Skocz do zawartości
IGNORED

DTS i DOLBY HD - Jakie szanse ?

Lesio68

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam mały dylemat i liczę na to że ktoś z zacnych Formuowiczów mi pomoże w jego rozwiązaniu :)

Więc tak: Chce mieć dżwięk DOLBY i DTS HD z kompa.

Mam tak: Procek 4-rdzeniowy, karta graf. GeForce 8800 GTS, k. dżwiek. Creative X-FI, głośniki 5.1, projektor Mitsu HC910.

Chce dokupić: Wzmacniacz HK AVR 255 (dekoduje DOLBY i DTS HD) oraz odtwarzacz BluRay do kompa.

Pytanie 1: Czy gdy zakupie w/w sprzęt to będę miał dźwięk puszczony z kompa do wzmacniacza w DOLBY i DTS HD ?

Pytanie 2: Co ewentulnie zmienić lub zakupić inny sprzęt (proszę o sugestie) by dźwięk ten uzyskać, oczywiście

tanim kosztem ?

Pytanie 3: Program do odtwarzania na kompie filmów w BluRay'u, oczywiście z dźwiękiem DOLBY i DTS HD

- PowerDVD (wer.8)z pewnością, a może jeszcze jakiś program, jaki ?

Wielkie dzięki za pomoc :)

Pozdrawiam

Lesio68

https://www.audiostereo.pl/topic/45461-dts-i-dolby-hd-jakie-szanse/

w takim badziewnym rozwiazaniu nie uslyszysz roznicy miedzy dts hd master nawet ze zwyklym dd

poprostu powiem wprost :) dzisiejszy marketing jest fenomenalny wiara sie daje naciagac na kazdą reklame:) FACET ZEBY USLYSZEC ROZNICE MIEDZY DTS A DTS HD to trzeba miec sprzecik wartny ponad 10 tys :) ampli za 4 i wielgachne porzadne kolumniska

Witam

Zdaje sobie sprawę, że koszty są duże (na dzień dzisiejszy) rozwiązania optymalnego.

Lecz stoje przed problemem wymiany wzmacniacza - więc pomyslałem o HK AVR 255,

ponieważ na droższy mnie nie stać :(

Ale wracając do meritum - Rozumiem że puszczając dźwięk z kompa po opticalu będę miał

dekodowanie w DTS i DOLBY HD we wzmacniaczu ?

Wielki dzięki za pomoc :)

Pozdrawiam

Lesio68

powiem tak po coaxialu i optyku nie uzyszkasz dzwieku hd

druga sprawda rozumiem ze dolby hd to dolby TrueHD

takze pozostaje tylko analogowo po 6 kablach rca lub po przez hdmi

po optyku czy koncentryku(coaxial) uzyskasz tylko zwykle dd lub dts mam nadzieje ze juz wiesz :)

jak to sie ma

PODPOWIEM TOBIE JEDNO ! NIE KWAP SIE NA DZWIEK HD POPROSTU KUP SOBIE NAWET STARY ALE PORZADNY AMPLI NP RXV1600 ,800, LUB DSP A1 ,A2 wymienilem tylko yamahy poniewaz sam jestem ich zwolennikiem i uwazam ze do kina niema lepszej eletroniki

i dzwiek dts czy dd w zupelnosci tobie starczy

Nie ma lepszej elektoniki do kina niż Yamaha, bo akurat Ty ją masz? Dobre, to posłuchaj sobie Denona AVC-A1HD, a kapcie Ci pospadają z wrażenia... O znakomitych recenzjach jakie ten model zebrał i wciąż zbiera to nawet nie wspomne. Popatrz na na grody EISA - nie ma na dzisiaj konkurenta ten model w kinie domowym, a i w stereo zebrał bardzo dobre opinie...

Pozdrawiam

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

marcin1982, 6 Wrz 2008, 13:16

>PODPOWIEM TOBIE JEDNO ! NIE KWAP SIE NA DZWIEK HD POPROSTU KUP SOBIE NAWET STARY ALE PORZADNY AMPLI

>NP RXV1600 ,800, LUB DSP A1 ,A2 wymienilem tylko yamahy poniewaz sam jestem ich zwolennikiem i

>uwazam ze do kina niema lepszej eletroniki

>i dzwiek dts czy dd w zupelnosci tobie starczy

zabiles mnie Stary!!!!!!!!!!!!!

na tym badziewnym ustrojstwie co mam slysze roznice miedzy zwyklym DTS a HD DTS (full bitrate) roznica jest znaczna!

