 37PV80 ma już swojego następce TX-P37X10, czyli trzeba szukać gdzie mają jeszcze na stanie i się śpieszyć, tym bardziej proszę jeszcze o podpowiedź czy to będzie lepszy zakup od najnowszego LCD?

a czy model Panasonic 42py8 jest warty uwagi w tej cenie ? (ok 2,8 tys.)

to chyba najtańsza plazma full hd Panasonica, z uwagi na moje warunki (zaciemnione pomieszczenie) myślę raczej o plaźmie niż o LCD... mam sterego 3-letniego LCD i po ciemku jak oglądam to męczą mnie trochę te strasznie kontrastowe przejścia kolorów (np jak są białe napisy w filmach) oraz taki "statyczny" niezbyt płynny obraz (dvd)

ale może się mylę i obecne LCD już doścignęły plazmę pod tym względem... generalnie interesuje mnie tylko tv 42 calowy oraz aby był full HD.... Locoloco może coś polecisz tak do 3 tys. do moich warunków ?

Plazma ma łagodny obraz kinowy co w Twoim wypadku jest głównym argumentem.

W klasie cenowej plazmy dają większą paletę barw, głębię obrazu i płynność .

Jeśli jeszcze oglądasz wieczorami i czasami z kąta , pozostałbym przy tv plazmowym w tej klasie cenowej.

Generalnie odległość i jakość sygnału decyduje czy kupując full hd lub hd ready zobaczysz coś więcej.

Tym bardziej ze zacienione pomieszczenie, tym bardziej że po ciemku - wybrałbym

Panasonica 42 PX 10 lub 42 py 8

Wczoraj oglądałem plazmę Panasonic'a w Ostrołęce. Tani model.

Moje uwagi:

1. Duże problemy z czernią, tak z zachowaniem akceptowalnej czerni (była wielce "umowna") ale i jej jednorodności).

2. Przy moim kiepskim wzroku, pixeloza obrazu z 3m nie do przyjęcia.

3. Świetny obraz pod kątem. (Tyle że obecne elcedeki (np. Panasonic - polecam uwadze) świetnie sobie z tym radzą -> do sprawdzenia, np. w sklepach w RTV-EURO-AGD /duży wybór różnych modeli/.

4. Z uwagi chyba na słaby współczynnik kontrastu, obraz TVN24 był płaski. Tzn. b. kiepsko było z poczuciem realizmu głębi. Jak dla dla mnie dno dna ! Dlatego mówię, że tanie plazmy nie mają dobrej gradacji skali kolorów. Inaczej mówiąc, taki obraz wygląda jak podstawowa paleta barw (bez odcieni).

Ale po co ja to o tym piszę, przecież to widać :)

PS. Dźwięk - w porzo. IMO, jak na tv obleci.

>4. Z uwagi chyba na słaby współczynnik kontrastu, obraz TVN24 był płaski. Tzn. b. kiepsko było z

>poczuciem realizmu głębi. Jak dla dla mnie dno dna ! Dlatego mówię, że tanie plazmy nie mają dobrej

>gradacji skali kolorów. Inaczej mówiąc, taki obraz wygląda jak podstawowa paleta barw (bez odcieni).

A sprawdzałes ustawienia obrazu w tym tv? Cos mi mówi, ze nie - ale od razu generalizujesz, "tanie plazmy nie mają..." itd

Przy kiepskim sygnale spostrzeżenia Andrzeja są jak najbardziej słuszne.

Korzystam z kablówki,sygnał jest bardzo niestabilny i jedno mogę stwierdzić,niekiedy można się wprost zachwycić obrazem / czerń,paleta kolorów,plastyka obrazu/,ale też jak podle nadają poziom odbioru dno / piksele jak krowy i utrata kontrastu/.

To mit,że Panasonic plazmowy jest bardzo tolerancyjny na sygnał.

Ale brat jest posiadaczem super drogiego lcd Sharpa i przed wprowadzeniem sygnału cyfrowego było jeszcze gorzej niż na Panasonicu.

Natomiast płynnością obrazu plazmy dyskwalifikują wszelkie elsidiki.

