Skocz do zawartości
IGNORED

LCD & PLAZMA 32-37 cali do 3500zł ????

Durango

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie, ze lcd i plazma sa bardzo niedoskonale, ale fabryki pobudowali to beda nas tym zalewac przez kilka najblizszych lat. Chcialbym aby za kilka lat bylo cos, co dorowna kineskopowi.

To o czym piszesz, TMOS, to pewnie na dzien dzisiejszy jako ciekawostka, bo co jakis czas slychac o jakiejs rewolucji ale do produkcji nie jest wdrazana. Pewnie wlasnie ze wzgledow ekonomicznych.

Ciekaw jestem, czy ktos widzial na jakichs targach telewizory z projekcja "laserowa", jak ten wynalazek wyglada w praktyce?

I czy ktos wie moze, na czym polega kalibracja telewizorow? Tez sa do tego jakies dedykowane rozwiazania sprzetowe, jak w komputerowym obrocie barwami?

liberas, 21 Mar 2009, 19:47

Taaa, TMOS - ciekawostka, gdzie koszta produkcji będą znacznie niższe, a jakość obrazu bez porównania - wyższa...

* * *

Tam, gdzie wszyscy tłuką to samo, ktoś się wreszcie pierwszy wychyli... Mam nadzieje, że Samsung stanie na wysokości zadania i za rok zobaczę w sklepie (a może na AS'10?) pierwszego TMOS'a :)

Śmierć plazmom i LCD ! :))

* * *

Ad. kalibracji tv. Są dołączane płyty do pisemek (tę możesz zrobić sam)i jest coś takiego jak kalibracja profesjonalna, no ale to jest chyba zadanie dla ludzi mocno będących w temacie. (Mówię o umiejętnościach praktycznych.)

Tak mi się wydaje.

Szukam tv dla brata cena okolo 3500-4000

1. plazma czy lcd??

2. ile cali 32-37-42??

3. odleglosc od tv to okolo 3-3,5m

zawsze z bratem mielismy tv sony kineskopy flatrony zarowno te male jak i duze od 14" przez 21" do 29". dlatego jestesmy przywiazani do tej marki i bardzo chetnie bysmy byli z nią i teraz. jakies konkretne modele sony?? lub inne??

dodam ze bedzie to piwerwszy tv nie kineskop.

no to zdecydowanie plazma.

Jeśli jeszcze gdzieś trafisz świetny model panasonika 42pv80, to bierz bez zastanowienia. Tańszy jest 42pv8, do dostania w marketach za ok. 1.999 zł, choć można go wyrwać jeszcze taniej. Lub tegoroczna linia, właśnie wchodząca do sklepów.

Poczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Telewizor po kilku dniach/tygodniach lubi maleć:)

Większość nabywców, wypowiadających się na forach przyznaje po jakimś czasie, że teraz kupiłoby większy...

Swoje tv 42" SD oglądam z odl. 2,8-3 m i po ponad 2 miesiącach uważam, że jest idealnie (choć na 46" bym się nie obraził, żona też już napomknęła, że mógłby być odrobinkę większy...). Inna sprawa, że mówię o tv, natomiast filmy z DVD często oglądam na projektorze - a to już zupełnie inna bajka. Jednak do niezobowiązującego zerknięcia na ulubiony film projektora nie odpalam, bo na plazmie 42" aż tak bardzo nie boli.

Podłączę się pod wątek. Jak wygląda kwestia poboru prądu? Według informacji, które znalazłem telewizory plazmowe potrzebują go nawet o kilkadziesiąt procent więcej niż LCD o takiej samej przekątnej.

Czy warto dopłacać do TH-42PY85? Większość programów będzie SD.

indexinfo, 27 Mar 2009, 13:47

i tak i nie tak;)

zalezy od tego co, jak (na jakich ustawieniach) ogladasz. nie wiem jak jest teraz, ale jeszcze calkiem niedawno podawana byla najwyzsza wartosc zuzycia pradu, czyli kiedy wyswietlisz bialy kolor, a nie srednie zuzycie. Plazma pobiera prad w zaleznosci od wyswietlanego w danej chwili obrazu. im jasniejszy obraz tym wiecej pradu pobiera.

Srednie zuzycie oscyluje wokol zuzycia lcd, a moze byc nawet mniejsze.

tak naprawdę obraz dla przeciętnego kowalskiego byłby wystarczający z dobrego LCD i najzwyklejszej plazmy

ja kupiłem obecnie najniższy model plazmy full hd Panasonica 46py8 i obraz w SD (dvd) jest rewelacyjny, to samo z sygnałem HD, full HD jeszcze nie testowałem ale mam otwartą furtkę na przyszłość :) jeśli chodzi o jakość obrazu to bardzo się cieszę że nie dopłacałem do wyższego modelu bo jakość jest rewelacyjna, lepszej mi do szczęścia nie potrzeba, dlatego polecam dołożyć po prostu do większego ekranu niż do wyższego modelu (przynajmniej w plazmach, które jak widać osiągnęły już pewien stały poziom jakości, w LCD nadal jest spory rozrzut - od naprawdę dobrego po kiepski)

u mnie odległość do ekranu wynosi 2,5m... najpierw przesiadałem się z crt 21' na lcd 37', który wydawał mi się wtedy o wiele za duży (zaraz po wstawieniu żałowałem że nie wziąłem 32') ale obecnie uważam że w sam raz byłby 42' lub ciut większy, dlatego wziąłem z bezpiecznym zapasem 46'... i po wstępnych oględzinach nie żałuję :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.