witaj Lesio68,Harman jak najbardziej,model 255 jest naprwde dobry wiec niema co marudzic ze kaski brak ;-),a co do dts hd to narazie sobie odpusc słuchałem własnie na denonie i gra gorzej od zwykłego dts na coaxialu,marketing jak powiedział marcin,może kiedyś jak to sie rozwinie i blu bedą normalnymi odtwarzaczami kin domowych bedzie słychać różnice

majmaj jak dla mnie jestes oszołom pospolity :) sam sie domysl dlaczego przypsuzczam ze nawet w pelnym bitrate dts hd nie slyszales zadnej sciezki oczywiscie prawisz koledze morały

teraz do pana THX ultra debilu nie porownoj klocka za 20 tysiakow do ampli za 2 tysiace ty ośle

bo zaraz zaczne wymieniac flagowce yamahy ! za 20 tys i juz nie bedzie tak wesoło z tymu zamulonym denonem ktory potrafi tylko chwalic sie modelami 3xxx wzyz bo w budzetowie to typowe jaja robi

i nie wprowadzaj kolegi w bład

głupcze snobizm od ciebei bije bo zes se kupil zabawke za 20 tysiakow i walisz mądrale tylko zeby wykorzystac takiego denona trzeba miec warunki mieszkalne a ty pewnei mieszkasz w blokach jak szmaciarz :)

Szczylu, nie mieszkam w bloku, a ponadto mam specjalny pokój tylko i wyłącznie do kina domowego i Denona właśnie sprzedałem i akurat nie kosztował 20 tys. tylko 10500, bo może wezme nowe Onkyo 906...

A póki co zmieniłem projektor na JVC RS2, test ukaże się we wrześniowym wydaniu magazynu :kino domowe" Ty pewnie znowu będziesz sfrustrowany, że Cie na taki sprzęt nie stać...

Do Twojej wiadomości małolacie sprzęt zmieniam systematycznie co dwa - trzy lata i Yamahe też miałem... i to nic nadzwyczajnego

A debilem to sam siebie określiłeś, twierdząc, że yamaha to najlepsza elektronika, może najlepsza na jaką Ciebie biedaku stać?

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

A głośniki jakie masz przy swojej 2700 (technics) to jeden wielki badziew i staroć z ubiegłego stulecia...

I do tego centralny tonsil, no nie taki badziew to wiocha kupuje....

Zauważyłem i to nie tylko na tym forum, że im kto ma tańszy sprzęt tym bardziej zgrywa znawce sprzętu...

marcin1982, 7 Wrz 2008, 21:00

>majmaj jak dla mnie jestes oszołom pospolity :) sam sie domysl dlaczego przypsuzczam ze nawet w

>pelnym bitrate dts hd nie slyszales zadnej sciezki oczywiscie prawisz koledze morały

dlaczego?

Witam ponownie :)

Dzięki Pablo-rock za pomoc :) Myślę, że kupię tego Harmana AVR 255, a dam sobie spokój z tym odtwarzaczem BluRay do kompa, zbiorę więcej kaski i zainwestuje w stacjonarny odtwarzacz BluRay.

Jest mi przykro gdy czytam jak ludzie obrzucają się "mięsem" i przechwalają. W opinii mojej skromnej osoby wydatek na wzmacniacz rzędu 5- 10 tyś zł jest lekką przesadą i nie jest to miłe gdy określa się Ciebie "szmaciarzem" ponieważ nie zainwestowałeś dużo kasy w sprzęt. Dla mnie zawsze będzie priorytetem rodzina, a moje hobby nigdy nie będzie dominowało w moim życiu, tak jak to się dzieje u niektórych osób. Wydaje mi się, że to na jakim sprzęcie się ogląda i słucha dzieł kinomatografii nie jest rzeczą naistotniejszą. Ważne jest by czerpać z tego naszego hobby jak najwięcej przyjemności oraz doznań emocjonalnych i dzielić się nimi z najbliższymi. Wymiana wzmacniacza była naszą wspólną z żoną decyzją i jest miło zaskoczony jej zdaniem, pomimo tego że

mamy ważniejsze wydatki. Chyba nadal mnie kocha i akceptuje te moje marzenia i szaleństwa związane z własnym kinem domowym, które to kino daje nam wiele przyjemności i radości w weekendy i chyba o to w tym chodzi by móc przeżywać i dzielić te emocje wraz z kochanymi osobami, czego Wam wszystkim moi drodzy życze.