Tego, że coś mniej psuje sygnał nie nazywałbym większą tolerancją. Jak podany obraz jest kiepski to taki ma zostać wyświetlony. Niestety cyfraki dokładają jeszcze coś od siebie - im gorszy sygnał tym więcej go modyfikują. Pod tym względem plazmy wygrywają (tutaj śmiało można generalizować). Ogólnie radzę słuchać locoloco, wie co pisze. Andrea29 - piszesz, że lcd Panasonic są dobre a ich plazmy (przynajmniej te tańsze) nie. Niestety trafiłeś na producenta, który wyraźnie faworyzuje tę drugą technologię. Zastanów się nad swoimi poglądami, bo wiele ludzi, w tym sami twórcy tych tv, myśli inaczej niż Ty.

Plazmę Panasa widziałem nie w sklepie, a u końcowego odbiorcy.

Jakości sygnału nie znam. Ustawieniami się nie bawiłem, bo tv był prywatny, w miejscu publicznym.

* * *

Znajomy ma "n"-kę i tanią plazmę LG (mogę sprawdzić dokładnie jaki model, ma dysk /fajna sprawa/).

Sam mu ten model kiedyś poleciłem. I co ? Ano lipa. Problem podobny jak z ww. Panasem. Obraz płaski, kolory, rzekłbym, z gamy podstawowej. BARDZO KIEPSKIE przejścia tonalne.

I nikt mi nie powie, że sam nie próbowałem go podstroić czy że miał zły sygnał.

* * *

Czas nie stoi w miejscu. Dziś są o niebo lepsze LCDeki, a jaki w tym czasie plazmy zrobiły postęp, prócz większej rozdzielczości i większej energooszczędności ? (Panasonic - jeszcze w realu nowych modeli nie widziałem.)

No. Powszechnie uznawany za the best Pionek ostatecznie wycofał się z produkcji PNP i także LCD. Szkoda (kryzys, cięcia).

W LCDekach skutecznie zawalczono z problemem kąta oglądania, zwiększono skalę gradacji kolorów (bogatsza gama odcieni - tego mi zawsze w LCD brakowało). No i są też ekrany diodowe (a będą niedługo jeszcze inne rozwiązania (coś się szykuje -> odsyłam do najnowszej zajawki ntt. -> AV nr 4/'09 ->Samsung i znów jakaś "nowa" technologia...

No ale to tak wspomniałem na marginesie, cobyśta wiedzieli, że śledzę nowości ;)

* * *

Bawiłem się ustawieniami plazmy LG i nic nie nawalczyłem :( Nie udało mi się ustawić choćby namiastki gradację skali barw (by nie było widać tylko tych z podstawowej palety).

Piszcie co chcecie. Każdy ma prawo do własnego zdania i opinii. Ja też.

Takie kolory są może i dobre, i efektowne i the best... ;) ale do oglądania animowanych filmów przez 3-6 latków ;))

Jak ktoś tego nie widzi (albo mu to nie przeszkadza), nie moja wina.

No albo ma... lepszą plazmę.

NIE JESTEM WROGIEM PLAZM (ani żadnej innej technologii), piszę co widzę.

* * *

Moja żona zobaczyła tę plazmę LG (którą zresztą sam kiedyś poleciłem znajomemu) i stwierdziła, że na naszego SHARPa (LCD) nie zamieniłaby się. (Ja też nie.)

Uważam, że nasz SHARP(LCD) to na dziś reprezentuje b. przeciętny poziom. /he, i wtedy gdy go nabywałem był już lepszy tv, np. LCD Philips'a, ale oglądany mógł być dokładnie na wprost wysokości środka ekranu... Minimalnie inny kąt patrzenia i czar natychmiast pryskał(filetowa czerń).

* * *

W Białym jestem tak co - mniej więcej - 2 tygodnie.

Spory wybór tv mają tam w MM ale i w RTV-EURO-AGD.

W MM jest tego od cholery. Można porównywać choćby ze 2h. Widziałem tam też m.in. różne Panasy.

Te o najwyższej rozdzielczości miały b. dobry obraz (nieważne czy LCD czy PDP) i świetnie "tolerowały" różne "dziwne" kąty patrzenia. -Moje uznanie i szacunek dla inżynierów Panasonic.

Te najtańsze (o najsłabszej rozdzielczości, na niezłym, oceniam sygnale, kolory ok. ale pixeloza czyniła IMO obraz nie do zaakceptowania /a nie mam ostrego wzroku :( /.

No ale ocena zależy od doświadczenia (oblatania ;) i kto z czego na co się przesiada ;)

Rozumiem przeskok jakościowy (właściwie "wrażeniowy") z 10-12 letniego CRT, z wybrzuszonym kineskopem na płaskie cudeńko 42".

I nie wątpię, że znajdą się osoby, którym obraz taniej plazmy przypadnie do gustu. Ich sprawa, nie mój ból głowy ;)

Generalnie poziom LCD Philipsa to jest to, co nadal, NAJCZĘŚCIEJ, robi na mnie najlepsze wrażenie.

GDZIE SIĘ PODZIAŁ Z KLASĄ SHARP ??? (Dawno / po swoim tv/ nie widziałem w jego wykonaniu modelu, który wyróżniałby się ponad przeciętność. A to ponoć producent ze światowej czołówki...

W plebiscycie na najlepszy tv wg opinii czytelników AV, też SHARP'a - o ile dobrze pamiętam - w pierwszej trójce nie było... /CO JEST ?/

* * *

Od czasu do czasu różnym producentom udaje się wypuścić jakiś udany model (np. LG).

* * *

Sporo zajęło mi czasu, by na przestrzeni kilku lat dojść do pewnych, SWOICH wniosków.

Super hiper tv nie warto kupować (z wielu powodów).

KURO nie zachwycił.

Philipsy - po 4x - TAK.

Pokrywają się moje prywatne spostrzeżenia z tym co piszą spece w "Płaskie Ekrany" czy w testach w AV.

BTW: w rankingu czytelników AV, wśród 3 najlepszych tv znalazł się Philips. Nie wygrał ale był w trójce THE BEST /To mój typ./

Moja kąśliwa uwaga jest taka, ze nie potrzeba mieć laboratorium sprzętu ;) by wyławiać różnice.

Je po prostu widać gołym okiem :)

Co innego sprawy kalibracji czy skala możliwości dostrojenia zakupionego odbiornika.

Ale ale, co mnie powinno (???) w ogóle obchodzić w dzisiejszych czasach strojenie ? ;))

JA OCZEKUJĘ, że spece w fabryce, powinni wydobyć maksa ze swego wyrobu, na ile tylko się da i jest to możliwe. Czyli to ich sprawa na ile blisko wzorca są w stanie dostroić nowy tv tak, by Kowalski już nic nie musiał z tym robić w domu ! Proste ?

Kowalskiemu zostawiłbym regulację głośności i wybieranie programów które chciałby oglądać.

Ofc. powinna BYĆ W STANDARDZIE OPCJA bieżącego wycinania w pień wszystkich reklam ! (B. cenię sobie mój prywatny czas.)

I taki tv mnie interesuje. :)

Czyż tak nie byłoby prościej ? W końcu jest(???) jakaś konkurencja między producentami, czy też w danym przedziale czasu, wszyscy praktycznie produkują podobne zabawki.

Wybór i tak należy do klienta.

Ot i wszycho.

Pozdrawiam czytających ten wątek.

PS. Design IMO brzydki, rama matowa, ciemna (to plus), za to obraz RE-WEL-KA.

LCD: "EIZO". Drogo, ale polecam uwadze video maniaków.

Osobiście nie kupiłbym, bo mnie na taki nie stać. Poza tym uważam, w moim wypadku nie warto bulić tyle kasy na monitor do kompa, bo o tym piszę.

Pewnie, ("tradycyjnie" ;)znów pozostanę, przy znośniejszym cenowo (a też niezłym)jakimś 22" (24") Samsungu.

Amen.

Andrzeju

Jeśli przyjąć za wzorzec obrazu wyniki osiągane przy użyciu aparatów i kamer cyfrowych,to zdecydowanie masz rację.

Natomiast zwolennikom obrazu kinowego, taśmy światłoczułej i malarstwa zalecałbym jednak technikę plazmową.

Jeśli nikt nie ogląda telewizji tylko BD, to niech sobie kupuje LCD. Ale nikt mi nie wmówi, że telewizję można równie komfortowo oglądać na lcd jak na plaźmie. Przecież to jest przepaść jakaś. LCD są teraz super, sam uzywam ale przy komputerze, kolorki i gradacja na moim eizo "już prawie" jak na kineskopie :)

jak to jest z plazmami full hd - piszecie że plazma generalnie ma bardziej "miękki" łagodniejszy tonalnie (kolory) obraz od LCD, z grubsza wiem o co chodzi jednak czy nie przekłada się to trochę na wrażenie szczegółowości obrazu ? tzn powiedzmy sygnał HD i FULL HD - czy nie będzie tu takiego wrażenia jakby rozdzielczość obrazu była niższa od analogicznego sygnału HD na LCD ?