Ps. Jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc :)

Pozdrawiam

Lesio68

Lesio68, 8 Wrz 2008, 02:03

>Jest mi przykro gdy czytam jak ludzie obrzucają się "mięsem" i przechwalają. W opinii mojej skromnej

przyzwyczaj sie na tym forum to taki standart ze musie sie kogos zwyzywac ze wzgledu chodz by na niewiedze.

Zycze Ci milego sluchania i duszo zabawy!

>Szczylu, nie mieszkam w bloku, a ponadto mam specjalny pokój tylko i wyłącznie do kina domowego i

>Denona właśnie sprzedałem i akurat nie kosztował 20 tys. tylko 10500, bo może wezme nowe Onkyo

>906...

>A póki co zmieniłem projektor na JVC RS2, test ukaże się we wrześniowym wydaniu magazynu :kino

>domowe" Ty pewnie znowu będziesz sfrustrowany, że Cie na taki sprzęt nie stać...

>Do Twojej wiadomości małolacie sprzęt zmieniam systematycznie co dwa - trzy lata i Yamahe też

>miałem... i to nic nadzwyczajnego

>A debilem to sam siebie określiłeś, twierdząc, że yamaha to najlepsza elektronika, może najlepsza na

>jaką Ciebie biedaku stać?

Czemu sprzedałeś Denona?

bo okazal sie tandetny przechodzic z denona na onkyo to juz wogule trzeba miec leb spieprzony calkiem inna klasa sprzetu a tym bardziej przechodzic ze wzmaka na ampli to juz grzech

chyba cie matka opuscila w mlodosci albo cie nie kochala mądralo THX ultra :)co za pojeby w tym kraju :)a pozniej sie dziwic ze takie pojeby rządzą bez logocznego myslenia

Twoje "spostrzeżenia" są tak wnikliwe i odkrywcze, że powinieneś z taką głową kandydować na prezydenta. Wówczas będzie cie stać na prawdziwe kino domowe...

Chociaż jak podciągniesz się w ortografii, to kto wie (w ogóle -- tak piszemy poprawnie mądralo)

Myślałem o tym, ale zjawił się napalony kupiec i dostałem za sprzęt więcej kasy niż się spodziewałem.

Jeszcze się zastanawiam nad AVC-A1HD, moge go mieć po takiej cenie jak dostaje sklep czyli za 14000pln. Ale nie wykluczam zakupu Onkyo 906 + bardzo dobry odtwarzacz BD jak się tylko takowy objawi w sprzedaży...

Może pioneer LX91, chociaż wolałbym coś od Denona...

Zawsze przy podobnych pytaniach o poradę pojawia się konflikt miedzy postępowcami i redukcjonistami. Pierwsi wierzą w siłę postępu i gonią (czasem nawet irracjonalnie) za każdą nowinką nie bacząc na koszty. Drudzy z kolei redukują wszystko do 2 twierdzeń: „a przed wojną to były...” i „a rożnicy i tak nie...”. Prawda jest taka, że umiar jest wskazany. Jednak jestem przekonany, że jak już wymienia się sprzęt, to warto na najnowocześniejszy i najlepszy, na jaki Cię stać. Jak kupisz coś przestarzałego, za 2 lata będziesz miał znowu dylemat z wymianą. Dlaczego? Bo standardy się zmienią. Łącza, soft itp. Nie warto z drugiej strony zminiać całego sprzętu, bo pojawił się nowy standardzik np. dżwięku. Zazwyczaj trzeba poczekać aż to coś dojrzeje. Jednak jeśli chodzi o dżwięk HD to uważam, że on akurat już dojrzał. Absolutnie nie zgadzam sę, że różnice dżwięku bedzie słychać na sprzecie dopiero za pow. 10000 zł. To słychać zawsze! A jak już masz ampli za 2000, blue za 1000 i kolumienki front za 2000, to usłyszysz z pewnością. BTW. Ceny tych komponentów nie wydają się hi-endowe, prawda? Po dodaniu suba za 1000, centrali za 700 i tyłów za 1000 mamy 7500 :) Niedaleko tych 10 k. Nikt nie musi przecież wymieniać kolumn przy zakupie ampli :)

Sam chciałbym sprawdzić jak na moim zestawie "zagrają" nowe kodeki. Na razie cena filmów do mnie nie przemawia. No chyba ,że Lucas się postara na BD. Moja konfiguracja jest trochę kontrowersyjna, ale jak na razie doskonale się sprawdza. Brakuje tylko suba ale do niego muszę "dorosnąć"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.