Jak dla mnie lcd ma obraz "żyleta", kolory ostre, szczegółowość aż krzyczy. Natomiast obraz plazmy jest jakby "plastyczny". Na co dzień oglądam tv na plaźmie. Co do hd, moje wnioski są nastepujące - sygnał hd na plaźmie hd ready jest bdb, przepaść między nim a sd. Kolosalna różnica. Natomiast sam telewizor hd ready i obok hd (przy założeniu, że nie ogląda się z metra albo nosem po szkle) nie powalają jakoś różnicą.

ok dzięki ale jak się ma hd ready i full hd do analogicznego obrazu z LCD ? nie ma wrażenia mniejszej ilości szczegółów (tak jakby ciut niższa rozdzielczość) przez tą "plastyczność" obrazu ?

Nic z tych rzeczy, obraz jest bardzo ostry i wyraźny, widać każdą kroplę potu, zmarszczkę i pypcia na twarzach. Po prostu w lcd obraz jest bardziej "natarczywy". Co kto woli. Jeden lubi dyskotekę inny kameralny jazz :) Przy wyborze telewizora warto też mieć na uwadze, że często kożysta się z niego wieczorami, po pracy, a wyśrubowane parametry sklepowe w jarzeniowej ekspozycji nie nadają się do dłuższego obcowania z odbiornikiem. Trochę trzeba suwaczki obniżyć i zobaczyć jak to wpływa na jakość obrazu. No i to nieszczęsne sd. Na dzien dzisiejszy mam bardzo mało kanałów hd (enka, a tvn hd to jakas proteza jest). W sypialni mam podwieszone sony 40"4500 i nie mam podłączonego sygnału tv do tego odbiornika, bo ponad połowę tańsza plazma 42" w salonie duzo lepiej radzi sobie z sygnałem, w zasadzie na niej da się oglądać.

Ad ustawień do oglądania tv, po coś wymyślono i mamy w tv czujnik OPT, nie ?

* * *

Doszedłem do wniosku, że mój astygmatyzm + "żyletowaty" i uszczegółowiony obraz z LCDka = dobry efekt i dobre wrażenie.

Ad. "natarczywości kolorów " w LCD to bym nie powiedział. Wystarczy skalibrować kolory (jak najlepiej się da).

Ad. obrazów z plazmy (taniej), to przez słabą gradację odcieni kolorów, mam wrażenie, obrazu płaskiego, nienaturalnego i o palecie barw jak z animowanych filmów.

Z dobrej plazmy - co innego (ale dawno już - no, może poza Panasem) nie widziałem dobrej plazmy.

Tak, wiem o gadżetowych czujnikach, jednak nie chodziło mi o automatyczne dobieranie kontrastu w zależności od oświetlenia, tylko o spadek jakości obrazu przy jego obniżaniu. Nie wiem jak wygląda kalibracja w telewizorach /w zasadzie zagadnienie ciekawe, bo już kilka razy o tym słyszałem, też są używane sprzętowe kalibratory, jakieś profile??/ ale co jakiś czas kalibruję pajęczakiem monitory w pracy i to nie wpływa jakoś na całościowy odbiór obrazu, który i tak na dobrym monitorze jest ok, tylko o wierność wyświetlania materiału. Dlatego uważam, że każdy musi sam się zdecydować czy lcd czy też plazma, bo oba telewizory potrafią super wrażeń dostarczyć. Jedynie rozczarowany jestem bardzo telewizją na lcd. Nie spodziewałem się tak fatalnego odbioru sygnału.

Plazmy i LED to dziś już archaiczna technologia więc nie zamierzam dalej spierać się o to co ciągle i wciąż było i NADAL JEST BARDZO MOCNO niedoskonałe... Nieważne plazma, LCD czy OLED.

Amen.

* * *

Wypatruję pierwszego TMOS'a :)))

(Myślę, że z rok i będzie :)

Więcej o tej interesującej technologii, która, IMO, chyba wyprze obecne, w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

www.unipixel.com

oraz

Ukryta Zawartość

Zatem, nie kupujcie tego, co zalega obecnie w sklepach, bo przy TMOS'ie nadaje się to tylko do utylizacji :))

Dla zachęty: grubość panelu: 12um :), kąty oglądania - boskie /czylio wszystkie bez problemów :)

Zużycie energii - bez porównania...

Wielkość ekranu: od kilku cm^2 do nawet 110"

Ilość kolorów (a zwłaszcza jakość) bije dzisiejsze, "przedpotopowe" nagrody "EISA'y" na głowę ;)

* * *

Miłej lektury... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.